Det blir bedre!


2459

innlogget

40592

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Det blir bedre!

Håkon Haugli. Serien "Skeive refleksjoner" er en artikkelserie hvor Gaysir inviterer skriveføre LHBT-personer til å uttrykke sin dagsaktuelle mening.


Tenk om vi som vet at det er sant, kunne satt oss ned sammen med LHBT-ungdommene som har selvmordstanker og sagt: ”Du er bra som du er. Tro meg, se på mitt liv. Det blir bedre.”

For ti år siden laget Trond Winterkjær, Jan Dalchow og Ivan Gasparini filmen ”BE - skitne, syndige meg”. Den forteller historien om Bjørn Erik (20) som etter all sannsynlighet tok livet av seg fordi det ble for tøft å være bekjennende kristen og homofil. Kai Rune (20) etterlot seg et selvmordsbrev med formuleringen: "Jeg er homofil, mamma og pappa. Men det er for tøft". Han fryktet at alle vil vende ham ryggen. Tenk om noen hadde visst hvor tøft Kai Rune og Bjørn Erik hadde det. Tenk om noen kunne satt seg ned med dem og sagt: ”Det blir bedre”.

Det kan vi dessverre ikke. Men vi kan formidle samme positive budskap til andre ungdommer som sliter. For det blir faktisk bedre. Du kommer til å leve et godt liv, med kjærlighet, vennskap og selvrespekt. Og holdninger forandrer seg. Det er dette som er ideen bak videoprosjektet ”It gets better” som Gaysir tidligere har skrevet om.

Jeg er en av snart 2,3 millioner mennesker som har sett videoen til Joel Burns på YouTube . Burns, som er medlem av bystyret i Forth Worth i Texas, forteller om å være et barn som følte seg annerledes, om mobbing og frykten for at foreldrene ikke skulle akseptere ham. ”Til deg som føler deg alene og har det vanskelig nå: Det blir mye, mye bedre”, sier Burns.

Filmen gjorde et sterkt inntrykk. Fordi jeg kjenner meg igjen. Og fordi det er veldig sterkt å høre om de amerikanske tenåringene som har tatt livet av seg de siste månedene. Som 13-åringen Asher Brown. Gjennom flere år opplevde han homofob trakassering, trusler og vold. Foreldrene hadde tatt opp mobbingen med skolen, uten at skoleledelsen gjorde noe med problemet. En dag hadde Asher fått nok. Han skjøt seg med farens pistol. Eller 15-åringen Billy Lucas, som ble plaget og kalt ”faggot”, og som til slutt hengte seg i besteforeldrenes hage.

I USA snakkes det om en ”selvmordsepidemi” blant ungdom som er eller blir tatt for å være lesbiske, homofile eller trans. Ni av ti amerikanske LHBT-tenåringer er utsatt for mobbing. Internasjonale undersøkelser viser at risikoen for selvmordsforsøk er fra to til seks ganger høyere blant homofile/lesbiske/biseksuelle ungdommer. Det er dessverre grunn til å tro at det er slik i Norge, også. Jeg mangler ord for den frustrasjon og avmakt jeg føler over at vi ikke har kommet lenger.

Om du som leser dette er 13 eller 16, yngre eller eldre, og tenker at det meste er håpløst, så virker kanskje budskapet fra en amerikansk kampanje fjernt. Men for hva det er verdt: Du kan ta det fra meg. Det blir bedre! I mange år har jeg bodd sammen med en mann jeg er glad i og som er glad i meg, jeg har familie og venner som bryr seg om meg akkurat slik jeg er, og jeg har en jobb som mange mennesker har valgt meg til å gjøre. Jeg lever et godt liv. Og jeg ville ikke forandret noe om jeg kunne. Men det har ikke alltid vært sånn. Da jeg vokste opp passet jeg ikke inn i normen for hvordan gutter skulle være. Jeg opplevde (det jeg i dag vil kalle) trakassering, jeg var full av selvforakt, og jeg tenkte mange dystre, negative tanker om hvor forferdelig livet var og ville bli. Eller ikke bli. Ja, for det tenkte jeg også.

Vi trenger et norsk ”It gets better”-prosjekt. Poenget med kampanjen er ikke å forsterke bildet av LHBT-personer som en gruppe som sliter. Poenget er det motsatte: Å lage et arkiv av positive historier, fortalt av alle slags skeivinger. Historier om at livet blir bra, som kan hentes fram av ungdommer som sliter, av foreldre som bekymrer seg, av rådgivere, lærere og alle andre. Jeg skal spille inn den idéen til barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken. I tillegg går oppfordringen til deg som leser dette: Gi ditt bidrag. Fortell din historie. Fortell den til noen den vil bety noe for. Eller for å si det med Harvey Milk: “… you, and you, and you, have got to give them hope”.

Håkon Haugli, stortingsrepresentant (A) og leder av Arbeiderpartiets homonettverk.

Følg Håkon Haugli på Twitter @HakonHaugli


ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • mandel

  5. nov 2010 08:54 Utrolig viktig budskap å få fram! Det blir bedre! :-)
 • slettet_cPb38rY

  5. nov 2010 08:58 Veldig godt skreve, Håkon!

  Eg håper at det ein gong i ikkje alt for fjern framtid vil vere unødvendig å skrive slike refleksjonar. At det då er heilt okey å vere lhbt for alle, uansett. Diverre er eg redd at det kan ta litt tid. Og i mellomtida er det vår oppgåve å vise at det går an å leve gode liv som lhbt.

 • moviemaker

  5. nov 2010 09:17 Håkon har faktisk ogsså vist at han bryr seg og at det ikke bare er tomme ord. All honnør til han, André og andre.
  Det finnes prosjekter som likner it gets better, men myndigheter har hittil ikke ønsket å prioritere dette. Vi trenger å få fram de gode positive historiene, men ikke underslå fakta at homonegativititen ofte blir møtt med skuldertrekninger av storsamfunnet

  www.heltvanlig.no

 • fish

  5. nov 2010 16:08 Du er som alltid flink og pen, Håkon!

  Jeg er sikker på at vi kan lage et strålende "Det blir bedre"-prosjekt i Norge, i samarbeid med LLH, Skeiv Verden og mange andre. Jeg vil gjerne være med.

  Og bamsen - det ble bedre sånn omtrent da jeg var 19 - og turte å si det, først til meg selv, alene i dusjen, så til venner og familie, og etterhvert til allverden. Hvis det fortsatt ikke er greit for deg å være homo tror jeg du trenger hjelp, og håper du kan få det. Du bør begynne hos fastlegen din, for det kan høres ut som du sliter ganske alvorlig.

 • Tedd92

  5. nov 2010 19:27 Eg likte artikkelen. Kan ikkje akkurat sei at eg har hatt en vanskeli komme-ut-situasjon, men det e likevel vikti å sei te dem som slit at det bi bedre!
 • Maxim

  6. nov 2010 00:17 Hahahaha, tenkte det samme. Først noen generiske ord, så en undertøysreklame. Typisk.
 • slettet_5TmgkZh

  6. nov 2010 11:38 Veldig bra Håkon. Boka Skapsprengere er full av historier om hvordan det blir bedre.
 • slettet_FiOEsE1

  7. nov 2010 01:54 Ja, ting blir bedre. De fleste vet det allerede. Det er en viss YouTube video som har florert verden over i over 3 uker nå som endel har sett, så det er ikke vits å kopiere det