Ta tempen på Tel Aviv


1690

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Ta tempen på Tel Aviv

Gaysirs utsendte havner i klem i Wien under årets reiselivsmesse ITB Berlin. Foto: Thomas Olsen.


Tel Aviv kårer seg selv til årets skeive reisemål på en av verdens største reiselivsmesser, ITB i Berlin. Sør-Amerika og USA skrur også på sjarmen. 

- Tel Aviv er ”Fun, Free and Fabulous”, sier Shai Doitsch, brand manager på Tel Aviv Gay Vibe, som har installert seg i messas regnbuefargede hjørne.

- ”Fun”, siden vi ikke er som andre europeiske byer, for her fester vi hver dag i uka. Og i helgene er det mellom fire og tolv bra fester å velge mellom, litt avhengig av sesongen. Uansett hva slags barer eller musikk du liker så finner du det i Tel Aviv!

- Vi sier ”Free” fordi det er trygt å bevege seg akkurat hvor man vil. Tel Aviv har ikke noe gayområde eller ghetto – det er en homoby i seg selv.

- Og når det kommer til ”Fabulous”; Vi er en av de få byer som har havet rett ved siden av, så du kan ligge på stranden hele dagen og så spotte søte gutter på barene om kvelden.

- Samtidigt er Tel Aviv en kulturell og historisk metropol. Du må helt enkelt besøke oss for å se det med egne øyne, sier han med en vinnende latter. 

Russell Lord (til venstre) og Shai Doitsch synes du skal sette deg på første fly til Tel Aviv. Foto: Thomas Olsen. 

Om du selv skulle reise fra Tel Aviv, hva er ditt favorittreisemål da?

- Jeg elsker Berlin. Og Amsterdam. Det var destinasjonen for min første homoreise, så den byen har en spesiell plass i hjertet. Men jeg utforsker hele tiden nye reisemål. I år blir det Barcelona, Sao Paulo – Men Tel Aviv kommer alltid å være nummer en, skynder han å legge til.

Tydelige trender

Som reisearrangør har Shai fingeren på pulsen og observerer tydelige trender.

- Vi ser blant annet at skeive turister ikke lenger reiser til land, men til byer. Det er derfor vi heter Tel Aviv Gay Vibe og ikke Israel. Jeg har for eksempel aldri vært i Tyskland, men jeg har besøkt Berlin fem ganger.

- Vi merker også at homofile turister er mye mer sofistikerte enn det de var tidligere. Nå kan ingen destinasjon bare slenge opp et regnbueflagg eller en brosjyre med en halvnaken mann på og si ”kom til oss”. Det holder ikke lenger. Man må ha noe å tilby. 

- Vi er en av de få byer som har havet rett ved siden av, så du kan ligge på stranden hele dagen - og så spotte søte gutter på barene om kvelden, forteller Shai Doitsch. Foto: Tel Aviv Gay Vibe.

- Vi arrangerer blant annet turer til Jerusalem og viser frem det kulturelle og historiske landet har å by på. Når jeg reiser til Paris eller London er jeg først og fremst turist, i andre rekke en homoturist. Vi leter ikke bare etter homobarer, vi vil ha hele pakka nå. 

Reisetrendene har også forandret seg enormt mye på grunn av internett, mener Shai.

- En bra ting som nettet har ført med seg, er at det er enkelt å kontrollere hvor skeive turister egentlig er velkomne. Ingen restaurant i verden kan nekte et homofilt par servering og siden få nye kunder som er homofile, for nå vet alle det i løpet av sekunder.

Russland kommer

Med 11.000 utstillere fra 188 land, og 180.000 besøkende er ITB en av verdens største reiselivsmesser.

I mylderet av utstillere tar Gaysir også en prat med Oliver Stevanovic fra Gay & Lesbian Travel South America. 

Oliver Stevanovic anbefaler sitt hjemland Chile for de som er sugne på å sette kursen mot Sør-Amerika. Foto: Thomas Olsen. 

- De heteste reisemålene i år ligger helt klart i Sør-Amerika, mener han, og ramser opp destinasjoner som: Rio, Bueno Aires, Peru og Cusco.

- Men ifølge New York Times er den beste homodestinasjonen i år Santiago i Chile. Den byen har alt – ro, stabilitet, modernitet og et fantastisk natteliv. Det er min hjemby så jeg er vel ganske subjektiv, tilstår han.

- Men jeg må si at den er på min topp-tre-liste over homovennlige steder, sammen med Rio og Thailand.

For Gaysirs lesere gjør Oliver et forsøk på å spå i fremtiden:

- Neste år tror jeg Russland kommer sterkt, det blir mer og mer populært. Landet har vært så lukket frem til nå men nå begynner det å åpne seg. Det er der det skjer neste år.

Reiseboikott

Til tross for at han mener de fleste destinasjoner er åpne for skeive turister fins det steder han selv ikke ville reist til.

- I Irak og Iran for eksempel må man være forsiktig. Personlig syns jeg man skal boikotte alle land hvor homoseksualitet anses å være en sykdom. Hvorfor skal man reise dit? Vi er på totusentallet nå, og det finnes så mange steder som tar imot oss med åpne armer. 

Utstillerne på ITBs regnbuefargede hjørne slåss om de skeive turistene.
Foto: Thomas Olsen.

Også Martina Morio som jobber for internettportalen Tom on Tour har sett en sterk økning av destinasjoner som markedsfører seg mot et skeivt publikum, spesielt i USA, som er hennes spesialområde. 

- Ting har virkelig begynt å skje i år. Det er hele tiden nye steder som kontakter oss for å få være med i reiseprogrammet vårt. Selv stater man kanskje ikke skulle tro er så åpne, som for eksempel Texas og Dakota. Atlanta, Portland og Seattle kommer også sterkere.

”Anything goes” i Amerika

Fortsatt fins det desverre også steder som ikke er fullt så åpensinnede.

- Bibelbeltet i det kristne området i de sørlige og sentrale delene av landet kan fortsatt være litt betent, inrømmer Martina.

- Det er kanskje en god ide å holde seg unna de stedene som er mest religiøse og hvor det finnes mest fordommer. Men egentlig kan man reise over hele Amerika, legger hun raskt til. 

Hans R. Schmidl og Martina Morino tar deg gjerne med til ville vesten. 
Foto: Thomas Olsen. 

- USA begynner å bli et mer og mer populært reisemål. En del byer sier seg selv, som San Francisco, Philadelphia, Chicago, Boston, New York eller L.A. Men de heteste destinasjonene ligger helt klart i Florida, og ikke bare på grunn av klimaet. Fort Lauderdale er hett, og Key West likeså.

Hva er det som er så fantastisk med USA?

- Det er ganske liberalt og åpent overfor homofile og lesbiske, siden det finnes så mange av oss. Og det er et enormt land, det er litt villt og man kan ta den helt ut - ”anything goes”, som amerikanerne sier. 

Tommel opp for USA i år. Foto: Thomas Olsen. 

ANNONSE

Kommentarer (12)

Ny kommentar ›

 • Maxim

  17. mar 2011 14:09 Jeg skjønner uttrykket "muscle-mary" bedre når jeg ser det øverste bildet her. Masse muskler, knekk i håndleddet og små frøkenhender :D

  Ellers kjekt å få reportasjer om utlandet, selv for de av oss som ikke lar legningen vår bestemme destinasjonen.

 • Amadeus

  17. mar 2011 17:02 Pink washing!
 • Vestlandet1964

  17. mar 2011 20:56 Flott at det kommer noen positive reportasjer fra Israel. Det trengs virkelig her i Norge, med all den anti-israelske propagandaen vi blir foret med ellers.
 • ivan

  17. mar 2011 21:53 http://www.epicentro.org.pe
  Interessant at Perú er nevnt i artikkelen. Jeg legger ved en adresse med informasjon om diskotek og barer i forskjellige byer i Perú. Har den dessverre ikke på engelsk. Må bare tilføye at Perú er meget interesant selvom du ikke skal på en typisk homsetur. Et billig land å bo og reise i. Og det går direktefly fra Amsterdam til Lima. I byene klarer en seg godt med engelsk. Cuzco ble nevnt i artikkelen. Den ligger i Andesfjellene og er en interessant historisk og kulturell by. Lima ligger ved Stillehavskysten og er en by som er vel verd å besøke.
 • Stor kuk

  18. mar 2011 00:25 Huff.
  Det høres ubegripelig kjedelig ut å reise til destinasjoner hvor alt liksom er helt greit. (Men for all del, vi er forskjellige, og folk må jo bare reise dit de vil...)

  Også er det utrolig egoistisk å boikotte reisemål der lokale homser har det vanskelig. I solidaritet med de skeive som bor der, synes jeg vi absolutt bør reise til slike steder!

  Hvis man bruker hodet og er litt diskret, er det ikke noe problem å reise til f.eks. Iran eller Irak. Å møte andre homofile i disse landene, vil gi deg vennskap for livet og opplevelser du aldri vil komme til å glemme!!

 • slettet_8d2dM3X

  18. mar 2011 11:50 mulig homsebarene i tel aviv er ålreite, men den største lesbebaren på allenby street er bare en gjeng bitre russiske immigrantlesber som er breiale og anbefales ikke. da er beachen bedre :)
 • slettet_Y7Iw1kv

  18. mar 2011 13:47 Virkelig pinkwahing av Israel...fantastisk å kunne skrive en artikkel om Tel Aviv som reisemål uten og nevne okkupasjonen. Gud, så godt det må være å bo i en rosa boble... FREITT PALESTINA - BOIKOTT ISRAEL!!!!
 • Berliner

  18. mar 2011 16:18 Mortens,

  Og du mener selvfølgelig også man ikke skal kunne skrive en artikkel om reisemål i Marokko uten å okkupasjonen av Vest-Sahara, om reisemål i Tyrkia uten å nevne okkupasjonen av Kurdistan og Nord-Kypros, om reisemål i Russland uten å nevne okkupasjonen av Tjetjenia, om reisemål i USA og NORGE uten å nevne krigføringen i Afghanistan, eller?

  Hvorfor er det bare Israel som skal utsettes for boikott når de urettferdighetene dere hevder å ville bekjempe eksisterer en rekke steder, og det i mye sterkere grad enn i Israel/Palestina?

  Dere som argumenterer for en boikott av Israel uten å samtidig boikotte andre land som deltar i konflikter og bryter menneskerettigheter, er i beste fall hyklere og i værste fall rasister!

 • Keep in Touch

  18. mar 2011 19:41 itzik:
  Jeg er helt enig i poengene dine, men har likevel en kommentar, om enn litt på sidelinjen:

  Det blir helt feil å si at Tyrkia har okkupert Kurdistan. Sistnevnte har aldri vært noe land, og det er faktisk vestlige stormakter med Storbritannia i spissen som må ta ansvaret for at kurderne i Anatolia aldri fikk noe land da bl.a. republikken Tyrkia ble dannet etter etter 1. Verdenskrig.

  På den andre side kan man trygt si at Tyrkia har brutt grunnleggende menneskerettigheter i forhold til behandlingen av kurdiske borgere.

  Det finnes mange som boikotter turistmål i Tyrkia, og hvem er det det først og fremst går ut over? Jo, kurdiske sesongarbeidere som mister sin eneste inntektskilde!! (Tyrkia er ikke veldig avhengig av turismen, da dette langt fra er landets viktige inntektskilde.) Kurderne der nede er derfor mektig irriterte pga dette boikottingshysteriet.

  Men som sagt, dette var en digresjon.

 • Berliner

  19. mar 2011 20:20 Keep in Touch,

  Det stemmer at Kurdistan aldri har vært noe land, men det har heller ikke Palestina.

 • deuce

  20. mar 2011 19:33 Noen kommentarer til artikkelen og mine tips:

  Canada er mer liberal enn USA. Canada har hatt homofile ekteskap siden 2005. Det er enda ikke lovlig i USA. Byer som Toronto, Montreal og Vancouver er svært liberale og alle har godt uteliv for homofile.

  Jeg vil aldri reise til Israel. Jeg vil ikke støtte Israel på grunn av deres politikk mot Palestina. Jeg har også hørt at de bruke bildet av seg selv som liberale for å unngå fokuset på hva de gjør mot palestinerne..

  Russland?!?! Russland er et ortodoks kristent land og EKSTREMT konservativt. Jeg leser hele tiden om hvor vanskelig homofile har det i Russland. Jeg har også lest om dette fra russere selv, det forekommer vold og drap mot homofile der hver dag, så nei takk, vil absolutt ikke reise til Russland.

  Latin Amerika høres mest interessant ut for meg. Rio høres spennende ut! Definitivt et must og sikkert bra strandliv også. Andre spennende byer er Bogotá i Colombia som har over 50 homsebarer! Argentina kan by på homofile ekteskap, og byene Buenos Aires, Cordoba og Rosario har alle store homsemiljø og bra uteliv. Mexico City, Puerto Vallarta og Guadalajara er alle spenennde byer med store miljøer for homofile i Mexico. Mexico City tilbyr også homofile ekteskap!

 • Felix The Cat

  21. mar 2011 01:05 En god del enig med hva mannen fra Chile sier om Santiago; "Den byen har alt - ro, stabilitet, modernitet" - men et fantastisk natteliv, dét har ikke Santiago. Da anbefaler jeg heller Buenos Aires på det varmeste. Det er festbyen sin det!

  Når det gjelder Tel Aviv ser jeg ingen grunn til å hive meg på boikotthysteriet her. Jeg for min del er ikke tilhenger av Israelsk politikk, men det er forskjell mellom stat og innbyggere i Tel Aviv.

  Akkurat som at jeg ikke var tilhenger av Bush-administrasjonen i USA, uten at det hindret meg i å reise dit når han var president.