Homobyen Cape Town


1670

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homobyen Cape Town

Artikkelforfatter Stian Antonsen er tidligere leder i Skeiv Ungdom og sentralstyremedlem i LLH. Han er nå i Sør-Afrika som student i 1 år, fordelt på et semester i Cape Town og et i Durban. Dette bildet er fra fargerike Bo-Kaap i Cape Town. Foto: Bente Lea Omdal.

Stian Antonsen
22. feb 2012 10:02

På flyplassen blir jeg møtt av brosjyrer med forslag til homovennlige overnattingssteder. I sentrum av Cape Town henger plakater som reklamerer for Cape Town Pride i mars.

Universitet hvor jeg skal studere (University of Cape Town) har programfestet forbud mot trakassering på grunnlag av seksuell orientering.

Velkommen til homobyen Cape Town!

Hvorfor dra hit?

Cape Town har en vakker beliggenhet mellom havet og Table Mountain-fjellet som har blitt kåret til et av verdens sju naturlige underverker.

Utsikt mot Table Mountain. Foto: Bente Lea Omdal.

Det bor omtrent 3,5 millioner mennesker her, men det føles aldri som en stressende storby, ettersom byen er relativt stor i utstrekning.

Byen har god infrastruktur, behagelig klima, flotte strender, og et bra uteliv. Den har også blitt kåret til verdens designhovedstad for fremragende byutvikling.

Det er altså mange gode grunner til at ca halvannen million turister hvert år besøker Cape Town. De satser også sterkt på å lokke til seg homofile og lesbiske turister, og byen anbefales av både Spartacus og gayguide.net.

Fra stranden i Cape Town. Foto: Bente Lea Omdal.

Rosa penger

Cape Town har en relativt stor middelklasse, og enkelte hoteller, restauranter og bedrifter henvender seg spesifikt til homofile kunder.

Homobydelen Waterkant er spekket med utesteder, kafeer, gjestehus, butikker, blomsterhandlere og antikvitetsbutikker som er eid av og retter seg mot det skeive publikumet.

Cape Town er en homovennlig by, med stort tilbud av utesteder, kafeer, butikker etc. Her fra Bubbles bar i Waterkant. Foto: Bubbles bar.

Det at både sør-afrikanere og utenlandske turister legger igjen ”rosa penger” fører til at homofili blir mer akseptert, og det er blitt mer vanlig å se homofile par som holder hender eller kysser offentlig.

Hver desember feirer flere tusen skeive ”Mother city queer project” med elleville kostymer, drag-artiser og halvnakne, dansende kropper.

Utfordringer i slummen

Det er imidlertid mange som ikke har noen rosa penger å bruke. Foreløpig er det kun de større byene i Sør-Afrika som er noenlunde åpne for homofile, og hatkriminalitet er et stort problem i de mange slumområdene.

7/7/2007 ble to lesbiske kvinner i Soweto utenfor Johannesburg brutalt drept på grunn av sin kjærlighet. I etterkant har ”777”-kampanjen blitt lansert.

Kampanjens navn viser til datoen de to kvinnene ble drept, og den forsøker å bekjempe hatkriminalitet, spesielt rettet mot svarte lesbiske.

I Khayelitsha utenfor Cape Town ble lesbiske Zoliswa Nkonyana drept i 2006, antakeligvis på grunn av hennes seksuelle orientering. Hennes siste ord var ”We are not tomboys, we are lesbians”.

Politisk utvikling

Under apartheid var ”homoseksuelle handlinger” forbudt og kunne bli straffet med opp til sju år i fengsel. Fram til slutten av 80-tallet tvang det sør-afrikanske militæret hvite homofile til medisinsk behandling og i enkelte tilfeller også kjønnskorrigerende behandling.

Etter apartheids fall har det vært mange gjennombrudd for lhbt-befolkningen i landet. Sør-Afrika ble det første landet i verden som grunnlovfesta forbud mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering.

I 2006 vedtok regjeringen, med overveldende flertall, en kjønnsnøytral ekteskapslov. Dessverre er det slik at Sør-Afrika er det fremste eksempelet på at det formelle lovverket i seg selv ikke er nok for å sikre rettighetene til landets innbyggere.

Her fra et homobryllup i Langebaan i 2007. Foto: Wikipedia.

Homofobi er svært utbredt blant store deler av befolkningen. Mange hvite påstår at homoseksualitet er ukristelig og mange svarte hevder at det er ”uafrikansk”. Transpersoner og andre som bryter med tradisjonelle kjønnsnormer er svært utsatt for vold og drap.

Svarte lesbiske kvinner blir systematisk utsatt for ”corrective rape”, hvor lesbiske blir voldtatt i den troen av man kan ”kurere” dem til å bli heterofile.

Politiet og rettsvesenet har også blitt kritisert for å ikke prioritere hatdrapene som har blitt begått mot denne gruppen de siste årene.

Det blir bedre

Mange organisasjoner og enkeltpersoner jobber for å endre situasjonen for lhbt-befolkningen i Sør-Afrika. En gruppe studenter og ansatte på University of Cape Town har gått sammen med organisasjoner og kjendiser i Sør-Afrika og laget en lokal versjon av ”It gets better”-kampanjen.

Målet med prosjektet er at fremtiden skal bli bedre for alle skeive i regnbuenasjonen Sør-Afrika, slik at det ikke lenger skal være bare middelklassen og turister som nyter homoparadiset Cape Town.

Nobelprisvinneren, biskopen og aktivisten Desmond Tutu er kanskje den mest prominente enkeltpersonen som er med i prosjektet. Tutu har sammenlignet homofobi med apartheid og har kritisert kirkesamfunn i Sør-Afrika for diskriminering av homofile.

 


ANNONSE

Kommentarer (17)

Ny kommentar ›

 • kjetil1979

  22. feb 2012 11:46 Desmond Tutu er flott :-D Skulle ønske det var flere av han som var bakkemannskapet til de kristne, både her og der. Han gjør en viktig jobb i Sør-Afrika og påvirker vel ellers mange ellers både på Afrika og ellers vil jeg tro.

  Er bra at det går fremover i Sør-Afrika, og en kan jo håpe at regelverket vil synke mer inn og bidra til mer aksept etter som årene går. For tilstanden i Afrika er jo langt mer ille i flere andre land, noe det har vært skrevet artikler om tidligere. Der er jo tema dødsstraff og fengsel for homofili det som er "dagsorden".

 • chronophage

  22. feb 2012 11:48 Fin reiseorienteringsak, men for en som ikke vurderer å legge ferien til disse strendene med et første hadde det vært fint også å for eksempel få innsikt i hva slags nettverk og tilbud byens rosa community har etablert for hivpositive og deres pårørende.
  Det er skremmende høye tall for smittespredningen i Sør-Afrika, men man hører sjelden om denne delen av befolkningen. Hva man gjør, og ikke gjør, på dette området, sier en hel del om styrken i et samfunn, og jeg hadde forventet det perspektiver i en slik artikkel anno 2012...

  Edit: ok - hvis dette bare er første del av en serie tekster fra S-A forstår jeg prioriteringen, og ser frem til bredere dekning.

 • slettet_YSShYAY

  22. feb 2012 11:57 Flott by, og bra artikkel.
  Cape Town er en by som må oppleves!
  Håper på å ta meg en tur ned igjen om ikke så alt for lenge.
  Byen er en god mix mellom europeisk og afrikansk, noe som sikkert er med på og forklare all den gode mat og drikken de har.
 • Kosebamsen

  22. feb 2012 13:19 Var i Cape Town for snart 10 år siden og ble den gangen godt kjent med bamsemiljøet der. Fantastisk hyggelige folk som tok så godt imot oss. Byen anbefales på det sterkeste også for bamser!
 • slettet_YpJagPt

  22. feb 2012 14:08 Desmond Tutu er en sann Guds Mann! I like!
 • Leahh

  22. feb 2012 14:29 Hei! Herlig artikkel! Jeg bare lurte på noe. Jeg har vært i Sør-Afrika 4 ganger men i Port Elisabeth da, også en liten tur i Cape Town. Og tingen er at jeg så gjerne vil dra dit med kjæresten min fordi jeg virkelig elsker det landet! Også er spørsmålet, er det trygt å reise dit som turister? Blir litt stressa jeg.
 • slettet_mli5WmK

  22. feb 2012 15:45 Cape Town, der har jeg vært! Anbefales! En av de flotteste byene i verden.
 • kåt & villig

  22. feb 2012 16:02 har bodd der....kjempe flott sted...kan anbefales.....
 • Amadeus

  22. feb 2012 17:31 Takk for hyggelige tilbakemeldinger!
  Kom gjerne med innspill til meg dersom det er ting dere ønsker jeg skal skrive om. Jeg ønsker å skrive om både gledene og skyggesidene ved å leve skeivt i Sør-Afrika.

  aleatoir: Hiv er definitivt noe jeg kommer til å sette fokus på etter hvert, men det var dessverre ikke plass til å skrive om det i denne artikkelen. Men det kommer!

  Leahh: Port Elisabeth er en veldig hyggelig by.:) I forhold til å reise med kjæresten din, er du redd for kriminalitet generelt eller for hatkriminalitet dersom du kysser kjæresten din?
  Generelt vil jeg si at det er relativt åpent i de største byene, og både cape Tow, Durban, Johannesburg og Port Elisabeth har homoutesteder og overnattingstilbud hvor det er garantert at dere vil være velkommen. Mye av kriminaliteten mot lesbiske har primært foregått i slumområder hvor turister sjelden drar. Det er viktig å vite at dette foregår, men jeg ville ikke latt det hindre deg i å dra ettersom dette i liten grad er noe som angår turister. Men, voldekt av jenter generelt (uavhengig av seksuell orientering) er et stort problem her, og det anbefales derfor å alltid ta taxi om kvelden og ikke være ute alene på kveldstid.

 • Obaid

  22. feb 2012 18:10 wow wow vi skal ha en homo by i Afghanistan også... ..::::::::::::::::::..
 • MAM_89

  22. feb 2012 19:52 Woooooooow Stian. Jeg må sei du er helt fantastisk og utrolig flott kjære. Dette var uventet og som vi sier her i Miami "you nailed it!" Just love it og du har klart å vise byen fra et annet perspective enn det vi har forventet. Jeg kan ikke vente til å oppleve det selv. Fantastiks!!! :):):)
 • Mabybaby

  22. feb 2012 23:29 har vert i cape town ;) veldig fint og varmt der!!!! anbefales og reise dit!
 • slettet_tjhPVr4

  22. feb 2012 23:37 Fantastisk by, fantastisk mat, fantastisk vin, fantastisk natur, fantastisk dyreliv, rett og slett fantastisk!! Jeg skal tilbake!! Ta forhåndsregler i forhold til kriminaliteten og du får en opplevelse for livet!
 • Keep in Touch

  23. feb 2012 22:51 Jeg har aldri helt skjønt greia med Cape Town. Har aldri vært fristende å reise dit, men alle jeg kjenner som har vært der, skryter av byen.

  Kanskje fordi jeg heller blir tiltrukket av steder som ikke er så mainstream... synes det er fascinerende å reise dit folk flest ikke reiser. Som homofil er det også mye mer spennede å reise til steder der det å være homofili ikke blir profilert så veldig høyt.

  Har ingen interesse av å reise et sted hvor jeg vasser i andre homser. Jeg vil nemlig ha de lokale homsene for meg selv...hehe;-P

 • Yiguirro

  24. feb 2012 08:46 Hjembyen min :)