- Den største utfordringen er folks frykt for å være åpne


1637

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Den største utfordringen er folks frykt for å være åpne

Nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, Anette Trettebergstuen (A) , er åpent lesbisk. Selv har hun ikke blitt diskriminert på arbeidsplassen, men sier hun kjenner mange som ikke er åpne på jobben av frykt for å møte diskriminering. Foto: Arbeiderpartiet

Bjørn-Martin Bråten Nordby
1. jun 2012 10:06

Anette Trettebergstuen mener at arbeidsplassers lukkethet bidrar til at mange velger å ikke være åpne. Hun får støtte av LO og tidligere forsker.

Denne uken har Gaysir skrevet om Frederik og Elisabeth som begge er åpne om sin legning på jobb. De har ikke opplevd diskriminering etter å ha stått fram for arbeidsgiver og elever.

Anette Trettebergstuen forteller imidlertid at hun får en del henvendelser om diskriminering av LHBT-personer på norske arbeidsplasser, i kraft av sin posisjon som nestleder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Hun mistenker imidlertid at omfanget er enda større.

– Jeg tror mørketallene er store og at den største utfordringen er folks frykt for å være åpne om legningen sin på arbeidsplassen, sier hun.

Mener oppmerksomheten har økt

Ifølge Trettebergstuen har oppmerksomheten rundt utbredelsen av diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) økt blant politikerne de siste årene, selv om det ikke foreligger fersk forskning på området.

– Gjennom den nye diskrimineringsloven og arbeid i handlingsplanene for LHBT i Likestillingsdepartementet håper jeg vi kan bidra til at omfanget går ned. Men dette handler om holdninger og bevissthet hos alle, og kan ikke løses gjennom statsbudsjett eller stortingsvedtak alene, sier Trettebergstuen.

Ifølge stortingsrepresentanten fra Hedmark innbyr mange arbeidsplassers lukkethet til at folk frykter å være åpne.

- Alle må gå i seg selv

Hun tar til orde for generelle holdningskampanjer i samfunnet, at partene i arbeidslivet diskuterer dette og at politikerne sørger for et vanntett lovverk som beskytter mot diskriminering.

– Først og fremst har ledere på arbeidsplasser, verneombud samt de ansatte selv ansvaret for en diskrimineringsfri arbeidsplass. Alle må gå i seg selv og ta et oppgjør med egne fordommer og begynne å behandle hverandre som folk, sier Trettebergstuen.

– Har du opplevd diskriminering i arbeidslivet på nært hold?

– Jeg har selv ikke opplevd noe diskriminering i mitt arbeidsliv. Fordommer derimot, tror jeg vi alle møter på ofte. Men jeg kjenner mange som ikke er åpne på jobben, i frykt for å bli sosialt stigmatisert, utestengt eller til og med oppleve å ikke bli forfremmet, sier Trettebergstuen.

Usikkerhet og likegyldighet

Seniorrådgiver Bjørn Lescher-Nuland i LHBT-senteret forsket på diskriminering av LHBT-personer i arbeidslivet da han tidligere jobbet i Fafo.

I 2010 gjennomførte han og kollega Arne Backer Grønningsæter en undersøkelse i Bergen kommune. Dette er den nyeste rapporten som foreligger om denne tematikken i Norge.

Bjørn Lescher-Nuland. Arkivfoto: Petter Ruud-Johansen.

– Det som er annerledes sammenliknet med tidligere, er at temaet er mer preget av usikkerhet og likegyldighet. Men hvis vi sammenligner denne rapporten med tidligere rapporter, ser det ut til at de negative holdningene til LHBT-personer i arbeidslivet er langt mindre i dag enn for ti år siden, sier Lescher-Nuland.

Han mener denne utviklingen har sammenheng med blant annet mer lovverk på området, at politiske prosesser har ført til mer synliggjøring og at flere og flere står åpent frem i media.

– Har flere rom enn soverommet

Lescher-Nuland forteller at han og Grønningsæter i liten grad kunne identifisere direkte negative selvopplevde hendelser. Ifølge den tidligere Fafo-forskeren er det imidlertid en utfordring at det å være ikke-heterofil i dag er politisk akseptert, men det snakkes ikke om.

– Ofte kan du spørre en leder i en bedrift om hvordan de ville reagert på å ha en ansatt som var homofil og få til svar at det ikke spiller noen rolle hvem den ansatte har sex med. Dermed sendes det ut et signal om at det dreier seg om seksualitet. Lesbiske og homofile har flere rom enn soverommet, sier han.

– Men er det grunn til å vente at det blir mindre diskriminering i årene fremover?

– Jeg har lyst til å svare ja fordi jeg har tro på at det blir normalisert gjennom åpenhet i medier og andre steder. Jeg tror imidlertid vi har store mørketall når det gjelder diskriminering, mye fordi det er utfordringer knyttet til åpenhet og kanskje også uklarheter knyttet til hva vi skal tåle av noen former for trakassering som konsekvenser av åpenhet, sier Lescher-Nuland.

Åpenhet og helse

1. sekretær Trine Lise Sundnes i LO deler synet til Trettebergstuen og Lescher-Nuland om at åpenhet er en stor utfordring på arbeidsplassen.

Hun har LHBT- personers rettigheter i arbeidslivet som ansvarsområde i LO, og forteller at organisasjonen har stort fokus på denne tematikken.

Trine Lise Sundnes. Foto: LO.

I forbindelse med at festivalen EuroPride ble arrangert i Oslo i 2005, engasjerte LOs homoutvalg NOVA til å gjennomføre undersøkelsen «Homofile og lesbiske i arbeidslivet». Dette er den største undersøkelsen i nyere tid.

– Vi fant blant annet at de som skjuler legningen sin på arbeidsplassen har dårligere helse enn de som er åpne. Det kan man egentlig tenke seg selv, at det er vanskelig å hele tiden balansere to liv. Vi er ikke laget for å leve stykkevis og delt, sier Sundnes.

– Må lære seg å senke guarden

Hun har imidlertid også inntrykk av at graden av ren diskriminering av LHBT-personer i norsk arbeidsliv har gått ned. Ifølge Sundnes får LO færre henvendelser om diskriminering og trakassering enn før.

– Men så lenge det eksisterer, har vi en jobb å gjøre. Målet er avskaffe all diskriminering, men dessverre så finnes det alltid råtne egg i kurven. Vi får håpe at det kommer av uvitenhet heller enn ondskap, sier hun.

Sundnes tror et bedre lovverk mot diskriminering samt at store organisasjoner, som LO, har engasjert seg og tatt tak i temaet, har bidratt til at problemet er mindre enn tidligere. Hun mener at å spre kunnskap er veien å gå videre.

– Folk må lære seg å akseptere og senke guarden. Det vi ikke kjenner, det frykter vi og derfor fleiper vi det bort. Det handler rett og slett om å ha kunnskap nok til å behandle folk som folk, avslutter Sundnes.


Les også:

Skeivt på byggeplassen

Fra byggeplassens grøfter kikker Mats André Buraas langt etter kjekke forbipasserende menn.

- Ærlighet varer lengst!

Ungdomsskolelærer Frederik valgte å være åpen homo på jobb.

- Elevene er de beste ambassadørene!

«Elisabeth er sammen med Henriette hun. Og sånn er det!».


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • slettet_LIg87UW

  1. jun 2012 13:49 Jeg lurer på når man skal inse at grunnen til at det ikke kommer inn spesielt mange diskrimineringsasker på legning er at de fleste av LHB-folka som blir diskriminert gjør det på bakgrunn av kjønn og ikke fordi de er homo. Jeg vedder på at hvis man hadde turt å forske på det hadde man funnet ut at det var mer diskriminering av feminine homser og makuline lesber. Men på bakgrunn av kjønn.
 • slettet_grKkQfU

  1. jun 2012 14:05 De fleste av oss tåler jo en og annen sleivete kommentar fra uvitende og ignorante kolleger fra tid til annen, uten at man nødvendigvis tar på seg offer-rollen og sutrer om diskriminering og fare på ferde, tror jeg,
  Målet om og avskaffe alle former for diskriminering er uansett en politisk utopi, da folk til alle tider kan mislike andre av ulike grunner over hele fjøla. Vi har alle våre fordommer mot et eller annet. Selv synes jeg fjortiser flest og glamourdametyper er av verste sort.
 • slettet_cPb38rY

  1. jun 2012 16:01 Luring: problemstillingen er motsatt av det du skisserer. I undersøkelsen fra Bergen kommune var det kun en person som mente at vedkommende hadde blitt utsatt for diskriminering/trakassering. Det var imidlertid mange som ikke visste/var usikre. Jeg tror det bunner i at vi tenker at vi må tåle flere sleivspark enn heterofile. Noe jeg mener vi ikke skal.

  Ikkefinndegidet.no er en fin webside!

 • slettet_KKV4DTa

  3. jun 2012 14:17 yeah be open but also speak now of the sexual act itself, educate. In many cases the homosexual act also needs help and even doctors open to the chat. I tell you after my kidney transplant i spoke to doctors about my sexuality and how i am a passive. many do not give a flying fig one is constipated due to all the drugs one has to take to keep an organ. So once i speak of the subject then doctors and nurses from this Norwegian system say things one knows they are not in tune with gay life styles - so fine yeah! come out and we have had that event happen lots in the last years - now write about gay sexual. Expand once you reach the outside of the closet!