Reise: Med skeive øyne på Shanghai


1650

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Reise: Med skeive øyne på Shanghai

Shanghai har en vakker skyline. Vi har sett nærmere på millionbyen, med skeive briller på.

Håvard Kleppa
26. sep 2010 00:00

Shanghai har kanskje verdens vakreste skyline. Ta inn i en skyskraper, og ta for deg metropolen!

Shanghai er den mest internasjonale byen i Kina. Her er det pengene som rår, og jeg kan love deg at kredittkortet ditt får svidd seg. Tror du at du skal på billigtur til Asia, så styr unna Shanghai!

Homoblomster

Homolivet blomstrer sammenlignet med resten av Kina. Men det betyr ikke at det kan sammenlignes med andre verdensbyer. Poenget er at homofili har vært en diagnose i Kina helt til 2001, og det setter sitt preg på den utagerende virksomheten.

Men, til forskjell fra andre kinesiske byer, er det flere utesteder å velge mellom. Du finner de ikke nødvendigvis alltid omtalt som gaysteder i utelivsmagasinene, men mer som "men prefer to meet other men in this bar".

Shanghai Studio

Den klassiske homobaren Eddy's ligger i det franske området og er en stor bar med nok av sitteplasser og mye liv, også på ukedager. Lyset er dunkelt rødt, interiøret ellers moderne brunt og stedet kunne ha vært i hvilken som helst storby. De fleste forlater Eddy's senest klokka ett og går til en av klubbene like ved.

Eddy’s går for å være Shanghais eldste homobar, og har holdt åpent i over 10 år.

Under jorden, en underlig konstruksjon av en club er Shanghai Studio 8. Ikke dra hit dersom du har det minste snev av klaustrofobi. Her er det virkelig tett og mange, mange styla mennesker i de trangeste korridorer under bakkenivå. Det er lavt under taket og dampende hett. Klubben er i et gammelt bomberom, og tilbyr fire barer, kunst på veggene og tette dansegolv.

Transit Lounge er et behagllig sted for deg som vil ha det litt roligere. 

Luftigere og mer stylish er den trendy klubben D2. Her får du det du vil av glamfaktor. 

D2 er en trendy klubb i Shanghai. 

Skybarer

Det mest fristende, kanskje fordi det er mest ulikt det vi har her hjemme, er de overdådige skybarene på toppen av de internasjonale hotellene.

Utsikten er sykt bra nesten hvor du går, og du kjenner at du er langt hjemmefra. Men du må regne med å betale minst norske priser for drinkene. Hotellbarene er ikke typisk gay, men som i Beijing liker mange homofile å gå på denne type barer.

Det som slår en etter noen dager i byen, er at det er null problem å komme inn nær sagt over alt. Det er ingen medlemslister som i mer satte utelivsbyer som New York og London. Du nyter den samme luksusen uten å være supermodell eller verdenskjendis.

The Bund

Det gjelder kanskje ikke minst M on the Bund. En super restaurant som har den beste utsikten til Shanghais fantastiske skyline.

I etasjen under ligger Glamour Bar som er spekka med fete drinker og pengefolk og turister.

Ellers har Shanghai alt du kan tenke deg av restauranter. Du kan spise billig og veldig dyrt. Alt etter som. Men et klart must er å spise i toppen av verdens nest høyeste bygning, Shanghais Finanssenter kalt korketrekkeren. Her er det et eventyrlig bra brasseri med en utsikt det ikke går an å forestille seg.

Ellers er det uttallige muligheter for sjømat, og ikke minst dim-sum i alle tenkelige varianter. 

Spis i 96.etasje i verdens nest høyeste bygning. 

Store forandringer

I Shanghai har man følelsen av at byen forandrer seg bare på de dagene man er der. Den økonomiske veksten i Kina er eventyrlig, med en årlig vekst på ca 10 %. Og det merker man i Shanghai.

Byen er enormt stor med ca 20 millioner innbyggere. Det betyr at man fortsatt kan finne mye av det gamle Kina i kontrast til skyskraperne som popper opp i et enormt tempo.

Husk at gjennomsnittsinntekten i kinesiske byer er ca 15 000 kroner og bare 5 000 kroner på landsbygda. Ja, i året, altså. Det betyr jo selvsagt også at skillet er stort mellom de som har penger og de som ikke har i det akk så kommunistiske landet med turbokapitalisme.

I år er verdensutstillingen lagt til Shanghai. Den har gjort noe med selvtilliten til innbyggerne i Shanghai. Byen er et kinesisk utstillingsvindu for verden.

Internasjonal?

Folk i Shanghai liker å tro at klimaet i byen er omtrent som Paris. Om det er bra er bra eller dårlig får være opp til den enkelte å avgjøre all den tid været i Paris er veldig skiftende. Så også i Shanghai. Det regner mye, somrene er fuktige og varme, vintrene er som langs vestlandskysten. 

Shanghai-skyline er vakker til og med i tåke. 

Uansett klima, var båndene til Frankrike sterke i denne byen som er konstruert av kolonimakter. Britene la byen, som inntil da bare hadde vært en liten landsby, strategisk til sør for Yangtse-elva i 1842.

Så fulgte franskmennene i 1847 og japanerne kom i 1895. På 1930-tallet hadde byen over 60 000 utenlandske innbyggere, og hadde siden århundreskiftet kontroll over alle viktige havner i Kina og var selv unntatt kinesisk lov. Shanghai tjente penger på silke, opium, te og etter hvert finans.

Selv om byen også i dag er den mest internasjonale byen i Kina, opplever man likevel som besøkende seg skikkelig som en minoritet dersom man ikke ser ut som en kineser. Og mens skyskraperne popper opp, lever den jevne kineser side om side med de glamorøse fasadene og kjøper maten sin på markedene i smågatene som før.

Folk, folk, folk

Som turist er det tre helt klare ting man MÅ gjøre i byen:

1. Besøke skyskrapere enten for å spise, drikke, shoppe eller rett og slett se på utsikten.

2. Drikke te i gamlebyen like ved den fantastiske parken Yuyyuan. 

Fra Yuyan-hagen.

3. Så er du bare nødt til å vandre rundt i det franske området som er pakka med kule restauranter og butikker. Et spesielt bra område er Taikang Kunstsenter. Her er det herlig internasjonal atmosfære med trange smau og små atelierer, butikker, barer og kafeer. 

Shanghais Karl Johan heter Nanjing Road. Forskjellen er bare at husene er 10 ganger så høye, folkelivet 100 ganger mer spennende og inntrykkene 1000 ganger mer kuriøse.

Sist men ikke minst - det er det bare å spasere langs elvepromenaden som åpnet i år. Skylinen i Shanghai er helt ubetalelig - og gratis. 

Taikang Road Art Centre: Herlig område for en kaffe, formiddagshvitvin, kunstshopping etc. 

Les også:

Reise: Med skeive øyne på Beijing

Selvfølgelig finnes det homofile i Beijing også. Vi må bare lete litt for å finne hverandre.


ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • MSL87

  26. sep 2010 14:18 Takk! Bra artikkel :)
 • slettet_cKK4C96

  26. sep 2010 15:03 So what??....
 • Keep in Touch

  26. sep 2010 17:03 God artikkel, men den passet dårlig til overskriften.
  Altfor lite om hvordan det er å være skeiv i Shanghai, og omtalen av homobarer/klubber var også svært tynn.

  Men som sagt, interessant og god artikkel!

 • slettet_pJf3a9Y

  26. sep 2010 17:53 Med skeive øyne i Asia? Pun intended?
 • heyheyguy

  26. sep 2010 21:26 det er en god artikel igen...:) velkommen til Kina..
 • ASIABOY

  26. sep 2010 21:28 Nice :-)
 • slettet_K50YUg5

  27. sep 2010 01:10 well, lol I've been living in Shanghai for 3 years but still find this article quite interesting from a different perspective :)

  If anyone want to come and visit Shanghai, there are several website you can check out, they can help you easily keep updated about the new happenings in Shanghai

  www.smartshanghai.com
  http://www.cityweekend.com.cn/shanghai/
  www.shanghaistuff.com

  Shanghai is a truely awesome city, but you need some time to discover how amazing it is!

  btw, if you are into live music, you should check out Xing Fu Road (close to Fa Hua Zhen road) in Shanghai, there are several good live music venues like: Logo, Dada, Anar. usually we go there for an "nachspiel" after a concert at Yuyintang or Mao livehouse :)

  Just remember to keep open-minded and enjoy in Shanghai! lykke til ;)

 • slettet_qosLhS8

  29. sep 2010 20:30 Var i Shanghai i helgen og kan absolutt anbefale byen som reisemål. Sinnsykt kule utesteder og en atmosfære preget av nyfunnet optimisme.

  Men at Shanghai er den mest internasjonale byen i Kina er feil, ihvertall om man snakker om hele Kina og ikke bare fastlandet. Hongkong har nesten 170 år med uavbrutt sterk utenlandsk påvirkning. Macao var i flere hundre år styrt av portugiserne og regnes i dag som Asias Las Vegas.