- Liten tvil om at kampanjen er viktig


2165

innlogget

40193

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Liten tvil om at kampanjen er viktig

F.v.: Alia, Pardis og Dominique har sammen bidratt med en video til kampanjen It Gets Better. Gaysir møtte jentene i San Francisco. Se videoen nederst i artikkelen. Foto: Synne Hall Arnøy.

Synne Hall Arnøy.
24. sep 2011 12:09

It Gets Better-kampanjen vokser samtidig som USA rystes av et nytt selvmord. Gaysir har snakket med tre unge skeive i San Francisco.

I september 2010 lagde Dan Savage og partneren Terry Miller en YouTube-video. Videoen kom i kjølevannet av de mange selvmordene blant skeive tenåringer som rystet USA i fjor høst.

Dan og Terry ville gjøre det mulig for støttespillere verden over å fortelle LHBT-ungdommer at livet blir bedre etter high school, og dette ble starten på kampanjen ”It Gets Better”.

Her kan du se videoen til Dan og Terry:

Over 25 000 video-bidrag

Da Gaysir omtalte kampanjen i oktober i fjor, hadde 2000 mennesker delt sine historier. Ett år senere har tallet passert 25 000, og videoene er sett mer enn 40 millioner ganger.

Barack Obama har laget sin videosnutt, det samme har Hillary Clinton. Den kanskje mest sette komme ut-historien noensinne, videoen der den 21-årige soldaten Randy Phillips kommer ut av skapet til faren sin, er også del av kampanjen.

Hadde selvmordstanker som tenåring

I San Francisco har Gaysir møtt Alia, Pardis og Dominique, tre unge skeive som i sommer lagde en video til prosjektet. Alle tre har opplevd nettopp det kampanjen søker å formidle: It Gets Better.

Pardis forteller Gaysir at hun selv hadde selvmordstanker som ung lesbe. 

- Det ble viktig for meg å være med på kampanjen når selvmordstallene blant unge skeive steg, sier hun.

Alia, Pardis og Domimique foran det store regnbueflagget i homodistriktet Castro i San Francisco. Foto: Synne Hall Arnøy. 

- Jeg husker hvordan det var for meg å være lesbisk tenåring. Jeg var ensom, skamfull og isolert. Jeg tolket alt som ble sagt om ”homofile” til å handle om meg og konkluderte med at jeg var ekkel og ikke verdig et liv. 

Hun forteller om mobbing, som kom på toppen av egen usikkerhet på om hun var transperson eller lesbisk.

- Jeg ble kalt ”dyke” og lesbe. Og alle latterliggjorde homofile, både familien min og vennene mine.

Støtte fra familie

Da Pardis til slutt kom ut til foreldrene sine, fikk hun en positiv overraskelse.

- De var mest opptatt av at jeg hadde holdt det hemmelig for dem og at de derfor ikke hadde kunnet støtte meg, smiler hun.

- Selv om de hadde sine sosialt påvirkede misoppfatninger av hva homofili er, så de meg først og fremst som datteren sin.

Pardis hadde selvmordstanker som ung og lesbisk. Men fikk en positiv overraskelse da hun kom ut overfor familien sin. Foto: Synne Hall Arnøy. 

Alia hadde også en ”veldig mørk periode”, men fikk en lignende opplevelse da hun for første gang fortalte noen om sin hemmelighet.

- Jeg kom ut til søsteren min først, og hun var bare helt utrolig. Hun sa at uansett ville hun alltid elske meg og være der for meg.

Det skeive miljøet kan virke ekskluderende

Dominique fant nylig ut at hun er skeiv, og mener komme ut-prosessen også kan være vanskelig i 20-åra. Noen av utfordringene tilskriver hun det skeive miljøet.

- Det skeive miljøet kan virke veldig ekskluderende når du kommer ut. Jeg følte at jeg var tilbake på high school, med drama og klikker og den populære gruppen du ønsker så intenst å være en del av. Det har ikke vært lett for meg. Men én ting har jeg skjønt: Man får det bedre når man får det bedre med seg selv. 

- Det skeive miljøet kan virke veldig ekskluderende når du kommer ut, mener Dominique (t.h.). Foto: Synne Hall Arnøy. 

Dominique mener komme ut-prosessen har et litt misledende navn.

- Det er mer en ‘komme inn i seg selv-prosess’. - Det handler om å innse at en selv er bra, om å bli komfortabel med den man er. Det er ikke nødvendigvis lett, men virkelig - it gets better, smiler hun.

Nok et trist selvmord

Jentene er enige om at kampanjen er viktig, og trekker fram nok et trist tilfelle fra forrige uke. 14-årige Jamey Rodemeyer tok sitt eget liv etter å ha blitt mobbet i årevis.

- Det er så utrolig trist, sier Dominique.

- Denne kampanjen er viktig fordi det er nødvendig for folk å vite at de har noen å støtte seg på, selv om de ikke finner dem i nabohuset.

Mangfold er vakkert

Pardis sammenligner med sin egen historie.

- I mine mest selvsikre øyeblikk nå tenker jeg at ‘verden hadde gått glipp av noe hvis jeg hadde tatt livet mitt’. Det gjelder selvsagt også disse ungdommene. Det gjør meg rasende at ignorante og usikre barn og voksne kan drive noen til å ta livet sitt fordi de er skeive, sier hun.

- Samtidig gjør det meg motivert til å fortsette å spre budskapet om at hvis du kommer deg gjennom det, så er en seksualitet annen enn heteroseksualiteten, og et kjønn som ikke er innenfor normen, aspekter ved verden som gjør den vakker. Mangfold er vakkert, sier Pardis engasjert. 

Trening er viktig, mener de tre jentene. - Du føler deg bedre mentalt. Foto: Synne Hall Arnøy.

I video-bidraget snakker jentene om hvordan fysisk trening påvirker livene deres.

- Etter å ha trent er holdningen min til livet fullstendig endret, sier Dominique.

Hun får støtte fra de andre.

- Å føle seg bedre fysisk gjør at du føler deg bedre mentalt, mener Alia.

- Ja, trening bidrar, nikker Pardis. - Og it gets better. Vi som føler oss litt annerledes må bare forstå at vi er fantastiske individer som har utrolig mye å bidra med her i verden.

www.itgetsbetter.org kan du se flere videoer, skrive under på kampanjen og legge ut din egen video.


ANNONSE

Kommentarer (6)

Ny kommentar ›

 • moviemaker

  24. sep 2011 12:02 Bra med fokus på itgetsbetter. Ofte så er LHBT-debatten her hjemme preget av skeive "teorier" og ammetåke.
 • slettet_xkoV70R

  24. sep 2011 12:03 Dette er kjempeviktig!!
  Å forhindre at unge, flotte mennesker tar avskjed med livet, fordi omgivelsene gjør det vanskelig for dem, hva kan være viktigere enn det?Hatten av for denne kampanjen!!
  Burde ikke vi i Norge få til noe liknende?
 • slettet_SAE6ikd

  24. sep 2011 16:18 Fantastisk! Dette bør brukes i undervisningen på norske ungdomsskoler.
 • pas89

  24. sep 2011 18:16 Denne kampanjen er utrolig viktig, og en lignende kampanje er det også behov for her til lands. Her har homodebatten stagnert på for/mot kirkelig vigsel, mens man ser ut til å glemme å gjøre det lettere for alle de unge homofile som blir mobbet p.ga legning. Det er fremdeles tøft å vokse opp som homofil i Norge, spesielt i utkantstrøk. Fremdeles eksisterer sterke fordommer, og det å snakke om homofili er fremdeles svært tabu i mange lokalsamfunn. Det må man ikke glemme...
 • Mirromurr

  24. sep 2011 21:43 Fantastisk bra. :-)))
 • slettet_JRhZUSk

  30. sep 2011 00:27 Flott og viktig artikkel!!