Minneord for Håvard og Tore


2808

innlogget

41352

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Minneord for Håvard og Tore


Tapet av de to 21-åringene Håvard Vederhus og Tore Eikeland er ikke til å fatte. Det var med dyp sorg vi fikk beskjeden om at de var blant de drepte på Utøya 22. juli. Våre tanker og dypeste medfølelse går til deres familier og nære venner. De skal vite at vi står sammen med dem i sorgen og fortvilelsen.

Mange er rammet av det som skjedde på Utøya og Oslo. To av dem som ble drept, var åpne homofile fylkesledere i AUF. Vi vil minnes Tore og Håvard med glede. På hver sin måte har de bidratt til å endre norsk politikk – og gledet og inspirert mange rundt seg. Begge sto på terskelen til så mye, mye mer.

Ved tapet av Håvard Vederhus, mistet AUF i Oslo sin leder. ”Han så oss alle”, har én sagt om hans ledelse. Vi som har hatt gleden av å treffe og jobbe sammen med Håvard, vet at han gjorde inntrykk på folk.

Han imponerte. Håvard var engasjert, og han tok både folk og saker på alvor. Samtidig viste han omsorg og hadde humor. 

Håvard Vederhus. Foto: Maia Håland. 

Håvard var leder av Elevorganisasjonen i 2008/2009, og som den yngste noen gang, ble han som 18-åring oppnevnt til et offentlig utvalg i statsråd. Utvalget gikk gjennom opplæringstilbudet for minoritetsspråklige.

I 2009 stilte Håvard som kandidat til Bispedømmerådet i Oslo. Hans engasjement i Den norske kirke handlet blant annet om å få Kirkemøtet til å utvikle en ny ekteskapsliturgi, enten en felles ny liturgi både for homofile og heterofile, eller en egen for homofile.

Ved årsskiftet 2009/10 ble han valgt som et av VG Helgs «Nyttårstalenter». I intervjuet sa Håvard at målet var en ”jobb der jeg kan kjempe for å gjøre forandringer”.

I sin tale i Oslo domkirke søndagen etter drapene på Utøya, omtalte statsminister Jens Stoltenberg lederen av AUF i Hordaland:

«En annen som er borte er Tore Eikeland (…) en av våre mest talentfulle ungdomspolitikere. Jeg husker han fikk hele landsmøtet i Arbeiderpartiet til å juble, da han holdt et engasjert innlegg mot EUs postdirektiv, og vant. Nå er han død. Borte for alltid. Det er ikke til å begripe.»

Tore var et lysende politisk talent. Han stod for sine meninger – og hadde mange av dem. Han var glødende EU-tilhenger, engasjert i distriktspolitikk, opptatt av pelsdyr-næringen og en pådriver for like rettigheter for alle.

Tore bidro til at Arbeiderpartiet og AUF deltok i årets homoparade i Bergen. Han var tydelig også i LHBT-spørsmål. 

Tore Eikeland. Foto: AUF. 

Både skriftlig og muntlig var Tore en retoriker av rang. Fra talerstolen kunne han både få folk til å gråte og le. Allerede for to år siden – da han var 19 år – ble Tores taler brukt som eksempler på retorikkstudiet ved Universitet i Bergen. Også med pennen og tastaturet, var Tore suveren. Det er likevel energien, humoren og interessen for andre vi vil huske best.

Gjerningsmannen ville ramme Arbeiderpartiet og AUF, ramme arbeidet for likestilling og mangfold. Det norske samfunn har svart med at han angrep hele Norge, det åpne samfunn og vårt demokrati. At det norske folk har beholdt verdigheten og samtidig reist seg i protest, gjør sterkt inntrykk.

Håvard Vederhus og Tore Eikeland var blant Arbeiderpartiets åpne homofile kandidater ved høstens valg. At de nå er døde, drept fordi de trodde på noe, er ufattelig og tragisk. Vi skal ikke minnes dem med noen minutter i taushet. Vi skal minnes dem ved å fortsette kampen for det de trodde på, og ved aldri mer å ta våre verdier som en selvfølge.

I takknemlighet over hvem de var, over det de utrettet og over at vi fikk bli kjent med dem, lyser vi fred over Håvard Vederhus og Tore Eikelands minne.

Anette Trettebergstuen, stortingsrepresentant (A)
Håkon Haugli, stortingsrepresentant (A)


ANNONSE

Kommentarer (34)

Ny kommentar ›

 • slettet_NYf1sxX

  10. aug 2011 11:24 Flott minneord og så totalt meningsløst at de skulle bli revet bort så fort og brutalt!
 • slettet_LSCBdXG

  10. aug 2011 11:27 Tenker på dere, skal gjøre mitt for å føre deres idealer og tanker videre. Hvil i fred Håvard og Tore.
 • slettet_y6bndy1

  10. aug 2011 12:04 Veldig veldig flott.... men la oss huske a l l e ofrene.... hver og en er en tragedie nesten uten fatteevne http://youtu.be/kJXFozym6qY
 • Mr Viva

  10. aug 2011 12:14 Fine ord til to fine gutter.
 • slettet_boYiM61

  10. aug 2011 12:24 Vakre minneord. Hvil i fred Tore og Håvard!
 • tabasko

  10. aug 2011 13:01 Så trist - så trist, men som jeg kan lese i artikkelen, betød de mye... for mange!! Verden kan være urettferdig! Hvil i fred.
 • Hydrophilia

  10. aug 2011 13:07 Nydelig ord om 2 umistelige gutter. Jeg leste ett sterkt innlegg om vår fremtidige "statsminister" Håvard i Aftenpostens utgave av Magasinet fredag 5 August. Tusen takk for alt dere har gjort for oss alle. Måtte vi alle fortsette den viktige kampen videre. Mine tanker er med dere, og deres etterlatte.
 • ARBRE

  10. aug 2011 13:21 Dette er så trist at det er helt absurd. Helt unødvendig å ta livet av så flott ungdom.

  Flotte minnord av Anette og Håkon.

  Hvil i fred Håvard og Tore.

 • evgis

  10. aug 2011 13:37 Det hele minner oss om at livet er så ufattelig skjørt og sårbart.
  Ikke utsett til i morgen det du liksågodt kan gjøre i dag.
 • Ravnåsen

  10. aug 2011 14:04 Flotte ord, bare så grusomt alt sammen!
  Ikke la oss glemme alle de andre heller! Alle på Utøya var unge som mistet livet altfor tidlig!
  RIP de alle!
  Måtte de finne noe bedre et annet sted hvor de nå er!
 • slettet_JEq0b0J

  10. aug 2011 15:01 Bare gråter. Så meningsløst. Hvil i fred Begge to.
 • OneEyedChicken

  10. aug 2011 15:17 Godt sagt!
 • slettet_sREUc6v

  10. aug 2011 15:57 Dette var veldig ufortjent. Hvil i fred Tore og Håvard!
 • 123abc

  10. aug 2011 16:20 hvil i fred.
  Så trist og meningsløst..
 • Lys

  10. aug 2011 16:57 Flotte minneord, men så trist og ubegripelig.Det gjør meg skikkelig vondt når jeg ser deres bilder og leser artikkelen. Vi må være stolte av dem! Mine tanker er med dere og deres pårørende.