NYgift


2417

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

NYgift

Rob Lassegue (t.v.), styremedlem i Marriage Equality New York, og José Manuel Reyes var blant de første som giftet seg i New York den første dagen det var mulig. Foto: Privat

Synne Hall Arnøy
15. aug 2011 08:00

Den 24. juni undertegnet New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, loven som gjør at lesbiske og homofile par nå kan gifte seg i delstaten.

Gaysir har møtt noen av de NYgifte, samt folk bak kampanjen som resulterte i den sjette og mest folkerike amerikanske delstaten med en felles ekteskapslov.

- Dette er fantastisk, jubler Rob Lassegue, styremedlem i Marriage Equality New York (MENY).

Han fulgte den nervepirrende avstemningen i New Yorks senat. Etter en reforhandling rundt religiøse organisasjoner sine rettigheter, talte 33 stemmer for, mens 29 senatorer stemte mot.

Lassegue legger ikke skjul på at den siste tida har vært preget av intens lobbyvirksomhet for å få loven gjennom i det republikansk-kontrollerte senatet.

- Vi har spist og drukket ekteskapslikeverd i det siste, spøker han.

- Vi visste at guvernøren ønsket å få loven gjennom før den parlamentariske perioden var over (også 24. juni, red.anm.), så det har fungert som en motiverende deadline for oss.

- Vi har spist og drukket ekteskapslikeverd i det siste, spøker Rob Lassegue. Foto: Privat.

Rekordmange ekteskap inngått på én dag

Lassegue har vært sammen med mannen sin, José Manuel Reyes, i over åtte år. Paret var blant de 823 som giftet seg i New York den første dagen det var mulig. Dette er det største antallet par som gifter seg på samme dag i delstatens historie.

Til tross for at Lassegue er glad og lettet, er det ikke snakk om å hvile i feiringsmodus.

- Nå må vi fokusere framover, delstat for delstat, ivrer han. - New Jersey vil bli viktig i den kommende tida. Der sier guvernøren at han ikke vil signere en felles ekteskapslov, men hvis vi kan organisere bevegelsen på samme måte som i New York, er det håp. 

823 giftet seg i New York den første dagen det var mulig. Foto: Synne Hall Arnøy/Turid Saursaunet.

13 års kamp for likeverd

Lassegue får støtte fra Cathy Marino-Thomas, styreleder i MENY. Etter 13 års arbeid i organisasjonen kunne hun endelig krone kampen med seier.

- Vi så 300 av de 800 parene som giftet seg første dagen. Det var utrolig vakkert. Alle feiret på sin måte, sier en beveget Marino-Thomas til Gaysir. 

Cathy Marino-Thomas (t.h.) sammen med kona Sheila Marino-Thomas og datteren på 11 år. Foto: Privat.

Hun giftet seg med Sheila Marino-Thomas i 2004 i Massachusetts, den første delstaten i USA med en felles ekteskapslov.

- Vi ville ikke vente lenger. Vi hadde ventet lenge nok.

Lovforslag og rettssaker i flere stater

Per dags dato anerkjenner seks amerikanske delstater homoekteskap, i tillegg til Washington, D.C., Coquille-stammen i Oregon og Suquamish-stammen i delstaten Washington.

30 delstater har lover som forbyr likekjønnede ekteskap, mens enkelte delstater har lovforslag oppe til behandling i det politiske systemet, samt saker i rettssystemet.

I Maryland uttalte den demokratiske guvernøren nylig at han vil gjøre felles ekteskapslov til fanesak i 2012. I California ble lesbiske og homofile par fratatt retten til å gifte seg i 2008. Saken går nå sin gang i retten. 

I Christopher Park, New York, finnes dette munumentet av George Segal, laget for å minnes Stonewallopprøret og hedre homobevegelsen. Foto: Synne Hall Arnøy.

Ekteskapsloven i New York er av de første i landet som ikke vinnes i en rettssal, men som er vedtatt av styresmaktene. Marino-Thomas mener dette gjør seieren desto større.

- Det betyr at motstanderne våre må endre New Yorks lovverk for å kunne ta saken til rettsalen. I realiteten vil det bli veldig vanskelig, hevder hun.

- New Yorks styresmakter støtter jo den nye loven.

Ett skritt nærmere likeverd

- Hvordan påvirker ekteskapsloven deg som privatperson?

- Dette er uten tvil en følelsesladet tid for familien vår. Vi har vært veldig involverte i kampen. Datteren min er 11 nå, og har både sett og hørt motstanderne våre. Nå vet hun at vi er ett skritt nærmere likeverd. Samtidig vet hun at vi har flere skritt igjen å gå. 

Cathy Marino-Thomas er styreleder i Marriage Equality New York. Etter 13 års arbeid i organisasjonen kan hun endelig juble. Foto: Privat.

Med dette refererer Marino-Thomas til de mange resterende delstatene i USA, men først og fremst til det føderale lovverket. Defence of Marriage Act (DOMA) fra 1996 definerer ekteskap til å være mellom en mann og en kvinne. Det gjør at 1138 nasjonale rettigheter ikke gjelder for lesbiske og homofile par, uavhengig av om delstaten de bor i anerkjenner likekjønnede ekteskap.

Barack Obama uttalte i februar at han ikke lenger vil forsvare DOMA i retten.

- Hvor langt unna er USA å oppheve DOMA?

- Det er umulig å si, men jeg er optimistisk. Det pågår noen rettsaker som kan bidra til en løsning. I tillegg utgjør hver delstat vi vinner en forskjell, sier Marino-Thomas.

53 prosent støtter homoekteskap

Antallet amerikanere i delstater med en felles ekteskapslov er fordoblet med seieren i New York. Og i en nasjonal meningsmåling utført i mars svarte 53 prosent av amerikanere at de støtter lesbiske og homofile par sin rett til å gifte seg. I 2004 var tallet 32, og Marino-Thomas har tro på at det vil fortsette å vokse.

- Motstanderne våre har virkelig svertet oss og påstått at et ja til homoekteskap vil true ekteskapet som institusjon. Den nye loven i New York vil bevise at det er feil, avslutter hun.

Se den rørende videoen som viser det første likekjønnede paret som giftet seg i New York:

Her kan du se galleri som viser viser 60 bilder av NYgifte par: www.buzzfeed.com.


ANNONSE

Kommentarer (12)

Ny kommentar ›

 • slettet_SAE6ikd

  15. aug 2011 10:33 Hurra! takk for gledelig artikkel nok en gang, Synne.
 • Alexsierra

  15. aug 2011 13:36 hurra
 • slettet_GZWDYog

  15. aug 2011 14:30 HURRA JA DET ER FINT
 • Mirromurr

  15. aug 2011 14:34 Gudamejen, de damene var bare skjønne. Jeg må tørke tårer når jeg ser dem og hører hva de har og si. Dette var bra. Hurra for enda en seier.
 • slettet_LSCBdXG

  15. aug 2011 14:38 Kjempebra Synne:)
 • slettet_TeZ7Kjw

  15. aug 2011 15:59 Nommin, den videoen med de to damene som gifta seg er bare så nydelig da :) Ble så rørt jeg. Bare tenk hvor lenge de har ventet på å få gjøre dette.
 • Funhouse

  15. aug 2011 23:46 NYgifte. Den var tørr.
 • MAM_89

  16. aug 2011 00:57 Wooooow. Er veldig glad for at det går mot riktig vei det hele amerikansk systemet. Er utrolig glad at det er mulig å gifte seg i NY nå, gleder meg til at andre statene også blir effekted og blir motivert. Dette er bare fantastisk.
 • slettet_FT5oUkg

  16. aug 2011 21:11 Ha ha ha. Festlig ordspill i overskriften. For et nydelig ektepar, og for en utholdenhet i de som har kjempet. Wow. Hadde jeg bare hatt halvparten av den stå-på-viljen. Inspirerende!
 • slettet_xkoV70R

  16. aug 2011 22:33 Kjempeflott at dette er på plass i NY nå!!!
  Fin artikkel med veldig bra bilder - og helt nydelig video på slutten da.
 • slettet_3Ivphxl

  19. aug 2011 11:49 Fint med glanyheter nå! Takk!
 • slettet_JRhZUSk

  21. aug 2011 21:14 HURRA!!