Fordommer og fordommer


2452

innlogget

40217

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Fordommer og fordommer

Foto: Margarethe Standberg. Serien "Skeive refleksjoner" er en artikkelserie hvor Gaysir inviterer skriveføre LHBT-personer til å uttrykke sin dagsaktuelle mening.


Sverigedemokratene er kanskje enda mer homofiendtlige enn innvandrerfiendtlige, skriver Dag Øistein Endsjø i dagens skeive refleksjon.

Nå som det har gått noen dager siden Sverigedemokratene som første innvandrerfiendtlige parti kom inn i den svenske riksdagen, kan det være grunn til å lytte til statsministersønnfilosofen Henrik Syses forsonende ord i Aftenposten 28.7.2010. Når det gjelder folk som slåss for å være den man er og de som ønsker at man ikke skal få være det, må de «rolig kunne snakke sammen om verdier – og forhåpentlig finne at de er enige om en god del av dem, og forstå hvorfor de er uenige om andre.»

Respekt for rasister

Vi skal med andre ord gå i dialog med rasistene, for vi har sikkert mye til felles. Eller vi bør egentlig gå lenger enn det: «Vi må tvinges til å gi begrunnelser og vise respekt, i stedet for å rope ut slagord og sette hverandre i båser.» Respekt for rasister, er altså ikke bare veien å gå, men «første skritt mot bedre moral.»

Eller kanskje er det jeg som har misforstått. For å være helt presis, snakket ikke Syse om innvandrere og de som ikke liker dem, men om homofile og de «som kritiserer homofili». Kanskje ikke Syse mener at det samme prinsippet om homoenes vei til «bedre moral», gjelder innvandrere og de «som kritiserer innvandring»?

Fordømmelsen og beklagelsen over at et innvandrerfiendtlig parti blir politisk representert på riksplan i Sverige, har vært unison. Politikere av alle nyanser, kommentatorer og folk flest, er alle helt ute av seg. Alt må gjøres for å unngå samarbeid med Sverigedemokratene eller å gi dem noe som helst innflytelse.

Allerede en rekke homofiendtlige partier

Sverigedemokratene er kanskje enda mer homofiendtlige enn innvandrerfiendtlige, men det er det få om noen i offentligheten som har brydd seg med. For dét er visst ikke så farlig. I alle fall er det gammelt nytt. Vi har jo allerede en rekke homofiendtlige partier godt representert både i Sverge og Norge uten at mange har skreket opp om man må unngå å gi dem innflytelse eller å samarbeide med dem. Til og med vår siste statsminister var en homomotstander av dimensjoner, uten at det skapte de store bølgene.

Vi lever i et rangeringssamfunn, der noen former for diskriminering er mindre viktige enn andre.  Forhåpentligvis får vi snart revidert diskrimineringsvernet i loven, slik at alle skal få samme vern mot diskriminering uavhengig av om det gjelder kjønn, seksuell orientering, kjønnsidentitet og -uttrykk, funksjonsevne, etnisitet, religion, alder eller andre tilsvarende forhold.

De siste dagenes reaksjoner på valget i Sverige, viser derimot at vi fremdeles har en lang vei å gå når det gjelder holdningene i samfunnet. Noen fordommer defineres ikke bare som mindre alvorlige enn andre, men skal rett og slett premieres med Fritt Ord-priser eller spaltiststatus i Aftenposten.

Noen fordommer er mer alvorlige enn andre?

Men hvis nå fordommer som ligger til grunn for politiske krav om diskriminering er mindre alvorlige når det gjelder homoer enn etniske minoriteter, er det så tilsvarende etisk forskjell på fordommene som sendte homoer og funksjonshemmede i nazistenes gasskamre og de som sendte jøder og sigøynere samme sted? Så lenge folk i ord og handling viser at de mener at noen fordommer er mer alvorlige enn andre, må de kunne forklare hvorfor.

Det er selvfølgelig ingen grunn til å glede seg over at Sverigedemokratene er kommet inn i riksdagen. Men det er faktisk ikke mer alvorlig enn situasjonen vi har hatt i en årrekke med tilsvarende homofiendtlige partier i Norge og Sverige.

Å late som om slike fordomspartier ikke eksisterer når de faktisk er valgt av befolkningen, kan representere en demokratisk utfordring. Det jeg skulle ønske meg fra alle andre politiske partier var erklæringer om at uansett hvor mye eller lite de samarbeidet med disse fordomspartiene, så vil de sørge for at disse aldri får gjennomslag for den fordomsbaserte delen av sin politikk, uavhengig av om disse fordommene er rettet mot etniske minoriteter, homoer, transpersoner, funksjonshemmede eller hva det nå skal være.

Dag Øistein Endsjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, samt leder
av Menneskerettsalliansen og blogger på http://doendsjo.blogspot.com


ANNONSE

Kommentarer (10)

Ny kommentar ›

 • slettet_kjqAgN6

  24. sep 2010 08:00 Hei

  Bare lurer på hvilke partier i Norge som artikelforfatteren mener er homofientlige. Jeg finner ingen av de etablerte i hvertfall.

 • Oslofyr

  24. sep 2010 08:42 Endsjøs kommentar er uklart formulert. Utgangspunktet synes å være at han kritiserer noe Syse har skrevet i Aftenposten for et par måneder siden, og har belegger det med en linje om Syses ønske om dialog, tidens kommunikasjonsstrategiske mantra. Deretter faller i alle fall jeg av lasset.

  Homofobi er godt representert i de fleste samfunn, og langs hele venstre-høyreaksen i det norske politiske spekteret, de rødgrønne inkludert. Bare spør småfulle politikere, som nå fylkesmann i Aust-Agder, SVs Djupedal, hva han EGENTLIG mener, så får pipa en annen låt enn når kameraene er på. Eller brave arbeidsfolk som søker renominering eller verv, for eksempel i Telemark Arbeiderparti.

  Endsjø gjør det heller lett for seg, og peker på noe alle vet, at keiseren, Kjell Magne Bondevik, ikke hadde noen klær. At Sverigedemokraterna skulle være et unntak, burde ikke overraske noen, aller minst Endsjø, som så vidt jeg vet, er samfunnsviter.

  Det Endsjø ikke kommer inn på, er homofobien i grupper som Sverigedemokratene er kritiske til. Her er han i godt selskap, mest fra sine egne, den akademiske eliten, men også de fleste politikere, redaktører og andre som deltar i samfunnsdebatten. Strategien er å ikke høre noe, ikke se noe, ikke si noe. Ikke ulikt de tre kloke apekattene i buddhismen, i et fromt håp om at det vonde og vanskelige nok forsvinner, bare vi ikke snakker om det.

  Kan det være at enkelte innvandrergrupper og Sverigedemokratene, har mer til felles enn de, og Endsjø, vil erkjenne? Fascismen er global.

 • slettet_56wxf1w

  24. sep 2010 10:49 Bare en kort kommentar til Oslofyr. Han har helt rett i at det er klare paralleller mellom holdningene til Sverigedemokratene og det man finner utbredt blant en del etniske minoriteter.

  Poenget er jo nettopp at rasisme og homofiendtlighet er to sider av samme sak og akkurat like ille. Derfor skal man jo heller ikke applaudere etniske minoritetspersoner når de flagger sin antirasisme, samtidig som de fremmer eller forsvarer homofiendtlighet.

  Det står null respekt av å bare kjempe mot fordommene som rammer en selv, når man samtidig støtter andre fordommer.

 • jorgar

  24. sep 2010 15:47 Til gay46:

  Fremskrittspartiet er jo helt klart homofiendtlig! De stemte mot partnerskapsloven og ekteskapsloven (Siv Jensen brukte til og med partipisken i Stortinget) - og sist men ikke minst: Frp stemmer MOT all form for økonomisk støtte til Skeiv Ungdom, LLH osv.

 • Chris_X_Badseed

  24. sep 2010 15:53 Ok, nå får det være grenser for hva man skal la diplomati gjøre med seg her... Å hevde at man skal ha RESPEKT for rasister og homofobe??? For meg er det det samme som å hevde at man skal ha respekt for folk som er selvvalgt DUMME!
  Vi har alle fordommer men det er vel kun feiginger og idioter som ikke jobber med dem.
 • Wilde

  24. sep 2010 16:13 Jeg stusser oftere på denne bruken av begrepet "fiende". Fra ordboka:
  fiende m1 (norr fjándi, eg pr pt av fjá 'hate')
  1 uvenn han har mange f-r / indre og ytre f-r / motstander være en f- av alt nytt / en svoren f- av kjendiseri
  2 koll.: motstander i krig slå f-n / gå over til f-n

  Hva legger vi ordet fiende her? Er det slik at alle som ikke støtter opp om hva programutvalget i LLH mener er fiender/uvenner/motstandere av homofile Nils ellr lesbiske Mia, eller finnes det nyanser her? Spørsmålet er retorisk for selvsagt finnes det nyanser og spørsmålet da er om denne Bush-retorikken nå også Endsjø bruker (enten med oss eller mot oss) er hensiktsmessig. Svart/hvitt-tankegang er sjelden bra.

 • Brakar

  24. sep 2010 18:03 Jeg har lest partiprogrammet til Sverigedemokratene, og jeg fant intet homofiendtlig der. Ei heller rasistisk. Men de har en broket fortid, og det vil nok ta tid før de er "stuerene" i det politisk korrekte konsensussamfunnet Sverige. På den annen side ønsker de en innvandringspolitikk som allerede i hovedtrekk er gjennomført i Danmark, og som alltid har vært offisiell politikk i Finland.

  Det hadde vært interessant om artikkelforfatteren kunne komme med noen konkrete referanser til sine påstander! Hvis ikke representerer kanskje artikkelen mest av alt artikkelforfatterens egne fordommer..?

 • Vestlandet1964

  24. sep 2010 18:14 Sverigedemokraterna er ikke innvandrerfiendtlige, i den forstand at de går rundt og hater hver enkelt innvandrer. De er innvandringskritiske. De vil redusere innvandringen kraftig.

  Det er et standpunkt som jeg støtter 100%.

  Endsjø akker seg over at SD er innvalgt i Riksdagen, men han nevner ikke at Riksdagen også har fått en sharia-tilhenger inn, nemlig moderaten Abdirisak Waberi. I følgende filmklipp (0:20) sier han klart og tydelig at han ønsker å leve i en muslimsk stat. De fleste av oss har vel fått med oss hvordan den muslimske lovgivningen om homoseksualitet er.

  http://www.youtube.com/watch?v=VCV2hu3nM_A&feature=related

 • stranda33p

  24. sep 2010 22:30 Det är väl Kristdemokraterna som har svårt att acceptera homosexuella i Sverige. För övrigt ÄR Sverigedemokraterna ett starkt rasistiskt parti, även om det inte står så i deras partiprogram. Det finns mycket som inte står i deras partiprogram, tex att många, många av medlemmarna tidigare varit med i något av de nazistiska partierna, Nationaldemokraterna eller BSS. SD är inte direkt som Fr. p. SD är betydligt farligare.
 • frida

  27. sep 2010 16:00 Fordommer er like ille uansett! Om en har en synlig funksjonshemning, er av utenlandsk opprinnelse, homofil, eller noe annet!

  Men det vi bør tenke, er at en får se på sine egne fordommer, før en dømmer andres!