Hedret biskopen med Homofrydpris


2805

innlogget

41975

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Hedret biskopen med Homofrydpris

Rundt 100 personer møtte opp på Folken og åpningen av årets Stavanger på skeivå. F.v: Ordfører Leif Johan Sevland, Hanne Sørvaag, Per Arne Tengesdal, Bård Nylund, Atle Sviland og Tone Dalum, samt dansere fra åpningsnummeret, tok bølgen.

Redaksjonen
1. sep 2011 00:00

- Murene av iskald uvitenhet skal smelte, sa biskop Erling J. Pettersen da han mottok sin velfortjente homofrydpris da Stavanger på skeivå startet i går.

Pettersen snakket varmt om aksept og mangfold da han åpnet fjorårets festival, men møtte sterk motstand fra konservative kristne i Stavanger bispedømme i tida etter.

Han har imidlertid stått fast på sitt syn på homofil kjærlighet og høstet stående applaus fra de over 100 fremmøtte da det ble kjent at han fikk årets Homofrydpris.

Biskop Erling Johan Pettersen fikk blomster og Homofrydpris av LLH Rogalands leder, Tone Dalum. 

De sterkeste motstanderne av homofil kjærlighet kjenner neppe mange homofile mente han og siterte Halldis Moren Vesaas.

- Vår visjon må alltid være at murene av iskald uvitenhet skal smelte, slo prisvinneren fast.

Biskop Pettersens syn brer for øvrig om seg, og på søndag blir Anne Lise Ådnøy domprost i Stavanger. Hun fikk homfrydprisen av LLH Rogaland i 2009.

Regnbuen. Dansere i regnbuens farger innledet åpningsshowet.

“Vær åpen, vær stolt”

Stavanger på skeivå arrangeres i år for trettende gang og målet er som vanlig å bryte ned fordommer og uvitenhet, samt skape en åpnere dialog mellom heterofile og homofile.

Det er LLH Rogaland som er arrangør av “Skeivå” og organisasjonens slagord “Vær åpen, vær stolt” var gjennomgangstema for de mange talene.

Ordfører Leif Johan Sevland har vært fast gjest under SPS og har bare gått glipp av én festival. 

Ordfører Leif Johan Sevland klipper snoren. Magnus Nordbø (i blått) og Karl Grude (i rødt) fra arrangementskomiteen hjelper til.

- Stavanger på skeivå er en viktig festival fordi den handler om retten til å være seg selv. Jeg synes årets slagord “Vær åpen, vær stolt” er et treffende slagord, ikke bare for homofile, men for oss alle. Vi skal tørre å vise hvem vi er, vi skal være stolte av vår egenart. Forskjellene er vår styrke, sa ordføreren som går av etter årets kommunevalg.

- Det å kunne være seg selv, åpent og synlig, er en grunnleggende verdi. Det sier seg selv, men det er ikke alltid en selvfølge, la Sevland til og påpekte at det fortsatt er et stykke å gå.

- Holdninger endres langsomt, men målet står fast: Det skal være rom for alle uansett seksuell orientering og det skal være trygt å være åpen uansett kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, avsluttet ordføreren før han foretok den offisielle snorklippingen. 

- Det å kunne være seg selv, åpent og synlig, er en grunnleggende verdi, sa ordføreren.

“Stein i skoen”

Gateprest Per Arne Tengesdal fra Kirkens bymisjon er et annet fast innslag under åpningen av SPS. Han fikk homofrydprisen i 2005 og har også vært til irritasjon for konservative kristne.

- Jeg har likt å være “stein i skoen” for den etablerte kirken, sa Tengesdal som har samlet en del av de sinte brevene han har mottatt i sitt arkiv. 

Gateprest Per Arne Tengesdal fra Kirkens bymisjon. 

Han la i sin tale vekt på at selv om samhold og fellesskap har seiret etter tragedien i sommer, så er det alltid noen som ikke føler seg hjemme i fellesskapet.

- De viktigste arenaene fremover handler om hvordan homomiljøet, kirken og samfunnet møter enkeltindividet. Vi må respektere forskjellighet, mente gatepresten.

Det var LLH-leder Bård Nylund enig i, og slo fast: “Ingen er som alle andre”.

Nylund har for øvrig norsk rekord i deltakelse på homofestivaler, men slo fast at Stavanger på skeivå er favorittfestivalen. 

LLH-leder Bård Nylund trives i Stavanger.

Hyllet Morten Vestvik

Leder i LLH Rogaland, Tone Dalum, la i sin tale vekt på frustrasjonen lokallaget føler overfor kommunen som på tross av vedtak og lovnader fortsatt ikke har funnet lokaler til LLH Rogaland.

- Neste år feirer homobevegelsen i Rogaland 40 år og vi skal arrangere landsmøte i LLH. Tenk så bra det hadde vært dersom vi kunne hatt egne lokaler til å planlegge dette.

Konferansier Mari Wedum er kjent i Rogaland som programleder på TV Vest, men i resten av landet er hun kjent som vinner av TVNorge-programmet “71 grader nord” i 2010. Hun fant umiddelbart tonen med den nye lederen for Stavanger på skeivå, Atle Sviland, som også har deltatt på “71 grader nord”. 

Mari Wedum var kveldens konferansier. Hun vant 71 grader nord i 2010. 

Festivallederen takket de mange frivillige, og ga en ekstra hyllest til Morten Vestvik som har vært med på arrangementet helt siden starten i 1999.

- Han har gjort en fenomenal innsats gjennom 13 år. Han er trolig den personen homomiljøet i Stavanger-området kan takke for at vi kan feire oss selv. Uten ham hadde det kanskje ikke vært noe arrangement som Stavanger på skeivå, sa Sviland.

Åpningsarrangementet handlet ikke bare om taler. Stavangers egen Hanne Sørvaag sørget for musikk fra egen produksjon.

Størst jubel fikk hun da hun sang “My heart is yours” som Didrik Solli Tangen sang i Grand Prix for et par år siden.  

Morten Vestvik ble hyllet for sin innsats gjennom 13 år. Her sammen med LLH Rogalands leder, Tone Dalum.
Festivalleder Atle Sviland. 
Stavangers egen Hanne Sørvaag spilte på SPS allerede i 2005. I går var hun tilbake, med både grand prix-sanger og Billboard-topper på samvittigheten. 
“Vær åpen, vær stolt” er LLH Rogalands slagord.

Stavanger på skeivå varer til søndag og har et variert program. I kveld er det talkshowet “Homosnakk”.

Se www.skeiva.no for fullstendig program.


ANNONSE

Kommentarer (4)

Ny kommentar ›

 • slettet_7ZFeV49

  1. sep 2011 14:22 Utrolig bra åpning! Gleder meg til resten av festivalen :)
 • pas89

  1. sep 2011 14:37 En flott biskop som ikke dømmer andre, men som aksepterer at vi er ulike. Han burde være et forbilde for alle :)
 • ptrj

  1. sep 2011 23:16 hedret biskopen? er det 2011 eller 1311?
 • slettet_yRgEchy

  2. sep 2011 00:04 Folk som ikke skjønner hvor viktig det var å hedre biskopen - har ikke fulgt med i timen. Skulle så gjerne ha vært i Stavanger nå! Kos dokker!