- Bestem deg: er du homo eller muslim? - Jeg er et menneske!


2427

innlogget

40217

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Bestem deg: er du homo eller muslim? - Jeg er et menneske!

Richard Ruben Narvesen presenterte masteroppgaven "Bestem deg: er du homo eller muslim?" "Jeg er et menneske!" på Høgskolen i Oslo fredag. Foto: Synne Hall Arnøy.


Da sosionom Richard Ruben Narvesen var i praksis ved en barnevernsinstitusjon, møtte han en 17 år gammel iransk gutt som fryktet å måtte gifte seg med en jente. Møtet ble inspirasjonskilden til masteroppgaven "Bestem deg: er du homo eller muslim?" "Jeg er et menneske!" som ble presentert ved Høgskolen i Oslo fredag 17. desember.

- Jeg skjønte at dette er et viktig tema som det er forsket lite på, forteller Narvesen til Gaysir.

Narvesen har dybdeintervjuet åtte personer med muslimsk bakgrunn som tiltrekkes av personer av samme kjønn.

- Jeg har tidligere ledet en samtalegruppe gjennom Skeiv Verden hvor folk kunne dele erfaringer og snakke spesifikt om islam og seksualitet. Noen av deltakerne ble informanter i mitt studie i sosialt arbeid.

- Jeg skjønte at dette er et viktig tema som det er forsket lite på, forteller Narvesen til Gaysir. Foto: Synne Hall Arnøy.

Eksperter på eget liv

Narvesen er opptatt av å fortelle de positive historiene som han tror kan utfordre folks fordommer.

- I media er det mye svartmaling, en får høre at skeive muslimer har det så vanskelig. Dette påvirker deres forståelse av seg selv og kan bidra til å gjøre situasjonen vanskeligere.

Han trekker fram at en av informantene har møtt aksept fra familie både i Norge og Iran. Vedkommende feiret med familien da den norske ekteskapsloven ble vedtatt. En annen informant finner god støtte hos Allah.

"Jeg har ingen problemer med å kombinere min seksualitet med islamsk tro. Aldri har jeg tvilt på om homofili er tillatt i islam. Det er fordi jeg har studert Koranen i seks år", betror hun Narvesen i studiet.

Narvesen mener at lesbiske, homofile og bifile (lhb-personer) som tilhører liberale retninger innen islam ofte finner aksept i sin religion.

- Når folk leser Koranen på sin egen måte bidrar dette til å bryte opp etablerte sannheter og gjør folk til eksperter på sitt eget liv, hevder han.

- Selvsagt er det mange som forstår seg selv innenfor en konservativ diskurs, for det er ofte den de har tilgang på. Noen sier de har dårlig samvittighet fordi de ikke gjør det Allah vil, og at de våkner om natten og har mareritt. Men det er altså rom for aksepterende tolkninger innen islam. 

- Mange føler at de må bestemme seg for om de er muslim eller homo. Foto: Synne Hall Arnøy.

- Det går an å være homo og muslim

Narvesen forteller at skeive identitetsbegreper ikke finnes i såkalt muslimske land, men at det er vanlig med intimitetspraksiser, særlig blant menn.

- For eksempel er det å holde hender og å ligge i hverandres fang vanlig, men dette koples ikke til homofili.

Dermed kan norsk kulturs sammenkopling av identitet og homofili oppleves splittende.

- Mange føler at de må bestemme seg for om de er muslim eller homo. Da må en enten gi slipp på den en føler en er, eller på nettverket av familie, kanskje venner, og tradisjoner.

Kanskje nettopp derfor er noen av Narvesens informanter kritiske til å benytte seg av identitetskategorier som ”homo” eller ”lesbisk”.

- Blant mine informanter hadde de som ikke kategoriserer seg selv mindre smertefulle historier enn de som forsøker å passe inn i ulike grupper. Samtidig kan kategorier skape tilhørighet, og være viktige for andre, reflekterer Narvesen.

Han trekker fram at dominerende språkbruk kan være problematisk for lhb-personer både med og uten muslimsk bakgrunn.

- Vi er lært opp til å tenke i kategorier og dikotomier. Om vi gjør begreperne mer åpne kan flere føle seg som en naturlig del av verden. Slik det er i dag blir det tatt for gitt at folk er heterofile, og lhb-personer ender ofte opp med å måtte forklare hvorfor de ikke er det.

Han legger til: - Språket tvinger oss ofte til å velge. Mitt prosjekt er å forene dikotomiene – det går an å være homo og muslim. Vi må huske at dette handler om mennesker, ikke kategorier. Og mennesker er sammensatte og nyanserte.

Richard Ruben Narvesens oppgave er lagt ut på Skeiv Verdens nettsider. Foto: Synne Hall Arnøy.

Tilgjengelig informasjon

Narvesen mener at kunnskap på dette området kan være viktig for ansatte innen sosialt arbeid fordi det kan bidra til at flere blir forstått på egne premisser.

Han understreker hvor viktig det er at informasjon om hvordan Norges lovverk og samfunn stiller seg til homofili, er tilgjengelig.

- Mange er usikre på hvordan dette er i Norge. Det er viktig å kommunisere at det er greit å være skeiv, sier han.

Framtidig bokutgivelse?

Skeiv Verden er en organisasjon for personer med innvandrerbakgrunn. Prosjekteder i Skeiv Verden, Magne Richardsen, ønsker Narvesens studie velkommen.

- Initiativet fra Richard kommer som bestilt. Det er jo knapt gjort forskning på temaet før, så vi får håpe dette bidrar til videre forskning, sier Richardsen.

Skeiv Verden arrangerer samtalegrupper for lhbt-personer med muslimsk bakgrunn.

- Den kan være godt å snakke med andre som er i samme situasjon, uten å bli stempla, mener Narvesen. I slike grupper stilles det ikke noe krav om å være åpen. - En kan snakke i trygge og rolige omgivelser.

Richardsen mener Narvesens studie vil bidra i Skeiv Verdens videre arbeid.

- Også håper jeg denne kunnskapen etter hvert blir tilgjengelig i bokformat, for det trengs virkelig! oppfordrer han.

- Ja, det er jo drømmen, smiler Narvesen.

Masteroppgaven er publisert på Skeiv Verden sine nettsider.


ANNONSE

Kommentarer (18)

Ny kommentar ›

 • sama

  18. des 2010 15:35 Fantastisk bra at noen belyser dette akademisk. Det at språk, begreper og tankemønstre binder oss til å tenke for mye "enten-eller" og hvordan dette skaper større avstand sett fra både homofile og heterofile enn hva som kanskje er reellt og nødvendig.

  Takk:)

 • slettet_LSCBdXG

  18. des 2010 16:39 Helt enig der sama:)
  Jeg er utrolig stolt og har fått tilbud om å skrive flere vitenskapelige artikler sammen med veilederne mine.
  De som ønsker å lese oppgaven kan lese den på www.hio.no, gå til "avdeling for samfunnsfag", "sosialt arbeid", "fullførte masteroppgaver". Den blir lagt ut engang i januar. Skeivverden.no skal også legge ut oppg. på sine nettsider. Oppgaven har overføringsverdi til oss alle.

  Richard

 • slettet_LSCBdXG

  18. des 2010 16:46 Link til de som vil lese studien:

  http://www.skeivverden.no/index.php?option=com_content&view=article&id=72:bestem-deg-er-du-homo-eller-muslim-jeg-er-et-menneske&catid=45:nyhet

 • slettet_d7yitMl

  18. des 2010 17:27 Hvis du vil forstår litt mer hva det betyr å være homofil og Muslim, foreslå jeg Abdellah Taïas bok Salvation Army, tidskriften Mithli hvis du forstår arabisk eller fransk, og filmene The Bubble og A Jihad for Love.
 • pas89

  18. des 2010 17:27 Viktig tema. Vi er mennesker, ikke kategorier. Enklere og sannere kan det vel knappt sies.
 • slettet_WU6bFsC

  18. des 2010 23:33 At folk i 2010 i det hele tatt orker å bruke tid på å bry seg om hva religioner sier om f.eks homofili skjønner ikke jeg..
 • slettet_8TfSNZ8

  18. des 2010 23:38 Jeg skulle ønske at de prektige også kunne forstå dette. Hjernevasket og dopet av innspill fra forskrudde religiøse fanatikere som stadig vekk begår overgrepb både mentalt og i praktisk gjerning
 • Stor kuk

  19. des 2010 00:27 Det Pourang skriver, er noe stort tøv, men jeg respekterer at han har de holdningene. Det er bare så typisk at "avhoppere" eller andre som har vendt et eller annet religiøst eller politisk ryggen, er bitre og tenker så utrolig svart/hvit om ting.

  Og Pourang: Fordi om ikke akkurat du har lært deg arabisk, så finnes det faktisk ganske mange andre på gaysir som snakker arabisk. Derfor er tidsskriftanbefalingen til BarceLoLa helt relevant.

  Så til hovedsaken:
  Veldig, veldig, VELDIG bra, Richard!!!

 • slettet_WU6bFsC

  19. des 2010 09:42 Så lenge folk ikke klarer å tenke selv, og må la urgamle religioner gjøre det for dem vil det alltid være "dumme" og trangsynte mennesker i denne verden.
 • slettet_gfxtbmR

  19. des 2010 12:10 Tro hvor mange norske menn som er gift med en dame, men som aller helst ville levd homofilt???
 • J STRYKER HSUND

  19. des 2010 14:11 Flott artikkel. 10 pluss i boka til Richard Ruben Narvesen fra meg. :)
 • slettet_ct8NtQP

  19. des 2010 15:43 Fantastisk bra skrevet, Pourang! Skulle ønske jeg kunne gi deg ti poeng!!!
  Stå på! Vi trenger slike uredde, ærlige og anstendige mennesker som deg!
  Store deler av homsemiljøet (venstresiden og de lsåkalte "liberale")er forgiftet av den evinnelige og uopphørlige politisk korrekte propagandaen om at islam er ufarlig og fredelig og at enhver kritikk av islam er "rasisme" og "islamofobi".

  Det er patetisk at det alltid står en hel liten homsehær som er beredt til å forsvare og bortforklare innholdet i en religion som aller helst ønsker livet av dem.

  Men hva gjør man ikke når man er gjennomsyret av selvgodhet og rasisme som gir seg utslag i at man ikke må kritisere noen ene og alene fordi de har annen hudfarge...

 • slettet_MmFxXUd

  19. des 2010 16:52 Islam has become a commodity using by ravens only for fame .
 • slettet_8tC8xQH

  19. des 2010 21:24 Veldig bra artikkel! - Det er vel ikke bare i møtet med norsk kultur at sammenkoblingen av identitet og homofili oppleves splittende for muslimer; problematikken eksisterer i like stor grad i møtet mellom den vestlige homobevegelsen og muslimske, samt andre ikke-vestlige, kulturer generelt. Vi er alle først og fremst mennesker - kategorier og dikotomier kan fungere i enkle forklaringsmodeller, men den tette koblingen mellom homofili og identitet fungerer ikke bare dårlig i forbindelse med ikke-vestlige kulturer men faktisk også for mange med vestlig kulturbakgrunn. - Dette er en av de mest interessante intervjuene jeg har kommet over her på gaysir på lenge. Jeg har nettopp lastet ned studien og ser frem til å lese den. Lykke til med bokprosjektet!
 • slettet_tdaJQ7m

  20. des 2010 00:50 Huff kvifor må ein respektere religion, merk ikkje berre Jødedom, Kristendom og Islam og Hinduisme. New-age-bullshit er au skadelig og farlig i lengda fordi dei gjev folk altfor enkle svar for ikkje å snakke om lureriet. Og det at ein skal respektere det som eit verdig alternativ, til dømes i medisin er heilt latterlig. Religionar er historiske viktige fenomen som au er veldig farlige fordi dei ikkje oppfordrar til å tenke sjølv, men følgje eit enkelt tradisjonelt tankemønster fordi det var ein av måtane å halde sivilisasjonar i hop. Vitskap og moderne tankar må ha forrang. Når det er sagt så er det veldig fint at nokon har forska på dette:-)