Reise: Spanias nye homoby


1649

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Reise: Spanias nye homoby

Flere spår at Valencia blir det nye Barcelona. Gaysir har tatt byen i nærmere øyesyn.

Maia Håland
2. okt 2010 00:00

Valencia byr på kultur, historie, natur, strand og en variert homoscene. Av flere er den spådd til å bli Spanias nye trendby.

Valencia er Spanias tredje største by med i overkant av 800 000 innbyggere. Om du vil ha en ferie hvor sansene får kost seg kan Valencia være svaret. Flotte byggverk, gastronomi som pirrer smaksløkene og kulturelle tilbud for både øyne og ører.

- Jeg vil si at Valencia har alt. Både fjell, hav, kultur, historie, gastronomi, naturperler og et variert uteliv, sier Ana Montaner fra Valencias reiselivslag.

- Det er 300 dager med sol i året, og størrelsen på byen er akkurat passe. Det er en by som både har mye å tilby og som du kan få kontroll på, sier vår homofile guide Santos Trueba Garrido. 

Santos Trueba Garrido jobber som guide i Valencia, og er homofil. - Det er en liberal by. Her kan man leie eller kysse offentlig uten problem, sier Santos. Foto: Maia Håland. 

Vakker park og cruising

Opprinnelig rant elven Turia gjennom sentrum av Valencia.

- Vi hadde en stor oversvømmelse i 1957, og etter det tømte vi elven for vann, forklarer Santos.

Elven ble omgjort til en nydelig park, "Jardines del Turia" (Turiahagen), med vakre innsjøer, pittoreske stier, fontener og blomsterhaver. Midt i parken er det laget en bred gang og sykkelveg. 

- En av de beste måtene å oppleve Valencia på er å leie sykkel. Byen er ideell for det, fordi den er så flat, forklarer Ana Montaner. Foto: Maia Håland.

Mange av byens mer moderne attraksjoner er plassert langs parken; operaen, musikkpalasset og det teknologiske museet «City of Arts and Science». 

Om nettene er det derimot andre attraksjoner som lokker enkelte til parken.

- Da er en del av parken, mellom Serrano-broen og Real-broen, et cruisingarea for homofile menn. De unge cruiser her, mens de eldre går i Royal Garden, forteller Santos.

For å teste kvaliteten på cruisingen, sendte vi vårt danske reisefølge, Tonny Bønnløkke Hertz, ut på en rask rekognoseringsrunde.

- Det var to andre der som også cruiset. Men jeg forstår godt hvorfor dette egner seg som et cruisingområdet. Når man går ute på stien i midten av parken så ser man ikke de som er utenfor stien, forklarer Tonny.

Homostrender

Valencia er, i følge vår reiseguide, en av byene med mest grøntareal i hele Europa. I tillegg er Valencia en kystby, men man må reise litt ut av sentrum for å komme til havnen og strendene.

- Men til gjengjeld er strendene veldig fine. Det finnes også to strender for homofile, «Playa el saler» og «Playa pinedo», forklarer Santos. 

Strendene er fine, påstår vår guide. Og vi må si oss enige. Det finnes også to homo-strender i Valencia. 

- Det aller beste for skandinavere er å komme hit på våren eller høsten. Da ligger temperaturen på rundt 25 grader. I august kan det fort bli over 40 grader, forklarer Santos.

15. til 19. mars kan være et godt valg av tidspunkt. Da arrangeres den årlige Fallas-festivalen, en fem dagers gatefest med gratis konserter og danseoppvisninger, tyrefekting, fyrverkeri, kostymeopptog og markeder. Gaypride arrangeres i juni.

Homolivet

De fleste barer, restauranter, kafeer og diskoteker myntet på homofile finner vi i bydelen Carmen.

- Vi spanjoler spiser vanligvis «la cena» (sen middag) i nitiden. Deretter er det ut på barer og puber for å drikke noen glass, og så er det diskoteker om natten, forklarer Santos.

Tidligere på dagen er det populært å gå på bar eller kafé.

Vi starter med et besøk på «Cafè de las horas», en kafé som er bygd opp som et av tradisjonelle kaffehusene fra begynnelsen av 1900 tallet. 

«Cafè de las horas» er bygd for å være mest mulig lik som et av tradisjonelle kaffehusene fra begynnelsen av 1900 tallet. Foto: Maia Håland. 

- Vi har prøvd å skape noe av den samme stemningen som de gamle kaffehusene, forteller eier Marc Insanally.

Fra det gamle og herskapelige, går turen videre til den mer moderne «Café de la Seu».

- Kunsten som henger på veggene er laget av lokale artister. Hver måned har vi et nytt tema og ny utstilling, så all kunsten blir byttet ut en gang i måneden, forteller Adria Muñoz – som jobber i baren. 

Adria Muñoz jobber som bartender på «Café de la Seu». Foto: Maia Håland.
Jouanny Osorno Rendon (16) og kjæresteparet Carlos Pascual Navarro (18) og Roberto Avinent Exposito (19) tar seg en kaffelatte på «Café de la Seu». De forteller at dette er et sted de gjerne går for å snakke og ta seg en kaffe, men når de skal på diskotek så er det «Deseo 54» og «Venial» som gjelder. Der er det mye liv, og så spiller de elektronisk musikk, forteller de. Foto: Maia Håland. 

På uteserveringen til baren «Trapezzio» blir vi kjent med Lucas Ponce, Ezequiel Villagra og Javier Bea. 

- Vi går gjerne hit først, og så er det «So and go» eller «ADN» senere når vi skal feste. Men det er mest liv torsdag, fredag og lørdag, forklarer Javier.

- For de som vil gå på sex-klubber finnes «XL», «Cross» og «Nunca digo no», fortsetter han. 

Lucas Ponce, Ezequiel Villagra og Javier Bea møter vi på «Trapezzio». Foto: Maia Håland. 

Natteliv for homser og lesber

Vi starter kvelden på «ADN», et mellomstort lokale med spansk musikk og ganske tett med mennesker en torsdags kveld.

«Venial» er et større lokale, med flere barer, blinkende lys, DJs som spiller dunkende musikk og en gin-tonic som blir selvlysende i mørket.

På bearpubene «North Dakota» og «B&B» er stamgjestene på plass med sine øl. 

Ramón Cobo er stamgjest på bamsepuben «B&B». Foto: Maia Håland. 

Men hva med tilbud for lesbiske?

- Det finnes noen steder for jenter, men det er hovedsaklig liv der i helgene, forklarer Laura Hache, som selv er lesbisk og bosatt i Valencia.

Hvilke steder finnes?

- Du har «Som Com Som» for de som er førti pluss. Og så har du «El Mos d'Eva», «On Anem» og «Mona Lisa» for de som er yngre, forteller Laura.

Hva anbefaler dere til lesbiske jenter som reiser hit?

- Først burde de sjekke ut om det er en jentefest en sted, for de kan ofte være bra. Hvis ikke er det her eller Mona Lisa som er de beste stedene, sier Laura. 

Laura Hache, Mariam Faus Villarubia og Eva Ruiz viser oss hva Valencia har å by på for lesbene. Foto: Maia Håland. 
Utestedet «El mos d`Eva» er et av få steder for jenter i Valencia. 
Foto: Maia Håland. 

Bo og spise

Når det gjelder bosted er Casa Azul et populært valg blant homofile. Dette er et minihotel som ligger like ved "homosonen". Hotellet har bare tre rom, ett i hver etasje, designet av hver sin designer med hvert sitt tema.

- Første etasje har barokktema, andre etasje er orientalsk og tredje etasje representerer moderniteten, forklarer eier Vicente Gracia.

Prisen er ikke verre enn 80 euro, altså i underkant av 700 kroner natten for et rom, og rundt 2000 kroner natten for å leie hele huset.

Dette er grunnprisen. I tillegg er det mulig å kjøpe seg helt spesiell ekstraservice.

- Hvis noen ønsker å ha en middag på takterrassen kan vi arrangere det. Vil du ha levende musikk til middagen kan vi få tak i musikere, forteller Vicente. Takterrassen har en av de beste utsiktene over Valencia. 

La Casa Azul er et meget spesielt lite hotell i Valencia. Her viser eier Vicente Gracia frem barokkrommet i første etasje. - Det er overdrevet, men det er også meningen. Dette rommet er designet med et snev av humor, sier Vicente. Foto: Maia Håland.

Hotellet kom på 5. plass da Globorati.com, et reisenettsted for luksusreiser, kåret de ti flotteste hotellene verden over i kategorien «hotell med under et dusin rom».

- Med egen nøkkel kan du komme og gå som du vil, ingen ser hvem du tar med deg hjem. Det er det mange homofile som setter pris på, sier Tonny.

Paellaen har sin opprinnelse fra Valencia, så flere restauranter har paella som sin spesialitet.

- Opprinnelig var det kylling og ris, forteller Ana Montaner fra Valencias reiselivslag. I dag er sjømat også en vanlig ingrediens.

Den nye trendbyen

- Fra og med desember får vi hurtigtog fra Valencia til både Madrid og Barcelona, forteller Santos. Da vil det ta halvannen time å reise fra hovedstaden til Valencia.

- For homoturismen tror jeg det vil bety mye. Madrid-boerne kan ta en helg i Valencia. Turister utenfra kan besøke Valencia i samme slengen som man besøker Madrid eller Barcelona, sier Santos.

Turismen til Valenica øker hvert år, og Valencia er av mange spådd som det store nye på reiselivshimmelen, helt uavhengig av legning.

Hans Kristiansen er redaktør for «Hotell, restaurant og reiseliv», et fagblad for reiselivsbransjen som er mest fokusert på trender, og han har klokketro på Valencia.

- Jeg spår at Valencia blir det nye Barcelona, den nye trendbyen, sier han.


Verdt å se i Valencia:

Valencias katedral, fra 1300 tallet, huser historiens kanskje mest sagnomsuste gjenstand; Den Hellige Gral, altså begeret som Jesus drakk av på sitt siste måltid. Det finnes mange påståtte graler i verden, men dette er den som Paven og Vatikanet anerkjenner som den ekte.

Inne i Katedralen i Valencia henger malerier av blant annet Goya, og i et eget kapell finnes det som av Vatikanet er anerkjent som den Hellige Gral. Foto: Maia Håland.

De to tårnene «Torre Serrano» og «Torre Quart» er det som finnes igjen av de gamle bymurene. Napoleon var en av de som slet med å komme seg forbi disse murene. 

«La Lonja», som er den gamle gotiske markedshallen, bygget på 1400-tallet, står nå på UNESCOs Verdensarvliste.

Operaen i Valencia er den største i Europa og er designet av den prisbelønnede arkitekten fra Valencia, Santiago Calatravas. På toppen av operaen er det et diskotek, med figurer laget av Yoko Ono, forklarer Santos. 

Operahuset i Valencia. 

Teknologisk museum«City of Arts and Science» er det største av sitt slag i verden og en av spanias store turistattraksjoner.

Musikkpalasset, som huser flere store konserter og festivaler med både jazz og flamenco. 

Musikkpalasset. Foto: Maia Håland. 

Å komme seg dit

Ryanair har ut oktober en direkterute til Valencia fra Rygge, men denne ruten står ikke på årets vinterprogram. Du kan selvfølgelig komme deg til Valencia med fly etter oktober, men da blir det med mellomlanding.

Både Ryanair og Norwegian har direkterute til Alicante, som er et par timers kjøretur fra Valenvia. Det går an å leie bil forholdsvis rimelig og utforske hele regionen.

Fra og med desember kan Valencia lettere kombineres med et besøk i Madrid eller Barcelona, fordi hurtigtoget AVE vil være en kjapp forbindelse mellom byene.


Nyttige lenker:

Valenciagayguide

Gayiberia.com


ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • slettet_1gsXpYa

  2. okt 2010 09:28 ::))
 • Real og grei

  2. okt 2010 10:06 Fantastico !
 • IDAAA

  2. okt 2010 11:54 er også digg å ta toget fra Alicante, og er som regel store prisforskjeller på fly til Valencia og Alicante fra andre destinasjoner enn Oslo:-)

  Love, Pedro.

 • slettet_f9FgtMg

  2. okt 2010 13:58 Favoritstedet "tidlig på kvelden" sånn melom middog og klubblivet er ADN !
 • Alexsierra

  2. okt 2010 16:27 mucho gusto ;)
 • slettet_8Y70SQW

  2. okt 2010 16:48 I wish I could understand Norwegian to read what they say about my city..
 • slettet_sYVoxJe

  2. okt 2010 18:26 Får bare ikke håpe denne byen er oversvømt med narkotika og skit, slik som Barcelona er :(
 • pas89

  2. okt 2010 18:47 Jeg bodde et halvt år i Valencia, og kan anbefale byen som et spennende reisemål. Mye å se og oppleve. Rent visuelt er det ikke Spanias vakreste, men den har en interessant historie. For øvrig er jo hele Valencia-regionen verdt å besøke. Byer som Altea, Benidorm og Alicante ligger en drøy time sørover.
 • slettet_MrrgaXX

  3. okt 2010 03:17 Endelig, får man vel si!! Var i Valencia for 10 år siden og maken til traurig by for homofile skulle man lete lenge etter! Bodde egentlig på Mallorca og fant plutselig ut av at jeg ville ta båten over til Valencia. Etter en laaang overfart på en overfylt ferje ankom jeg byen og fant fram til "hotellet" hvor jeg skulle bo. Møkkete, klamt og 10 millioner mygg var inntrykket av DET hotellet. Dro så ut i byen til en adresse som jeg hadde sjekka ut i forveien. DER kunne de gi meg info hvor jeg skulle gå. Kom inn på et lite kontor (og den j.. myggen var der fortsatt) hvor de kunne fortelle meg at det eneste gaystedet var et "party" på takterrassen til nabohuset! OK, tenkte jeg...detta blir moro!!! Møtte opp på takterrassen og opplevde 4-5 fyrer som prata veldig fort spansk med hverandre og overså meg fullstendig. Det var en slags bar der hvor man kunne hente en halvlunken Sangria og en romtemperert øl, men det var basert på selvbetjening. Da jeg, etter å ha trøkka ned den andre ølen bestemte meg for å spørre hvor de andre barene var hen, fikk jeg slengt tilbake at det var HER!!!!
  Etter en time sånn cirka med innstendig babling på valenciansk (jo da jeg snakker spansk, men IKKE valenciansk) fant jeg ut av at det beste var å dra tilbake til "hotellet", spise mygg og svette ihjæl.
  Jeg tok første ferje "hjem" til Mallorca neste morgen. Valencia var et mareritt!!!!
  Derfor er det enormt flott å høre at "la ciudad muy caliente" har fått et bedre rykte!
  Lykke til Valencia! Buen suerte Valencia!
 • slettet_13MEd3l

  4. okt 2010 07:50 Who the fuck cares. Man reiser jo ikke ned dit for å få kuk. Det kan man gjøre hvor som helst.