- Ingen skal tvinges inn i skapet ved retur


1650

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Ingen skal tvinges inn i skapet ved retur

- Den nye instruksen til UDI innebærer at ingen tvinges inn i skapet ved retur. Det er viktig, sier Håkon Haugli. Pressefoto.

Synne Hall Arnøy
2. jul 2012 02:07

Regjeringen gir ny instruks til UDI om hvordan asylsøknader begrunnet med at søkeren er lesbisk, homofil, bifil, trans- eller intersexperson (lhbti) skal behandles.

Ny instruks

Personer som er forfulgt på grunn av sin seksuelle legning har rett til asyl hvis de risikerer alvorlige overgrep og myndighetene i hjemlandet ikke har evne eller vilje til å beskytte dem.

Likevel har flere lhbti-personer fått avslag på sin asylsøknad begrunnet i at de kan skjule sin seksuelle identitet i hjemlandet og således unngå forfølgelse.

Gaysir har blant annet skrevet om Mina og Nazanin, et iransk par som fikk avslag på sin asylsøknad med beskjed om at UNE mente de kunne leve trygt i Iran så lenge de levde i skjul.

Mina og Nazanin fikk avslag på sin asylsøknad. Foto: Privat.

Nå understreker regjeringen at det ikke kan forventes eller kreves at denne gruppen asylsøkere ved retur vil tilpasse seg sosiale, kulturelle og lovnedfelte normer i det offentlige rom, eller skjule sin seksuelle identitet, for å unngå forfølgelse.

– Den nye instruksen til UDI innebærer at ingen tvinges inn i skapet ved retur. Det er viktig. Homonettverket har jobbet for en tydeliggjøring av reglene og er naturligvis svært glade for det regjeringen nå gjør, sier Håkon Haugli, leder av Arbeiderpartiets Homonettverk, til Gaysir.

Vil følge britisk høyesterettsdom

UDI fremmet selv forslag til praksisendring i 2011. Daværende UDI-direktør, Ida Børresen, hadde følgende kommentar:

– Forslaget går ut på å tilpasse UDIs praksis til en høyesterettsdom fra Storbritannia som fastslår at Flyktningkonvensjonen beskytter retten til å leve fritt og åpent som homofil uten frykt for forfølgelse.

Den britiske metoden sier at dersom det legges til grunn at søkeren ved retur vil legge skjul på sin legning, og dermed rent faktisk unngå forfølgelse, må utlendingsmyndighetene spørre seg hvorfor hun vil handle slik.

Dersom en sentral årsak er at hun har en velgrunnet frykt for forfølgelse, har hun rett til asyl. Dersom det i all hovedsak er på grunn av hensynet til familien eller lignende, har hun ikke rett til asyl.

Norsk Høyesterett fastslo i mars i år at metoden skal benyttes. I den nye instruksen samtykker Justisdepartementet og presiserer at lhbti-saker skal behandles etter denne metoden.

Ikke alle får asyl

– Betyr dette at alle lhbti-asylsøkere vil få asyl?

– Nei. Retten til asyl gjelder bare personer som risikerer alvorlige overgrep, og som myndighetene i hjemlandet ikke har evne eller vilje til å beskytte. Det må også vurderes om anførslene er troverdige, sier Håkon Haugli.

– Begrensninger som alle i det aktuelle landet må avfinne seg med, og som ikke er diskriminerende eller særskilt inngripende overfor søkeren spesielt, danner ikke grunnlag for beskyttelse.

– Vil den nye instruksen påvirke saker der det allerede er gitt endelig avslag, som saken til Mina og Nazanin fra Iran?

– Den har ikke tilbakevirkende kraft, men om folk klager på vedtak eller fremmer såkalt omgjøringsbegjæring, skal den behandles etter de «nye» reglene.


I følge den nederlandske rapporten «Fleeing Homophobia» handlet kun 46 norske asylsaker i perioden 2008-2010 om seksuell orientering. Dette utgjør 0,1 prosent av asylsakene.


Foto forside: Marte Oraug Skogtrø.


ANNONSE

Kommentarer (13)

Ny kommentar ›

 • toe69

  2. jul 2012 18:53 Her har Gaysir intervjuet en av sine eiere. Dette burde man i henhold til god presseskikk informert tydelig om.
 • Alfaomega

  2. jul 2012 19:58 Eehh, begynner Gaysir å bli litt Vel mye talerør for venstresiden..? Jfr hovedoppslagene og Hall Arnøy er vel også noe SV-greier ;)
 • slettet_QrTzd2o

  2. jul 2012 20:11 This is such good news!!!

  Thank you for letting us know about important and positive changes! This is going to change lives!

 • slettet_kCKLfd6

  2. jul 2012 20:25 Nå blir det lagt fram som om Ap er helten her da, noe som er feil. Hadde bare ett av de store partiene(Ap,Høyre,Frp)foreslått dette for lenge siden så hadde mange ungått mye lidelse!
  Og det er ganske tragiskt at det må en høyesterettssak fra et annet land til før man reagerer...
 • moviemaker

  2. jul 2012 21:48 Jeg er enig i at det ikke bare er homonettverket som har æren for ny praksis i forholdt til LHBTere med minoritetsbakgrunn. Som Høyremedlem er jeg imidlertid helt uinteressert i om Håkon H får cred for dette- det viktigste er de menneskene som nå får mulighet for å leve i trygghet :)

  Bra jobba Håkon, André O D og andre !!!

 • slettet_c5O78Xx

  2. jul 2012 23:54 Kan dere slutte å bruke denne forkortelsen som er som gresk for mange av oss please. Lhbt eller hva det nå var......
 • slettet_xkoV70R

  3. jul 2012 00:57 Dette er en utrolig viktig sak for de det gjelder! Fint at artikkelen viser at udi i utgangspunktet sto for forslaget selv så man ser at de ikke alltid er syndebukk! Og i saken det er linket til om paret i Trondheim av samme journalist ser jeg at både FrP og KrF får komme til ordet. Godt å vite at det tydeligvis er bred politisk enighet om noe så viktig og at det gjøres endringer når det må til ! Synd det ikke har tilbakevirkende effekt - paret i Trondheim hadde virkelig fortjent å få bli i Norge.
 • slettet_sYVoxJe

  3. jul 2012 08:09 Herlig. La oss åpne dørene til Norge ennå mer. Jeg må nok belage meg på mer overtidsjobbing, så skatten min kan finansiere Norges økende befolkning.
 • slettet_kCKLfd6

  3. jul 2012 10:37 Økende befolkning gir flere å dele regningen på det bare;)luringen
 • slettet_SAE6ikd

  3. jul 2012 12:09 Takk til Gaysir og Hall Arnøy for fin artikkel med fokus på kritikkverdige forhold i samfunnet og ny og nyttig informasjon.
 • slettet_0cOTmLV

  3. jul 2012 13:31 Hva er egentlig en intersexperson???? Hadde hørt alle de andre begrepene men den var ny.
 • Narvik40

  3. jul 2012 17:00 Sikkert en god del av disse homofile som etter noen år av en eller annen merkelig grunn plutselig blir heterofile... Dessverre....
 • slettet_IbOt0kk

  3. jul 2012 19:01 Interseksuel... søkte det opp. Og Det er visstnok en tilstand der det kan være vanskelig å definere kjønnet og man har mye fra begge kjønnene og er vanskelig å definere. Annerledes enn tvekjønnet som har begge kjønn. Intetkjønn har det også blitt kalt mener jeg.

  Hvordan man ikke klarer å se om det er gutt eller jente på kjønnsorganet har jeg litt vanskelig for å begripe da, men...