- Vi er kvinner og menn. Punktum.


2355

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Vi er kvinner og menn. Punktum.

Tone Maria Hansen. Serien "Skeive refleksjoner" er en artikkelserie hvor Gaysir inviterer skriveføre LHBT-personer til å uttrykke sin dagsaktuelle mening.

Tone Maria Hansen, leder HBRS
25. feb 2011 00:00

Harry Benjamin ressurssenter opplever stor framgang. Vi har i 11 år arbeidet for mennesker som er født i feil kropp, og som får diagnosen transseksualisme på Rikshospitalet.

Vårt medlemstall er sterkt stigende. HBRS sitt medlemstall har økt med 20 % på ett år og ligger nå på 160 medlemmer.

160 medlemmer virker muligens ikke så mye, men når man vet at det er omtrent 500 kvinner og menn som er ferdig med kjønnskorrigerende behandling på Rikshospitalet siden 1963, så organiserer HBRS omtrent 30 % av hele målgruppen. Det er det få andre organisasjoner som kan skilte med.

Hva gjør HBRS?

Uten HBRS er det liten sannsynlighet for at denne gruppen hadde hatt et offentlig behandlingstilbud på Rikshospitalet. Da behandlingen ble lagt ned 1. januar 2000, var det ingen andre enn HBRS som sto på barrikadene og klarte å få behandlingen tilbake etter to års helsepolitisk arbeid.

Det var vi som sammen med justisdepartementet fikk vår gruppe inn i den nye navneloven i 2002. Det fikk til følge at personer med diagnosen transseksualisme kunne få skifte fornavn med loven i hånd. Vi sørget også for at de som i dag beskriver seg som transpersoner og transkjønnede også ble inkludert i loven og kan få bytte offisielt fornavn.

Vi har fått viktige støtteordninger som brystproteser, vester og penisproteser dekket av myndighetene.

Vi arrangerer jevnlig sammenkomster, og vårt årlige sommertreff har blitt en stor suksess. Til sommeren arrangerer vi sommertreff på Hove leirsenter i Arendal. Vi forventer oss 40 – 50 deltagere i alderen 10 – 70 år.

Stor mangel på kunnskap

Vi har kommet langt på de få årene HBRS har eksistert, men vi har lang vei igjen.

Det største problemet for kjønnsopererte kvinner og menn i Norge, er den enorme mangelen på innsikt og kunnskap om pasientgruppen på Rikshospitalet.

Vi opplever jevnlig stigmatiserende beskrivelser i media. Dessverre skal vi ikke lenger enn til Gaysir for å finne håpløse beskrivelser og misforståelser om gruppen på forskjellige forum.

Stemoderlig behandlet

Vår hovedutfordring er å få lov til å definere oss selv. Vi er ikke trans, et tredje kjønn, eller menn i kvinneklær. Vi understreker jevnlig at vi gir vår fulle støtte til dem som føler seg hjemme i de betegnelsene. Samtidig understreker vi at beskrivelsene ikke dekker oss.

De fleste av oss har brukt hele livet på å få anerkjennelse for å bli sett som det kjønnet vi opplever oss som. Vi er kvinner og menn. Punktum.

HBRS har i møter med alle partier på Stortinget og med regjeringen synliggjort denne uakseptable situasjonen. Samtlige partier, inkludert regjeringen, er enige i at noe må gjøres.

Så langt har regjeringen gitt oss vakre ord, men lite substans. Nåværende situasjon er uakseptabel og som regjeringen og myndighetene har et ansvar for å gjøre noe med

Ikke annenrangs mennesker

Vi møtes ofte med påstander om at situasjonen for vår gruppe er bedre i utlandet. Det er en sannhet med modifikasjoner. Et nylig eksempel er medieomtalen om det som beskrives som ”transseksuelle” flyvertinner i Thailand.

Selv i norsk media framstilles det som positivt at et flyselskap nå lar det som beskrives som ”tredje kjønn” kan få arbeid som flyvertinner.

For det første: det burde være en selvfølge at man får jobb, uansett kjønnsidentitet. For det andre: det er virkelig ikke positivt at en kjønnsoperert kvinne ikke får lov til å være nettopp det – men blir sperret inne i en kategori som ”tredje kjønn”, eventuelt omtalt som mann i kvinneklær.

Situasjonen for kjønnsopererte kvinner i Thailand er milevis fra situasjonen for kjønnsopererte kvinner og menn i Norge. I Thailand blir kjønnsopererte kvinner behandlet som annenrangs borgere. De må ta til takke med jobber i barer, strippeklubber eller leve av prostitusjon.

Kjønnsopererte likestilt juridisk i Norge

Slik vil vi definitivt ikke ha det i Norge. Jeg er veldig stolt av å kunne leve i vårt høyt utviklete demokrati, hvor jeg og andre som har gått igjennom kjønnskorrigerende behandling, kan ta den utdannelse vi ønsker, å søke på de jobber vi ønsker.

I HBRS har vi blant annet medlemmer som er advokater, leger, psykologer, sosiologer, sosionomer, sykepleiere og studenter på høgskole og universitet.

En kvinne eller mann som får diagnosen transseksualisme på Rikshospitalet får et vern i likestillingsloven i forhold til at personen er et kjønn (mann eller kvinne).

Før man er ferdig i behandlingen på Rikshospitalet, får alle nytt personnummer som likestiller dem juridisk med alle andre kvinner og menn i Norge. De er kvinner eller menn – både identitetsmessig, og juridisk.

Det kan derfor oppleves både diskriminerende og krenkende å bli beskrevet som alt annet enn en kvinne eller mann. Dessuten kan man med loven i hånd vise til at man nettopp er en kvinne eller mann.

Nå håper jeg at vi kan få respekt fra Gaysir sine lesere og det skeive miljø for vår identitet og vårt juridiske vern.

Tone Maria Hansen
Sosiolog
Leder HBRS


ANNONSE

Kommentarer (44)

Ny kommentar ›

 • Confess

  25. feb 2011 10:38 All respekt til dere og deres arbeid. Har pratet litt med Tone Maria og har lært litt av henne så setter stor pris på deres arbeid. Keep up the good work :)
 • Englehjerte

  25. feb 2011 11:14 Bra skrivet :-) Tone Maria

  Håper folk vil forstår det :-)

  Harry Benjamin ressurssenter gjøre en kjemp jobb.

 • slettet_RRXzjim

  25. feb 2011 12:20 Hei Vennen min..

  Du har min fulle støtte på dette Tone Maria..
  står så respekt av at du setter så mange fordommer til veggs..

  Du og HBRS gjør en så god jobb for så mange i dette landet.. fortsett med det..

 • slettet_txrJ9VF

  25. feb 2011 12:28 Tusen takk, Tone Maria. Håper disse innleggene gjør at flere fra spesielt det skeive miljøet, samt de som ser seg som transepersoner, har respekt for min identitet, på samme måte som jeg har forståelse og respekt for deres identitet og måte og se seg selv på.
 • Mirromurr

  25. feb 2011 13:09 Selvfølgelig skal alle respekteres for hvem de er, hva de er og hvilke meninger de har. Men dette skal vel gjelde begge veier, og etter min mening har vel ikke den gjensidige respekten mot de som ikke passer inn hos dere vært av den største. Når det er på plass, kan man diskutere gjensidig respekt. Men eller skal alle respekteres.
 • slettet_gb3mXb8

  25. feb 2011 13:28 Veldig enig mec Mirromurr. Jeg opplever at Tone Maria i sin refleksjoner mellom linjene sier at "andre transpersonene" er annenrangsborgere i forhold til dem. Det er også et poeng at en som diskriminerer ikke kommer til å bry seg om at personen definerer seg som kvinne, mann eller transperson. Personene vil diskriminere uansett. Jeg mener at i et politisk perpektiv, så bør alle som bryter med normene for hvordan kjønn skal gjøre uavhengig om du er transkjønnet eller transvestitt omhandle det samme paraplybegrepet, så vidt jeg vet så er dette på linje med LLH, Skeiv Ungdom og Stensveen.
 • slettet_A3iJPJl

  25. feb 2011 13:54 Hei,veldig bra;-) Tore Maria...
 • Dhalgren

  25. feb 2011 13:59 Mustio:

  Det er ingenting i Tone Marias tekst som antyder noe negativt om "andre transpersoner". Det er en høyst urettmessig og urettferdig beskyldning uten fnugg av saklig grunnlag.

  En del personer som bekjenner seg til Queer-ideologi har funnet ut at den gruppa Tone Maria representerer, ikke kan fortsette å eksistere av politiske grunner. Disse personene har et politisk og ideologisk kart, og når terrenget ikke passer med dette kartet, går de til angrep på terrenget.

  Dermed stiller de seg på undertrykkingens side. Det burde de slutte med. Da kan snakket om frigjøring framstå noe mer troverdig.

 • slettet_gb3mXb8

  25. feb 2011 14:25 Dedovshina: Det at du ikke klarer å lese mellom linjene i dette innlegget, og tidligere innlegg betyr ikke at det ikke fins. Jeg skriver "Jeg opplever at Tone Maria i sin refleksjoner mellom linjene sier at "andre transpersonene" er annenrangsborgere i forhold til dem"

  Altså det er noe jeg opplever, og min personlige "konklusjon" baserer seg ikke bare på dette innlegget, men flere refleksjoner på gaysir, og kronikker som Tone Maria har skrevet andre steder

 • Dhalgren

  25. feb 2011 15:01 Mustio:

  Grunnen til at du må lese MELLOM linjene er fordi det du ser etter ikke står PÅ linjene.

  Jeg skjønner at vi må leve med det faktum at enkeltpersoner innen queer-folket hater de transseksuelle og forlanger at de skal opphøre å eksistere.
  Vi må også leve med at disse enkeltpersonene søker definisjonsmakt og vil tre sin virkelighetsoppfatning ned over hodet på andre. De jobber aktivt for å fjerne helsetilbudet til Tone Marias gruppe, og ønsker antagelig på sikt at rettighetene denne gruppa har oppnådd skal tas fra dem igjen.

  Jeg har ikke tenkt å la det passere uten at jeg protesterer. De nye queer-stalinistene trenger motstand.

 • slettet_txrJ9VF

  25. feb 2011 15:01 mustio: Jeg kjenner Tone Maria personlig, samt flere i HBRS-stryet. Jeg har enda til gode å oppfatte det som om, eller høre noe som skulle tyde på at HBRS ser på transepersoner som annenrangsborgere, eller mindre verdt osv. Det man prøver å synliggjøre, er at denne gruppen ikke er transer, etc, betyr ikke at man da er i mot det.

  Man kunne jo f.eks. tenkt seg følgende scenario, der f.eks. meg selv stadig prøvde å bevise at homofili og fetisjisme er det samme, og at jeg da f.eks. var fetisjist. Hver gang de homfilie forklarte at de to gruppene ikke er det samme, kunne jeg da sagt at de homofile sier at fetisjister er annenrangsborgere, fordi homofile bare ikke vil innse at de er fetisjister de også.

  Dette var altså et forsøk på å eksemplifisere at en ved å markere at en ting ikke er det samme som en annen ting, ikke innebærer at man da automatisk er i mot noe :)

  Til slutt vil jeg jo si at ingen kan ta i fra deg hvordan du opplever det du leser, det har i alle fall ikke jeg eller noen rett til. Jeg kan f.eks. si at jeg syntes det er leit at du opplever det slik, og at jeg da kan prøve å endre inntrykket :)

  Edit: Jeg skrev til feil person. Det er rettet fra Dedovshina til mustio, da det er mustio jeg svarte og ikke Dedovshina

 • slettet_gb3mXb8

  25. feb 2011 15:12 Dedovshina: Jeg vil først poengtere flere ting. Jeg hater IKKE transeksuelle. Jeg klarer ikke å hate en hel gruppe som ikke har gjort noe vondt mot meg. Jeg mener ikke at transeskuelle IKKE bør eksistere, men jeg mener at de politisk tilhører paraplybegrepet transperson.

  Det jeg personlig mener er at man i et politisk perspektiv må gå et skritt av gangen, i dag må man som et politisk virkemiddel ha et paraplybegrep fordi kunnskapen til politikerne ikke er store nok. På individ nivå skal man respektere hva mennesker selv definerer seg som.

  Det jeg syns HBRS er for dårlige på er å sette seg inn i andres situasjon. Blant annet så kreves det at du har kastrert deg for å få skifte personnr fra et kjønn til et annet. Det finnes mennesker som ønsker å bli annerkjent juridisk som et annet kjønn enn det de er født med biologisk, men som ikke får det fordi de samtidig ikke ønsker å kastrere seg

 • slettet_DQShJm9

  25. feb 2011 15:21 Kjære Tone Maria Hansen. Takk for at du lærer oss hvordan menn skal være menn, og hvordan kvinner skal være kvinner. Jeg har alltid vært usikker på hvordan dette henger sammen. Det er godt vi har Hansen, slik at vi har noen som kan motivere oss til å gi korrigerende tilbakemeldinger til mennesker som ikke følger dagens normer for kjønnsuttrykk. Det er godt vi har Hansen, som hjelper til med å gjøre verden mindre komplisert ved å gi oss to valg. Tenk hvor komplisert verden hadde blitt om vi skulle tatt hensyn til mennesker som plutselig brukte et tredje kjønnsuttrykk. Hvordan skulle vi ha oppført oss i møte med noen som verken mente at de var mann eller kvinne, men noe midt i mellom?

  Det er fare for, kjære Hansen, at verden er noe mer komplisert enn hva du ønsker at den er. Hvorfor skal vi være så opptatt av å plassere folk i bås? Hvilken rett har Hansen til å fortelle andre mennesker at man enten er mann eller kvinne? Hva med dem som forteller at de føler seg som noe midt i mellom, og som er fornøyd med det? Er det slik at Hansen mener at alle mennesker som ikke identifiserer seg i takt med sin kropp ønsker å skifte kjønn?

  Normer gjør kanskje verden enklere, men gjør en enklere verden, verden bedre?

 • Ponchoboy

  25. feb 2011 15:25 Dan:
  "Hvilken rett har Hansen til å fortelle andre mennesker at man enten er mann eller kvinne?"

  Hvor har hun gjort det??

 • Ponchoboy

  25. feb 2011 15:27 Min opplevelse, den er at uansett hva Tone Maria måtte skrive om, så er det noen der ute som vil få noe negativt ut av det.
  Til de som opplever denne refleksjonen som om at transpersoner er annenrangs borgere. Hvordan mener dere at den skulle vært formulert?

  Det at vi ikke kjenner oss igjen i transpersonsbegrepet, har ingenting med de som diskriminerer. Det har noe med egen identitet. Hvorfor er det mer akseptert i queer miljøet å si at man ikke kjenner seg igjen i mann eller kvinne, enn å si at man gjør det. Hva er galt i å si at å kalle seg transperson ikke blir riktig, når det ikke er en del av identiteten?

  Jeg tror aldri at vi kan bli godtatt i queer miljøet. Vi opplever ikke at vi gjør kjønn. Slik jeg forstår queer miljøet, så vil de oppheve kjønn? For oss så er kjønnet vi kjenner oss igjen i en viktig del av vår identitet.
  Vi opplever at vi gjør det beste vi kan ut av det livet vi har fått tildelt. For oss så handler det ikke queerspolitisk manifestasjon, men om å få et godt liv.

  Men er det ikke mulig å leve side om side, selv med forskjellige meninger? Selv om vi opplever oss som menn eller kvinner, så utelukker ikke det at andre opplever seg som noe annet.

  Mirromur: Vi gjør hva vi kan for de som tar kontakt med oss. Om noen opplever at det ikke er bra. Vel, så synes jeg det er veldig trist. Men at vi ikke har respekt for andre, det kjenner jeg meg ikke igjen i. Men som en organisasjon, så er det ytterst vanskelig at alle skal like oss like godt. Det tror jeg de fleste organisasjoner kan skrive under på.