- Folk tør ikke stå fram


1671

innlogget

40674

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Folk tør ikke stå fram

Åsmund Holst Hansen (19) håper Skeiv uke vil skape større aksept og åpenhet i Finnmark, samtidig som det skapes sosiale arenaer for skeive. Foto: Maia Håland.

Maia Håland.
14. sep 2010 00:00

Neste uke er det klart for tidenes andre Skeive uke i Finnmark, med utvidet program både i Alta, Hammerfest og Kirkenes.

Skeiv uke i Finnmark ble for første gang arrangert i fjor. I år er programmet betydelig utvidet når de drar i gang Skeiv uke på nytt fra 23. til 30. september.

- Siden det ble veldig vellykket i fjor, så hadde vi lyst til å videreutvikle det, og lage en skikkelig bra Skeiv uke i år, sier Åsmund Holst Hansen (19) til Gaysir.

Han er en av lederne for årets Skeive uke, og var også en av initiativtagerne til den første Skeive uken i fjor.

Hvorfor er det viktig med et slikt arrangement i Finnmark?

- Finnmark er Norges største fylke, men det er lite folk som bor der, så byene er veldig spredt. Det medfører at det er et veldig lukket miljø. Folk tør ikke stå frem fordi man føler seg som den eneste, og på noen småsteder er de kanskje den eneste, sier Åsmund.

Målet for Skeiv uke er å skape et miljø i hele Finnmark. Programmet er delt opp slik at det skjer ting i vertsbyen Alta, samt i Hammerfest og Kirkenes.

- Folk kan oppsøke nærmeste plassen det skjer en aktivitet, og få føle på hvordan det er å ikke være den eneste, sier Åsmund. 

Hanne Børke Fykse fra LLHs Rosa Kompetanse var en av foreleserne på "På skeiv kurs", et dagseminar for yrkesgrupper som jobber med barn og ungdom. I fjor var kurset i Hammerfest, i år er det Alta som får æren. Foto: Privat. 

Lukket miljø

Fordi miljøene er lukket er det få som tør å stå frem. Det kan man, ifølge Åsmund, også se på Gaysir. Svært få har en profil med bilde hvor det står at de er homofile.

- Kun hver fjerde har gjenkjennelig ansiktsbilde, og påfallende mange er ført opp at de bifile, forteller Åsmund.

Derfor blir arrangementene annonsert som Gay-friendly, slik at det i mindre grad skal føles slik at man automatisk stemples som homofil ved å delta.

- Vi har tidligere merket at folk kan vegre seg for å delta på homofile arrangement, sier Åsmund.

I forhold til mange andre land, har homofile i Norge gode kår. Samtidig tror Åsmund de som bor i storbyer som Oslo for raskt kan trekke slutningen at ”Norge er et veldig enkelt land å være homo i”.

- Jeg tror det er en del som tenker at det er lett å være åpen homofil i Norge, fordi de selv har det lett. I Finnmark har vi flere utfordringer. Jeg har snakket med mange som sier at de ikke er åpne, og heller aldri vil stå frem. Til og med eldre, helt opp til åtti år, har ringt meg og fortalt at de er homofile men har følt at de måttet leve hele livet i skjul, sier Åsmund og legger til.

- I tillegg har vi ekstra utfordringer i forhold til homofile samer. 

Mange av arrangementene under Skeiv uke i Finnmark blir annonsert som Gay-friendly. Foto: Maia Håland.

Lyspunktet er at det blir stadig bedre.

- Vi merker en endring i forhold til generasjoner. Den yngre generasjonen er mer aksepterende enn den eldre, sier Åsmund. 

Verdens nordligste homoparade

Ordførerne i Alta, Sør-Varanger og Hammerfest skal vise sin støtte til Skeiv uke ved å heise regnbueflagget et sentralt sted i byen. Flaggheisingen skjer 23. september klokken 09:00 og vil markere begynnelse på Skeiv uke.

- Avtalen er at kommunen sponser skeiv uke med tusen kroner, og så får de et flagg som de heiser et sentralt sted i sentrum, sier Åsmund.

De har sendt e-post til 19 kommuner med spørsmål om de ønsker å ønsker å støtte Skeiv uke, men kun fire har svart.

Ellers vil programmet i de tre byene bestå av utstilling, filmvisning, seminar og uteliv. 

Bibliotekene i Alta, Kirkenes og Hammerfest stiller ut filmer, bøker og musikk med LHBT- tema. Bibliotekarene i Kirkenes forteller at de akkurat nå er igang med bok og CD-lister, og det de mangler, bestilles hjem fra andre biblioteker. Foto: Privat.

Hva er tanken bak programmet?

- Å skape sosiale arenaer, få til ting som passer for alle og skape mer åpenhet, sier Åsmund.

En siste, og fremdeles ubekreftet post på programmet, kan skape homohistorie.

- Vi prøver å få til å arrangere verdens nordligste homoparade i Alta, men vi har fremdeles ikke fått polititillatelse, forklarer Åsmund.

Om det går i boks er planen en parade gjennom sentrum, etterfulgt av et show hvor flere ungdomsband opptrer.

Tror du innbyggerne i Alta er klar for homoparade?

- Det får vi se. Vi tror nok at det kan bli en del oppstyr mot det. Det kommer nok litt brått på, og noen kan reagere mot. Men mange vil sikkert synes det er kjempebra også. Noen ganger må man bare stupe rett ut i det, sier Åsmund.

Hvorfor er det viktig for dere å ha homoparade?

- Det er viktig å være synlig, vise at vi er der. Det har vært så lukket og skjult, og en parade viser at nå kommer vi ut, avslutter Åsmund. 


Her er høydepunkter fra Skeiv Uke Finnmark 23. - 30. september. Følg også med på Facebook-gruppen for oppdateringer.

ALTA

Skeiv Ungdom holder medlemsarrangement i ungdommens hus 24. september, også kaldt huset, med talkshow.

Skeiv Ungdom holder også et lukket arrangement med overnatting, aktiviteter og frokost. Dag og sted blir kun meddelt de som melder seg på på mail: finnmark@skeivungdom.no.

Gay friendly hotell
Bårstua gjestehus er offisiel samarbeidspartner under skeiv uke. Det er kysse-tillatelse i tv-rommet! Og man kan prate høyt i frokoststuen om kem man er, og hva man er i Alta for. Se etter regnbueflagget på døra.

Skeiv film
Alta filmklubb er med i skeiv uke og viser en film med skeiv interesse. Filmen vises i samarbeid med OGLFF (skeive film - Oslo gay & lesbian film festival). Tid, sted og filmvalg blir snart besluttet av styret.

Go gay library!
Alta bibliotek har engasjert personalet i en skeiv utstilling med bøker, film og musikk. Alta bibliotek er stort og utstillingen blir ganske så omfattende. I tillegg blir der infomateriale fra LLH og skeiv ungdom.

Gay friendly pub
Barila Pub i Alta blir møtestedet for alle som er gay friendly under hele uken. Her kan man komme med venner, men man kan også gå alene.

Hver ettermiddag/kveld skal det være minst en fra styret i ”Skeiv uke” på plass, og disse har pratgaranti! Viktig: 18 års aldersgrens i uken, 20 år i helgen. Se etter regnbueflagga på døra.

Homofobi i idrettens verden
23. september kl 18-21 holder Norges idrettsforbund opplegg i studentersenteret i Finnmark Høgskole i Alta. Håvard B Øvregård foredrag om homofobi i idrettens verden, og man skal se på andre aspekter ved idrett og homofili.

På skeiv kurs i Alta
27. september. Skeiv Ungdom Finnmark gjennomfører et kurs for yrkesgrupper som jobber med barn og unge (Lærere, sykepleiere, leger,psykologer, idrettstrenere, innvandrertjenester, sosionomer.m.m). Målet med kurset er å gjøre deltagerne bedre rustet til å møte barn og unge som lurer på seksualitet og identitet.

Forelesere:
Gunhild S Johansen, prosjektleder På skeiv kurs
Åsmund Holst Hansen, leder Skeiv ungdom Finnmark
Hanne Børke Fykse, Rosa Kompetanse LLH
Merethe Giertsen, førstelektor, høgskolen i finnmark
Sara Azmeh Rasmussen, skribent


KIRKENES

Party!
23.september. Skeiv uke festes i gang på Havna Pub fra klokken 20:00.

Skeiv film
Sør-Varanger filmklubb viser skeiv film i samarbeid med OGLFF (skeive filmer - oslo gay & lesbian film festival). Valg av film, tid og sted ennå ikke fastlagt. Før filmen kommer en presentasjon av både skeiv uke og filmen. Etterpå blir det mulighet for å snakke om filmen.

Go gay library!
23-30. september. Biblioteket i Kirkenes er i gang med å ordne skeiv utstilling, en samling av bøker, DVD og CD med HBLT tema.


HAMMERFEST

Go gay library!
23. - 30.september. Hammerfest bibliotek ordner for tredje gang en utstilling på biblioteket hvor bøker, diktsamlinger, musikk og film blir samlet. I tillegg en del infomateriale fra LLH og skeiv ungdom.

Skeiv film
28. september vises filmen ”Mannen som elsket Yngve”, en varm og kjærlig film om ung kjærlighet. Etter filmen går turen til ON pub & cafe hvor man koser seg og snakker uformelt om filmen eller andre ting.

Vorspiel
22. september. Skeiv uke tjuvstarter en dag før i Hammerfest med vorspiel på ON bar. Man trenger ikke å være skeiv for å delta, men man skal være gay friendly og open minded. Om du kommer alene, se etter de med regnbuebuttons.

Samvær og kos
29. september. ON bar & cafe for samvær og hygge. Se etter de med regnbuebuttons. Man trenger ikke å være homofil for å delta, men man skal være for mangfold og mot diskriminering.

Ytterligere oppdateringer i forhold til programmet vil bli lagt ut på Facebook


ANNONSE

Kommentarer (26)

Ny kommentar ›

 • mugglesque

  14. sep 2010 11:42 Godt jobba folkens! :)) Håper jeg får fri til å bli med på noen av tingene!:)
 • rukla

  14. sep 2010 12:45 Fantastisk bra opplegg, som bør inspirera folk også andre stader i landet! Kanskje noko for LLH Bergen og Hordaland, som vel i grunnen er mest ein bergensforeining? Ein festival der hovudaktivitetane skjer i Bergen, men med arrangement på Voss, i Odda og på Stord tillegg?
 • Ardor

  14. sep 2010 12:50 Flott jobb Aasmund! <3
 • Justin Case

  14. sep 2010 14:04 jeg er så stolt av deg kjære, at jeg sitter her med gåsehud!:D
 • qua.bergen

  14. sep 2010 14:08 Modige folk med pågangsmot....Flott! Lykke til!
 • Nevrotica

  14. sep 2010 14:18 Dette blir fantastisk....
 • slettet_kFWraOE

  14. sep 2010 15:33 Dette er kjempemorro :)

  Øksfjord i Loppa kommune skal også heise regnbueflagget og ha skeiv utstilling i biblioteket.

  Ellers skal det være flere arrangementer i Hammerfest og Alta som ikke står her. Full oppdatering finnes på gruppa Skeiv uke i Finnmark på facebook.

  Der står det blant annet presentasjon av våre sponsorer til konkurransene vi skal ha.


  Mandag 27 september skal vi gjennomføre kurs for yrkesgrupper som jobber med barn og unge. På skeiv kurs i Alta, det blir spennende å se hvor mange som melder seg på:) Leger, sykepleiere og psykologer er de yrkesgruppene som får poeng for å komme på kurset.

 • TomHeyerdahl

  14. sep 2010 16:29 Ja, Åsmund stå på!!!
  Hyggelig at staute unge står frem!!
  Hadde vært coolt å vært i Alta igjen for har vært der og det var coolt i Alta...

  Så lykke til og håper mange går i paraden samt mange på kommer på deres arrangmenter!!!!!!!

 • Eirikshjørne

  14. sep 2010 17:04 Kjempebra intiativ og håper det blir en bra uke, bra at det skjer noe ''gay friendly'' i finnmark også
 • Salt

  14. sep 2010 17:29 Kjempebra! Masse lykke til, så kult at dere tar tak og lager arrangementer og setter åpenhet på dagsorden. Flinke folk, altså :) Æ blir med! Hilsen en Altaæring.
 • Petrika

  14. sep 2010 19:44 Åsmund! <3 Du er helt rå! Stå på! :D
 • slettet_7Xy7sZa

  14. sep 2010 19:47 Wow! Det må jeg si, homoflagget skal vaie i Øksfjord også, nabokommune til hjemplassen min, Hasvik.. Det må jeg fortelle til slektnigene mine der i steinrøysa..De assosierer det kansje med en Peace-markering, hehe.

  Kanskje noe til etterfølgelse for ordføreren Eva Husby i Hasvik kommune, og han Rolf Einar her i Vardø. Så kan regnbuen vaie langs kysten - fra Øst til vest. Det hadde jo vært litt cool!

  Imidlertid mener jeg at folk i Kyst-Finnmark er veldig tolerante for det meste. Bibelen er liksom ikke noen rettessnor for folks moral og etikk...

 • slettet_gb3mXb8

  14. sep 2010 20:06 Lykke til og stå på Åsmund^^
 • BjørnS

  14. sep 2010 20:33 Supert!

  Jeg var selv med i LLH-Finnmark i "gamle dager", og dette her kunne vi bare drømme om dengang...

 • slettet_UXq37z3

  14. sep 2010 22:14 Woho Åsmund!
  Lykke til, til dere alle, og måtte det bli en fantastisk uke!