Fulle hus for «HomoTing 2012»


343

innlogget

40145

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Fulle hus for «HomoTing 2012»

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen viste kampvilje da hun deltok på HomoTing 2012. Foto: Synne Hall Arnøy.

Synne Hall Arnøy
30. jun 2012 01:06

Arbeiderpartiets homonettverk arrangerte fredag ”HomoTing” for fulle hus. To intense timer på Stortinget ble brukt til å drøfte nasjonale og internasjonale lhbt-saker. Homoministeren var til stede gjennom hele møtet.

I HomoTingets panel satt Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International, LLH-leder Bård Nylund, likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik og Hanne Grasmo, leder av lhbt-senteret.

 Foto: Synne Hall Arnøy.

Håkon Haugli, homonettverkets leder, åpnet ballet.– Det er kjempegøy at vi fyller denne salen. Ikke alle her er sosialdemokrater, og det er ikke sikkert alle er homo heller, sa han til latter fra de frammøtte.

Kampklar homoministerBarne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen var invitert til å snakke om hva hun ønsker å oppnå, og hun viste HomoTinget kampvilje.

– Noen spør om vi trenger Skeive Dager. Det tyder jo på at noen opplever å kunne leve frie liv, og det er viktig. Samtidig vet vi at det er mange som ikke kan leve frie liv, og det betyr at vi ikke er i mål. Dette gjelder internasjonalt, men vi må ikke tro at det alltid er helt greit å være skeiv i Norge.

Ministeren trakk fram ungdom som en ekstra sårbar gruppe, og er glad for at nettopp ungdom er tema for årets Skeive Dager.– På Ung.no ser vi hva ungdom lurer på, og de lurer på mange hjerteskjærende ting. For eksempel fikk vi spørsmålet ”hvordan kan jeg stoppe å være homofil?” Mange skulle ønske at de var noe annet enn de er. Sånn skal det ikke være, sa Thorkildsen.

Hun skrøt samtidig av arbeidet som gjøres, og trakk blant annet fram LLHs undervisningsopplegg, Rosa Kompetanse.– Rosa Kompetanse er et kjempeeksempel på hvordan man må jobbe. Mangfold er hverdagen i Norge, og da må dette tas inn i hverdagen til de som jobber i velferdsstaten.

Thorkildsen understreket at jobben for inkludering må være helhetlig, og at lovene som omfatter inkludering skal være likest mulig.

Hun fikk støtte fra likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

– Jeg har et nylig eksempel fra en kvinne i Sarpsborg som ikke fikk jobb i Østfold fylkeskommune fordi hun opprinnelig var mann og var i ferd med å bli det hun er - kvinne. Vi må få et regelverk som sørger for at dette ikke er lov, sa Ørstavik til HomoTinget.

– En viktig utfordring er hvordan vi kan lære de forskjellige tjenesteutøverne våre å behandle folk forskjellig. For vi er jo ikke like, sa Hanne Grasmo, leder av lhbt-senteret. Foto: Synne Hall Arnøy.– På tide at vi snakker om homofobi i innvandrermiljøeneGeneralsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard, snakket om hvor skoen trykker for lhbt-minoritetsungdom.

– De erfaringene vi har med ungdom er at de ofte kommer fra familier med sterke fordommer mot det å være homofil. Jeg kjenner ungdommer som ikke har ord på morsmålet sitt for å beskrive følelsene sine, for det finnes bare negative ord.

– Nå er det på tide at vi snakker om homofobi i innvandrermiljøene, og at de får plasser å møtes for å snakke om og diskutere dette, sa Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden. Foto: Synne Hall Arnøy.

Øvergaard fortalte om ungdommer som har opplevd så mye diskriminering at de slutter i skolen, men så vil de ikke anmelde fordi de da får et brev hjem i posten.

– Vi er opptatt av at de voksne på skolen skal ha tilstrekkelig kunnskap om homofili. Da trenger de også kulturforståelse, sa Demou Øvergaard.

Hun ble fulgt opp av Patricia Kaate fra Amnesty International.– Til høsten skal Amnesty ha en skoleturné der vi skal besøke ulike skoler i ulike fylker og snakke om lhbt-rettigheter. På noen skoler med store grupper minoritetsungdom har det vært en litt problematiserende holdning rundt besøket. Da tenker jeg at det er desto viktigere at vi bruker den åpningen vi får, sa Kaate.

– Vi har utarbeidet undervisningsmateriell for videregående skole i godt samarbeid med LLH og Skeiv Ungdom, og det håper jeg mange vil bruke, sa Patricia Kaatee fra Amnesty International. Foto: Synne Hall Arnøy.

Demou Øvergaard la til at Skeiv Verden ofte ikke får innpass i skolen, og en engasjert minister tok ordet.

– Er det noe jeg kan bidra med for at dere skal nå ut til de skolene? Det er totalt misforstått, uakseptabelt og respektløst å ikke åpne dørene fordi man er redd for å støte noen, sa Thorkildsen.

– Staten har et ansvar

Rolf Angeltvedt, daglig leder i Helseutvalget, innledet om problemstillingene rundt menn som har sex med menn og hiv.

– Det er dramatisk situasjon med hivmenn i Norge. Det går den gærne veien, sa daglig leder i Helseutvalget, Rolf Angeltvedt. Foto: Synne Hall Arnøy.

– 70 prosent av msm har ikke hatt sex uten kondom de siste seks månedene. Spør du majoritetsbefolkningen er prosenten mye lavere. Så da må vi se på de siste 30 prosentene. Hvordan ser de ut? Hvilke levekår har de? spurte Angeltvedt.Han beskrev en minoritet i minoriteten som får det stadig tøffere.

– Ressursene vi har speiler ikke de utfordringene vi står overfor. Msm står for 60 prosent av de nye hivtilfellene i Norge. Da har staten et ansvar.LLH-leder Bård Nylund understreket den voldsomme overrepresentasjonen av msm blant mennesker som lever med hiv i Norge.

– Vi må målstyre innsatsen mot den gruppen som er mest utsatt i mye større grad enn vi gjør i dag, sa Nylund.

Overrakte underskrifter

Advokat Halvor Frihagen forklarte HomoTinget at en ny høyesterettsdom for behandlingen av asylsaker fra lhbt-personer betyr en mulig endring i UDIs praksis.

Reidar Kjær, spesialist i psykiatri, holdt innledningen «Bør juridisk kjønn kunne endres uten at det også kreves medikamentell eller kirurgisk behandling?»

– Svaret på det er ja, så da kan jeg gå, sa Kjær til latter fra salen.– Det er klart at hvis det kjønnet som står i passet ikke stemmer med det kjønnet du opplever at du har, så kan dette være problematisk, fortsatte han.

I Norge i dag må man få diagnosen F64.0 transseksualisme for å kunne gjennomgå medisinsk og kirurgisk behandling, og kun etter å ha gjennomgått full behandling kan man bytte juridisk kjønn.

– Så er det er slik at noen ikke ønsker 100 prosent behandling, men allikevel vil ha juridisk kjønn som svarer til det de selv opplever. For dem er situasjonen ganske svart i dag. Det er helt opplagt at vi kan snakke om en situasjon der folk presses til mer kirurgisk behandling enn nødvendig. Dette er i strid med mange internasjonale forskrifter om behandling.

En engasjert sal mottok støttende ord fra likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Inga Marte skal legge fram en ny lov, og vi har bedt regjeringen om å utrede dette spørsmålet før den kommer slik at vi får en lov som sier noe om retten til å være den du er, sa Ørstavik.

Under HomoTinget overrakk Skeiv Ungdom-leder Åshild Marie Vige homoministeren over 600 underskrifter mot tvangssterilisering av transseksuelle. – Dette er underskrifter fra kun én måned, og kampanjen fortsetter, sa Vige til Gaysir. Foto: Synne Hall Arnøy.

Oppfordret til å heve blikket

Håkon Haugli avsluttet om forholdene i Øst-Europa og oppfordret HomoTinget til å heve blikket.

– Mange har sett bildet av Svyatoslav Sheremet, leder av Gay Forum i Ukraina, som ligger på bakken og så er det flere som slår ham ned. De har på gummihansker for å vise at han er skitten, og de har planlagt å ta ham. Det er virkeligheten ikke langt unna der vi er.

Samtidig påpekte Haugli at det skjer positiv endring.

– Balkan har ikke vært et bra sted å være lhbt historisk, men der skjer det mye positivt nå. Kroatsias statsminister ble nylig utfordret på lhbt-rettigheter, og svarte at «det som står i vår regjeringserklæring er at vi skal ha partnerskapslov på plass, og vi er opptatte av å beskytte ytringsfriheten.»

Haugli konkluderte der homoministeren åpnet.

- Det er 70 land som fortsatt kriminaliserer homofili, sju land har dødsstraff og grunnleggende menneskerettigheter utfordres i land like rundt oss. Så jeg får bare konkludere med at vi trenger Skeive Dager, avsluttet Haugli.

Ordstyrer Gard R. Sandaker-Nielsen holdt på imponerende vis styr på møtedeltakerne. Her finner han fram en rosa boa til homominister Inga Marte Thorkildsen. Foto: Synne Hall Arnøy.
To fornøyde arrangører møtte Gaysir etter HomoTing 2012. Nettverksleder Håkon Haugli (t.v) og styremedlem Gard R. Sandaker-Nielsen, som var ordstyrer for møtet. Foto: Synne Hall Arnøy.

 


ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • slettet_SAE6ikd

  30. jun 2012 17:20 Herlig positiv leseropplevelse!
 • slettet_QrTzd2o

  30. jun 2012 17:23 Inga Marthe Thorkildsen is by far the coolest minister a country could have. Norway - I hope you know how lucky you are!
 • moviemaker

  30. jun 2012 21:16 God og viktig dekning av homopolitisk møte. Homobevegelsen bør lære at det er viktig å formidle både engasjement og utfordringer slik som i kjønnsidentitetsdebatten :)
 • slettet_HtsQUmt

  30. jun 2012 21:59 Jeg liker ikke ikke Inga Marte Thorkildsen uanfaensett hva dere politisk korrekte måtte mene. Det går mange år tilbake.
 • slettet_UDkqJqv

  1. jul 2012 02:35 Inga Marthe er best!
 • confessions

  1. jul 2012 04:30 Frøken Thorkildsen er dyktig i jobben sin! Dessverre kan man ikke si det om alle av hennes partifeller av ymse kvalitet
 • slettet_QrTzd2o

  1. jul 2012 14:36 audioweb: If you think one politician is responsible for all the lgbt progress in Norway you need to educate yourself. So many people have stått på barrikadene. Inga Marte Thorkildsen is definitely one of them. She and SV as a party earn great respect for pushing lgbt rights in Stortinget and in the government.
 • PÅge

  1. jul 2012 15:34 Audioweb:
  Du vil kanskje heller ha inn FRP i regjering?
  Da kan du ha i bakhodet at carl i hagen gikk ut i media og kritiserte homofile som på død og liv må holde hender og vise følelser for hverandre på offentlig sted
  Moral: homofile får holde de ekle følelsene sine for seg selv slik at carl skal slippe å se slikt

  Men det verste er at ikke en kjeft i FRP tok til motmæle mot et så motbydelig utsagn

  Godt valg til neste år