Kvinner slår kvinner


2475

innlogget

40217

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Kvinner slår kvinner

- I og med at det ikke var noe forskning på området i Norge, er et funn nettopp det at vold i lesbiske forhold skjer. Det er bekreftet, forteller Elisabeth Hesselberg som i vår leverte masteroppgaven «Et knust hjerte - Om vold i lesbiske parforhold». Illustrasjonsfoto.

Petter Ruud-Johansen
12. sep 2011 12:09

Elisabeth Hesselberg har levert Norges første masteroppgave om vold i lesbiske parforhold.

I mai leverte Elisabeth Hesselberg sin masteroppgave, «Et knust hjerte - Om vold i lesbiske parforhold», ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Hesselbergs master er den første av sitt slag i Norge, og den etablerer det uutforskede – at vold i lesbiske parforhold eksisterer.

Sju voldsutsatte lesbiske kvinner er intervjuet, og disse intervjuene paret med en spørreundersøkelse blant landets krisesentre, er grunnlaget for masteren.

- I og med at det ikke var noe forskning på området i Norge, er et funn nettopp det at vold i lesbiske forhold skjer. Det er bekreftet, sier Hesselberg til Gaysir.

Og med det etablert, utforsket Hesselberg volden og opplevelsen av denne i de lesbiske parforholdene. 

Elisabeth Hesselberg har skrevet den første masteroppgaven om vold i lesbiske parforhold i Norge. 

- De fleste tenker vanligvis at det er den «butche» parten i forholdet som utsetter sin partner for vold. Men i min oppgave viser det seg at alle utsetter og blir utsatt, både de som fremstår som «butche» og de som fremstår mer kvinnelige, sier Hesslberg.

Fellestrekkene hos de hun intervjuet, i forhold til hvordan de så på seg selv, var at de fleste var overrasket over seg selv og sin egen reaksjon på volden.

- For eksempel kommenterte en del at kjæresten deres, som var spinkel og av den feminine typen, var den som utøvede volden, sier Hesselberg.

- Det viser at stereotypiene ikke alltid er riktige, sier Hesselberg.

Kjønn og ikkefysisk vold

- Jeg var opptatt av kjønn og viktimologi i oppgavens teoretiske perspektiv. Det er menn som tradisjonelt slår kvinner. Spørsmålet var så hvordan de voldsutsatte lesbiske kvinnene oppfatter vold?

- Jeg fant at kvinnene var lite opptatt av kjønn, om det var en mann eller kvinne som slo.

- Det viktigste, og mest sårende, var at det mennesket man er glad i, og det man står nærest, har begått et svik. Dette er en likhet man finner i studier om voldsutsatte heterofile kvinner.

Hesselberg fant videre at både fysisk og ikke-fysisk vold eksisterer blant lesbiske par. Samtidig svarte de fleste at det var den ikke-fysiske volden som var den verste.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hesselberg undersøkte også norske krisesentres forhold til lesbiske kvinner. - For flere av krisesentrene var det nytt at lesbiske kan være blant de som kommer inn. Og færre enn først antatt sa at de hadde mottatt lesbiske kvinner som var utsatt for vold fra sin partner, sier Hesselberg til Gaysir. 

Krisesesentrene

Som del av sitt prosjekt undersøkte Hesselberg også hvordan landets krisesentre forholder seg til voldsutsatte lesbiske kvinner. 37 av 50 krisesentre svarte på spørsmål fra Hesselberg.

- 22 av krisesentrene svarte at de ikke har hatt besøk av kvinner som lever i lesbiske forhold. 14 av krisesentrene bekreftet at lesbiske kvinner benyttet seg av tilbudet, av disse krysset 12 sentre av for kategorien ”1-5 besøkende”. Kun ett krisesenter krysset av for kategorien ”15 og oppover”, sier Hesselberg.

- Av mine voldsutsatte informanter var det kun én kvinne som hadde oppsøkt krisesenter, og derfor mener jeg det er grunn til å tro at mange voldsutsatte lesbiske kvinner velger å ikke oppsøke krisesentrene.

- De seks andre søkte hjelp hos familie og venner, selv om de var redde for hvordan de skulle bli tatt i mot.

- Det positive er at alle sier vennene og familien ga god støtte og hjelp.

Krisesentrene hadde ingen tall som kunne fortelle om omfanget av vold i lesbiske parforhold, og det var vanskelig å komme i kontakt med intervjuobjekter gjennom de.

Derfor søkte Hesselberg, på våren i 2010, etter intervjuobjekter her på Gaysir.

Trengs mer forskning

- Hvordan kom du fram til at det var vold i lesbiske parforhold du ville forske på?

- Jeg har alltid tenkt at jeg skulle fordype meg innen kvinnemishandling. Jeg satte meg ned og tenkte, satte noen streker her og der og endte opp med vold i lesbiske parforhold som tema. Jeg hadde lyst til å ta med vold blant homofile menn i parforhold også, men måtte avgrense oppgaven.

- Jeg lette så etter informasjon på temaet, ville finne ut hva man vet om vold i lesbiske forhold. Jeg sjekket med LLH og krisesentersekretariatet og så videre, men fant ingen forskning på temaet i Norge, og tenkte at dette må det forskes på.

- Det finnes noe forskning fra utlandet, fra USA, Canada, Storbritannia og Sverige blant annet, men det finnes ikke veldig mye, sier Hesselberg.

Hun er klar på at det trengs mer forskning på tematikken i Norge.

En av konklusjonene i oppgaven er at den gjengse holdningen - at det ikke kan være like ille å bli slått av en kvinne som av en mann – må bekjempes.

I tillegg mener Hesselberg at voldsutsatte lesbiske kvinner og homofile menn må møtes av hjelpeapparatet på en god måte, og at det rettes et fokus på at dette skjer.

- Mange i storsamfunnet har nok ikke tenkt tanken – derfor må det opp i dagen at det skjer, avslutter Elisabeth Hesselberg.


Les Elisabeth Hesselbergs masteroppgave, «Et knust hjerte - Om vold i lesbiske parforhold», her.


ANNONSE

Kommentarer (11)

Ny kommentar ›

 • Maxim

  12. sep 2011 14:08 De mest legendariske slåsskampene skjer jo på lesbebarer, så at det forekommer i parforholdene var jo ikke så overraskende kanskje.
 • calada

  12. sep 2011 15:01 Flink jente ;)
 • slettet_Nt2vFhL

  12. sep 2011 18:05 utrolig godt tema. Jeg tar en master i England og har hatt en serie med forelesninger om vold i parforhold, som jeg klaget på til min veileder. 95% av stoffet vi ble tildelt og forelest om var om kvinner som blir utsatt for vold av menn. det ble knapt nevnt overhode vold i hjemmet mellom personer av samme kjønn, likeså vold mot menn i heteroseksuelle parforhold. Selv når jeg og en medstudent kom med statistikker som motsa litt av det hun sa, eller i det minste endret bildet litt, nektet hun å medgi at det var problemområder.

  Flott at det blir skrevet mer om denne typen problemstillinger som er litt utenfor almenforskningen. Bare synd ikke foreleseren jeg hadde i de forelesningene fikk med seg slikt før hun nå gikk av med pensjon...

 • Rollffs

  12. sep 2011 18:05 Kjempe bra!
  Viktig tema
 • slettet_OikpLQn

  12. sep 2011 18:50 Sant Maxim..gammelt nytt kan man si!
 • slettet_ASWMCLh

  12. sep 2011 20:28 flott at noen endelig tar frem saker som dette til offentligheten! På lik linje med menn som blir misshandlet av kvinner, er dette et tydelig '' hysj hysj'' tema som ingen snakker om. Så jeg siterer kommentaren til calada og sier '' Flink jente'' !
 • slettet_w4n6xpu

  12. sep 2011 22:27 Trist det da, men homofile er vel ikke bedre eller verre enn andre.
  Det er fortsatt mere belastende å være homofil enn heterofil, så det kan jo være at en del har "vanskeligheter " i ryggsekken, og dermed lavere terskel for frustrasjoner/avvisning som dessverre noen ganger fører til vold.
 • BrylBeistet

  13. sep 2011 00:53 ALL forskning om dette emnet er kjærkomment, og kudos til Elisabeth Hesselberg for hennes bidrag.

  Men at kvinner også utøver vold og at lesbiske forhold også speiler dette, er faktisk ikke en nyhet. Vi må bryte ned disse mytene og klisjeene en for en, og få eksponert partnervold også i homomiljøet.

 • confessions

  13. sep 2011 02:00 Det er en kjensgjerning at kvinner også ikke bare svinger knyttneven og slår, men i enda større utstrekning begår psykisk vold mot sin partner, sine barn, arbeidskollegaer( a la Gerd Liv Valla-saken) og kanskje flere i omgangskrest/nærmiljø..
  De sårene vi ikke ser, kan være de som stikker dypest!
 • slettet_lPC72KU

  13. sep 2011 08:23 Kvinner har nok alltid vore underrapporterte som overgriparar, både overfor partnarar (av same/ motsett kjønn) og barn.
 • slettet_IbOt0kk

  13. sep 2011 21:33 Når det blir allmen kjent at noen kvinner utøver vold i lesbiske parforhold vil man etterhvert også som mann kunne tørre å henvende seg i forhold til vold utøvd av kvinnelig partner.