Granada satser skeivt


1815

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Granada satser skeivt

Granada går for å være en av Spanias vakreste byer. Byen er kjent for slottet Alhambra, som er en av landets største turistattraksjoner og som står på UNESCOs verdensarvliste.

Ida Svingen Mo
4. jun 2011 00:00

REISE: Arabisk kultur, gratis tapas og et pulserende natteliv. Granada er den mest kosmopolitiske byen i Sør-Spania. Og den skeiveste.

Det er tirsdag kveld i Granada. Sola har akkurat gått ned bak horisonten og farget de snødekte Sierra Nevada-fjellene, som omkranser byen, pastellrosa. Klokka nærmer seg halv ti og det er middagstid for spanjolene. Gatene syder av liv og restaurantene fylles opp av sultne og tørste sjeler.

I Albaicín, den arabiske delen av byen, ligger Taberna El 22 i en av de smale, brosteinsbelagte gatene som snirkler seg oppover de bratte bakkene på denne siden av byen.

Tapasbaren er en av de eldste i den sør-spanske byen. Maria, som står bak den mørke trebaren, forteller at det knøttlille lokalet med sitteplasser utendørs er ett av de mest populære møtestedene for den skeive scenen i byen. 

Maria og Austin (f.v.) serverer mat og drikke fra morgen til kveld til de mange skeive stamgjestene på Taberna El 22. Foto: Ida Svingen Mo. 

- Stedet har hatt homofile eiere de siste 12 årene og derfor har vi mange skeive stamgjester. Men selvfølgelig kommer det all slags folk hit for å spise eller ta et glass vin, sier Maria.

Granada er den eneste byen i Spania som har tatt vare på den gamle tradisjonen om å servere gratis tapas når man bestiller drikke. På Taberna El 22 nipper flere av gjestene til husets spesialitet, en appelsinvin (vino de naranja), og nyter små tapasretter.

Universitetsby

Byen ved foten av Sierra Nevada har rundt 250.000 innbyggere og ligger i Andalucía, den sørligste regionen i Spania.

- Man skulle kanskje tro at Sør-Spania henger etter den nordlige delen av landet. Men det er slettes ikke tilfelle når det kommer til åpenhet og toleranse. Jeg syns det er mye lettere å være homo her enn i Nord-Spania, hvor jeg kommer fra. Folk her er generelt mye mer åpne og utadvendte, sier Dani, som studerer språk i Granada.

Byen har ett av de eldste og mest anerkjente universitetene i Spania.

- De mange studentene, både spanske og internasjonale, preger byen og gir den et kosmopolitisk preg, forteller Pedro L. Mendoza Bayá, president i LGTB-organisasjonen NOS i Andalucía. 

Pedro L. Mendoza Bayá, president i LGTB-organisasjonen NOS, er en erfaren aktivist og engasjert forkjemper for skeive rettigheter i Sør-Spania. Foto: Ida Svingen Mo. 

- Det har skjedd store forandringer på homofronten i Spania de siste ti årene. Vi har fått et av Europas beste lovverk og den spanske mentaliteten er i ferd med å bli mer moderne, sier NOS-presidenten.

Han mener Granada er ett av de beste stedene i Spania for homser og lesber.

- Ingen har lyst til å leve på et sted hvor man blir diskriminert. I Granada fins det et stort skeivt miljø til tross for at byen er ganske liten. Jeg tror det er et tegn på at folk føler seg trygge her. Byen er uten tvil den mest tolerante i hele Sør-Spania. Her kan du gå hånd i hånd overalt uten at folk bryr seg, forteller Pablo.

- Andalucía har også en lang turisttradisjon. Homser fra hele Europa har for eksempel valfartet til Torremolinos utenfor Malaga i mange år. De siste årene har stadig flere oppdaget Granada, i tillegg til at regionen har startet en offensiv kampanje hvor Granada frontes som  homovennlig destinasjon. Skeive turister er jo en attraktiv målgruppe, smiler han.

- Turistene som kommer hit er interessert i mer enn sol og strand. Byen er verdenskjent for sin arabiske historie og mange kommer hit for å se La Alhambra. 

LGTB-organisasjonen NOS har kontoret sitt i hjertet av det skeive sentrum ved Plaza de los Lobos. Susana og Pablo jobber som frivillige her hver dag. Foto: Ida Svingen Mo. 

Det arabiske palasset ruver på en høyde i sentrum av byen og er Spanias mest besøkte turistattraksjon. Pågangen er stor og man bør bestille inngangsbilletter i god tid før man ankommer byen.

- Samtidig er man i nærheten av både fjell og strand. Jeg har dratt til Sierra Nevada for å stå på ski på formiddagen, og sola meg på nudiststranden Playa Cantajarran ved Middelhavet om ettermiddagen.

- Det er ikke mange andre steder i Europa som kan skryte av et slikt mangfold, understreker Pedro L. Mendoza Bayá om provinsen Granada, som byen med samme navn er hovedstad i.  

De siste ti-årene har Spania gått fra å være et lukket katolsk land til å bli et moderne samfunn som kan skryte av å ha noen av de beste LGTB-rettighetene i verden. 

Ljungberg på menyen

Den skeive scenen i den andalusiske byen ligger spredt i den nordlige delen av sentrum og i bydelene Albaicín og el Realejo.

I den lille gata Laurel de Tablas, en sidegate fra den vakre Plaza de Trinidad, ligger Rojo. Tapasstedet er et av de mest populære møtestedene for byens homser.

- Granada er en mini-utgave av Madrid og Barcelona. Det skeive nattelivet her er veldig bra. Vi har flere utesteder, mange barer og to sauna, sier eieren av Rojo, Carlos Torrens, til Gaysir. 

På den populære tapasbaren Rojo serverer eieren Carlos Torrens moderne tapas og øl. På menyen finner man også en laksehamburger oppkalt etter den svenske fotballspilleren Fredrik Ljungberg. Foto: Ida Svingen Mo. 

Carlos kommer opprinnelig fra Tenerife, men har drevet tapasbaren sammen med sin ekskjæreste som er kokk, de siste fem årene. I det knallrøde lokalet, med kubistiske malerier på veggen og designerlamper over bardisken, står blant annet en lakseburger med navnet Ljungberg på menyen.

- Den er en hit, ler Carlos.

Det fins få stamkafeer for den skeive scenen i Granada, men den nyåpnede Envidia i Calle del Buensuceso forsøker å mikse kaffe og kaker på dagtid med drinker og DJ på kveldene.

- Vi syns det manglet et sted å gå til på ettermiddagene, så vi bestemte oss for å satse alle sparepengene våre på å åpne et eget sted til tross for finanskrisen, forteller Ivan Hernandez. Han har bodd i Brighton, Madrid og Barcelona, men har nå flyttet tilbake til familiens hjemby. 

Den nyåpnede kaffesalongen og baren Envidia byr på lokal Alhambra-øl, kaffe og kaker, og stiletter til pynt på veggene og bardisken. Foto: Ida Svingen Mo. 

- Jeg elsker byen og har stor tro på at den kommer til å vokse i popularitet de neste årene. De mange studentene som kommer hit, uten familie og venner, gjør at det er et sted hvor mange føler seg fri. Det preger byen på en positiv måte, sier Ivan, som mener at det fremdeles gjenstår mye på homofronten i Spania.

- Husk, vi er barn av Franco. Vår foreldregenerasjon vokste opp i et diktatur som forfulgte homofile. Det tar tid å forandre mentaliteten, men heldigvis går det fremover. Madre mia! Spania har forandret seg enormt de siste årene.

Poetens by

Granada var også hjembyen til den store dramaturgen og poeten Federico García Lorca, som ble skutt av fascistene i utkanten av byen i begynnelsen av borgerkrigen i 1936. Liket hans ble aldri funnet.

- Lorca er et homoikon og det er mange som kommer hit for å gå i hans fotspor, forteller José som driver det skeive nettstedet Granada Entiende.

Han anbefaler å besøke poetens sommerresidens som ligger i utkanten av sentrum, i Huerta de San Vicente. Her kan man se huset akkurat slik det var da Lorca fremdeles levde.

I sentrum av Granada, på Plaza del Campillo, ligger dessuten baren Chikito, som var ett av Lorcas stamsteder da han bodde i byen. Men i dag går den skeive scenen andre steder hen når de skal møtes.

Utestedet La Sal er en institusjon i det lesbiske nattelivet i Granada. Stedet har eksistert siden 1988 og har både filmkvelder, karaoke og levende musikk på programmet. 

Restauranten La Gayedra, som har dragshow hver fredag og lørdag, kan anbefales og vegg i vegg ligger både homobaren Six Colours og det legendariske lesbestedet La Sal.

Utestedet i Calle Santa Paula er Sør-Spanias eldste skeive utested og åpnet dørene allerede i 1988.

- Det var vanskelig å etablere seg her i begynnelsen, innrømmer Lali, som driver La Sal sammen med partneren Rosa.

- Men de siste 20 årene har ting forandret seg til det bedre for oss, både politisk og kulturelt, forteller Lali, mens en engelsk film projiseres på flere lerret i det mørke lokalet. Hver tirsdag står alt fra film til poesi og stand-up show på programmet til La Sal. Og hver søndag er det karaoke.

Nettene er lange i Granada og Carlos Torrens på Rojo mener det er mer liv i byen på natta enn på dagtid.

- Los granadinos er mestre i å flørte. Og de lar seg helt sikkert sjarmere av norske vikinger, ler han. 

Sergio på BoXmen har spesialisert seg på undertøy og badebukser, men selger også et lite utvalg av jeans og skjorter i butikken i Calle Paz. Foto: Ida Svingen Mo. 

Hva skjer og homo-kart:

Plukk opp gratiskartet Granada Entiende og sjekk ut deres nettside www.granadaentiende.com, som  også inneholder en aktuell hva-skjer-kalender. LGTB-organisasjonen NOS har også en oversikt over skeive arrangementer i byen: www.asociacionnos.org

Barer og utesteder:

 • Tic Tac i C/Horno de Haza ved Plaza de los Lobos
 • La Sal (for jenter) i Calle Santa Paula 11
 • Fondo Reservado i Cuesta Santa Ines 4
 • Six Colours i Tendillas de Santa Paula 6
 • El Molino (for jenter) i Callejón del Angel 19

Tapasbarer og restauranter:

 • Taberna El 22, Cuesta de San Gregorio 5
 • Rojo, Laurel de Tablas 10
 • La Gayedra, Tendillas de Santa Paula 6
 • Zardines de Joraya i Calle Panaderos 32 har mat og flamencoshow hver dag mellom 20.00 og 22.00

Shopping etc.:

 • Hos den tatoverte portugiseren Toi på Underground Hair factory i calle Moral de Magdalena kan du få en prat og en hårklipp for en langt billigere penge enn i Norge.
 • Hos Sergio i BoXmen i calle Paz finner du boksere og badebukser med spansk snitt.

Overnatting:

Sauna:
Det fins to sauna med mørkerom, tyrkisk bad, bar og kafé etc.: Géminis i Calle Santa Cruz Local 2 og Boabdil i Calle el Trevenque.

Hvordan komme seg til Granada:
Granada har en egen flyplass, men det er ofte bedre og billigere å fly til Malaga og ta bussen derfra. Bussturen tar knappe to timer og koster 10 Euro hver vei.  

Granada er verdensberømt for sitt arabiske palass La Alhambra. Byen var den siste arabiske bastionen i Spania som kapitulere for de katolske monarkene, i 1492. Foto: Spanias Turistkontor. 

Siste fra reisearkivet:

Liberale Amsterdam

REISE: Fortsatt homovennlig, men syv av ti skeive i Nederland har opplevd fysisk eller verbal vold. 

Paris, mon amour!

Erik Aasheim beretter hjem om bling-bling presidenten, hysteriske franskmenn og skjult diskriminering. 

Ta tempen på Tel Aviv

Tel Aviv, Sør-Amerika og USA er blant årets hete, skeive reisemål. 


ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • slettet_pcnbcm0

  4. jun 2011 10:49 Granada er en av verdens vakreste byer. Fin artikkel og takk for at jeg ble kjent med Antonio Velazquez...! WOOF!
 • VampeN

  4. jun 2011 11:06 Har selv vært i Granada mange ganger, og er enig! Byen er utrolig vakker, fantastisk! Gleder meg til jeg får til å reise ned igjen :)
 • slettet_7wco33H

  4. jun 2011 11:13 granada er kjempeflott
  og malaga også
  alt andalucia er veldig fin
 • slettet_IHs9Qtl

  4. jun 2011 12:24 Granada er fantastisk!:)
 • Frank S

  4. jun 2011 13:56 Hurra, eg må til Granada og Ronda snart:D
 • slettet_xUmohtd

  4. jun 2011 15:44 Granada er en by jeg aldri glemmer. Alhambra er noe alle burde se, jeg kunne ikke annet enn å stå og måpe i 3 timer.
 • Lord Lolindir

  4. jun 2011 15:45 Jeg tar gjerne en tur. Noen som blir med?
 • Sortvind

  4. jun 2011 16:51 Oi, den byen virker herlig!
 • Sacha_

  4. jun 2011 18:51 Takk for fin artikkel. Jeg har vært i Granada flere ganger, men etter å ha lest artikkelen fikk jeg veldig lyst til å reise tilbake dit så snart som mulig.
 • mjbg

  6. jun 2011 00:08 Ufff!!

  Jeg er spansk, og fra min by er det veldig kort tur til Granada (bare 30 minutter).

  Denne byen har noe spesielt!!

  Till alle som skal dra til Granada, anbefaler jeg å dra til "El mirador de San Nicolás" og se solnedgangen fra der! Utrolig utsikt!! Det er også noen restauranter ved siden av "El mirador de San Nicolás" og det er fantastisk å spise middag og samtidig se på "La Alhambra".

  Å ta en tur på "El paseo de los tristes" om kvelden er også helt anbefalt!!


  Unnskyld om jeg gjør mange språkfeil.

  :-)