To skritt fram, ett tilbake


344

innlogget

40145

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

To skritt fram, ett tilbake


”Significant, but uneven progress”. Det er ordene menneskerettighetskommisjonær Thomas Hammarberg brukte da han torsdag offentliggjorde den hittil største europeiske undersøkelsen om diskriminering av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT).

Rapporten etterlater ingen tvil: Menneskerettighetsbruddene mot LHBT-personer i Europa er mange og alvorlige. Forskjellene mellom landene er store, mange steder går det ikke raskt og noen steder går det ikke en gang i riktig retning.

Altså: ingen parademarsj, men to skritt fram og (forhåpentligvis) kun ett tilbake. Om lørdagens homoparade i Oslos skal uttrykke solidaritet med folk i andre deler av verden, er det slik vi bør marsjere. 

Håkon Haugli og Thomas Hammarberg.

Samme dag som han la fram rapporten, arrangerte Hammarberg en bred høring for LHBT-og menneskerettighetsorganisasjoner, ombud, diplomater og politikere.

Fra Norges side deltok ambassadør Petter Wille, Dag Robin Simonsen fra BLD og jeg (som er medlem av Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling). Rapporten ble mottatt med entusiasme – fordi det er behov for den - samtidig var mange av innleggende vitnesbyrd om at det er langt igjen.

Utfordringene er store

Hammarberg oppsummerte det slik: ”Millioner av europeere diskrimineres, stigmatiseres og utsettes for vold på grunn av deres faktiske eller oppfattede skesuelle orientering eller kjønnsidentitet”.

Han utfordret medlemslandenes myndigheter til å ta ansvar for situasjonen og gjøre lovmessige endringer. Lovgivning alene er ikke tilstrekkelig: Om ikke nasjonale myndigheter sikrer at de etterleves, betyr lover lite.

LHBT-rettigheter er menneskerettigheter

Det finnes europeiske politikere som ser  annerledes på det. I beste fall handler det (for dem) om et fenomen som bidrar til å undergrave kjernefamilien, i verste fall om noe som burde håndteres  i psykiatrien eller rettsvesenet. Ofte gjøres det til et spørsmål om god eller dårlig moral. Dessverre har slike holdninger ofte god klangbunn. I mange land har et flertall i befolkningen homo-negative holdninger.

Noen steder myndighetene en del av problemet

FN har bedt Azerbadjan, Tyrkia og Russland forhindre at poltiet utøver vold mot og trakasserer LHBT-personer. I 2008 sa guvernøren – den øverste folkevalgte - i Tambov regionen i Russland: ”Tolerance!? Like Hell! Faggots should be torn apart. And their pieces should be thrown in the wind".

Uttalelsen er ikke unik. I Moldova har representanter brukt parlamentets talerstol til å si noe som ligner. Menneskerettigheter som ytrings-, organisasjons- og forsamlingsfrihet er ingen selvfølge, f.eks. i våre naboland Russland, Latvia og Lituaen.

Det går likevel framover

Jevnt over har LHBT-personer det bedre i Europa enn i de fleste andre deler av verden. Homoseksuell omgang er avkriminalisert i samtlige av Europarådets medlemsland. I Frankrike skjedde det i 1791, i Armenia i 2003. Og – selv om enkelte land operer med utdaterte diagnosehåndbøker: Homoseksualitet regnes ikke lenger som sykdom. Undersøkelser fra EU viser at europeere flest har et avslappet forhold til å ha homofile naboer.

Norge på delt 4. plass

ILGA Europe rangerer hvert år landene etter hvor godt LHBT-gruppens menneskerettigheter står. Norge deler fjerdeplassen med fire andre land, og vi ligger klart etter Storbritannia, Sverige og Spania.

Det er ikke bra nok. Norge skal ikke henge etter i menneskeretighetspørsmål. På onsdag la Regjeringen fram forslag om en ny diskrimineringslov som favner alle LHBT-personer. Dermed faller en ny brikke på plass.

Men det er fortsatt en vei å gå, særlig når det gjelder transpersoner (som f.eks. må akseptere sterilisering ved kjønnskorrigerende kirurgi), men også på områder som utenlandsadopsjon – der intensjonene er gode, men homofile i praksis diskrimineres og ikke får sine søknader behandlet. I tillegg er det grunn til å tro at hatkriminalitet er underrapporteres.

Og likevel: Kontrasten mellom det vi kan se og oppleve under Skeive dager i Oslo og Europarådets rapport er stor. At ordførerkandidatene i Oslo kappes om å bære regnbueflagget, sier det meste.

Du kan laste ned undersøkelsen her (PDF).

Håkon Haugli, stortingsrepresentant og leder av Aps homonettverk.


ANNONSE

Kommentarer (2)

Ny kommentar ›

 • slettet_4YKfZtt

  25. jun 2011 12:04 Vel, vi har i Norge også Straffelovens § 155 som står på stedet hvil som vi må få gjordt noe med skal vi ha / få likehet for alle som det sies i Norge.
  Loven skal være like for alle men den er ikke det så lenge vi henger etter slik som vi gjør med dette nasjonalt.

  Hvordan kan en minister reise jorden rundt og si at andre ikke skal kriminalisere hiv positive men nasjonalt hører vi ikke på F.N. sine anbefallinger som sier nei til kriminalisering av hiv positive?
  Solheim Du har et forklaringsproblem om ikke annet med dette.

  Vi bør rydde opp nasjonalt før vi skal redde internasjonalt.
  Signaleffekten blir ikke særlig god når slik dobbelmoral er ute å går.

  Å bli kriminalisert gjør noen med folk over tid, "so practice what You preach" Solheim og Arbeider Partiet og Dere folkevalgte.

  Eliminer Straffelovens § 155, vi har andre loveverk som kan benyttes ved bevisst smitteoverførings saker.

  Loven hindrer også folk sin vilje til å bli testet for hiv viruset da De blir rettslige ansvarlige noe hiv postive som ikke har testet seg ikke blir.

  Nå er det over 30 år siden hiv kom og vi har ikke kommet lenger nasjonalt som er skandaløst syntes jeg.

  Tross alt skinner solen i dag for paraden som skla gå gjennom Grønnland til Rådhuset og godt er det.
  Været er med oss med ikke politikken som flere med meg syntes legger lokk over hiv tematikken kan det virke som om her nasjonalt.

  "Forhåpentligvis kan Norge i nær fremtid få en lovpraksis verdig en humanitær stormakt"

  Oppfordrer alle til å skrive under på Hiv Manifestet sitt opprop om eliminering av Straffelovens § 155 som indirekte skaper mer fordommer og frykt for mange hiv positive og Deres næreste...
  Link til Hiv Manifestet sitt opprop underskriftskampanje her; http://www.underskrift.no/underskrifter.asp?kampanje=1909

  På forhånd takk for støtten fra Deg og vennligst spree dette til venner og kjente som vil loven til livs og ikke hiv positive...

 • slettet_gfxtbmR

  25. jun 2011 17:27 Hiv-paragrafen er en ikke bra verken med tanke på smittespredning eller holdninger. Når det gjelder trakasering av homser og lesber m.m.
  ville det føles godt å kunne bidra i form av underskriftsaksjoner eller aller helst SMS aksjoner (a la amnesty) De påstår at det hjelper.
  Gjør noe så jeg kan gjøre noe .........please.