Liberale Amsterdam


322

innlogget

40145

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Liberale Amsterdam

Gaysir har besøkt Amsterdam, en by veldig mange nordmenn reiser til nå i påsken. Foto: Stock.Xchng.

Linn Kristin B. Nordseth
16. apr 2011 00:00

REISE: Amsterdam er kjent som en av de mest liberale byene i Europa. Nå mener flere som jobber i den skeive utelivsbransjen i byen at utviklingen går i motsatt retning.

I en så stor og homovennlig by som Amsterdam skulle man tro at forholdene lå godt til rette for det skeive miljøet, men Gaysir har snakket med flere kilder som hevder at toleransenivået i byen har gått ned de siste årene.

Ifølge det internasjonale nyhetsbyrået AFP, ble det i Nederland meldt om 428 homofobiske hendelser i 2009, hvorav en femtedel utgjorde fysisk vold. Dette var en økning på 13 prosent fra 2008.

Nye studier viser også at syv av ti skeive i Nederland har opplevd fysisk eller verbal vold. I tillegg sier nesten halvparten av alle nederlendere at de finner det lite tiltalende å se to menn kysse offentlig.

Idyll med bismak

Den mektige og historierike byen Amsterdam er et vårparadis i begynnelsen av april. Krokusene og tulipanene har for lengst pilt opp av jorda i den kjente Vondelpark, og langs kanalene kneler kolossale trekroner i grønt. Folk har fått ferten av vår og sommer, og på kveldstid yrer det av liv på de mange utestedene rundt om i byen. 

To nederlandske guttefigurer som kysser på Gays and Gadgets. Foto: Linn Kristin B. Nordseth. 

Hans Verhoeven jobber i butikken Gays and Gadgets i Spuistraat gate. I denne butikken kan man bokstavelig talt finne noe for enhver smak. Alt fra spenstige jock shorts, sexbjeller og regnbuekolleksjoner, til boa-danderte griser og et rosa gjøkur.

– Det mest populære vi har å by på per i dag er denne sexbjellen. Du ringer med bjella, og så er det bare å vente, sier Hans smilende.

Hans er kledd i uniform, og hilser meg med et myndig håndtrykk.

Hans Verhoeven jobber på Gays and Gadgets. Her vsier han frem sexbjella som er i skuddet nå om dagen. Foto: Linn Kristin B. Nordseth. 

Er Amsterdam fortsatt den liberale byen vi kjenner den som?

– I utgangspunktet er Amsterdam fremdeles en temmelig liberal by, men de siste 15 årene har vi sett at toleransen overfor homofile har gått ned. I motsetning til hva man kanskje skulle tro, så har dette ingenting med høyrepolitiske strømninger å gjøre, utdyper han.

– Høyrepolitikerne i denne byen er homovennlige. Den negative utviklingen går hovedsakelig på religion og da spesielt enkelte muslimer, som har en tro som ikke er forenlig med det å leve som homofil. Man finner en polarisering i hvordan folk av ulike trosretninger og livssyn tenker.

– Det vestlige samfunnet har gjort så mye for å tilrettelegge for homofile, og det kommer til et visst punkt hvor man når en grense for hva man kan kreve fra samfunnet. Den grensen tror jeg vi har nådd, bedyrer Hans.

Mange nedleggelser

Patrick jobber på den gamle og berømte baren Soho i ”homogata” Reguliersdwarsstraat. Han forteller at mange av utestedene i denne gata har gått konkurs i løpet av det siste året som følge av finanskrisa, men han har god tro på at de fleste kommer tilbake igjen. 

Kevin, Patrick og Lieke trives med å jobbe på Soho bar.
Foto: Linn Kristin B. Nordseth. 

– Mange skeive utesteder i denne gata har måttet stenge for så å åpne igjen med nye eiere. Det ser ut som at situasjonen har bedret seg litt nå, men jeg tror nok det tar tid før de fleste kommer seg på beina igjen, sier Patrick.

Han bedyrer at Soho, som de fleste andre skeive utestedene i Amsterdam, er mest rettet mot herrene, og at kundene på en lørdag er 90 prosent menn og 10 prosent kvinner.

– Jeg vet ikke hvordan det er hos dere, men her i Nederland er det nok større aksept for lesbiske enn for homser. Så da vil jeg tro at mange lesbiske drar på utesteder som ikke nødvendigvis er skeive, sier han. 

Soho i Reguliersdwarsstraat 36 er en av byens største og mest populære homobar. Foto: Reguliers.net. 

Når Gaysirs journalist er på vei til det som går for å være Europas største skeive bokhandel, Intermale gay bookstore, viser det seg at også denne har blitt stengt, etter 27 år i drift.

I et intervju med Destroyer Magazine, sier eieren, Eric Wulfert, at han har måttet stenge på grunn av sviktende salg, og at det derfor ble umulig å opprettholde den daglige driften.

– Volden mot homofile har økt

Det fins to utesteder i Amsterdam som er rettet bare mot kvinner; Vive la vie, og nyåpnede Bump. Patricia jobber på Vive la vie, et utested som er 30 år gammelt.

– Kvinner i alle aldre finner veien hit, unge som gamle. På hverdagene er det ikke så mye folk her, men i helgene er det som regel smekkfullt.

Men hvor er det alle de skeive damene drar, siden det bare fins to rene jentesteder?

– Du vet vel hvordan det er med disse damene. Når de finner hverandre, så går de ikke utendørs på tre måneder. Sånn er det vel over hele verden, sier Patricia og ler. 

Marloes og Patricia jobber på det 30 år gamle utestedet Vive la vie. Foto: Linn Kristin B. Nordseth.

Er du av den oppfatning at det har skjedd noe med toleransen overfor homofile i Amsterdam i løpet av de siste årene?

– Et av hovedproblemene er at volden mot homofile har økt, og derfor har myndighetene jobbet med å gjøre fengselsstraffene for denne volden strengere. Dessverre så dreier nok dette seg mye om islam, sier hun.

– Det fins flere grupper for homofile muslimer her i byen. I denne sammenhengen er det interessant å merke seg at mange oppfatter lesbiske muslimer som en ikke-eksisterende gruppe. Men det fins faktisk en gruppe med muslimske lesbiske som opererer i stillhet. De vil ikke ha noe hjelp utenfra, men heller jobbe for seg selv og ta ting i sitt tempo, og det respekterer vi selvfølgelig, tilføyer Patricia. 

Reguliersdwarsstraat er Amsterdams homogate, med barer, kafeer og restauranter. Foto: Reguliers.net 

Et herlig folk

Selv om flere kilder mener at toleransen overfor homofile har gått ned de siste årene, er det ingenting som tyder på at det har skjedd noe med den hollandske vennligheten.

Hollendere flest er svært vennlige, omgjengelige og avslappet. Amsterdam er derfor virkelig et sted man kan dra til for å slappe av, for å nyte stor kunst i det berømte Van Gogh-museet, og for å få med seg en flik av historien gjennom en tur innom huset til Anne Frank. 

Den vakre Vondelpark i begynnelsen av april. Foto: Linn Kristin B. Nordseth. 

Alle pannekakeelskere burde også prøve ut de hollandske pannekakene, som smaker utmerket etter en lang tur på kanalen med kanalbussen. Og om man skulle få lyst til å slenge en regnbueboa rundt halsen, trenger man ikke å gå lange veien for å føle seg hjemme.

For mer info om de skeive tilbudene i Amsterdam, se Gay map Amsterdam. Se også www.reguliers.net.


ANNONSE

Kommentarer (22)

Ny kommentar ›

 • slettet_gfxtbmR

  16. apr 2011 11:02 Kanskje den eventuelt synkende aksepten delvis kan henge sammen med en nokså ensidig eksponering av homser som enormt sexfikserte og hjernetomme individer i massemedia. Lakk og lær og fjær er bra, men det skulle jo være bare en liten del av et stort bilde. Ikke selve bildet. Den alminnelige homse som lever et alminnelig liv ser ikke ut til å eksister til tross for at han tilhører flertallet.
 • yelena

  16. apr 2011 11:08 Var i Amsterdam i helgen, utrolig nydelig by. Men makan til frekke utlendinger har jeg ikke sett noen plass. Det sto til og med i turistinformasjonen at man skulle "se ned og gå raskt forbi" om de snakket til deg. Bra nederlenderne annerkjenner at de har et problem i hvertfall..
 • yelena

  16. apr 2011 13:36 @gt: Ja, det gjorde det. Vi fikk også beskjed av flere som bor der nede at vi bør unngå øyekontakt etc. Dessuten er jeg ikke fra Norge, og har full forståelse for hvor vanskelig det er å tilpasse seg i et nytt land. Nevretheless; det er ikke ok å bli fulgt etter på gata og spurt om du har pult en svart mann før. Forundrer meg ikke at volden mot homofile øker heller. Og jeg drikker ikke pils.
 • Eirikshjørne

  16. apr 2011 14:50 Det hele er egentlig bare trist enkelt og greit. Jeg skjønner det at folk ikke liker lakk lær og fjær, men hvorfor skal man da bry seg? Syns det bare er trist at folk ikke kan være seg selv jeg, det gjelder ikke KUN amsterdam men hele verden er det vold mot homofile .
 • Dhalgren

  16. apr 2011 15:40 ingebrigt:
  Det er ingen tall som viser noen "synkende aksept" for homofile i Nederland eller Amsterdam.

  Det økte antall anmeldte tilfelle av vold/trakassering handler - akkurat som antallet anmeldte voldtekter i vår del av verden - om at langt flere anmelder.

 • slettet_ROKs5Qj

  16. apr 2011 17:00 Ingebrigt, du lever ikke lenger på 80-tallet: Ta deg en tur til Amsterdam, så vil du oppdage at det du kaller en ensidig eksponering kanskje har sine grunner.
  Jeg er i Amsterdam jevnlig, og da jeg var der i fjor, var det eneste tilbudet en fredagskveld, bortsett fra tre små barer, en klubb som jevnlig arrangerer gruppesex- og nakenkvelder.
  Leter du etter et "normalt" utested, er risikoen for at du finner et som er usedvanlig sexfiksert, nokså høy.
  Wake up and smell the coffee!
 • Frank S

  16. apr 2011 17:15 Dette er inga nyheit, diverre, men kvifor kunne ikkje Gaysir elles ha presentert ein skikkeleg reisereportasje når de fyrst skriv om Amsterdam? Her er det jo nesten ikkje nemnt noko som helst av alt det artige byen har å by på ... Wat jammer:/
 • Vedran

  16. apr 2011 18:43 Man finner hva man leter etter, tenker jeg. Jeg har vært i Amsterdam flere ganger og aldri opplevd noe ubehagelig. Det er nok langt fra så dødt og nedlagt som det beskrives her. Journalistene burde kanskje tatt en tur ut av hva de kaller for homogata. Det kryr av skeive steder mange andre steder i byen. Riktignok er den nevnte "Soho" helt glimrende. Og rett over veien er Taboo. Et lite sted med så mye liv at det blir noe newyorkisk over det.
  Klubben Exit har ikke gjenåpnet for sesongen, men snart.

  Så er det den supre drag-/ transbaren Lillbelle (eller noe sånt) og jammen svingte vi innom en lesbebar også.

  Ikke noe av dette var smusset med porno og what not, men vil man ha det, er det plenty porno å finne, som i de fleste andre byer.

  Vi holdt hender og var et tydelig par og vi har aldri hatt noen ubehageligheter. Og Gud vet at vi beveget oss overalt. Kanskje vi ikke er så lette å true? :)

  Poenget er: Besøk denne deilige byen. Flotte, hyggelige mennesker, hvite som brune. Det er drøssevis med skeive steder (jeg tror at amsterdamsk forståelse av "det er færre skeive steder enn før" er en annen enn hva vi opererer med i Oslo), mylder av kulturtilbud, vill shopping og bra uteliv.
  Som alle andre steder i verden er det sosiale utfordringer og de er mer sammensatt enn at muslimene jager etter homsene.

  Reis til Amsterdam og nyt byen. Vanlig turistforsiktighet vil stort sett være tilstrekkelig for at man skal kunne være helt trygg.

 • slettet_javTF7L

  16. apr 2011 20:20 Hei, vi er to Nederlender har bodd 15 og 20 år i Amsterdam. Og flyttet i 2008 til Norge. Jeg er helt enig med denne reportasje. Amsterdam er ikke mer Amsterdam fra '80 eller '90 taler. Denne årene har jeg hatt store opplevelser i Amsterdam med klubben Roxy og It i Amsterdam. Og ble Koninginnendag 30 april ( feiring av bursdag dronningen Beatrix) og Gaypride en stor fest på gate med turisten fra Tyskland, USA, Italia osv. Også var homsegaten Reguliersdwarsstraat på Lørdag, og Søndagkveld på happy hour en kjempe hyggelig kveld for å møte venner.
  Men etter Nederland fikk Euro ble Nederland veldig dyrt for turister og masse homser dro til Antwerpen, Paris, Barcelona og Berlin også Nederlenderne. Og hele homseopplevelsen kollapset i Amsterdam. Og Nederland fikk store problemer med marokkansk ungdommer. Det er største problem i Amsterdam. Det blir blant annet grunn for oss for å flytte til Norge.
  Jeg har opplevde problemer på gata og følte ikke mer safe på gata.
  Nå er de meste bar stengt pga konkurs en det er ikke bra for Amsterdam som homseby. Jeg håper det alle barer skal åpene igjen. April, SOHO barer er åpent igjen en det er veldig bra og håper det kommer snart mer. Men at Amsterdam skal være en homseby som Barcelona, Paris eller Berlin nå......jeg tror ikke.
  Men Amsterdam er en veldig vakker by....og håper at Musea som Rijksmuseum , Van Goghmuseum, Stedelijkmuseum snart skal være ferdig etter renoveringen fra bygningen. Det er også veldig viktig for turister i Amsterdam.
 • Frank S

  16. apr 2011 22:16 Kunne ikkje vere meir einig med både Vedran og mennvaldres; kunne ha skrivi innlegga sjølv:D

  Leuk met andere Nederlandse homo's in Oppland; de groeten;)

 • TheSceptic

  16. apr 2011 22:28 Dedovshina sa:
  "Det er ingen tall som viser noen "synkende aksept" for homofile i Nederland eller Amsterdam."

  Jeg er ikke så sikker på det. Men uansett ikke så lett å finne data på det, fordi samfunnsforskere, i et anfall av "lysenkoisme" unngår temaet fordi det blir betraktet som å være stigmatiserende mot minoriteter.

  Uansett er det tydelig at Nederlands politi har fått med seg utviklingen, da de har startet med å bruke "lokkeduer" for å ta hat kriminelle på fersken. Politioffiserer blir brukt som lokkeduer ved å kle de ut som "jøder", "prostituerte" og "homoseksuelle" for å ta hatkriminelle.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/netherlands/7846704/Dutch-police-use-decoy-Jews-to-stop-anti-Semitic-attacks.html

 • Dhalgren

  16. apr 2011 22:49 Det er bra at nederlandske myndigheter slår ned på hatkriminalitet. Riktignok møter de samme myndigheter kritikk når de reiser tiltale mot Geerd Wilders for lignende forbrytelser, men det viser vel at prinsipielle holdninger ofte er mangelvare i disse spørsmålene.

  Såvidt jeg vet er immigranter, muslimer og romafolk blant de som hyppigst utsettes for hatkriminalitet i Europa, og det etter måten velrennomerte amerikanske Pew-instituttet har dokumentert sammenhengen mellom stigende muslimhat og antisemittisme:

  http://pewglobal.org/2008/09/17/unfavorable-views-of-jews-and-muslims-on-the-increase-in-europe/

  "Overall, there is a clear relationship between anti-Jewish and anti-Muslim attitudes: publics that view Jews unfavorably also tend to see Muslims in a negative light."

 • TheSceptic

  17. apr 2011 00:00 Dedovshina sa:
  "
  Såvidt jeg vet er immigranter, muslimer og romafolk blant de som hyppigst utsettes for hatkriminalitet i Europa, og det etter måten velrennomerte amerikanske Pew-instituttet har dokumentert sammenhengen mellom stigende muslimhat og antisemittisme:
  http://pewglobal.org/2008/09/17/unfavorable-views-of-jews-and-muslims-on-the-increase-in-europe/
  "Overall, there is a clear relationship between anti-Jewish and anti-Muslim attitudes: publics that view Jews unfavorably also tend to see Muslims in a negative light."
  "

  Nå er det forskjell på samvariasjon og at et fenomenet har samme årsak for begge gruppene.

  Jeg kan ikke se Pew dokumenterer at negative holdninger til muslimer og jøder kommer fra samme etniske gruppe, utover å analysere det i et klassisk høyre/venstre og utdannet/ikke-utdannet perspektiv (Nederland er ikke nevnt i undersøkelsen) Erfaringene fra Nederland er at det er marokkansk ungdom som har vært de ivrigste til å utøve antijødisk virksomhet Se wikipedia:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Antisemitism
  (Søk på "The Netherlands") Dette er tilsvarende erfaringene vi har i Norge også, ref Dagsrevyens reportasje i vinter på anti jødiske holdninger blant muslimsk minoritetsungdom.

 • Dhalgren

  17. apr 2011 00:16 Kunnskapen om dette feltet vil nok øke når forskning tillegges større vekt i debatten og anekdotisk bevis betraktes som hva det faktisk er.
 • TheSceptic

  17. apr 2011 00:40 Dedovshina sa:
  "Kunnskapen om dette feltet vil nok øke når forskning tillegges større vekt i debatten og anekdotisk bevis betraktes som hva det faktisk er."

  Enig i at mer forskning trengs. Da bør man også legge vekt på å få fram hvilke grupperinger som er utøver av hatkriminalitet. Dessverre er dette ofte kontroversielt. Når det gjelder Nederland og Amsterdam, så er det temmelig alminnelig akseptert at utøverne er marokkansk ungdom. Det vil si religiøst motivert.
  Se også: http://jp.dk/opinion/leder/article2279158.ece
  Også i Rosengård utenfor Malmø har jødene blitt forfulgt av muslimer. Her har endog byens ordfører Ilmar Reepalu, uttalt at "de kan ha det så godt" (fritt sitert).