Minikontinent, chartermaskin og homomekka


1753

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Minikontinent, chartermaskin og homomekka

Godt klima året rundt og en stor gay-scene gjør Grand Canaria og Playa del Ingles til et favorittreisemål for homofile, spesielt på vinterstid. Dette bildet er fra homohotellet «Almendros».

Maia Håland
2. jan 2011 00:00

REISE: Gran Canarias milde klima gjør det til en stor favoritt hos mange. Playa del Ingles er Europas mest populære homodestinasjon vinterstid.

- Turistene kommer hit på grunn av klimaet, sier guide Juan Carlos Bolaños.

Klimaet på Gran Canaria har av mange blitt omtalt som verdens beste. Kun seks grader skiller gjennomsnittstemperatur sommer og vinter. Om vinteren er det en favorittdestinasjon både for norske barnefamilier, pensjonister og Europas homofile.

Lord Derek Payer sitter i ledelsen for Maspalomas Pride, jobber deltid på en homo-resort og han er gjenganger på Yumbosenteret. Han mener det er ni måneders "gay-season" på Gran Canaria.

Lord Derek Payerer en gjengangerpå Yumbosenteret på Playa del Ingles. Foto: Maia Håland.

- I juni, juli og august kommer barnefamiliene. Da er det færre homofile her. Dessuten er det veldig varmt, forteller han.

- Det kommer flest turister her fra England og Tyskland. Deretter følger Holland og Skandinavia. Skandinavene er det flest av i vintermånedene, fra oktober til mars, sier Derek. Om sommeren er det flere spanjoler, italienere og franskmenn.

Klar for fest

Det er Playa del Ingles som er blitt homoenes sted. Partystedet har de siste 20 år vokst opp til å bli Europas mest populære homo-destinasjon på vinterstid.

- På Yumbosenteret finnes noe for alle, sier Derek idet vi rusler inn på det store senter.

For noen timer siden var dette et kjøpesenter fylt av turistbutikker, nå er det forvandlet til et utelivssenter med over seksti restauranter, barer og diskoteker. 

Fabian, med artistnavnet "AbFab", prøver å lokke kunder til utestedet "Fiction". Foto: Maia Håland.

- Du har mennenes hjørne over der, med «Box», «Prison», og «Construction», sier Derek.

«Men only» står det på flere skilt, og flere av stedene lokker med både dark rooms og strippere.

- Det er stor variasjon når det gjelder steder. Hva du enn liker i gayverden finner du det her, enten det er «hardcore» steder med mørkerom, musikaler, andre temabarer, dragqueens, karaoke, rolige barer, diskoteker, ramser Derek opp.

- Mange går bare rundt fra bar til bar, for alt er jo så nært, sier Derek.

God stemning, allsangfaktor og tamburinspilling på «Center stage». Foto: Maia Håland.

«Center Stage» er, med sine 24 år, den eldste baren på Yumbosenteret. Shirley Bassey synger om at diamanter varer evig i det vi går inn.

- De spiller mye sanger fra musikaler her. «Cats», «Sound of Music», «Hairspray», «Mamma mia». Baren er liten, men alltid full og det er god stemning, sier Derek.

Tamburinene ligger på bardisken og venter, og en tv-skjerm viser musikkvideo til sangene. Utover kvelden blir allsangen høyere og tamburinene tatt i bruk.

Når det kommer til show og dragqueens, er det to hovedkonkurrenter på Yumbo; «Sparkles» og «Rickies bar».

«Sparkles» showbar har dragshows hver kveld. Foto: Maia Håland.

- Det er naturlig nok en del kniving mellom disse to. Begge har vært her lenge og er godt kjent, sier Derek.

Det er liten vits i å gå ut på bar før klokken ti om kvelden. Da kan du starte på en rolig kaffebar, eller en av uteterrassene i nederste etasje.

- Alle galningene drar til «Heaven» og «Babylon», sier bartender Sven Lutc på terrassebaren Eden.

«Eden» er et eksempel på hvor man kan starte rolig med en drink. Det er livlig her før midnatt, før folk beveger seg videre til diskoteker som «Heaven» og «Babylon». Disse holder åpent til syvtiden om morgenen.

Bartenderne på «Eden» er en gjeng tyskere. Foto: Maia Håland.
Santana Betancor (til venstre), Diaz Perez og Henrikez Navarro på utestedet «Babylon». Ut fra antrekkene så antar vi at det er en fetisjplass, men nei. - Det er et helt vanlig diskotek, sier Diaz. Foto: Maia Hå

Minikontinentet

For de som bare vil ha sol, strand og fest er Playa del Ingles nok. For de som vil ha mer ut av ferien finnes muligheter.

«Minikontinentet» blir Gran Canaria kalt. Fjell med skog, strand og sol, ørken, storby, landsby. Hvis du beveger deg litt utenfor strandpromenaden er det mye variasjon.

Vår reiseguide Juan Carlos Bolaños anbefaler turistene å reise litt utenfor turistløypene slik at de ser at Gran Canaria også har mer å by på enn sol. Foto: Maia Håland.

 - Det er en indre del av øya som er ukjent for de fleste. Folk blir ofte overrasket over naturen, den varierte vegetasjonen, sier Juan Carlos.

Særlig om vinteren drar folk gjerne på picknic i fjellene. Og de små landsbyene i innlandet våkner til liv i helgene.

- I uken er de nærmest som spøkelsesbyer, men i helgene lever landsbyene. Det er fordi mange har flyttet til kysten eller til byen for å jobbe, men vender hjem til landsbyen de kommer fra i helgene, forteller Juan Carlos.

Vi kjører innover i landet, forbi fruktfarmer og kamelfarmer. 

- Det er en indre del av øya som er ukjent for de fleste. Folk blir ofte overrasket over naturen, den varierte vegetasjonen, sier Juan Carlos. Foto: Maia Håland.

Tradisjoner er viktig

Vi går ut i landsbyen San Bartolome de Tirajana, en historisk landsby i innlandet.

- Før bodde de viktigste personene alltid midt i byen, det var ordfører, prest, lege, lærer og lege. Det var ofte de fire personene i en landsby med utdannelse, mens resten var bønder, forklarer Juan Carlos.

I denne landsbyen står rådhuset, kirken, legebolig og lærerbolig rundt et rundt lite torg. 

Tidligere møttes alle damene i landsbyene ved vaskebrønnen og mennene i barene, forteller Juan Carlos. Foto: Maia Håland.

Vi går noen gater bort fra torget og kommer forbi en brønn, med en rekke murvasker. Der står en dame og vasker klær.

- Jeg har vaskemaskin, men jeg liker å komme hit og vaske. Jeg møter ofte andre her, og vi snakker, forteller damen.

- Tidligere møttes alle damene i landsbyene ved vaskebrønnen og mennene i barene, forteller Juan Carlos. Moren hans vasket klærne slik gjennom hele hans oppvekst.

- Hun hadde vaskemaskin, men mente at den ikke vasket klærne like bra som henne, forteller Juan Carlos.

Han forteller at tradisjon er viktig for kanarierne; det å føle at de har en tilhørighet, en historie og en kultur, ikke bare er et turiststed.

Bostedet preger ferien

- De som vil ha en variert ferie kan bo noen dager på stranden og noen dager i innlandet, sier Juan Carlos.

Her kan man gå eller sykle i fjellene, og kanskje ta seg en tur til jordbruksmarkedet i San Mateo på søndag. 

Det finnes flere koselige små hoteller, og små fruktfarmer. Vi gjør et middagsstopp på et lite pensjonat hvor matvarene dyrkes i hagen. En ferie her står i sterk kontrast til partystemningen i Playa del Ingles.

Hver søndag er det jordbruksmarked i San Mateo. Foto: Maia Håland.
Marilyn Saoyao jobber på et koselig lite overnattings- og spisested i innlandet. Her dyrkes frukt og grønnsaker i hagen. Foto: Maia Håland.

For de som vil feste i Playa del Ingles ligger partyhotellene på rekke og rad ved Yumbosenteret.

- Mange av disse hotellene er beregnet på partygjestene som ikke krever så mye mer av et hotell enn en seng å sove i. Derfor er det ikke her det er best standard, forklarer Juan Carlos.

Basement Studios er et resort-hotell like ved Yumbo hvor nakenhet og seksuell frihet er stikkord.

Hakket mer anstendig er det på Los Almendros. Dette er også en resort kun for homofile, med 33 rom, stort svømmebasseng og en liten kafe. Her er partygjester og slappe-av-gjester om hverandre, og et vidt aldersspekter.

- Vi er blant de største gay-resortene. Men det kommer veldig få skandinaver hit, sier sjef Jaime Baelo Esteban.

For de som ønsker en laid-back ferie på en homo-resort, vil vi nok heller anbefalt steder som Beach Boys og Pasion Tropical. Sistnevnte ligger i San Augustin.

Marcelo Semerano er sjef for det lille og personlige komplekset Pasion Tropical i San Augustin. Foto: Maia Håland.

- Dette er vår stolthet, sier Marcelo Semerano, sjef for det lille og personlige komplekset Pasion Tropical idet vi stiger opp på den hesteskoformede takterrassen.

Her kan man ligge i himmelsenger og nippe til drinker mens man nyter havutsikt.

Beach Boys ligger i Playa del Ingles, men utenfor partyområdet. Det er en fredelig resort med 21 leiligheter.

- De fleste av våre gjester er over 35 år, sier poolboy Ryan Johnson. 

Geir Leo Sedler ferierer ofte på Beach Boys. - Det er veldig laidback her. Foto: Maia Håland.

- Jeg er jule- og klimaflyktning. Det er tredje gangen jeg bor på denne resorten, forteller Geir Leo Sedler. Han nyter Whiskey og kaffe i bassengbaren.

- Det er veldig laidback. Når jeg skal ta en ferie, og det ikke blir Thailand, så blir det her, sier Geir.

The Villas Blancas kan også være verdt å sjekke ut for de som vil bo på et gay-resort.

- Mange vil ikke dra på rene gay steder. Derfor er det også et stort marked for gay friendly, forteller Juan Carlos. 

- Vi er blant de største gay-resortene. Men det kommer veldig få skandinaver hit, sier sjef for Almendros Jaime Baelo Esteban. Foto: Maia Håland.

Hotell Neptuno er et eksempel. Det ligger like ved Yumbo senteret, og er populært blant homofile, men har også heterofile gjester. Dette hoteller har 18 års grense, så her er ingen barnefamilier.

Vital Suites ligger ti minutters gange fra Yumbo i et rolig villaområde. Dette er et gay-friendly hotell for de som ønsker høy standard.

- Vi har et spa, en relax avdeling, og i tillegg har vi en veldig god restaurant. Her kommer ikke partygjestene, men gjerne de litt eldre med bedre økonomi eller par, sier hotellsjef Lorenzo Ortego.

Shopping og hovedstad

For den shoppingglade er ikke Playa del ingles noe mekka. Souvenirer, tacky turist-sjapper, fake merkeklær og innpåslitne selgere dominerer Yumbo-senteret.

For å finne de vanlige spanske buikkene som Bershka, Stradivarius, Zara kan du ta buss til kjøpesenteret Atlantico i nabolaget Vecindario. Bussturen dit tar 20 minutter og koster et par euro hver vei. 

Dersom du tar en shoppingdag i Las Palmas kan det være en ide å legge turen innom «Que le compro, som på norsk betyr «hva kjøper jeg til ham?». Her fant vi mange artige gaver til gutter og menn. Foto: Maia Håland.

Las Palmas er en storby med variert shopping. Det kan anbefales å legge shoppingturen til gamlebyen. Her finner du koselige handlegater.

Det finnes også en homoscene i Las Palmas som ikke gir samme charterfeelingen som den i Playa del Ingles.

- Her finnes en del steder både for gutter og jenter, hvor det går flere spanjoler og færre turister, forteller Juan Carlos.

På shopping i Las Palmas. Foto: Maia Håland.

Strandsjekking

Mellom Playa del ingles og Maspalomas er det ikke bare en lang strand, men også en ørken. Her kan man legge ut på ørkenvandring i ordnede former, og det er ikke umulig å finne seg en flørt uti sanden.

Ørkenen og stranden er nemlig delt opp, slik at den store hopen har sin ende, naturistene har sin og homofile har sin del.

- Hele den midtre sonen av ørkenen er nudistsone, her er også en gay sone, forklarer Juan Carlos. 

Her kan man legge ut på ørkenvandring. Og hvem vet - kanskje møter du en flørt på veien til stranda? Foto: Maia Håland.

Chiringuito 7 kalles møtestedet for homofile som ligger et ganske godt stykke bort på stranden, retning Maspalomas.

- Du ser det når du kommer dit. Det er satt opp et regnbueflagg der og alt. Det pleier alltid å være endel folk der, forteller spanske Federico, idet undertegnede legger ut på vandring.

Det er nok enklest å finne frem hvis man følger stranden fordi her er veien rett, men å vandre fra sandtopp til sandtopp og klatre gjennom busker og krater har også sin sjarm.

Men trå varsom frem mellom buskene, for plutselig kan du komme over noen som trodde de var alene...


Playa del ingles er tradisjonelt sett et sted for de homofile guttene, men har også stadig mer tilbud for jentene. Dette kommer det mer om i en senere sak.

Noen nyttige linker:

www.gay-grancanaria.com
www.nighttours.com/grancanaria
Kart over Yumbosenteret.

Det er mye fint å se på på Yumbosenteret. Her er det Felipe Jesus Bandeiro som viser muskler. Foto: Maia Håland.
Gogo-danser på utestedet «Underground». Foto: Maia Håland.
- Du har mennenes hjørne over der, med «Box», «Prison», og «Construction», sier Derek mens vi rusler rundt på senteret. Foto: Maia Håland.
Ander Barambio og Alejandro Simerano jobber på den litt mer fancy baren «La leche». Foto: Maia Håland.
Karaokebaren Coco loco; Julian Kakalashev, Jamie Hill og Chrsitian Di Giorgio. Foto: Maia Håland.

Les også: 

Reise: Spanias nye homoby

Valencia er av flere spådd til å bli Spanias nye trendby.

 


ANNONSE