Homotoppen 2011


1801

innlogget

40233

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homotoppen 2011

Håkon Haugli

Redaksjonen
7. jan 2011 01:00

Håkon Haugli er vinneren av Homotoppen 2011.

Det er blitt er årlig tradisjon for Gaysir å lage en liste over de ti mest innflytelsesrike homofile i Norge. Gaysirs redaksjon vurderer kandidatene ut fra evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofili.

I vår tolkning holder det ikke å bare være i posisjon - kandidatene må vise et bevisst engasjement og ønske om å gjøre samfunnet til et bedre sted for homofile.

I år velger Gaysirs redaksjon å plassere kun de tre øverste kandidatene, de øvrige listes i tilfeldig rekkefølge.

1. Håkon Haugli

Som mangeårig leder av Arbeiderpartiets homonettverk, bystyrerepresentant i Oslo og fra sin plass på Stortinget, har Håkon Haugli markert seg sterkt som forkjemper for homofiles rettigheter. Han er åpen og tydelig i forhold til sin legning, og sier selv; "- At jeg er homofil, har betydning for hvordan jeg ser verden."

I tillegg til å kjempe for rettigheter for norske homofile, har Håkon et internasjonalt perspektiv.

Håkon har engasjert seg i homofile asylsøkeres rettigheter. Han har uttrykt skepsis i forhold til vedtak foretatt av Utlendingsnemda (UNE), og vært kritisk til returnering av homofile asylsøkere. Det må kunne sies at Håkons engasjement indirekte påvirket beslutningen om å innvilge Yonas opphold i Norge.

Omsorg for eldre homofile og formidling av kunnskap til ansatte ved landets sykehjem opptar også Håkon. Han er redd homofile eldre som mister sin livsledsager, eller kommer på sykehjem, går tilbake til skapet.

Håkon har også engasjert seg i kampen om å få fjernet straffelovens § 155 – den såkalte hivparagrafen. En paragraf han mener virker mot sin hensikt.

Håkon har gjennom 2010 formidlet mange av sine synspunkter i Gaysirs artikkelserie Skeive refleksjoner.

Håkon Haugli er aksjonær i Gaysir AS.

Håkon Haugli var på 4. plass på Homotoppen i 2010. Som årets vinner får han utpeke ut en veldedig organisasjon som Gaysir donerer kr 10 000. Hvilken organisasjon Håkon velger, blir offentliggjort under GayGalla fredag 7. januar.

2. André Oktay Dahl

Stortingsrepresentant for Akershus Høyre med over 9 års ansiennitet. Høyre har flere åpne homofile stortingsrepresentanter i ledelsen, men André Oktay Dahl er den som sterkest markerer seg som forkjemper for homofiles rettigheter. Han har markert seg i denne kampen i en årrekke.

André Oktay Dahl. Foto: Linn Kristin B. Nordseth.

André understreker at rettigheter homofile har kjempet seg til ikke må tas for gitt. Han mener konjunkturer i samfunnet, spesielt nedgangstider, kan resultere i mindre toleranse overfor små grupper - deriblant homofile.

I Norge mener han det fortsatt er mye å gjøre i forhold til fordommer mot transpersoner og folk med hiv. André har satt spørsmålstegn ved § 155, den såkalte hivparagrafen.

André er opptatt av at norske politikere etterlyser grunnleggende menneskerettigheter i de land de besøker.

Andre Oktay Dahl har gjennom 2010 formidlet mange av sine synspunkter i Gaysirs artikkelserie Skeive refleksjoner.

André Oktay Dahl var på 3. plass på Homotoppen 2010.

3. Jan Thomas Mørch Husby

Kjendisstylisten som, uansett hva andre måtte mene, gjør som han vil. Jan Thomas er tydelig i forhold til hvem han er, og ikke redd for å dele av seg selv og sitt privatliv. Ektefellen, Christopher Mørch Husby, er sjelden langt unna.

Jan Thomas Mørch Husby. Foto Matti Bernitz/TVNorge

Jan Thomas driver til daglig sin salong "Jan Thomas Studio" i Parkveien. Men har også i 2010 vært å se, med og uten sin mann, i flere TV-programmer.

Våren 2010 ledet han TVNorge-serien "Ja vi elsker Hollywood". Sist høst ga han 24 norske kjendiser en real makeover i programserien "Happy Day". På kanalen FEM bidrar han med sin kompetanse i serien «Modell på 1 dag». I tillegg har han vært gjest i programserien «4-stjerners reise».

Flere medier benytter Jan Thomas som sin ekspertkommentator, blant annet TV2.

Jan Thomas har gitt ut sin selvbiografi "My Way" i 2010. Her forteller han åpenhjertig om hvordan han som 15-åringen innledet et forhold til en mann som var tre ganger så gammel som han.

Jan Thomas og Christoffer har også fått mye mediaoppmerksomhet for sitt ønske om å få barn. Etter all oppmerksomheten bestemte de seg for at prosessen med å få barn fra nå av er en privatsak. Jan Thomas lover at de skal bli verdens beste foreldre.

Jan Thomas Mørch Husby var på 8. plass på Homotoppen 2010.

Øvrige på listen, i tilfeldig rekkefølge:

Arve Andersen
Leder LLH Rogaland, og aktiv i arrangeringen av Stavanger på Skeivå.

Bjarte Hjelmeland
Teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen. Gjør nå suksess i rollen som Albert i  "La Cage aux Folles".

Eskil Pedersen
Nyvalgt leder for AUF.

Henrik Aasheim
Leder av Unge Høyre.

Per Kristian Foss
Stortingsrepresentant for Høyre som i 2010 kom med selvbiografien "Innenfra".

Stian Amadeus Antonsen
Sitter i sentralstyret til LLH og er med i LLHs internasjonale utvalg. Jobber aktivt med å fremme rettighetene til lhbt-personer internasjonalt, primært i Øst-Afrika.

Svein Skeid
Homoaktivist som har bidratt sterkt til at transvestisme, fetisjisme og sadomasochisme ble fjernet fra det norske sykdoms- og diagnoseregisteret  i 2010.


Les også:

Lesbetoppen 2011

Lesbetoppen 2011 er kjent for å by på seg selv.


ANNONSE

Kommentarer (22)

Ny kommentar ›

 • slettet_A7SsZv9

  6. jan 2011 09:32 Jan Thomas?! Han har gjort like mye for oss som paradise hotel har gjort for kulturnorge.
 • slettet_fxucyqe

  6. jan 2011 09:45 Oh hell yeah Stian! Great year 2010 and an even better year for 2011 keep up the good work!
 • slettet_fDQQY4s

  6. jan 2011 10:42 Hvorfor er ikke Gaysir mer bevisst i sin terminologi?

  Når den samme utvelgelsen for kvinner kalles lesbetoppen, bør ikke utvelgelsen for menn hete homsetoppen?

  Eller ville det vært bedre med en homotopp som inkluderer kvinner og menn, eller generelt LHBT?

  Homo er et mer inkluderende begrep enn slik det brukes her. Gaysir, som Norges største skeive nettsted, bør ha en mer bevisst ordbruk.

 • slettet_BGQtc4I

  6. jan 2011 10:53 hehehehe.. Helt UMULIG å ta dette seriøst, med JT på 3dje-plass sier jo sitt om hvor seriøst dette er.. hehehe..
  De 2 "øverste" har jobbet for å fremme "homo", mens nummer 3 er så lite samfunnsengasjert at han ikke engang visste hvem som var Statsminister i Norge.. hehehe.. Og det er bare et eksempel.. hehehe..
  Det må jo rett og slett være PINLIG for de som har havnet lengre ned på "lista" å havne "under" JT.. hehe.. Sorry, men DETTE går det ikke ann å ta alvorlig..
  Kan man ikke bare være ærlig å heller kutte dette, innrømme at ggreia bare er en fest og heller ha disse dustet premieringene som årets homolåt, årets homofilm, årets, homofrisyre, årets homoleketøy, årets homobil, årets homoparfyme, årets homo ditt og datt.. Eller hva det nå måtte være 5-6 homser/lesber bestemmer skal være "kandidater".. For det er det jo ingen som tar seriøst alikevel, håper ihvertfall ikke det er noe som ttar slikt seriøst..?
  Hadde jeg ikke vært klar over hvem jeg er og vært stolt av det hadde dette medført at det er flaut å være homse.. Slik stigmatisering trenger vi ikke..
  Men ikke misforstå meg, moro med fester og slikt. Men ikke prøv å gjør det mer seriøst en det i virkeligheten er. :-)) Have fun!
 • slettet_cPb38rY

  6. jan 2011 11:39 No har rett nok ikkje JT like mykje tyngde som feks Haugli og Dahl, men for enkelte har nok han også vore (og er) ein døråpner for meir aksept. I 2010 fekk vi jo blant anna vite litt meir om fortiden hans, om at han sleit med diverse ting, og eg syns han er eit forbilde. Kanskje han kan vere med å gjere det litt meir akseptert? MÅ alle som skal vere på ein "homsetopp" vere like? Er det ikkje nettopp mangfoldet som gjer det spennande?
 • slettet_BGQtc4I

  6. jan 2011 11:55 Neida, alle trenger ikke være like, så absolutt IKKE.. OG det er det vel heller INGEN som er, knapt nok eneggete tvillinger er LIKE..
  Men vi har da alle slitt med litt av hvert oppigjennom livet, er jeg også et forbilde da..? HVORFOR er ikke jeg med på listen her..? Utad er han jo bare på TV og viser seg som en dust, ikke akkurat en å se opp til.
  Jeg synes ihvertfall ikke det er noe forbilde i en som sier han ikke stod sist i køen når gud delte ut utseende, og at han er helt naturlig seg selv, trenhger ingen legehjelp til å holde utseendet vedlike, mens han 2 minutter etterpå sitter med Botox-sprøyter i ansiktet.. hehehe..
  Har DU lest boken hans..?
  Det står jo ikke engang om det med hans oppvekst som noen "begrunnelse" her, bare at han var sammen med en på 45 når han selv var 15, at han er kjendis og er ekspertkommentator for TV2.. At det ikke skal mere til for å komme på listen og også komme på bronseplass forteller meg hvor useriøs dette faktisk er, var bare DET jeg ville frem til.. Og for all del, folk må gjerne DIGGE dette som de vil, men følte barre jeg måtte få uttrykke MIN reaksjon, det er jo derfor man har kommentarfelt her. Ikke bare for ros, men også konstruktiv kritikk.. :-))
  Når det gjelder denne "avstemningen" og de andre under årets GaySirkus på fredag, så bør man ikke prøve å gjøre det mer betydningsfult og seriøst enn det det faktisk er. Heller ha det moro, en å gjøre en slik useriøs greie til noe seriøst..
 • slettet_cPb38rY

  6. jan 2011 12:09 Eg har ikkje lest boka, kun utdrag frå den. Syns likevel at det ville vore rart om det kun skulle vere politikarar på lista. Misforstå meg rett, eg syns både nr 1 og 2 på lista, og mange av dei som er urangert gjer ein KJEMPEjobb for homo-Norge, men det er ulike måter å vere homo på.

  Ein annan ting; om du går på gata og spør fem vilkårlege menneske om dei har høyrt om Jan Thomas og Håkon Haugli; kven trur du flest kjenner til? ;)

 • slettet_BGQtc4I

  6. jan 2011 12:12 hehehe.. Med et smil rundt munnen og latterlige tanker vil de fleste nok kjenne mere til JT.. hehehe.. DET har du HELT rett i!!
 • slettet_cPb38rY

  6. jan 2011 12:19 Eg for min del syns JT er ein bra ambassadør, men godt folk er forskjellige. Trur heller ikkje at alle syns han er så latterlig som du tydeligvis syns. Dette trur eg faktisk at eg skal spørre heterofile venner om. LURT!
 • d-men

  6. jan 2011 13:13 Jeg leser og ser hva Gs-redaksjonen har skrevet. Derimot er det langt flere andre som bør inn på denne Topp 10-listen. Greit nok, ikke alle er offentlig åpen om sin status, men de ville tatt rotta på flere som er satt opp på nåværende liste. Listen er toneangivende, men ikke korrekt i forhold innflytelse, makt, handlekraft, posisjon, forbildestatus m.m.
 • 0vid

  6. jan 2011 13:46 d-men: Mener du for alvor at folk som "ikke er offentlig åpen om sin status" har større betydning som forbilder enn disse som finnes på lista? Omtrent like absurd som å si at "langt flere" bør inn. Er det Topp 10 så er det ikke plass til 25!
 • slettet_cPb38rY

  6. jan 2011 14:20 Enig med sistnevnte taler her. Dersom du ikkje er open med at du er lhbt-person kan du heller ikkje vere eit forbilde som lhbt. Du kan dog vere eit bra menneske på andre fronter, og eg seier ikkje at alle SKAL eller MÅ vere opne, men i denne sammenhengen er det nok eit krav.
 • Aasmund

  6. jan 2011 15:08 Til Uhu , hva har parparadise hotel tilført tilført kultur Norge annet en søppel,plastikk forgår ikke.
 • slettet_BGQtc4I

  6. jan 2011 15:12 Aasmund: Har du hørt om ironi..? ;-)) Enig med Uhu jeg..
 • Mirromurr

  6. jan 2011 18:53 Kjempeflott Håkon. Gratulere, det fortjente du. :-)))


  Men hva Jan Thomas gjør på denne lista sammen med de andre går over min forstand og langt inn i prestens. Hva har han gjort for rørsla?