Vold satte stopper for Pride i Kiev


306

innlogget

41932

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Vold, trusler og opptøyer satte stopper for Pride i Kiev

Marte Oraug Skogtrø
22. mai 2012 10:05

Nå i helgen måtte Ukrainas første planlagte Pride avlyses grunnet opptøyer, vold og manglende politiinnsats.

– Det var åpenbart fra begynnelsen at politiet i Kiev ikke ønsket å sikre deltagerne nødvendig beskyttelse slik at marsjen kunne gjennomføres, sier politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee.

Se bilder her.

– Amnesty er svært skuffet og mener Ukrainske myndigheter må ta ansvar for å sikre LHBT-personer nødvendig beskyttelse mot diskriminering inkludert retten til ytrings- og forsamlingsfrihet, fortsetter Kaatee.

– Det må legges til rette for at Kiev-Priden kan gjennomføres på en trygg måte og på et godt synlig sted til neste år.

Kaatee kan dessuten fortelle at Amnesty vil være tilstede under andre Prider i Europa i vår, og vil gjøre sitt for å sørge for at disse arrangementene gjennomføres med den nødvendige sikkerheten.

Deler grense med Norge, men er milevis unna i rettighetskampen

Her i Norge er Homodagene i Bergen nettopp overstått, og Skeive Dager nærmer seg med stormskritt. I 2014 skal Oslo arrangere Europride.

Alt dette skjer i ro og mak. Ingen store motdemonstrasjoner, ingen arrestasjoner, ingen sensur. Vi trenger ikke reise lenger enn til vårt naboland Russland før situasjonen er helt annerledes.

Gaysir har de siste ukene skrevet flere saker med fokus på situasjonen for LHBT-personer i Øst-Europa. 17. mai hvert år markeres IDAHO (International Day Against Homophobia) over store deler av verden, og i St. Petersburg ble årets markering forstyrret av aggressive motdemonstranter.

300 personer deltok i markeringen av IDAHO i St. Petersburg. Rundt 150 motdemonstranter møtte også opp, men ble holdt tilbake av politiet. Foto: P. Korchagina.

Forverrede situasjoner kombinert med økt synlighet

– Situasjonen er definitivt svært vanskelig i veldig mange land, forteller Kaatee.

– Jeg er ikke sikker på om situasjonen er verre enn den har vært før, eller om det rett og slett er slik at det internasjonale samfunnet følger mer med, og derfor ser mer, fortsetter hun.

Men i flere sentral-europeiske land registrerer Amnesty nå en tydelig og målbar forverring.

– Det er blant annet vedtatt lover i flere regioner i Russland som forbyr positiv omtale av homofili overfor mindreårige. Tilsvarende lovforslag også fremmet i Ukraina.

Azerbaijan og menneskerettigheter

I disse dager avvikles årets Eurovisionfinaler i Baku i Azerbaijan, et land som skårer svært dårlig i den nye ILGA-rapporten som kom ut forrige uke.

Rapporten ønsker å måle rettighetssituasjonen for LHBT-personer ved å se på rundt 30 ulike forhold som blant annet handler om tilgang til rettigheter og åpenhet i debatten.

– Situasjonen i Azerbaijan er helt klart negativ, sier Kaatee, både når det gjelder generelle respekten for menneskerettigheter og rettigheter for LHBT-personer. LHBT er et tabutema og er svært vanskelig å få gode data på.

Baku Crystal Hall hvor Eurovision Song Contest går av stabelen denne uken. Photo: Andres Putting (EBU).

– De få organisasjonene som jobber for LHBT-rettigheter i Azerbaijan er vanskelige å få i tale, eller i det hele tatt å få møtt.

– De tør rett og slett ikke å stå frem, og det er jo i seg selv et veldig tydelig tegn på hvor vanskelig forholdene er, fortsetter Kaatee.

– I mange andre land i Øst-Europa er debatten i det minste oppe, i Azerbaijan ties den i hjel.

Rettighetskamp forskjellig fra land til land

Amnesty samarbeider med lokale organisasjoner i mange land.

– Rettighetsarbeid er ikke det samme på tvers av landegrenser, man må tilpasse det til situasjonen i hvert enkelt land, sier Kaatee.

– Vi her i Norge er jo på generelt plan i en trygg hverdag, så når vi jobber for rettigheter i andre land må vi hele tiden spørre «Hvordan kan vi støtte dere i deres arbeid for gjøre  situasjonen bedre? Hva kan vi gjøre for å hjelpe her?».

Politisk rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee mener situasjonen for LHBT-personer i enkelte europeiske land er i ferd med å forverres. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Amnesty tilstede på flere Prider i Europa

At Prider er viktige arenaer for synliggjøring er hevet over enhver tvil mener Kaatee.

– For eksempel i forbindelse med Baltic Pride - som etter planen skal gå av stabelen om knappe to uker - gjør vi flere tiltak, fortsetter hun.

– Vi har blant annet oppfordret den norske ambassadøren til å lobbe for at de viktige tillatelsene gis, og for at arrangementet får den nødvendige politibeskyttelse som skal til for at det skal kunne gjennomføres trygt og at episodene fra Kiev ikke skal gjenta seg.

Motdemonstrantene fikk mye oppmerksomhet under Riga Pride i 2008. Foto: Amnesty/Kåre Viemose.

Det er imidlertid ikke sikkert at Baltic Pride får gå som planlagt i det hele tatt.

– Det er sterke krefter som motarbeider slike arrangementer, og hvis man ikke kan garantere for sikkerheten så gjennomfører man dem ikke nødvendigvis.

– Det er viktig at latviske myndigheter nå får klar beskjed om betydningen av å sikre retten til ytrings- og forsamlingsfrihet, og retten til beskyttelse mot diskriminering, sier Kaatee.

I den sammenheng har Amnesty opprettet en underskriftskampanje og Kaatee oppfordrer alle som ønsker å vise støtte til å skrive under.

Map of Love

En annen måte du kan vise ditt engasjement på er ved å delta i hjerteaksjonen Map of Love.

Patricia Kaatee og Ane Aamodt i Amnesty Norge viser frem noen av de norske bidragene til Map of Love. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– LHBT-organisasjonene i de Baltiske land har oppfordret alle å sende hjerter til støtte for Baltic Pride, med et budskap om at kjærlighet er for alle, sier Kaatee.

Hjertene vil inngå i utstillingen Map of Love som vises under Priden.

– Hjerteaksjonen fortsetter dessuten utover sommeren. Hjertene vil være uttrykk for solidaritet og støtte, og sendes til LHBT-organisasjonene i sentral-europeiske land som arrangerer pride under svært vanskelige forhold, fortsetter hun.

Amnesty har dessuten etablert et samarbeid med Øya-festivalen og også der vil man kunne bidra ved å designe hjerter og plakater med kjærlighetsbudskap.

– Vis at det å elske er en menneskerett – gi ditt hjerte du også! avslutter Kaatee.

Befinner du deg i Oslo kan du også delta på hjerteverksted i Amnestys lokaler i Grensen 3, tirsdag 22. mai klokken 18.00. Se også www.amnesty.no.


Les også:

- Støtt opp om Øst-Europas Kim Frieler!

- Det viktigste vi her i Norge kan gjøre er å vise at vi ser at kampen kjempes, og gi vår støtte, sier Haugli.

Drømmen om et bedre liv

Ny bok om homofobi, religion og utvandring fra Øst-Europa.


ANNONSE

Kommentarer (13)

Ny kommentar ›

 • slettet_dBh9RsE

  22. mai 2012 11:50 Hele Østeuropa er et sammensurium av forskjellige kaos som alle virker å trenger desperat hjelp. Det er land hvor folket allerede er undertrykket.

  Forferdelig å se disse overgrepene. Men dette er muligens starten på en ny skeiv vår i store deler av verden hvor engasjementet for å hjelper andre land vil øke.

  (Btw . Det er for mye informasjon på en slik stråd med alle de andre relaterte sakene på samme side.)

 • slettet_hVHOdiF

  22. mai 2012 15:12 " Å se på meg, jeg sparker en forsvarsløs mann med et munnbild & caps på meg"
  Skal de første være så feige at de går på 5 mot 1 så kan de vise hvem de er...
 • slettet_Pjf5ATO

  22. mai 2012 15:29 Dette er hat i praksis. Helt forferdelig.
 • a-ha

  22. mai 2012 15:59 Veldig trist. Ukrainas låt i Grand Prix fortoner seg jo mer og mer som en utopi etter nyheter som dette.

  "Welcome, girl and boy
  Take my hand
  Let's enjoy
  From the bottom of my heart
  I wish you the best
  Now you can be my guest

  Welcome
  Stay with me
  Be my friend
  You are free
  To live your life
  To share your love with the world

  So now you can count on me
  Tell me I'm your friend
  I'll do anything for you
  From the bottom of my heart
  I wish you
  I wish you the best"

 • dagstur

  22. mai 2012 17:56 Ukrainsk folk er et veldig religiøs folk og er misbrukt av den ortodoks kirke.
  En gang til ser vi den destruktiv kraft av en kirke som har gatt ut på dato.
 • slettet_pEAv6dD

  22. mai 2012 18:03 Veldig bekymringsfullt. Også at politiet bare lar det skje.
 • slettet_KKV4DTa

  22. mai 2012 18:58 Horrible! but true - that is the life we live. Even here in Norway I had a doctor who discriminated by saying " men like you I must pick carefully if they should get a kidney, jeg velger hvem jeg gir nyre til spesielt menn som deg". So wake up and smell the coffee! no need to travel to meet haters.
 • moviemaker

  22. mai 2012 20:46 Økt hat mot homofile i noen østeuropeiske land vil få mye styggere følger enn de fleste av oss tør tenke på.. Ekstremisme i forskjellige valører er nok på vei tilbake. Nettopp derfor er det så viktig at homokampen i Norge blir en menneskerettskamp og ikke en BDSMIQ-paradesak
 • slettet_tkmjjXO

  22. mai 2012 20:57 Fy f**n, at det fortsatt finnes grupperinger her i verden som ennå holder på sine middelalderske syn på folk som er "annerledes", helt utrolig at slikt er akseptert i en del av verden som (slik jeg ser det) påstår hardnakket at de kjører demokrati og menneskeverd som viktige idealer, og hva skjer? Joda, "kom igjen, folkens, nå drikker vi oss god og fulle og går ut å banker livskiten ut av homofile fordi de truer vår livsstil". Kom igjen for pokker, open your eyes and see what your hatred breeds!!!!
 • Steffis

  23. mai 2012 07:15 Det er helt grusomt i Kiev! Men det dette skjedde søndag på dagen og det forundrer meg at gaysir er såpass trege med og skrive om denne saken som 2 dagen eller mer enn 48 timer da! Dessuten en dårlig sammendrags artikkel, det har skjedd flere ting i verden for lhbt befolkningen!
 • slettet_QvPs9Qm

  23. mai 2012 10:54 er det bare meg som er overraska?
 • birkin

  23. mai 2012 14:45 I support International Amnesty and other day I received an sms appeal for help in LATVIA, referencing about the Gay Pride, with risks of conflicts. What we see is an European Country, under the European Community (EU), the LGBT Community still have problems of acceptation.

  2013, Croatia, will be added to the EU and over there still lots of structural problems regarding LGBT's rights. Croatia, as a whole, is still considered to be rather conservative, especially in public reactions regarding lesbian, gay, bisexual, transgender (LGBT) rights and visibility of LGBT people. Lesbian, gay bisexual, and transgender (LGBT) persons in Croatia may face legal challenges not experienced by non-LGBT residents. So why EU, could and needed to add in their charters of candidate Country, human right watchers to avoid inclusion of more Countries with such profile.

  We are celebrating the Gay Pride all over Europe, millions of euros spent in demonstrations, and LGBT Community still not united, conscious and able to mobilise themselves and run to BRUSSELS to ask for the better civil rights reforms. Also the inclusion in the Penal Code, of every European member, discriminatory crimes and high sanction to who does and to who witness such crimes and doesn't denounce, as this kind of delinquency many people try to avoid to communicate to the police, mostly afraid to get involved and have some consequences.

 • slettet_8TfSNZ8

  23. mai 2012 23:52 Jeg har venner i Russland som jeg besøker og hver gang det blir snakk om homofili blir mine venner rasende og skal denge disse til taushet. Jeg skjønner ikke hva som forarger dem. Det virker som en form for redsel men de holder også utkikk etter fargede personer og muslimer så jeg er redd dette gjelder flere grupper. Hører ikke snakk om jøder lenger men ... Men debatt kan vi ikke sette i gang for da utløser jeg fare.