- Støtt opp om Øst-Europas Kim Frieler!


351

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Støtt opp om Øst-Europas Kim Frieler!

- Det viktigste vi som enkeltpersoner kan gjøre, er å vise at vi ser at rettighetskampen kjempes andre steder i Europa, sier Håkon Haugli, Europarådets rapportør for LHBT-saker. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

Marte Oraug Skogtrø
3. mai 2012 11:05

20. mars ble Håkon Haugli valgt som den første rapportøren for LHBT-saker i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE).

Haugli er nettopp kommet tilbake fra Strasbourg og møte i Europarådet. Han rekker akkurat en prat med Gaysir før han fyker videre til Serbia for å være valgobservatør.

Han forteller med iver om et Europa i endring.

En sammensatt situasjon

– Det er mye som skjer på LHBT-fronten i Europa. Mye går riktig vei og jeg ønsker på ingen måte å svartmale situasjonen, begynner Haugli.

– Men, det er viktig å ikke være naive heller. For motkreftene er også sterke. Det jeg er mest bekymret for er de alvorlige tilbakeslagene i store deler av Øst-Europa. Der er det snakk om brudd på grunnleggende menneskerettigheter, ikke bare LHBT-rettigheter, fortsetter han.

Aktivister demonstrerer i St. Petersburg mot loven som forbyr "homopropaganda". Foto: Charles Meacham/Demotix/Amnesty.no.

Les også: Homofobi på fremmarsj i Latvia (Amnestys nettsider).

– I både Russland og Ukraina innebærer allerede vedtatte lovendringer og framlagte lovforslag at LHBT-personer og organisasjoners ytringsfrihet vil bli alvorlig innskrenket. Vi snakker om lover som i praksis vil gjøre politisk arbeid for LHBT-rettigheter umulig.

Nye allianser og nye fiender

– Mange steder i Øst-Europa ser vi nå at for eksempel kommunistiske partier og den ortodokse kirken finner sammen. Et eksempel på dette er i Moldova. Dette er aktører som før har stått i sterk opposisjon til hverandre, men som nå samles i en kamp mot homofili.

– Ideen de samles rundt er oppfattelsen av homofili som noe vestlig. Noe dekadent og avvikende. Noe som er påført gjennom den vesteuropeiske kulturpåvirkingen.

Motsetningen blir da det ”normale” østeuropeiske. Det er en potent blanding av nostalgi og nasjonalisme som er en av hovedbeveggrunnene for dette litt uventede samarbeidet, sier Haugli.

– Støtt gjerne opp om østeuropeiske menneskerettighets- og LHBT-organisasjoner. Skriv under kampanjer eller doner penger hvis du ønsker det, oppfordrer Haugli. Foto: Marte Oraug Skogtrø.

– I store deler av den østeuropeiske politiske retorikken har dessuten Vest-Europa mistet sin tidligere posisjon som malen man ønsker å jobbe mot. De siste års økonomiske kriser i mange EU-land gjør at politikere i øst ikke lenger ser mot vest på søken etter løsninger, men heller tilbake i tid. Til det mer konservative og tradisjonelle østeuropeiske, sier Haugli

Et sammensurium av argumentasjon

– Det som skjer er at homofili og pedofili ofte ses under ett, fortsetter Haugli.

– Deretter bygges det opp en argumentasjon om at man må skåne barn for det man kaller homofil propaganda.

Det er dette som er bakteppet for de nye lovforslagene og lovendringene.

– Det er imidlertid brudd på både barns rettigheter og LHBT-rettigheter, fortsetter Haugli.  Viktigheten av at barn får objektiv informasjon om legning og kjønnsidentitet er påvist. Det å frata barn muligheten til å få vite at LHBT-personer finnes er følgelig et brudd på menneskerettighetene.

– Det ligger dog noen utfordringer i det å bevise disse bruddene, men det er det vi jobber med politisk, forteller Haugli.

Fra homo til homo

– Det er klart det politiske arbeidet for eksempel i Europarådet er viktig. Men det er like viktig at LHBT-miljøet i Norge engasjerer seg.

– Rettighetene vi har her er jo ikke selvsagte. Noen har kjempet en kamp for at vi har det som vi har det i dag, og nå kjempes den kampen andre steder i verden. De som blir arrestert i St. Petersburg nå er på mange måter Russlands Kim Frieler, sier Haugli.

– De er pionerene. Noen skikkelig tøffinger.

Se videoen "A message from St. Petersburg":

– Det viktigste vi her i Norge kan gjøre er å vise at vi ser at kampen kjempes, og gi vår støtte. Det være seg moralsk ved å for eksempel skrive under på underskriftskampanjer. Eller ved å støtte både menneskerettighetsorganisasjoner og LHBT-organisasjoner i de aktuelle landene, fortsetter Haugli.

– Hjelp fra folk til folk, smiler Haugli. Eller kanskje heller fra homo til homo. Og med homo mener jeg hele bokstavrekka altså, legger han fort til.

Bokiott er ikke veien å gå!

– En høyaktuell mulighet til å vise støtte er for eksempel i forbindelse med den kommende Eurovisjonsfinalen i Baku i Azerbadjan, fortsetter han.

– Jeg skjønner at folk ikke vil dra til Baku for å kline i gatene. Det er ikke et mål å provosere unødig heller. Men reis for all del til Baku og ta med regnbueflagget! Vis dere frem, oppfordrer Haugli.

– Synlighet er et veldig viktig middel i kampen for normalisering og rettigheter.

Ønsker du å holde deg oppdatert på utviklingen i Øst-Europa og arbeidet som skjer i PACE, kan du følge med på hjemmesidene assembly.coe.int.


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • Amadeus

  3. mai 2012 15:01 Bra arbeid, utrolig viktig at vi har representanter paa stortinget som tar opp internasjonale lhbt-sporsomaal!
 • moviemaker

  3. mai 2012 16:05 - Det angår også oss. De negative tendensene vi ser i noen land finnes også i Norge, og dersom vi ikke er med på kjempe mot homohets internasjonalt så vil noen homofobe miljøer her til lands fortsatt kunne undertrykke LHBT-personer.

  Flott med et sterkt fokus på dette!

  mvh Bjørn

 • Høneviskeren

  3. mai 2012 17:55 Flott, la de største skrullene dra og representere oss, det vil nok gjøre dypt inntrykk.
 • slettet_TQIOYro

  4. mai 2012 01:37 Hvis du er redd for 'skrullene', kimbo, kan du jo dra selv? Å klage på at andre viser initiativ og guts er noe av det feigeste og mest destruktive som finnes.
 • slettet_dBh9RsE

  4. mai 2012 19:57 Så bra at dette blir lyst ut i media!
  God artikkel. Ble veldig engasjert. Gaysir redaksjonen viser seg bare mer og mer imponerende. Godt arbeid!!