Kirkens mann for endring


1690

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Kirkens mann for endring

Gard Realf Sandaker-Nielsen gir deg tre gode grunner til å stemme ved Kirkevalget. Foto: Petter Ruud-Johansen.

Petter Ruud-Johansen
6. sep 2011 00:00

Sjansene for å få til «homo»-inkluderende liturgi kan styrkes nå.

- Dersom folk vil endre kirken, må man stemme.

- Dersom homofile og lesbiske skal kunne gifte seg i kirken, må man stemme.

- Dersom folk vil ha homofile prester, må man stemme.

Dette er Gard Realf Sandaker-Nielsens tre gode grunner til å stemme ved kirkevalget 2011.

Sandaker-Nielsen er selv kandidat til Oslo Bispedømmeråd ved dette valget. Han er tidligere leder av Åpen Kirkegruppe og er utdannet prest, men jobber for tiden som kommunikasjonsrådgiver i Kunnskapsdepartementet.

- Ja, jeg vil inn i bispedømmerådet i Oslo, for jeg vil endre kirken, sier Sandaker-Nielsen til Gaysir og legger til:

- Jeg vil ikke rive den ned, men åpne den opp. Og i kirkevalget avgjøres det hvilken retning kirken skal bevege seg videre. Jeg vil ikke at kirken skal være en klubb for spesielt interesserte, den skal være for alle, og den skal vise det.

Kirkens mann for endring

Sandaker-Nielsen vil endre liturgien, slik at lesbiske og homofile kan vies i kirken. Han vil også at homofile og lesbiske skal kunne bruke kirken, på lik linje med alle andre. For å få til dette, oppfordrer han nå LHBT-befolkningen til å mobilisere og vise krefter ved kirkevalget.

Det er kirkens medlemmer i Oslo som kan stemme Sandaker-Nielsen inn i bispedømmerådet. Blir han medlem av rådet, vil han kunne påvirke hvilke prester som ansettes, være en av de som bestemmer hvilke veivalg som tas og hvilke strategier kirken i Oslo velger, og ikke minst vil han stille på Kirkemøtet til våren.

Og det er under vårens kirkemøte og de neste kirkemøtene de store tingene kan skje. 

Ved kirkemøtet til våren vil seksualitet, samliv og «homo›-inkluderende liturgi i den norske kirke bli tema. Dette er et møte Gard Sandaker-Nielsen gjerne vil delta på, og derfor stiller han nå til valg i Oslo Bisbedømmeråd. Foto: Petter Ruud-Johansen.

- Bispemøtet har nemlig nedsatt et samlivsutvalg. Dette utvalget har diskutert temaene samliv og seksualitet generelt, og homoseksualitet og samboerskap er en del av denne diskusjonen, forklarer Sandaker-Nielsen. 

- Utvalget skulle ha levert sin rapport i høst. Men utredningen blir trolig ferdig nærmere nyttår. Da blir den sendt over til kirkemøtet og kirkerådet, og ut i fra dette vil man måtte ta stilling til om homofile og lesbiske skal kunne få gifte seg i kirken. Altså, om liturgien skal endres, sier Sandaker-Nielsen.

- På kirkemøtet til våren vil dette spørsmålet komme opp, og det vil sannsynligvis avgjøres i løpet av et par år. Taper vi den kampen da, blir ikke endring av liturgi noe tema på en god stund, sier Sandaker-Nielsen.

Dermed er liturgitoget nå i ferd med å starte opp, og det vil antakelig forlate perrongen under kirkemøtet til våren.

- Det er blant annet derfor jeg stiller til valg i Oslo Bispedømmeråd nå, nettopp for å kunne delta på kirkemøte, sier Sandaker-Nielsen.

Endret debattklima

Han mener debattklimaet innad i kirken er endret når det gjelder vielse av homofile par, og er optimistisk i forhold til å få til endringer.

- Før var våre synspunkter feil, det var ikke noen diskusjon i det hele tatt. Nå nyter våre argumenter større anerkjennelse enn før.  De fleste motstanderne av homofilt samliv har skjønt at vi ikke ønsker å ødelegge kirken, som var en holdning jeg ofte ble møtt av tidligere.

- Dessuten er det i dag en del prester som har lyst til å vie homofile og lesbiske par. De som vil, må få muligheten til det. 

11. - 12. september kan du stemme i kirkvalget.

Han mener prester i stor grad tidligere har fått lov til å følge samvittigheten sin, blant annet i spørsmålet om å vie folk som har vært gifte før. Derfor, når prester nå mener at homofile og lesbiske par bør kunne få gifte seg i kirken, blir det feil å hindre dem i å utføre sin gjerning, mener Sandaker-Nielsen. 

- Det kan ikke være sånn at de som mener dette er feil skal trumfe gjennom at det ikke skal  være lov – det er ikke slik det tradisjonelt har vært  i kirken, sier Sandaker-Nielsen.

- Som sagt, jeg mener det er viktig å mobilisere nå. Sjansene for å få til en «homo»-inkluderende liturgi i kirken er avhengige av hvem som blir valgt inn i bispedømmerådene.

- Jo flere homovennlige medlemmer i bispedømmerådene i landet, jo større blir sjansene for å få til endringer i liturgien under kirkemøtet til våren, sier Sandaker-Nielsen, og avslutter med å gi klar beskjed:

- Jeg vil at kirken skal sende ut signaler om at LHBT-personer har like store evner til å elske som alle andre, og  jeg vil at vi skal ha lov til å feire vår kjærlighet i den, derfor må folk stemme ved kirkevalget.

«Homo-vennlige» kandidater

Hvilke kandidater til landets elleve bispedømmeråd som er «homo-vennlige», det har www.rausfolkekirke.no undersøkt.

Nettsiden stilte kandidatene åtte spørsmål, blant annet «Er du enig i at Den norske kirke skal vedta en felles ekteskapsliturgi for homofile og heterofile?».

For øvrig er Elanor Brenna, som er gift med Siri Sunde, kandidat til bispedømmerådet i Hamar.

NRK skriver at  13 av 19 kandidater til bispedømmerådet i Hamar sier de vil at kirken skal utarbeide en liturgi for velsignelse av homofile par.

Alle som er oppført som medlemmer i Den norske kirke, og som fyller 15 eller mer i løpet av 2011, kan stemme ved kirkevalget. Valget avholdes samtidig som kommunestyre- og fylkestingsvalget 11. - 12. september.


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • slettet_wmwfnbN

  6. sep 2011 12:42 Du hadde absolutt fått min stemme, hvis jeg bodde i Oslo! De beste ønsker for valget!
 • devn

  6. sep 2011 13:01 Eg skal iallfall stemme her i Oslo :-)
 • pas89

  6. sep 2011 15:08 Stå på :)
 • Yacob

  6. sep 2011 17:09 Han har feil etternavn. Hadde han hatt etternavn som begynner på "A" så hadde han garantert blitt valgt inn.
 • slettet_TQLErjU

  6. sep 2011 23:35 Føler endel av dere som leser om kirkevalget bør ta dere en tur på ateist.no
 • løkkaoslo

  7. sep 2011 00:48 Du får min stemme i alle fall. Godt valg. :)
 • 0vid

  7. sep 2011 10:23 Så lenge kirken har den ekteskapsdefinisjonen den har synes jeg det er liten grunn til å kjempe for noe annet enn å avskaffe institusjonen ekteskap.
 • Real og grei

  7. sep 2011 13:20 Vi kan ikke ha en stat som diskriminerer sine borgere.
  Derfor må enten statskirken avvikles eller vigselsretten må fratas kirka.
  - Eller kirka må vie alle . Men da dukker et problem opp for hva med andre trossamfunn og religioner som mottar statsstøtte ?
  Skal f.eks muslimske homoer også kunne gifte seg i en moske' ?
 • 0vid

  7. sep 2011 13:58 Muslimske homoer skal selvsagt få gifte seg i moske - og hvorfor begrense seg til en ektefelle når man har hatt polygami siden profetens tid. Og hvorfor ikke også barn? Altså giftermål med barn, siden vi har århundrer med tradisjon for det, alt velsignet av lærebøker nedskrevet i guddommelig inspirasjon hundre generasjoner før moderne vitenskap faktisk åpnet øynene på Adam og Eva og Darwin, Freud og Einstein viste oss hvem vi og verden er?

  Det er helt ubegripelig at man ikke ser at denne kirkelige lapskausen er helt ufordøyelig. Eksistensielle grautomslag!

  Bare for å redegjøre for hvordan kirken faktisk ser på ekteskapet før vi går videre i en tullete diskusjon: I ekteskapet skal to uberørte mennesker kunne leve ut kjødets lyst uten å miste sin renhet. Men hvor mange har ikke spist av kunnskapens tre og harva over både slanger og hele frukthager før de lar seg nagle til ektesengen. Eller smis i hymens lenker, som det på mystisk vis heter. Hymen er jomfruhinne, for de som ikke vet...

  Det er tragisk at homofile halser videre i rettighetskampen bare for å erobre synkende skip. Ekteskapsinstitusjonen trenger ikke vitalisering - den trenger konkurranse i andre livsstilsmodeller som vi burde klare å se og markedsføre dersom vi tok utgangspunkt i hvordan vi faktisk lever og ikke sitter fast i en blanding av sukkersøtt romantikkklister og autoritært og patriarkalsk feilvare fra fortida!

  Kostelig var det å lese at selveste hvitløkshøna skal skilles fra sin hvite italiener - en fyr som sendte meg sex-meldinger på nettet omtrent samtidig som han sto foran Gelius og liksom ble viet!

  En hysterisk morsom reportasje her: http://herregud.com/?id=248