Hvorfor bry oss?


369

innlogget

40140

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Hvorfor bry oss?

Dag Øistein Endsjø: Foto: Margarethe Standberg. Serien "Skeive refleksjoner" er en artikkelserie hvor Gaysir inviterer skriveføre LHBT-personer til å uttrykke sin dagsaktuelle mening.


Selv om homoene ikke er helt i havn når det gjelder å få fullt diskrimineringsvern i loven, er vi ikke så veldig langt unna full legal likestilling. Også i samfunnet generelt har det vært en positiv holdningsrevolusjon, ikke minst fordi så mye av lovverket  er blitt rettet opp. Betyr dette at vi bare kan legge inn årene? Bare slappe av og la oss flyte med strømmen?

Men vent litt. Selv om homoer flest har det bra i Norge i dag, er diskriminering både i og utenfor loven slett ikke borte. Transpersoner, prostituerte og overvektige har null diskrimineringsvern, mens f.eks. funksjonshemmede diskrimineres i de fleste deler av samfunnet akkurat som før og muslimer diskrimineres stadig mer.

Men hva har dette med oss å gjøre? Hvorfor skal vi bry oss om disse andre? Å være homo, bi eller skeiv, handler vel om noe helt annet, enn å være trans, hørselshemmet eller norskkurdisk? Eller gjør det det?

Det har aldri vært det at vi er akkurat homser, lesber, bier eller skeive som er grunnen til at vi har kjempet mot diskriminering. Det er bare det at vi på grunn av kulturelle, religiøse og historiske tilfeldigheter er én av de gruppene som er blitt rammet av fordommer.

Det finnes ikke noe absolutt mønster for hvordan fordommer og diskriminering rammer. Det vanligste er at det er en eller annen minoritet som skiller seg ut, men en minoritet med makt kan like gjerne diskriminere en majoritet.

Fordommer er heller aldri konstante størrelser. De vokser og de avtar, de forsvinner og nye kommer til. Det at Tyskland var et av de aller beste stedene i verden å være jøde eller homo på 1920-tallet, burde si nok om at det er ingen selvfølge at det alltid går riktig vei.

Fordommer og diskriminering handler aldri i sin essens om at noen er homo eller rullestolbruker, trans eller pinsevenn, hivpositiv eller overvektig. Det handler alltid om den grunnleggende forestillingen om at noen er mindre verd enn andre bare fordi man er den man er.

Likestilling og ikkediskriminering handler heller ikke i sin essens om hvem man er. Det handler om grunnleggende menneskerettigheter: Om retten til ikke å bli utsatt for usaklig forskjellsbehandling, retten til respekt for privatliv, retten til liv.

I en del år etter at LLH fikk kjempet igjennom partnerskapsloven i 1993, fremsto homoene som stort sett kjempeglade uansett hva slags smuler av lovendringer politikerne kastet etter oss. Som om likestilling var noe det var opp til snille politikere å gi oss eller ikke (slik som president Obama fremdeles tror er tilfelle). Men det er det ikke. Siden legal likestilling handler om de mest grunnleggende menneskerettighetene, er dette faktisk noe vi skal ta som en selvfølge. Og når det ikke er tilfelle, skal vi påpeke det for enhver politiker og alle andre, at det selvfølgelige blir holdt borte fra oss.

Det samme prinsippet gjelder alle som blir utsatt for diskriminering, uansett hvem de er. Det handler om at noen av de mest grunnleggende menneskerettighetene blir holdt tilbake fra dem.

Andres menneskerettigheter handler samtidig om oss. For om vi godtar at andres menneskerettigheter holdes tilbake, hvilket argumenter har vi da mot at ikke noen skal kunne gjøre det samme med oss igjen?

Det øyeblikket samfunnet godtar at noen, noen som helst, på grunn av deres identitet skal ha mindre rettigheter enn andre, er mindre verdt enn andre, er vi alle like ille ute, for plutselig kan hvem som helst rammes.

Det øyeblikket vi godtar at noen, noen som helst, på grunn av deres identitet skal ha mindre rettigheter enn andre, er mindre verdt enn andre, da har vi ikke lenger noe argument mot at ikke vi også skal bli diskriminert, igjen bli behandlet som mindreverdige mennesker.

Hvorfor skal vi bry oss? Om transpersoner? Om muslimer? Om synshemmede? Om hvite heterofile ikke-funksjonshemmede menn?

Jo, fordi det handler om oss. Fordi det handler om retten til å få være seg selv, å få være det mennesket man selv ønsker å være, likestilt og uten diskriminering.

Dag Øistein Endsjø, leder av Menneskerettsalliansen og professor ved UiB

doendsjo.blogspot.com


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • Sarama

  29. okt 2010 10:09 Denne artikkelen likte jeg!
 • CosmicDNA

  29. okt 2010 19:00 En bra artikkel, ja, og noe vi alle bør tenke over. Jeg er dog enig i det flere her påpeker at den kan være litt vel mye politisk korrekt, men verd å lese og reflektere over for det.

  Det er dog et punkt jeg mener at Endsjø overser i artikkelen sin, og det er minoriteter som er svært lite tolerante overfor andre minoriteter, til de de grader at de til og med utfører voldelige handlinger, noe vi dessverre har sett en del av de siste årene i Norge.

  Under det forrige presidentvalget i USA så stemte nesten alle sorte velgere i staten California for Obama, men de samme sorte velgerne stemte med stor overvekt (80+%) for den homofientlige Proposition 8, samtidig som de stemte for Obama. Det er et tankekors.

  Jeg håper derfor at vi alle kan følge oppfordringen fra Endsjø, uansett hvilken minoritetsgruppe en måtte tilhøre.

 • slettet_W5xdxLl

  29. okt 2010 19:12 God kronikk som serverer påstander, og som deretter følger dem opp med argumentasjon.

  Årsak og sammenheng vedrørende hvordan rettigheter for alle, også gavner alle. Samt hvordan fravær av rettigheter for enkelte, også kan risikere og ramme negativt på andre igjen.

  For øvrig er det å stemple noe som "politsk korrekt", kun en påstand. En påstand som ikke sier noe som helst om hva som gjør artikkelen politisk korrekt, eller hvorfor det liksom skal være negativt at den er politisk korrekt.

 • slettet_8TfSNZ8

  29. okt 2010 21:50 Gjelder dette på Sørlandet og Vestlandet tror du? Jeg velger meg Oslo.
 • rob1

  2. nov 2010 10:09 Vital60 - hadde dette vært lettvint og politisk korrekt - hadde vi hatt en samlet og bred diskrimineringslovgivning for alle grupper på plass for lengst. At en selv er enig i det Dag Ensjø skriver (du eventuelt?) betyr dessverre ikke at et flertall av befolkningen er det.

  Min mer eller mindre kvalifiserte antakelse er at ganske mange nordmenn - inklusive svært mange politikere - og især et stort flertall av den toneangivende middelklassebefolkningen (hvite, heterofile, med barn, noenlunde god utdanning og dobbel inntekt) - liker å tro at Norge er unntakslandet der alle mennesker vurderes som like mye verd, uansett. Men inkluderes feks religion, alder, overvekt, kjønnsuttrykk, inntekts-/utdanningsnivå eller seksuell orientering i regnestykket kan vi kanskje fort bli enige om at slik er det slett ikke - selv om nordmenn .- stort sett og heldigvis - har sluttet å slå folk de ikke liker.