Verdens mest homofobe land


2805

innlogget

41975

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Verdens mest homofobe land

Nathaniel (50) er åpent homofil i Port Antonio på Jamaica, noe som medfører at svært få vil bli sett med ham offentlig. Foto: Lene Wikander.

Lene Wikander (tekst og foto)
2. jul 2011 00:00

Gaysir har møtt homser og aktivister på Jamaica. Landet opplever en voldsbølge mot homofile. Hvorfor?

Vi er i Port Antonio, en liten havneby med under 20 000 innbyggere på nordøst-kysten av Jamaica -  øystaten i Karibia som har fått tilnavnet «verdens mest homofobe land».

Hvert år skjer det flere drap på homofile her, grov vold mot homofile er utbredt og statsminister Bruce Golding har uttalt at han «ikke ønsker homofile i sitt kabinett».

Den Jamaicanske staten opererer med en strafferamme på ti års fengsel for sex mellom menn, og verdenskjente musikkartister synger daglig på radio, TV og på konserter om at homofile må dø.

Voldsherjet utviklingsland

Vi er på vei for å møte Nathaniel (50). Han er født og oppvokst i Port Antonio og en av byens få åpent homofile. Han bor litt i utkanten av sentrum. Gatene er preget av fattigdom og forfall. Jamaica er et voldsherjet utviklingsland.

Det begås i snitt over tretti drap i uka på denne øya med bare 2,8 millioner innbyggere. Ingen andre steder i verden blir så mange mennesker drept av politi og militære styrker som på Jamaica. Her er volden hverdagskost. Også volden mot homofile. 

Allerede da han var ni år visste Nathaniel at han var homofil. Han har opplevd mye vold og trakassering og lært seg å leve med et blikk over skulderen til enhver tid. Foto: Lene Wikander. 

Rett ovenfor huset til Nathaniel ligger en typisk Jamaicansk bar, som pumper ut øredøvende dancehall-musikk fra en vegg med høyttalere. En gjeng jenter danser utenfor og kommer med glade tilrop til tekstlinjer som «step pon chi-chi man» og «battymann haffi dead», lokal slang for «tråkk ned homser» og «homser må dø».

- Blir du aldri lei av all denne homofobe musikken? spør vi Nathaniel når vi setter oss ned på terrassen bak huset hans.

- Det bare preller av etter hvert. Du kan ikke overleve som homo på Jamaica hvis du tar deg nær av sånt, den musikken hører du over alt hvor du går.

Jaget med stein

Allerede som niåring visste Nathaniel at han var homo, eller «funny» som han kaller det.

- I dag vet alle det, sier han.

- Ikke at jeg har kommet ut på noen måte, man kommer ikke ut av skapet på Jamaica. Jeg har bare ikke klart å skjule det like godt som andre. Jeg er feminin i fremtoning og har aldri orket å ha jentekjæreste for å kamuflere meg slik de fleste gjør.

Det har medført at Nathaniel har blitt utsatt for flere voldsepisoder og må tåle daglige tilrop og trakassering.

- En gang jaget de meg med å kaste stein etter meg og jeg måtte søke tilflukt på politistasjonen, forteller han.

- Politiet behandler meg bra, men de gjør jo ingenting for å straffe voldsutøverne.

Nathaniel jobber som ryddegutt på en nattklubb i byen og hver kveld må han gå en lang omvei hjem for å være trygg.

- Jeg er nødt til å holde meg til de få opplyste gatene som er så jeg kan se hva som skjer rundt meg og om noen følger etter meg, sier han. 

Jentene danser til populær dancehall-musikk utenfor baren som ligger rett over gata for huset til Nathaniel. Dancehall-genren er kjent for sine ekstremt homofobe tekster med utsagn som "homser må dø" og "drep alle homofile". Nathaniel sier det bare preller av etter hvert. - Du kan ikke overleve som homo på Jamaica hvis du tar deg nær av sånt, denne musikken hører du overalt hvor du går, sier han. Foto: Lene Wikander. 

Et ensomt liv

- Det er vanskelig å leve som homofil på Jamaica, du er ikke fri. Alt dreier seg om å skjule hvem du er og hva du gjør. Du lærer deg å alltid se deg over skulderen hvor du enn går.

- Menn - og mange kvinner også - ønsker ikke å bli sett sammen med meg for da kan de også få et dårlig rykte på seg. Det er et ensomt liv, sier han.

- Derfor velger de som kan å emigrere til utlandet eller flytte til hovedstaden Kingston der forholdene er litt større.

- Jeg er selv ofte i Kingston. De vanskelige forholdene her gjør at homomiljøet blir veldig sammensveiset og det arrangeres mange private fester og sammenkomster. I Kingston går jeg også i en kirke for homofile kristne, det gir meg sjelefred.

- Likevel er det vanskelig å finne seg en partner. Alle lever skjult og du kan ikke stole på noen. Mange unge menn har også spesialisert seg på å tilnærme seg menn de tror er homo for så å rane dem siden de vet at de aldri vil anmelde det.

- Sier du feil ting til feil person ryker du i beste fall i fengsel, i verste fall får du juling eller blir drept. Som homofil er du ekstremt sårbar på Jamaica. 

Nathaniel må ta helt spesielle veier hjem fra nattklubben der han jobber for å unngå å bli overfalt. Både rastafari-bevegelsen, kirken og den populære dancehall-kulturen tar offentlig og ofte aggressiv avstand fra homofili. Foto: Lene Wikander. 

Selvfornektelse skyldes kirken

Jamaica har likevel en aktiv LHBT-organisasjon; J-Flag, som de siste årene har markert seg i den offentlige debatten. Noen dager etter møtet med Nathaniel i Port Antonio, oppsøker vi dem i Kingston.

Maurice Tomlinson er juridisk rådgiver for J-Flag og ble selv ikke komfortabel med egen legning før for fire år siden.

- Som jamaicanske homofile flest var også jeg intolerant overfor meg selv, sier han:

- Jeg giftet meg med en kvinne og skilte meg først for seks år siden. En slik selvfornektelse henger sammen med den strengt kristne oppdragelsen Jamaicanere flest har fått, mener han. 

Maurice Tomlinson er juridisk rådgiver for LHBT-organisasjonen J-Flag og aksepterte ikke sin egen legning før for fire år siden. Han klandrer kirken for den ekstreme homofobien på Jamaica. Foto: Lene Wikander. 

Jamaica er et av de landene med flest kirker per innbygger i verden. De fleste er såkalte frikirker som pinsemenigheter, adventister osv.

- Hver uke hører vi kirken fordømme oss som mennesker, og det er vanskelig å riste det av seg og plutselig akseptere deg selv, mener Tomlinson.

- Internasjonalt har man lansert «Stop Murder Music»-kampanjen rettet mot homofob, jamaicansk dancehall siden denne både oppfordrer til og instigerer vold mot homofile her i landet.

- Det mange utenfor Jamaica ikke har forstått er at også Danchall har sin opprinnelse i kirken, mener han.

Korrektive voldtekter

Tomlinson avviser at Jamaicanere er intolerante av natur og kultur.

- Den Jamaicanske mentaliteten er faktisk veldig åpen, problemet er at folk er indoktrinert og uvitende, mener han.

- På 80-tallet da jeg vokste opp, invaderte TV-pastorene for alvor skjermen her i landet.

- Hver dag spydde de ut homofob retorikk i de tusen hjem. De fleste DJs og dancehall-artister som er populære i dag, vokste opp under denne innflytelsen. Mange av dem startet også sin musikalske karriere nettopp i kirken, enten det var i koret eller kirke-bandet.

- Det er disse holdningene de har tatt med seg inn i dancehall.

- Det vi kanskje trenger aller mest her i landet er en «Stop Murder Pastors-campaign», sier Tomlinson og ler, men blir raskt alvorlig igjen.

- Noen må si fra til alle våre prester og pastorer at det ikke er greit å fortsette å spy ut all denne hatpropagandaen mot homofile fra prekestolene.

- Bare i fjor ble det rapportert tre såkalte korrektive voldtekter av lesbiske hvor grupper av menn forgrep seg på dem for å gjøre dem hetero, blant annet ved å skjære opp kjønnsorganene deres med kniv sånn at de «can better take man» som man sier her. 

Holdningene hos det Jamaicanske politiet er blitt bedre de senere årene på tross av at loven om ti års fengsel for homoseksuelle handlinger mellom menn opprettholdes, mener Maurice Tomlison fra den Jamaicanske LHBT-organisasjonen J-Flag. Foto: Lene Wikander. 

Store norske interesser på Jamaica

Tomlinson understreker likevel at disse rapportene bare er toppen av isfjellet.

- De fleste homofile som utsettes for vold på Jamaica forteller det aldri til noen, mener han.

J-Flag har derfor liten tro på internasjonale boikotter av typen «Stop Murder Music».

- De er et tveegget sverd. Problemet er at disse jamaicanske artistene som boikottes i utlandet blir enda større helter her hjemme. De blir en slags martyrer for den rette moral kan man si.

- For å bedre situasjonen for homofile på Jamaica må det holdningsendringer til og de må komme fra Jamaicanerne selv, mener Tomlinson.

- Alle utenlandske organisasjoner som prøver å presse på direkte, vil garantert bli avvist av hele befolkningen.

- Men gjør det gjerne indirekte ved å legge press på deres egen regjering om å ta opp homospørsmålet i møte med vår regjering, understreker han.

Tomlinson påpeker i denne sammenhengen at blant annet Norge, gjennom Norsk Hydro, har store økonomiske interesser i landet som eiere av det største bauxitt- og aluminaselskapet på Jamaica.

- Det forplikter, mener han.

- Et slikt internasjonalt politisk press på den Jamaicanske regjering vil være uvurderlig, mener han.


Kampen for homofiles rettigheter på Jamaica handler om uvitenhet og om å utdanne et helt folk i basale menneskerettigheter, mener J-Flag. De søker å oppnå dette gjennom avisinnlegg som får stor respons, toleransekampanjer på TV og flere demonstrasjoner og stands.

Dette er et arbeid de trenger internasjonal støtte til å fortsette med.

Her er et eksempel på tv-annonsering for toleranse, som J-flag bruker og trenger penger til: Tolerance TV Public Service Announcement:

Følgende video er fra en protest-stand som Maurice snakker om i intervjuet, der han selv for øvrig også uttaler seg (J-FLAG Stand Against Silence):


ANNONSE

Kommentarer (13)

Ny kommentar ›

 • Lord Lolindir

  2. jul 2011 14:43 Ille at det skal være slik i 2011.
 • slettet_ZVYkLkd

  2. jul 2011 14:47 Jeg blir så dårlig av å se intoleranse, og ikke minst maktmisbruk fra kirkens side. Men hva skal en gjøre, når man bruker gud som våpen?
 • slettet_0ga5glS

  2. jul 2011 18:51 Det må da være muslimene som har skylda. Hvordan kan Gaysirs Utskremte neglisjere slikt.
 • slettet_kpxKLIL

  2. jul 2011 18:54 Dette sier ingenting om homser, men mye om et særdeles primitiv kultur og et lite utviklet samfunn. Patetisk at svarte mennesker som er opptatt av å ikke bli ofre for rasisme, og stemplet som mindreverdige, nettopp oppfører seg sånn mot en annen gruppe. Rart at de ikke blir flaue over egen oppførsel.
 • slettet_kpxKLIL

  2. jul 2011 21:59 "Maktmisbruk fra kirkens side", du verden. Dette er maktmisbruk fra en primitiv befolkning. Det er i de kristne land rundt om iverden hvor homofile har oppnådd rettigheter. Eller mener du det er de i f.eks islamske, likeverd har funnet sted? På Jamaica Her er det rappere som hyler ut anti homo sanger, kjerringer på gatehjørnet som kauker det samme.....
 • rikart

  3. jul 2011 00:12 Hei Casco......"Muslims i Jamaica"!!!! Du tar feil...problemet er med folk som er kristen! ......og jeg mener det er dårligere for homser i Uganda.
 • helterskelter

  3. jul 2011 01:13 det gikk noen år før den artikkelen kom, men bedre sent enn aldri.
 • Sortvind

  3. jul 2011 08:31 Det setter virkelig ting i perspektiv..
 • slettet_0ga5glS

  3. jul 2011 11:39 Sorry Rikart. Bare litt ironisk erting av noen som alltid gir de samme skylda for alt som er vondt og leit. ;-)
 • Hofman

  3. jul 2011 11:52 Bob Marley - One Love

  http://www.youtube.com/watch?v=vdB-8eLEW8g

  One Love, One Heart
  Let's get together and feel all right
  Hear the children crying (One Love)
  Hear the children crying (One Heart)
  Sayin' give thanks and praise to the Lord and I will feel all right
  Sayin' let's get together and feel all right

  Let them all pass all their dirty remarks (One Love)
  There is one question I'd really like to ask (One Heart)
  Is there a place for the hopeless sinner
  Who has hurt all mankind just to save his own?
  Believe me

  One Love, One Heart
  Let's get together and feel all right
  As it was in the beginning (One Love)
  So shall it be in the end (One Heart)
  Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right
  One more thing

  Let's get together to fight this Holy Armageddon (One Love)
  So when the Man comes there will be no no doom (One Song)
  Have pity on those whose chances grove thinner
  There ain't no hiding place from the Father of Creation

  Sayin' One Love, One Heart
  Let's get together and feel all right
  I'm pleading to mankind (One Love)
  Oh Lord (One Heart)

  Give thanks and praise to the Lord and I will feel all right
  Let's get together and feel all right

 • NattSommerfugl

  3. jul 2011 16:01 De som sier de er kristne, men oppfører seg slik, er uten tvil de minst kristne menneskene man kan få tak i.
 • en gaupe

  4. jul 2011 00:11 Jamaicanerne er jo egentlig et folk med mye kjærlighet og seksualitet. Det ser du faktisk på dancehall-kulturen også. Muligens et macho-fenomen, men hvor mange land ville syntes "daggering" var naturlig?

  Så kommer en hyklersk og hatsk kristendom og trer prippenhet og dobbeltmoral nedover landet, og da er det jo praktisk å finne en syndebukk...

  Så kan feminister og kristne sitte sammen som autoriteter og snakke om moralsk forfall, mens folk flest får utløp for naturen sin via daggering og tilfeldig sex, og hater homofile litt ekstra for å kompensere for egen "umoral" (så de skal bli litt mer "moralske" selv).

  Typisk... Utrolig at noen her kan sitte og lire av seg at kristendom "egentlig" er positivt for aksept av seksualitet på noen som helst måte.

  Både i Uganda og på Jamaica er det nå kristne frimenigheter og evangelister som driver frem homohat.

 • en gaupe

  4. jul 2011 00:18 For å spesifisere litt:

  Det er sikkert mange, både kristne, feminister, muslimer osv. som oppriktig mener at de vil kjempe den gode sak og gjøre samfunnet bedre.

  Det er bare at når de har det utgangspunktet de har (med ekstremt dårlig forståelse for seksualitet), og blander inn egen usikkerhet, misforståelser, gamle fordommer, osv., når de mildt sagt tvilsomme konklusjoner om ting som bør "utryddes".

  Og absolutt ideologi eller religion er desverre en veldig effektiv metode for å slutte å tenke.