I Justisdepartementets hender


308

innlogget

40145

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

I Justisdepartementets hender

Mina og Nazanin krysser fingrene for at UDIs forslag skal få innvirkning på deres sak. Foto: Privat.

Synne Hall Arnøy
16. des 2011 02:00

I går skrev Gaysir om det lesbiske paret fra Iran som har fått endelig avslag på sin asylsøknad. Utlendingsdirektoratet (UDI) foreslår nå en praksisendring i behandlingen av homofile asylsøkere. Forslaget er til vurdering hos Justisdepartementet.

Da Mina og Nazanins forhold ble avslørt i Iran, måtte jentene flykte fra vold og trusler. De søkte asyl i Norge. I det endelige avslaget på asylsøknaden fikk de beskjed om at Utlendingsnemda (UNE) mener de kan leve trygt i Iran, så lenge de lever i skjul.

Støtte fra opposisjonen

Tidligere denne uken meldte TV2 at jentene får støtte fra opposisjonen på Stortinget:

- Å sende folk tilbake til et land hvor de vil bli utsatt for tortur og kanskje til og med dødsstraff, det mener jeg er et klart brudd på norsk asylrett, sier Tord Lien (FrP) til TV2.

Øyvind Håbrekke (KrF) mener saken handler om retten til å være seg selv.

- Det er uakseptabelt at norske myndigheter sender folk tilbake når de har et beskyttelsesbehov, under den forutsetningen at de nærmest skal gjemme seg og framstå som andre personer enn de egentlig er, sier han til kanalen.

Uakseptabel praksis

Håkon Haugli (Ap) er glad for engasjementet fra opposisjonen, og forventer en regelendring.

- Dette er en uakseptabel praksis. Arbeiderpartiets kommunalfraksjon har gitt klart uttrykk for at vi mener det er behov for en regelendring, og vi forventer at regjeringen gjør endringer, sier han til Gaysir.

- Jeg har sett flere avslag på asylsøknader som inneholder formuleringer som jeg mener Norge som ytringsfrihet- og likestillingsland ikke kan vedkjenne seg, sier Håkon Haugli (Ap). Pressefoto.

Haugli har lenge vært engasjert i asylspørsmål som berører LHBT-personer.

- Disse sakene er veldig opprivende og understreker at Norge har et problem. Vi ville aldri sagt at journalister skal slutte å skrive eller at kristne skal skjule sin tro. Krav om diskresjon er kun et krav som stilles til homofile, og innebærer en uakseptabel rangering av forfølgelsesgrunnlag, mener han.

Foreslår praksisendring

Nå kaster også UDI seg på banen, med et forslag til praksisendring.

- Forslaget går ut på å tilpasse UDIs praksis til en høyesterettsdom fra Storbritannia som fastslår at Flyktningkonvensjonen beskytter retten til å leve fritt og åpent som homofil uten frykt for forfølgelse, sier Ida Børresen, direktør i UDI.

- Vi skal følge med på hvordan reglene og praksisen er i andre land vi sammenlikner oss med, og det er det vi har gjort nå. Vårt forslag er i tråd med utviklingen i flere andre land, blant annet Sverige og Storbritannia, fortsetter Børresen.

Ida Børresen, direktør i UDI. Foto: UDI.

UDIs forslag ligger nå til behandling hos Justisdepartementet.

- Denne konkrete praksisforeleggelsen er fortsatt til vurdering i departementet, og jeg ønsker derfor ikke å kommentere nærmere innholdet i UDIs forslag, sier statssekretær Pål K. Lønseth.

Må få konsekvenser for de som nylig har fått avslag

Stine Helena Bang Svendsen, leder i LLH Trøndelag, håper Norge nå vil følge etter Sverige og Storbritannia.

- Forslaget fra UDI er veldig bra, men de er også nødt til å sørge for at de som har fått avslag de siste månedene får tatt opp sakene sine og blir behandlet etter retningslinjer som er i tråd med Flyktningkonvensjonen, sier hun.

- Det er helt urimelig at søkere som akkurat har fått avslag skal leve som ulovlige flyktninger med fare for deportasjon mens Justisdepartementet har nye retningslinjer til behandling, sier Stine Helena Bang Svendsen. Foto: Anniken Eidem.

For mens Justisdepartementet har nye retningslinjer til behandling, kan Mina og Nazanin bli sendt tilbake til Iran når som helst.

- Ingen skeive søkere som har blitt behandlet etter et regelverk som Norge anerkjenner at er feil kan sendes ut på nåværende tidspunkt, mener Bang Svendsen.

Krysser fingrene

Praksisendringer har vanligvis ikke tilbakevirkende kraft. Mina og Nazanin krysser likevel fingrene for at forslaget skal bidra til at de ikke blir sendt tilbake til en tilværelse der de frykter for sine liv.

- Vi håper selvsagt at dette kan få konsekvenser for vår sak, sier de til Gaysir.

Mina og Nazanin får bred støtte fra homomiljøet i Trondheim. Aksjonsgruppa ”Ikke send Mina og Nazanin tilbake til Ian!” mobiliserer til kamp for at paret skal få bli i Norge. Foto: Privat.

I følge den nederlandske rapporten ”Fleeing Homophobia” handlet kun 46 norske asylsaker i perioden 2008-2010 om seksuell orientering. Dette utgjør 0,1 prosent av asylsakene.
 


Les også:

Ble utsatt for grov vold og trusler

Nå vil norske myndigheter sende det lesbiske paret tilbake til Iran.


ANNONSE

Kommentarer (11)

Ny kommentar ›

 • slettet_QrTzd2o

  16. des 2011 18:04 I keep my fingers crossed for you girls, and for other people in similar situations. This policy has to be changed! Go Haakon Haugli and all the supporters!
 • slettet_zGScuSF

  16. des 2011 18:25 Glitrende arbeid av Synne og Gaysir i forhold til å rette fokus mot denne situasjonen! Mina, Nazanin og alle andre som nylig har fått avslag på samme grunnlag trenger dette presset for at det skal bli mulig å omgjøre vedtakene!
 • moviemaker

  16. des 2011 19:05 Den samme bokstavtro paragraflesningen som gjør at et kar som Mulla Krekar kan nyte godt av sikkerhet i Norge rammer to jenter som kommer fra et land hvor en person for noen uker siden ble dømt til døden for homofili. (Ikke kamuflert som noe annet)

  Jeg håper de nidekjære embetsmennene ikke lever i et vakuum og får høre noen sannhetens ord fra mennesker rundt seg.

  mvh

  Bjørn

 • slettet_SAE6ikd

  16. des 2011 19:40 Takk for oppfoelging! Haaper praksisen endres snarlig, og at den far tilbakevirkende kraft.
 • -Troy

  16. des 2011 19:44 Dear Mina and Nazanin ! I hope you are doing fine .
  For sure I can understand the situation that you are living with right now , because I have been in the same situation for almost 10 years. and finally 2 mounth ago we could manage to get the right answr.

  There may someway I can help and I wish to do so . also I hope that things getting better for you both and.
  Please let me know and if you would like that me and some of my friends they may can help.

  On this link you can read a little about me.
  http://www.nyemeninger.no/htiller/

  Best regards.

  Asghar

  Mina va Nazanin aziz . Dorood bar shoma.
  Omid ke haletun khub bashe , man ham 1k Irani hastam ke modate 10 sal ba sharayet kheili sakhti Movajeh shodam ta in ke belakhareh 2 mahe pish tunestim be etefahe doostan Natijeh khubi begirim.
  Khahesham azatun in hast ke be doone hich Tarof va roodar baisi , Khosh hal misham ke agar betunam komaki be shoma azizan be onvane vazifeh anjam bedam.

  Ghorbane shoma .
  Asghar

 • Arnie98

  16. des 2011 23:53 Flott kommentar fra Haakon Haugli og meget god artikkel!
 • slettet_jGA3cRu

  17. des 2011 00:08 mmm, denne saken har virkelig hatt godt av og bli satt på dagsorden! Det ser ut som det politiske Norge har våknet litt. Ikke la det bli med praten, her må vi ta vare på menneskene gjennom handling!
 • slettet_xkoV70R

  17. des 2011 00:25 Nå må vi samle oss om at saken deres blir tatt opp på nytt. Håper flere medier griper fatt i dette, slik at vi kan få en kraftig opinion til støtte for jentenes sak! All heder til Gaysir som fronter dette nå.
 • fish

  17. des 2011 11:04 Problemet her er at UNE har fattet et avslag, og departementet har etter loven ikke instruksjonsrett over UNE, verken når det gjelder generell praksis eller i enkeltsaker. Departementet kan ikke blande seg inn i denne saken.

  Departementet kan gi en regelendring som blir bindende for UNE, men det må skje i lov eller forskrift. Det er ikke noen tradisjon i norsk rett for å ha så konkrete og detaljerte regler i forskrift, det kommer vanligvis i rundskriv. Om departementet følger UDIs forslag og endrer UDIs praksis i homoasylsaker, vil det ikke få noen innvirkning på denne saken. UNE har ikke lov til å ta instrukser eller uformelle signaler, herunder følge rundskriv fra departementet.

 • slettet_dr6vFdh

  17. des 2011 20:57 "Vi ville aldri sagt at journalister skal slutte å skrive eller at kristne skal skjule sin tro." Det overrasker og opprører meg stort at norske myndigheter forskjellsbehandler på denne måten. Gleder meg veldig å høre at UDI er på banen med forslag til endringspraksis. Det er på høy tid at skjer. Jeg krysser også alle mine fingre for tilbakevirkende kraft!
 • slettet_FT5oUkg

  18. des 2011 00:20 All my best wishes and hopes for you girls.

  Dette må vi jo bare få orden på. Er så flau av å være norsk for tiden. Smørmangel på grunn av lavkarbodiett, frådende julegavehandlere og en skuffende foreldregenerasjon som en gang var idealister men nå ser ut til å ha mer enn nok med seg selv og ikke har plass til de som trenger det. Godt å se engasjement! Håper vi kan få gjort noe med dette. Skulle virkelig bare mangle at vi ikke hadde hjerterom og husrom for mennesker i en slik situasjon.