LLH og transpersoner ble medievinnerne


1724

innlogget

40670

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

LLH og transpersoner ble medievinnerne

2010 var året hvor ordet transperson nådde både Akersgata og lokalaviser. Ordet ble til sammen nevnt 68 ganger. Dette bildet er fra fjorårets pradeshow under Skeive Dager. Foto: Maia Håland.

Maia Håland
7. jan 2011 08:00

LLH og transpersoner ble sett og hørt av mediene i 2010. Ekteskapsloven er ikke interessant for avisene lenger.

Betraktningene er hentet fra bloggen «Homonytt fra hele verden», og er basert på tall funnet gjennom søk i mediarkivet ATEKST. Mediearkivet inneholder alt redaksjonelt stoff fra 47 sentrale norske medier.

Bloggeren har sett hvor mange ganger ulike ord dukket opp i de 47 mediene i 2010, sammenlignet med tidligere år.

- Dette blir kun tellinger. Jeg har ikke gjort noen grundig analyse av nyhetssakene, forteller bloggeren Bjørn Smestad.

Ekteskapsloven nevnes mindre

I 2010 ble ordet “ekteskapslov” nevnt 186 ganger i norske medier. Dette er en nedgang fra 497 i 2009 og 1255 i 2008.

- Folk flest synes det er greit at vi får gifte oss, og da er det heller ikke så interessant å skrive om, sier LLH-leder Bård Nylund.

Han mener det er både naturlig og positivt at det skrives stadig mindre om ekteskapsloven.

Drøyt en sjettedel av forekomstene av ordet “ekteskapslov” i 2010 var i Vårt Land.

- Det er ikke så overraskende at det er denne avisen som fremdeles skriver om ekteskapsloven. Mange av de som skriver i og leser denne avisen tror kanskje de kan få til en omkamp om ekteskapsloven. Jeg tror de tar feil, sier Bård Nylund.

Mange av forekomstene dreier seg ikke om selve ekteskapsloven, men om KrFs indre stridigheter om loven.

- Dette synes vi er positivt. Det handler om at krefter i Krf faktisk har innsett at ekteskapsloven er kommet for å bli, og derfor blir det stridigheter i partiet, sier Nylund.

LLH fikk mye omtale

LLH ble omtalt 242 ganger i 2010. Dette på samme nivå som 2009 og disse to årene er rekordår hvis man ser bort fra toppåret 2008, da ekteskapslovdebatten bidro til at LLH ble nevnt 302 ganger.

- Det er hyggelig at LLH er en synlig aktør. Fordi målgruppa er en usynlig minoritet, er det veldig viktig for oss å være en synlig organisasjon, sier LLH-leder Bård Nylund.

Det var Dagbladet som skrev mest om LLH (16 ganger), etterfulgt av Rogalands avis (14), Stavanger Aftenblad (14), Aftenposten (13) og Dagsavisen (13).

Og det var ikke Karen Pinholt avgang som skapte blesten. Toppmånedene var nemlig februar (mye i forbindelse med at Mohyeldeen Mohammad mente homofile burde stenes til døde), og juni (skeive dager).

- Det er hyggelig at LLH er en synlig aktør. Fordi målgruppa er en usynlig minoritet, er det veldig viktig for oss å være en synlig organisasjon, sier Bård Nylund.

Han er fornøyd med LLHs mediestrategi.

- Det jobbes godt i forhold til medier sentralt og det gir god uttelling. Dessuten har vi proffe og aktive lokallag som er flinke til å være synlige og få frem gode saker, sier Nylund.

Så det er godt lokallagsarbeid i Rogaland som gjør at LLH nevnes mye i Rogalands avis?

- Absolutt. Rogaland er vårt nest største lokallag etter Oslo og Akershus, sier Bård Nylund.

Rogalands avis hadde kun en sak om LLH i 2009, så i dette fylket ble 2010 året hvor LLH fikk mediegjennomslag.

Toten-effekten

Tidligere har mediene skrevet svært lite om transpersoner. I årene fra 2005 til 2009 ble ordet transperson bare nevnt til sammen 25 ganger i mediene.

I 2010 nådde derimot ordet transperson frem til både Akersgata og lokalaviser, og ble til sammen nevnt 68 ganger. Det er liten tvil om hvem som skal ha hovedæren for dette.

- Det har selvfølgelig mye med «Jentene på Toten» å gjøre. Bråket rundt Carl I. Hagen og svigersønnen har sikkert også gjort slik at transpersoner får mer omtale, sier Bård Nylund og fortsetter.

- Fra vår side har det vært viktig å synliggjøre transpersoner, og at de fremdeles ikke har samme rettigheter som andre. De har fremdeles ikke noe diskrimineringsvern, sier Nylund. 

Transpersoner ble synliggjort gjennom serien “Jentene på Toten”. Det var en rørt jentegjeng som tok imot Homofrydprisen under Skeive dager i juni. 
Arkivfoto: Maia Håland.

Han mener at det er viktig at gruppen blir synliggjort, og at folk lærer seg hva som ligger i begreper som Transperson, transseksuell og transkjønnet. 

Orientering overtar for legning

I papirmedia i 2010 ble begrepet “seksuell orientering” brukt 125 ganger, mens “seksuell legning” ble brukt 175 ganger, Dette er en betydelig endring siden 2001, da “seksuell orientering” forekom bare 13 ganger, mot “seksuell legning” 143 ganger.

- Jeg tror vi blir stadig mer bevisst på bruken av begreper. Seksuell orientering er for meg et mer dekkende begrep fordi det ikke oppleves som så statisk, sier Nylund.

Ordet “homofil” og dets avledninger er brukt 3868 ganger i 2010. Forkortelsen “LHBT” sliter med å få innpass i medieverden, og ble i 2010 nevnt kun 23 ganger i media.


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • Febbi

  7. jan 2011 13:41 Sitat: Seksuell orientering er for meg et mer dekkende begrep fordi det ikke oppleves som så statisk, sier Nylund....


  Herrebevares sier jeg....
  Det høre ut som om legning har blitt til noe man velger seg ut fra ren hobbyvirksomhet...
  At mennesker oppleves å gå fra det ene til det andre, handler jo bare om at man blir mere sikker på hvem man rent faktisk er....
  Seksuelll legning er statisk på lik linje med rase...

 • slettet_W5xdxLl

  7. jan 2011 13:59 Jaha?
  Du bruker deg selv, og din egen-opplevelse som en universiell standard nå regner jeg med?

  Fint at det er synlighet rundt homo, og trans, og det skeive perspektiv i media. Vi kan ikke slå oss til ro bare fordi alle formelle rettigheter er på plass. Vi må sørge for fortsatt synlighet og kamp hele tiden.

 • slettet_8TfSNZ8

  7. jan 2011 20:22 Jeg er menneske
 • slettet_qcFMjKE

  7. jan 2011 23:50 ..."et menneske" er vi jo alle, men positivt at holdningene til båsene vi (som tør stå fram...) uvergelig settes i er endret i positiv retning..
 • slettet_gfxtbmR

  14. jan 2011 13:54 Mn maa jo vaere utdannet sexolog eller veldig spesielt interessert for aa begripe forkortelsen LHBT. Ikke saa merkelig at den har vanskelig foraa naa igjennom.

  Homoseksuell orientering oppleves selvfoeligelig forskjellig fra person til person.