- Skal eg gå på gute- eller jentedoen?


2093

innlogget

40841

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Skal eg gå på gute- eller jentedoen?

- Eg føler ikkje at eg har feil kropp eller feil kjønn, men skulle gjerne fått sleppe å definere meg som kvinne, seier Kristin Fridtun. Foto: Tina Åmodt.

Tina Åmodt
1. feb 2012 10:02

Ho definerer seg verken som mann eller kvinne. No vil ho kome i kontakt med fleire som kjenner på noko av det same.

Innanfor den vesle definisjonen trans lever ikkje berre transvestittar eller menneske som kjenner seg mistilpassa med kjønnet dei er fødde med. For nokre står verken den eine eller andre kjønnsoppfatninga særleg sterkt.

– Eg føler i grunnen ikkje at eg har feil kropp eller feil kjønn. Men det er ikkje heilt rett heller, eg er ikkje berre kvinne. Eigentleg vil eg helst sleppe å ta stilling til det. Eg skulle gjerne sett at det fanst ei mellomløysing, seier Kristin Fridtun.

Det er relativt nytt for henne å kalle seg transperson. Ikkje er ho heilt sikker på om det er dét ho er heller. I samarbeid med psykolog Margrethe Mehus og studentsamskipnaden i Trondheim, startar ho no ei gruppe for folk som ikkje finn seg til rette i dei meir velkjende kjønnskategoriane.

– Eg har lett for å tenkje at eg er den einaste i heile verda som føler det slik. Men det er antakeleg fleire som har strevd med dei same tinga. Då trur eg det kan vere veldig godt å samlast og kanskje prate litt om korleis me opplever dette her, seier Fridtun.

– Det skjer jo ganske ofte at eg vert teken for å vere gut eller mann. Ofte veit eg då ikkje kva eg skal seie, sier Fridtun. Foto: Tina Åmodt.

Blir teken for å vere gut

Ho har nesten alltid kjent seg annleis. «Gutete», lesbisk, med androgyn utsjånad.

– Det skjer jo ganske ofte at eg vert teken for å vere gut eller mann. Eg ser at folk stussar, at dei ikkje får det til å stemme. Eg veit ikkje kva eg synest om det.

Ho fortel om kvinner som bråstoppar og ryggar når dei møter henne på offentlege dametoalett.

– Då blir eg brydd, tenkjer at «eg bør ikkje vere her». Samstundes veit eg at eg har like mykje rett til å vere der som alle andre. Men eg veit ikkje kva eg skal seie. Til den gamle dama som spør om ho har gått feil når ho får auge på meg, kan eg alltids seie «nei då, eg er faktisk dame». Men eg får meg ikkje til å meine det.

Kristin har ei rekkje døme på korleis det androgyne uttrykket pregar kvardagen hennar. Ekspeditørar på vinmonopolet stirer mistenksame på ID-kortet ho viser i kassa. Gutegjengar roper etter henne på gata. Folk ho handhelsar på i ulike samanhengar, mistolkar namnet hennar til «Kristian».

– Heile livet har eg tenkt at det er greitt at eg er jente. Men eg har òg vore veldig ukomfortabel i visse situasjonar, til dømes då eg var på hopplandslaget. I medieoppslag var alle veldig opptekne av at me var jenter, at me trong ikkje vere gutejenter for å hoppe. Men det passa jo ikkje heilt for meg.

I mars startar gruppa for folk med flytande kjønnsidentitet i Trondheim, der Fridtun er ein av inititativtakarane. Foto: Tina Åmodt.

Satan-etymologi

Fridtun er norrønfilolog og har med interesse studert etymologien til ord som «kjønn» og det såkalla kjønnsnøytrale «hin». Ho synest ikkje ordbokas «hin» er eit dekkjande pronomen for dei som ikkje fell til ro i «han» og «ho».

– «Hin» er jo allereie eit ord på norsk, eit peikande pronomen som betyr «den andre». Eg synest det skapar avstand. Og «hinmannen» er djevelen! Det er jo litt komisk.

Ho utdjupar:

- Eg skulle gjerne hatt eit dekkjande språk for den kjønnsidentiteten eg og fleire har, men aller helst òg eit tredje juridisk kjønn. Når eg til dømes får tilsendt ei spørjeundersøking må eg alltid velje anten mann eller kvinne. Det ergrar meg at eg ikkje kan krysse av på til dømes «veit ikkje» eller «anna». Eg kjenner meg litt strupt. Mange ville nok hatt det betre om dei slapp den skarpe grensa.

– Ikkje terapi

Gruppa Fridtun har starta har fyrste treff i mars. Ho er i hovudsak retta mot Trondheims mange studentar, men andre er òg velkomne.

– Gruppa skal på inga måte fungere som terapi eller behandling, men meir vere eit tilbud om å kjenne litt etter på korleis ting er, og møte likesinna, understrekar Fridtun.


Vil du vere med? Meld deg på i ein e-post til psykologpartnar Kirstebom Fallet: post@kirsebomfallet.no eller ring 73500004. Det fyrste treffet er 5. mars i Trondheim.

For spørsmål: psykolog Margrethe Mehus på margrethe.mehus@kirsebomfallet.no


 


ANNONSE

Kommentarer (70)

Ny kommentar ›

 • slettet_ZgtqB2Y

  31. jan 2012 11:04 Nydelig nynorsk! Og en viktig artikkel. Flere mennesker trenger å få øynene opp for hvor vanskelig dette kan være for en liten gruppe i samfunnet.

  Mitt tips er å være veldig frekk tilbake til mennesker som tillater seg å spørre om du har gått feil eller fremmede som faktisk spør rett ut om du er gutt eller jente. Ofte kan det være lettest å gå på jentedoen fordi man da har litt overtaket hvis noen skulle spørre..

  Får du slengkommentarer får du bare si at jeg føler meg hverken heller, men jeg trodde denne doen var kulturelt betinget for vaginaer i dette landet så da får jeg gå her. De fleste holder kjeft da..

  Vær deg selv og aldri skam deg for å føle deg utafor kjønnsbåsen!

 • slettet_bCqRgBc

  31. jan 2012 11:18 Gå på jentedassen...

  Hun ser ut som en lesbisk jente med guttete klær.

  Synd det er så viktig med disse båsene/boksene man på død og liv må ha tilhørighet til...

 • fjåsvrengje

  31. jan 2012 11:29 Skiordie: Haha, takk for konkrete svartips! Det er kanskje lurast å vera tøff i trynet i slike situasjonar. Berre å manna seg opp...

  A sex A: Eg ER ei lesbisk jente med gutete klede. Men om eg fekk det som eg ville, skulle termane "lesbisk", "jente" og "gutete" vore irrelevante. Slik at eg - og fleire med meg - berre kunne VERA.


  Kristin

 • slettet_bCqRgBc

  31. jan 2012 11:34 Ja... så vær deg selv da... Virker som folk oftest selv skaper problemet med bås setting... men det blir jo enda en forening ut av detta.

  må man ha andres tillatelse eller tilgivelse for å bare være?

  do your thing;)

 • slettet_cXacXvs

  31. jan 2012 11:49 Hvis du har pikk går du på guttedassen, har du fitte går du på jentedasse, hvor vanskelig kan det være.. Herregud..
 • gullfasanen

  31. jan 2012 12:05 Hvis dere anonyme kritikere klarer å lese artikkelen og ikke bare overskriften, vil forhåpentligvis også dere forstå at "Skal eg gå på gute- eller jentedoen?" er et retorisk spørsmål. Hilsen journalisten.
 • slettet_ZgtqB2Y

  31. jan 2012 12:07 Kjære pilot747: som du sikkert legger merke til så finnes det mennesker i dette landet som ikke har evne til å respektere andres problemer. Det krever styrke å lukke ørene for slike kommentarer. Det krever ennå mer styrke å reise seg opp etter å ha blitt slått ned, slengt drit til og trakassert i mange år. Jeg skjønner godt at mennesker som aldri har måttet forholde seg til mennesker som ikke passer inn i kjønnsbåsene ikke takler å skjønne at dette faktisk er et problem som er vanskelig å forholde seg til. De har nok aldri blitt slått ned på et toalett bare fordi de gikk inn der. (Det har jeg og kjenner følelsen!)

  Hva i all verden skjer med å slenge sånn drit her inne på gaysir? Hva godt får dere ut av det? Makan!

  "Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv".

  Arnulf var en klok mann

  Hold ut - og lukk ørene for galle som kommer gulpende opp fra uvitende mennesker.

 • OK 2B GAY

  31. jan 2012 12:12 Herre Gud!!!!! Det finnes ikke andre problemer i verden enn å velge toalet døren.
  WAKE UP PEOPLE !!!!
 • slettet_gb3mXb8

  31. jan 2012 12:29 Boxes are for things
  Not for people
 • maizena5

  31. jan 2012 12:53 Sterkt å lese, og ja enig: nydelig nynorsk!
  Du er et flott menneske, akurat sånn som du er! Ikke la deg knekke!
  Men forstår at dette er vanskelig for deg!
  Lykke til med gruppa du har startet!
 • fjåsvrengje

  31. jan 2012 13:19 Takk, godtfolk! Meldingane eg har fått dei siste timane tyder på at vi er fleire som har det på same måten.

  Dette med toalettet er berre eitt av mange eksempel - eg kunne ha lista opp mange fleire. Og sjølvsagt går eg på jentedoen. I teorien er ikkje det noko problem. Ugreitt blir det fyrst når folk som eg blir jaga ut eller fysisk hindra frå å gå inn der.

 • eirikinz

  31. jan 2012 13:29 Hvis du er gutt (cis eller trans) så går du på guttedo.
  Hvis du er jente (cis eller trans) så går du på jentedo.
  Hvis du ikke passer inn i noen av de to kjønnskategoriene, så synes jeg du kan velge litt etter dagsform. Hvilken do er det kortest kø til? Hvilken do er renest? Hvilken ligger nærmest? Hvilken har størst areal? Hvilken har best belysning? Hvor er det mest toalettpapir tilgjengelig?
 • slettet_grKkQfU

  31. jan 2012 13:59 Fatter og begriper ikke dette tøyset med det såkallte tredje kjønn som gaysirs journalister har en hang til og gjøre oss alle så veldige oppmerksomme på i tide og utide. Kjønn er bestemet av hva slags kjønnsceller man har og bidra med i en eventuell forplantningsfunksjon. Kjønnsuttrykk kan være noe helt annet igjen (femigutter og traktorlesber er vel i så måte ytterkantene i en slik definisjonsverden, for og forenkle det)

  Skal disse akademiske tankene rundt kjønn få gjennomslag må det kommes opp med sterkere argumentasjon rundt tematikken enn at man kan ergre seg over at det ikke finnes alternativer på spørreksjemaer til begrepene mann og kvinne. Det blir for infantilt når myndige mennesker sutrer over slike bagateller som dette her, synes jeg. Tommelen ned for hele queer-teorien og alle de som lar seg henføre av tullet.

 • danhin

  31. jan 2012 14:08 Hurra for nynorsk på Gaysir! Og godt skrive om viktig tema.
 • slettet_jeFCucA

  31. jan 2012 14:31 Denne saken var god å finne... Kjente meg faktisk noe igjen. Det er ikke sånn at jeg føler meg som noe annet enn jente/kvinne, men jeg skjønner ikke HVORFOR det skal ha NOEN betydning for NOEN SOM HELST. Som Kristin sier, jeg skulle ofte ønske det ikke var en sak i det hele tatt... Jeg har bare gitt opp å leve sånn som jeg ønsker, fordi det ble så mye "lettere" å la det være, jeg gadd ikke "styre sånn med det". Men her fikk jeg en påminner om at det selvfølgelig ikke trenger å være sånn:-)

  Til dere som oppfører dere respektløst i denne debatten: Hva er det med dere? Er dere så usikre på deres egen kjønnsidentitet at dere føler dere truet av tanken på noe annerledes?!