Maratonløperen fra Snillfjord


1836

innlogget

40530

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Maratonløperen fra Snillfjord

Jon Reidar Øyan er en av få i sin generasjon som har tatt båt til skolen hver dag. Foto: Linn Kristin B. Nordseth.

Linn Kristin B. Nordseth
13. aug 2011 00:00

PORTRETTET: Politikeren Jon Reidar Øyan (30) vokste opp i den lille kystkommunen Snillfjord i Sør-Trøndelag, med havspruten piskende oppetter leggene og store avstander til omverdenen.

I dag har Jon Reidar permisjon fra jobben som informasjonsrådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, ettersom han nylig ble utnevnt til politisk rådgiver for Rigmor Aasrud i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet.

Når han ikke løper maraton på jobben, løper han like så godt maraton på fritiden også.

En kystens gutt

– Jeg er en av ytterst få i min generasjon som har tatt båt til skolen hver dag. I hjembygda mi Moldtun i Snillfjord er det 20 fastboende og 3,5 mil til nærmeste butikk. Slik er det nok ikke mange på min alder som har vokst opp, sier Jon Reidar. 

Jon Reidar viser sine ferdigheter som gravemaskinsjåfør. Han vokste opp i den lille kystkommunen Snillfjord i Sør-Trøndelag. 

Hadde han vært født noen århundrer tilbake, spørs det om han ikke ville ha følt seg kallet til å dra på Lofotfiske, slik mange trøndere før ham har gjort.

Men for den som møter 2011-utgaven av Jon Reidar Øyan, er det ingen tvil om at han hører hjemme bak talerstolen. Ordene strømmer på mens det lyser fra de brune øynene og diksjonen hans er klar.

Politikeren våkner til live

– Jeg er takknemlig for at jeg er oppvokst der jeg er, og for at foreldrene mine kjørte så mye rundt på meg. Jeg husker jeg grein da jeg ikke kom meg på skolen på grunn av uvær. Viljen til å utrette noe har alltid vært der, men politikeren i meg våknet nok til live i sjuårsalderen.

– Da pågikk det en konflikt mellom Snillfjorden og nabobygda Agdenes om hvem som skulle brøyte veien. Jeg kan tydelig erindre at Ap-ordføreren fra Snillfjord ordna opp, og at muttern deltok i debatt. Siden den gang har jeg vært politisk aktiv, sier han.

Hylekoret i garderoben

Som 16-åring flyttet fotballentusiasten Jon Reidar hjemmefra for å begynne på idrettsskole i Orkdal. På det tidspunktet hadde han allerede vært klar over legningen sin et par år.

– Jeg var 14 år da jeg skjønte at jeg var homo, og jeg innså fort at alle klisjeene om garderobekulturen stemte. Den laveste på rangstigen i fotballkulturen er alltid ”homo”. Den som gjør feil er ”homo” og dommeren er ”homo”. Dette førte til at jeg satt mye og funderte.

Artikkelen fortsetter under bildet. 

Konfirmanten: Allerede som 14-åring skjønte Jon Reidar at han var homo, men valgte å vente til videregående med å stå fram.

– Forsvarsmekanismen min var at jeg ble homofob selv og var med i hylekoret. Derfor var jeg naturlig nok spent da jeg sto fram som homofil i tredjeklasse på videregående.

– E æ kjækk no da?

Jon Reidar fant ut at det var like så greit å gå opp på kateteret og si det til alle i klassen samtidig.

– Jeg hadde flere saker på agendaen, og la på slutten til at det var en ting til jeg hadde lyst til å si: Jeg er homo og det er ingenting å nekte for. I ettertid må jeg le litt av bestekompisen min Ståle sin reaksjon.

– Men hælvete da, Jon Reidar, e du homo? utbrøt Ståle på kav breitrøndersk. Så ble det stille ei god stund, før Ståle igjen sa:

– Men syns du æ e kjækk da? hvorpå Jon Reidar forsikret Ståle om at hvis han hadde vært interessert, så hadde han prøvd seg for lengst.

– Etter noen uker begynte gutta å flekse muskler i garderoben og spørre om jeg syntes de så bra ut. Jeg opplevde det som uproblematisk å stå fram, og fikk endel boost siden jeg ble akseptert. Etter det ble jeg valgt inn i kommunestyret, og siden har det gått slag i slag. 

Jon Reidar som russ og åpen homo.  

Flyttet til Oslo som 19-åring

Jon Reidar flyttet til Oslo da han var 19 år. Her som nyvalgt LLH-leder i 2004.

I 2000 flyttet han til Oslo for å jobbe som sentralstyremedlem i Elevorganisasjonen, samtidig som han også satt i styret til statens lånekasse.

– Det var fantastisk å flytte til Oslo, men også vanskelig å være så langt unna familien. Men det å bo i Oslo ga meg fort en vanvittig frihetsfølelse. Jeg kunne sitte i den store vindusposten min i timevis og bare tenke og fundere.

– Alt i alt så har det vært mange oppturer i livet mitt og få nedturer. Jeg er en type som gir full gass og har fullt fokus. Jeg er ”all in”. Likevel kan jeg ikke si at jeg har albuet meg fram heller. Men jeg forsøker å bruke tida konstruktivt og se læringsverdien i alt jeg opplever.

En god periode i LLH

Etter å ha lansert sitt eget leder-kandidatur i LLH, ble Jon Reidar valgt som leder av organisasjonen i 2004, en periode han selv omtaler som en opptur.

– Det er mye fra LLH-perioden som har gjort et sterkt inntrykk på meg. Spesielt tenker jeg på vedtaket av ekteskapsloven og folkefesten på operataket. Tilbakemeldingen fra unge menn som hadde vurdert å ta sitt eget liv, og som kom bort til meg etter at de hadde sett meg på debatter, har også satt seg ganske sterkt. 

Flere tusen møtte opp da LLH og Gaysir arrangerte stor folkefest på Operataket 20. juni 2008 for å markere vedtaket av ny, felles ekteskapslov. Her er Jon Reidar Øyan sammen med Karita Bekkemellem som var konferansier og Asbjørn Jørgensen fra Gaysir. Foto: Petter Ruud-Johansen. 

– Og så er det drapstruslene da. De gjør noe med deg. (Se arkivsak, red. anm). Heldigvis kom trassen i meg fram, og jeg tenkte at jeg ikke ville gi meg på oppløpssiden. Dette skjedde jo mot slutten av perioden min som leder. Godt var det også at jeg hadde gode venner som  jeg kunne bo hos den verste tiden.

Jon Reidar ble gjenvalgt på landsmøtet til LLH i 2006, men valgte å ikke stille til gjenvalg på landsmøtet i 2008.

– Jeg anser meg som å være ferdig med jobben i LLH. Jeg vil ikke være en slags syvende far i huset. Men homopolitikk i seg selv blir jeg nok aldri ferdig med.

Fotballfrelst

Når Jon Reidar Øyan ikke er på jobb, finner du han mest sannsynlig på en fotballpub, sammen med vennegjengen.

– Jeg er en ekstrovert type og er ikke så mye alene. Jeg trives best sammen med vennene mine, på fotballpub, og ikke minst på fotballbanen. Men jeg begynner å bli en gammel skrott nå, og det er vanskelig å kombinere fotballen med jobben, så det blir mest løping.

Det å gå på fotballpub sammen med kameratene er den totale avslapning for Jon Reidar. Foto: Linn Kristin B. Nordseth.

– For ikke så lenge siden løp jeg halvmaraton uten å ha trent meg opp først. Det er typisk meg å gjøre ting på trass når jeg blir veldig engasjert. Da jeg dro til en manuellterapeut i etterkant av det 1 time og 45 minutter langt løpet, ble hun mildt sagt forskrekket og sa at jeg ikke måtte gjøre sånt med kroppen min. Jeg fikk litt vondt, kan du si.

– Når det gjelder fotballen, så sier det seg selv at det er obligatorisk for meg å heie på Rosenborg. Men jeg heier også på Tottenham, i likhet med kongen og finansministeren. Tottenham havner alltid et sted mellom 10. og 14. plass på tabellen, så da vet du hva du får.

Hell i politikk og...Kjærlighet?

Ifølge nysingle Jon Reidar er det omtrent klin umulig å gi en beskrivelse av drømmemannen.

– Vel. I og med at jeg er 173 cm selv, så har jeg vanskelig for å se for meg at han er lavere. Litt guttete må han være, og så kan han ikke dilte etter. Det må være en barsking med egne meninger som kan utfordre meg. Så... Det er bare å melde seg. 

Jon Reidar mener det er vanskelig å beskrive drømmemannen, men han bør være over 173 cm høy, være barsk og ha egne meninger. Foto: Linn Kristin B. Nordseth. 

– Jeg registrerer at jeg etter å ha rundet 30 kvalifiserer til å være ”gammel gris” på Gaysir, men det tar jeg med stoisk ro. Jeg husker at min ”gammel gris”-grense gikk på 35 år da jeg selv var 19, sier han med et stort smil.

– Jeg har nettopp vært gjennom et samlivsbrudd etter å ha vært samboer i tre og et halvt år, så jeg er ikke akkurat på søken. Samtidig har jeg et behov for å gå videre, for ikke å dvele for mye. Vi får se hva som skjer.


Gaysir gjør oppmerksom på at dette intervjuet ble gjort før terrorangrepet i Oslo og massakren på Utøya. Jon Reidar var på jobb i Telemark da bomben smalt i Oslo, og kom uskadet fra terrorangrepet.


ANNONSE

Kommentarer (9)

Ny kommentar ›

 • RoKnRoll

  13. aug 2011 11:16 Interessant intervju og fin person, husker Jon Reidar fra en konferanse "Du ser det ikke før du trur det", om arbeidslivets inkludering. Synes den saken har stått i stampe siden da, det må blåses mer luft i ballongen før det skjer noe ut i fjordene og oppi dalene. Selv bor jeg utenfor "verdens ende" i Nord og trives, men savner et miljø rundt meg. Ikke enkelt å være familiemann og gå på besøk til en "homo", ordtaket "evig eies kun et dårlig rykte" får sin betydning i den sammenhengen. Kanskje flere skulle våge å flytte fra byen og ikke inn til byen. Våre verdier trenges i utkantene. Det krever ryggrad å være seg selv helt og fullt utenfor "normaliteten", alle plasser, men jeg skulle ønske flere klarte å stå gjennom det i vårt langstrakte nydelige land, utenfor sentra. Ellers er jeg trivelig og morro å være sammen med ;-P RoKnRoll.
 • mugglesque

  13. aug 2011 11:24 Har bare hilst på JR en gang,men du verden for en koselig fyr! Skolebildet på sympatisk :)
 • slettet_hVQbUKp

  13. aug 2011 11:43 imponerende :)

  kjekk gutt og jo :)

 • slettet_ySKUX5b

  13. aug 2011 12:23 Fin artikkel om en veldig bra mann!!
 • Bruker_Slettet

  13. aug 2011 15:55 Finnes det slemme folk i Snillfjord?
 • ambolt

  13. aug 2011 21:28 Jeg er over 173, altså ;O)
 • slettet_c5O78Xx

  14. aug 2011 16:21 Jeg visste ikke hvem mannen var, men leste faktisk hele artikkelen. Ønsker den mannen alt godt. Virker som han er mer enn oppegående.
  han kan være glad han slapp skrulleperioden på 80 tallet. Heldigvis klarte jeg så vidt å styre unna kniplingsduker og kongelig dansk porselen. For ei tid. Nå er folk seg sjøl . Nå er vi blitt normalisert, både menn og kvinner. BRA! Det er sånn det skal være.
 • Febbi

  15. aug 2011 00:11 Ja, nå er folk seg sjøl, legningsløse, kjønnsløse og "Skeive lhbtqi personer"...
  Verden har heldigvis gått fremover, normalisert og lykkelige er vi blitt..
 • Mirromurr

  17. aug 2011 09:24 Dummeste jeg har hørt. Jeg har både kniplingsduker og Kongelig Dansk porselen.

  Ang. Jon Reidar. Han er en koseklomp. Snill og flink, og en liten grevling til å få frem de bra kommentarene. Jeg skulle solgt kniplingsdukene mine for å få en periode til med han. Han gjorde LLH til en merkevare.

  Det var mye skryt, men all ære til kokken.