Ut på byen i New York


1782

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Ut på byen i New York

Homoflagg er vanlig på Eight Avenue, Chelseas homogate. Foto: Lars Gjemble.

Lars Gjemble
15. jan 2011 00:00

REISE: Lav dollarkurs og flere direkteruter mellom Oslo og New York gjør at mange nordmenn vil reise til verdensmetropolen i år. Skal du utforske New York for første gang, bør du planlegge hva du vil ha en smakebit av.

New York City er den største byen i USA, og teller du med området rundt har storbyen 20 millioner innbyggere.

New York består av bydelene Bronx, Brooklyn, Queens, Staten Island og Manhattan – den siste er den tettest befolkede delen kjent for både sine skyskrapere og Central Park. 

Avenyene er lange i New York. Foto: Lars Gjemble. 

Grovt sett deles Manhattan inn i de tre delene Downtown, Midtown og Uptown. Vest for Manhattan, på den andre siden av Hudson River, ligger dessuten byen Jersey City i staten New Jersey, som er forbundet til Manhattan med tunneler og ferger.

Beregn god tid

Det er viktig at du prioriterer noen få steder å dra til om du er i New York bare for langhelg. Mest sannsynlig er det titusener av andre turister som har tenkt seg til de samme stedene som deg.

Blant de mest populære attraksjonene er Empire State Building, Ellis Island, Frihetsgudinnen, Times Square og Metropolitan Museum of Art. Central Park er New Yorks kjente offentlige park og er en grønn oase midt på Manhattan. 

Det finnes mange minnesteder etter 11. september - her ser vi Ground Zero i bakgrunnen. Foto: Lars Gjemble. 

Ground Zero ligger i Financial District i Downtown, ser ut som en stor byggeplass, men er en sterk påminnelse om tragedien 11. september 2001. Ikke langt fra Ground Zero finner du også populære Brooklyn Bridge.

Du bør også få med deg The High Line, en helt ny park som tidligere var en jernbanelinje høyt over bakkenivå. 

The High Line er en ny og moderne park over gatenivå i Meatpacking District. Foto: Lars Gjemble. 

Hotelltips

Det er mange hoteller å velge mellom, med varierende kvalitet. New York er en av de dyreste hotellbyene i verden, og du må raskt ut med 300 - 400 dollar per natt for et moderat rom.

Mange velger å bo i Midtown, gjerne i områdene rundt Times Square, slik at du bor i de beste områdene for shopping, restauranter og uteliv. Sjekk ut hoteller på for eksempel hotels.com.

Det finnes heldigvis et alternativ for nordmenn som ønsker luksus, men som har en ”limit” på kredittkortet som må tas hensyn til. 

Utsikt fra en av leilighetene i 70 Greene i Jersey City – Hudson River ligger 40 etasjer lenger ned med Manhattan i bakgrunnen. Foto: Lars Gjemble.

Sørlendingen Jarl Haugedal har startet opp et konsept som kalles NYC-JC Luxury Hotel Alternative hvor han tilbyr opphold i luksusleiligheter i Jersey City, som ligger på den andre siden av Hudson River rett over World Trade Center. 

På 10 minutter er du på Downtown Manhattan enten med T-bane (PATH) eller med båt over Hudson River. 

Fornøyd gjest hos NYC-JC Hera Bjørk (kjent for bidraget på Eurovision i 2010 «Je Ne Sais Quoi») sammen med venninnen Birta Björnsdóttir, leilighetsutleier Jarl Haugedal og leilighetsvert Magnus Jonsson (også kjent som Mr Gay Iceland). Fotot: Lars Gjemble. 

Restauranter og uteliv

Chelsea har tradisjonelt vært en av homobydelene i New York sammen med Greenwich Village, hvor Stonewall-opprøret skjedde i 1969.

Chelsea bærer preg av mindre fornyelse de siste årene og økt tilflytting av afroamerikanere, latinere og folk fra Asia. Homoområdet i Chelsea ligger på Eight Avenue mellom 14 - 30 Street (ta for eksempel subway til 23rd Street).

Det har blomstret opp mange homotilbud i bydelene nord og sør for Chelsea. I Hells Kitchen finner du mange trendy og moderne restauranter tilpasset en mer pengesterk gruppe, mens du i West Village finner mer tradisjonelle puber og restauranter.

Det åpner nye restauranter og klubber hver eneste uke i New York. Det gjør det utfordrende å følge med på hva som er ”hot”, da dette kan endre seg fra måned til måned. 

I New York finner du hele spektret av mat - her fra Eight Avenue i Chelsea. Foto: Lars Gjemble.

Populære homosteder

Den beste guiden for hva som er populære homosteder å gå til er å lese Next Magazine som kommer ut hver uke, med oversikt over hva som skjer hvor. Magasinet finner du gratis på alle homobarer. 

Et par populære restauranter som kan anbefales før du går ut på byen er The Therapy (mellom 9th og 8th Avenue og 52nd Street) og The Vinyl (8th Avenue og 15th Street).

Newyorkere spiser gjerne mellom 19 – 22 en gang, drar på bar/pub/event for noen drinker i ti-ellevetida og videre på klubb etter midnatt.

Mange eventer er såkalt ”private”, og du må forklare hvordan du har hørt om eventet før du kan komme inn i lokalene. Har du et godt nettverk i New York, kan du hver uke dra på nye eventer med kjekke gutter hvor det gjerne serveres gratis drikke.

Det mest populære utestedet for turisthomser i New York er Splash – hvor mange gutter utpå natta kaster skjorta og viser fram veltrente sixpacker, og hvor du omtrent er garantert å få med deg noen hjem.

Men er du på kjøttjakt, eller har lyst å bli jakta på, så vil vi heller anbefale deg å dra på G-Lounge – spesielt dersom du liker afroamerikanere og latinere (for eksempel er G-Lounge veldig populært tidlig på søndager).

Det mest populære stedet for veltrente homser og fashionløver fredager og lørdager denne vinteren har vært [email protected], men dette kan endre seg fort, så følg med i Next sitt ukemagasin.

Bartendere på G-Lounge ønsker all velkomne – og vil du se enda mer kropp er det bare å holde utkikk etter gogodanserne. Foto: Lars Gjemble.

Husk alltid gyldig ID på deg når du går ut - norsk førerkort, evt pass – dette sjekkes alltid før du kommer inn på populære utesteder. 

Står du i kø til et utested, så unngå å bruke banneord, da dette fort kan oppfattes som provokasjon hos vaktene som gjerne har lav toleranse overfor uønsket atferd. Husk dollar til tips og cover charge. Kredittkort funker bra på restauranter.

Dersom du tipser 15 %, så er du safe. Skal du bruke kort i bar, er det ofte minimumskrav og i blant gebyr, så ”cash is king” i USA.

Shopping

5th Avenue er full av motebutikker og et mekka for shoppingfrelste. Starter du øverst ved Central Park vil du passere Trump Tower og – for den elektrofrelste – Apple Store på Fifth Avenue som har åpent 24 timer i døgnet og har alt du kan drømme om av Apple-produkter. 

Går du i de mest populære handlegatene i Soho legger du fort merke til at vårt sjakktalent Magnus også preger bybildet. Foto: Lars Gjemble. 

Rett ved finner du Abercrombie & Fitch sin flaggskipbutikk, hvor du må påregne en liten halvtime i kø dersom du vil inn og shoppe.

Et annet populært shoppingområde er Soho hvor merkebutikkene ligger tett. Her finner du også mange populære kafeer og nisjebutikker. Er du ung og trendy, har du sikkert også fått med deg at Hollister er det ”nye” A&F

Drar du på populære Hollister i Soho må du regne med å bli ønsket velkommen av mange kjekke gutter og flørtende jenter. Foto: Lars Gjemble. 

Fokus på kropp og utseende

Ute på byen traff vi på Mario Green som ble kåret til Mr. Gay New York 2010. Han jobber som fitnessinstruktør til daglig og har i tillegg jobba mye med rettighetsspørsmål for homofile i New York.

Vi utfordret ham på om det å være farget hadde noe negativt å si i forhold til å være en minoritet i minoriteten. Mario avviste dette og mener at New York er en av de mest liberale stedene i verden hvor man sannsynligvis har kommet lengst i forhold til både rettigheter for homofile og fargede. 

Mr. Gay New York 2010, Mario Green.  

Han var også stolt av å kunne representere homofile på en god måte selv om han anså seg selv som straightacting og straightlooking. Han kunne bekrefte at det å se bra ut også er viktig i forhold til å gjøre det bra profesjonelt i New York.

Fly og praktiske ting

Amerikanske myndigheter har skjerpet kravene for reise til USA, og du bør i god tid sørge for at du har registrert deg i ESTA-systemet.

SAS starter opp direkteavganger mellom Oslo – New York (Newark) 29. mars og Norwegian har varslet at de vil komme med et lavpriskonsept til New York senere.

Er du tidlig ute med å bestille tur, kan du få flybilletter fra Oslo helt nede i 3500 kr tur/retur. Nye bagasjeregler er innført, slik at de fleste flyselskaper kun lar deg ta med inntil 23 kg bagasje gratis.

Reisen inn til Manhattan fra flyplassen - både fra Newark og JFK tar rundt en times tid. Det går både buss, tog og subway inn til Manhattan.

Taxiene har fast takst fra begge flyplassene på 45 dollar (pluss tips) – vær forsiktig med å ta pirattaxi, som ofte er dyrere.

Reiser du på budsjett og vil komme deg inn til Manhattan for under femti kroner, tar du fra JFK shuttle til Jamaica Station, deretter subway linje E om du skal til Uptown Manhattan.

Skal du til Downtown Manhattan tar du shuttle til Howard Beach Station, deretter subway linje A. Kjøp et gult Metro Card som du kan bruke overalt i New York og på PATH, om du skal til Jersey City.

Taxi er nok kanskje det enkleste fremkomstmiddelet i selve byen. New York er kjent for sine "Yellow cabs", og de er det særdeles mange av. Det er bare å kapre en taxi, men det kan være en fordel å gjøre det i en avenue eller street som går i samme retning som du skal.

Til slutt et lite tips til mobilavhengige nordmenn med behov for å oppdatere statusen sin på ulike kanaler: Starbucks tilbyr gratis wifi-dekning. God reise!


Les også:

Reise: Byen som ikke sover

Med homobrillene på i New York City.


ANNONSE

Kommentarer (14)

Ny kommentar ›

 • PQRST

  15. jan 2011 18:41 Vakre menn! :)
 • Oslofyr

  15. jan 2011 20:11 To ting:
  Continental/United har flydd mellom Oslo og Newark i mange år. SAS har flipfloppet med sine ruter. De vil helst at nordmenn skal fly i gal vei, til Stockholm (Capital of Scandinavia, for alle som ikke visste det) for så å fly over Oslo på vei til Newark. Vi får se hvor lenge SAS holder ut denne gangen.
  Og:
  Stonewall ligger i West Village, ikke i Chelsea.
 • slettet_kPkdhMt

  15. jan 2011 20:17 Fra Mario Green: Også stolt av å kunne representere homofile på en god måte selv om han anser seg selv som straightacting og straightlooking.

  Det er den beste måte å representere på. Norske homser har definitivt mye å lære av Mario Green.

 • TheStud

  15. jan 2011 21:13 Oslofyr; Stonewall ligger i Greenwich Village, akkurat som det står i artikkelen. http://en.wikipedia.org/wiki/Stonewall_riots
 • coach

  16. jan 2011 03:45 Ooops... Snakk om kropppsfiksert "reportasje." Hva med oss som ikke er så opptatt av denslags?
 • Hapline

  16. jan 2011 11:56 Utestedtips for jenter?
 • Amadeus

  16. jan 2011 12:19 Gi meg Hollister.;)
 • TheStud

  16. jan 2011 12:38 Utestedstips for lesber. Det kan jeg lite om, men les artikkelen til Synne (lenke over her), evt bruk denne som utgangspunkt: http://www.sheckysnightlife.com/newyorkcity/search/category/1/19/lesbian_bars.asp
  Hvorfor litt kroppsfiksering i artikkelen? Jo, New York og Los Angeles er eksempler på byer hvor det er veldig mye fokus på kropp og mote i sammenheng med utelivet. Kanskje er New York byen i verden med størst antall homser som trener flere ganger i uka. Men New York "har alt" - et sted jeg vil anbefale for sportsinteresserte gutter, hvor det ikke er fokus på hvordan man selv ser ut, er utestedet GYM på Eight Avenue (Chelsea). Da jeg gikk inn der måtte jeg spørre bartenderen om utestedet virkelig var "gay", siden ingen av folka der inne så sånn ut.
 • Maxim

  16. jan 2011 14:19 Hvorfor heter ikke denne artikkelen "New York: Muskler, en gate, muskler og en park og noe greier og mer muskler" egentlig?

  Det viser jo at man oppsøker det man interesserer seg for i en stor by, og sånn sett er det en god reportasje (for de med lignende interesser som han som reiste dit denne gangen.) Store byer har mye av det meste. Heldigvis.

 • 007FIRST

  16. jan 2011 15:58 Synes det var hyggelig lesing. Om jeg ikke er så kroppsfiksert.Velger nok ikke de samme utesteder som i artikkelen. Smaken er som baken delt i 2:-)). NYC har noe for alle mennesker. Om der ikke har vært der ta dere en tur. Slutt å surmule her.
 • slettet_nhyuOJD

  16. jan 2011 16:02 Utrolig mange som klager på kroppsfikseringen.Har dere dårlig selvbilde eller hva? Syntes det var en meget bra artikkel som var bra skrevet og fikk lyst å reise til New york. Og til dere som klager...hva med å skrive en artikkel selv istedenfor å syte?
 • slettet_gBittX5

  16. jan 2011 19:27 Men... er ikke Hollister et underselskap, eller en slags spinoff, av A&F? :-)
 • Felix The Cat

  17. jan 2011 04:45 Hva skjer med enkeltes fiksering over A&F?? Det er ikke eksklusivt i hele tatt, bare tacky. En ren amerikansk versjon av Jack&Jones - i samme prisklasse, bare med halvnakne muskelgutter utenfor døra.

  Nevnte jeg tacky?

 • slettet_H70kFAM

  17. jan 2011 11:50 A&F er så last decade !!