17 år og transkjønnet


2438

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

17 år og transkjønnet

Dakota Frøyseth (17) føler seg verken som kvinne eller mann. Denne sommeren har hin fortalt foreldrene at hin er transperson. Foto: Maia Håland.

Maia Håland
4. sep 2010 00:00

Dakota Frøyseth (17) føler seg verken som kvinne eller mann. Claes Schmidt (60) går også under navnet Sara Lund. Aase Knudsen (55) har skiftet kjønn.

Begrepet kjønn, og troen på at det er så enkle og greie kategorier som det legges opp til, utfordres av blant andre disse tre personene.

- Jeg føler ikke at jeg passer inn i et kjønn helt hundre prosent, sier Dakota.

Hin (betegnelsen for de som ikke passer inn i kjønnskategoriene han eller hun) heter ikke Dakota offisielt ennå, men kaller seg det og planlegger å skifte når hin fyller 18 år.

- Det er et kjønnsnøytralt navn, forteller Dakota.

Sa det til mamma

Vi møter hin ved en av bodene i Pride park under Skeive dager i Oslo. På et banner over boden står det skrevet "Kjønnsmangfold".

- Dette føles som et fristed. Her er det så mye forskjellige og hyggelige mennesker. Alle kan være som de er, både homofile og transpersoner, sier Dakota.

Hin er midt i prosessen med å komme ut som transperson.

- Det er to måneder siden jeg fortalte det til mamma, sier Dakota.

Hvordan gikk det?

- Jeg sendte en mail mens mamma var på jobb. Etter jeg hadde sendt den ble jeg kjemperedd, fordi jeg trodde hun skulle freake ut, men hun tok det helt fint. Hun ble ikke veldig overrasket heller, så hun hadde nok ant det. Hun har sagt i ettertid at jeg undervurderte henne ved å tro at hun ville freake ut, sier Dakota.

Hvordan fant du ut dette?

- Det tok lang tid, og jeg var forvirret lenge. Jeg hadde ikke vært noe særlig borti andre transkjønnede. Det var ekstra forvirrende fordi selv om jeg ikke følte meg som en jente, så følte jeg meg ikke helt som gutt heller, sier Dakota. 

Dakota er midt i prosessen med å komme ut som transperson. Foto: Maia Håland.

Ønsker hormonbehandling

For et år siden begynte brikkene å falle på plass.

- Jeg har alltid vært veldig guttejente, og ofte blitt tatt for å være gutt. Så begynte jeg å henge litt på forum for transpersoner på nettet og da forsto jeg litt etter litt at slik var det for meg også, at kjønnet mitt ikke stemte overens med kroppen, sier Dakota.

Men likevel vil du ikke bli gutt?

- Nei. Hvis jeg for eksempel går i dress og ser veldig mannlig ut, så merker jeg at faktene mine blir mer feminine. Jeg må ha en viss balanse mellom det maskuline og feminine, sier Dakota. Og denne balansen føler hin konstant.

- Noen er bikjønnede, slik at de vil bytte mellom å ha mannlig og kvinnelig utrykk. Slik er det ikke for meg. Jeg er liksom midt i mellom hele tiden, sier Dakota.

At kroppen ser ut som en jentekropp føler hin ikke stemmer med det innvendige.

- Det er mulig at jeg en gang i fremtiden kommer til å ta hormoner for å få et enda mer androgynt utseende, forteller Dakota og fortsetter.

- Hvis jeg får testosteron påvirker det blant annet hvordan fettet fordeles på lår og hofter, og skjeggvekst. Jeg vil gjerne ha en mer mannlig kropp, men ønsker ikke full hormonbehandling.

Føler seg som løgner

Mange skeive jenter har et veldig maskulint uttrykk. Hva er forskjellen på deg og dem?

- Jeg tenker at selv om de uttrykker seg maskulint så føler de seg som jenter innvendig, og identifiserer seg med kjønnet de er. Det gjør ikke jeg, sier Dakota.

Dakota venter veldig på at det skal åpnes for et tredje kjønn i Norge.

- De har gjort det i noen land. Hvis de gjør det i Norge kommer jeg til å søke så fort jeg kan, sier hin.

Hvorfor er det så viktig?

- Samfunnet er veldig innrettet etter kjønn. Jeg kan synes for eksempel det er ubehagelig når jeg får papirer hvor jeg må krysse av for om jeg er mann eller kvinne. Det kan iblant føles som om jeg lyver. Men det handler aller mest om det at alle andre mener du er noe du ikke er, sier Dakota.

Når vi snakker med Dakota igjen nå etter sommeren har hun også fortalt det til pappa.

- Han støtter meg 100 % prosent, forteller hin.

Sløsing med tid

- Jeg har aldri truffet en så ung transperson før. Det er ganske sensasjonelt, sier Sara Lund, og holder rundt Dakota.

Sara Lund/Claes Schmidt var en av personene seerne ble kjent med i «Jentene på Toten» som ble sendt på NRK tidligere i år. Foto: Maia Håland.

De to ble kjent under skeive dager. Sara er transvestitt, svensk og en pioner innen det å utfordre vante kjønnsforestillinger. Sara synes det er flott at Dakota er klar over og trygg på sitt forhold til kjønn så tidlig.

- Jeg har jo likt å kle meg i kvinneklær siden jeg var fem år. Men kom først ut når min hustru avslørte meg da jeg var 40 år. Kan du tenke deg hvilket sløseri med tid! sier Sara.

Sara/Claes har vært gift med Anita i snart 30 år. I 1989 kom Anita hjem og fant spor etter en kvinne i leiligheten; strømpebukser i søppelkassa, parfymeluft i sengen. Hun trodde mannen hennes hadde vært utro, og raste ned til jobben hans for å konfrontere ham. Da avslørte han sin store hemmelighet ved å si; ”det er ingen annen kvinne, det er bare jeg”.

Sara ønsker ikke at andre skal sløse med tiden de har fått tilmålt, ved ikke å kunne leve ut seg selv helt fritt fordi man er fanget av samfunnsskapte forventninger til kjønn.

- Det snakkes om å komme ut, men det er egentlig ikke der slaget ligger. Det bør handle om å komme inn, sier Sara Lund.

Hvordan da?

- Ingen vil komme ut som noe hvis de ikke tror at de vil få innpass i samfunnet og bli akseptert av andre. Vi må vise at det er rom for å leve som transperson, sier Sara.

Sara synes det er på tide at det snakkes om transfobi, og at samfunnet revurderer de vante og faste forestillingene om kjønn.

- Homofobi handler egentlig om transfobi, sier Sara, og forklarer.

- Frykten for det kjønnsoverskridende. Det som ikke følger heteronormen. 

F.v. Susanne Fellini, Aase Knudsen, Dakota Fløyseth og Sara Lund på stand under Skeive Dager. Foto: Maia Håland.

Kjønnsoperert

Aase Knudsen har gjennomgått kjønnsbekreftende operasjon. Tidligere var navnet Claus Jørgen Knudsen, men inni seg har hun ikke vært i tvil om hva hun er.

- Jeg har alltid følt meg som en kvinne, sier Aase. Claus giftet seg og fikk tre barn med en kvinne. Aase og konen har valgt å holde sammen tross kjønnsskiftet.

- Og jeg har fremdeles et mannlig uttrykk med henne, sier Aase.

Det betyr at du har penis?

- Ja, når de kom med kniven og skulle skjære den av så tenkte jeg: Jeg er 55 år, og jeg har en kvinne jeg er veldig glad i. Hadde jeg vært 19 år i dag så hadde jeg sagt ja, operert meg fullt ut og levd med en mann, sier Aase.

Det viktigste for Aase var å få lov til å leve som kvinne i samfunnet, noe hun endelig kan.

- Nå føler jeg meg i harmoni med meg selv, sier hun. 

Fakta:

Transpersoner brukes om en gruppe av personer som på en eller flere måter bryter med den rådende to-kjønnsmodellen i samfunnet.

Transpersoner er et paraplybegrep som innbefatter blant annet transvestitter, transkjønnede, crossdressere, drag kings/queens mv. En typisk definisjon er individer hvis kjønnsidentitet og/eller kjønnsuttrykk, tidvis eller alltid, skiller seg fra samfunnets normer for kjønn.

I internasjonale fagmiljøer benyttes ofte begrepet «the transgender specter» for å beskrive mangfoldigheten blant mennesker som definerer seg som transpersoner.

Kilde: Regjeringens handlingsplan «Bedre livskvalitet for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner»ANNONSE

Kommentarer (18)

Ny kommentar ›

 • slettet_uZgcg2i

  4. sep 2010 09:26 ser verken ut som en kvinne eller mann heller.. veldig søt da.
  håper ting går bra!
 • slettet_LeTzgmK

  4. sep 2010 10:02 Masse lykke til, Dakota!
 • slettet_tDbexTj

  4. sep 2010 11:32 Lykke til Dakota!
 • hady

  4. sep 2010 13:29 Lykke til!
 • mugglesque

  4. sep 2010 13:55 lykke til,du er modig som er deg selv så ung :) Du er tøff!
 • Stereophonic

  4. sep 2010 14:13 "Dakota". Lol
 • Ahimsa

  4. sep 2010 14:14 Stå på, Dakota! :)

  Og, Evig singel, som det ligger i ordet "intetkjønn", så er det en betegnelse på "kjønnsløs", noe som absolutt ikke er det samme som trans.

 • slettet_kw0v2Wq

  4. sep 2010 16:17 jeg digger deg Dakota! det var veldig hyggelig å bli kjent med deg i sommer ;) og det står stor respekt av det du gjør, fortsett son!
 • Bamsefar_56

  4. sep 2010 16:19 Det ser ut som en vanskelig beslutning.
 • Plateau Babe

  4. sep 2010 17:16 Jeg føler at når folk "finner ut av seg sjøl" i så ung alder så er samfunnet på rett vei, i alle fall på noen plan! :D Kjempegreier!!!! På sett og vis har vi vel alle en "indre mann" og en "indre kvinne", og det er supert at disse menneskene finnes som har denne drivkraften til å la begge disse aspektene komme til uttrykk på en slik måte!
 • slettet_wfj1cwD

  4. sep 2010 19:25 Du er tøff du Dakota :) Ønsker deg hell og lykke videre i livet.

  Supaa fankii: Nepal har ihvertfall et tredje kjønn.

 • smittogsmule

  4. sep 2010 19:44 Lykke til Dakota! Men at dakokta er et kjønnsnøytralt navn er jeg uenig i.
  Det er veldig mange jenter i USA som heter dakota og navn med a-endelse er som regel feminine. Samt, til artikkelforfatteren: "hin" er ikke korrekt norsk.
 • Living Arts

  4. sep 2010 21:08 Jeg bare lurer på... Hvis man åpner for kjønnsbetegnelsen "hin" som noe man f.eks. kan lære i skolen (Noe jeg forsåvidt er HELT fort!) så lurer jeg på om dette også åpner for betegnelsen polyfil/polyseksuell. Jeg som ikke har noe i mot å være sammen med verken gutter, jenter eller transpersoner, ville jeg da bli polyfil, eller blir betegnelsen fortsatt bifil, selv om jeg er sammen med en/ei hinkjønnet?
 • rexeven

  5. sep 2010 01:48 For de som føler seg innenfor denne gruppen, ta kontakt med [email protected]
 • Living Arts

  6. sep 2010 07:08 Takk Dakota! Skal innrømme at jeg ikke visste at ordene "polyfil" eller "polyseksuell" fantes, men meningen min var den samme. Jeg lurte bare på om det burde bli åpnet for selv-definisjonen "polyfil" om vi får støtte for å bruke det litt mer kjønnsnøytrale kjønnsbegrepet "hin". Selv er jeg helt sikker på at jeg kan være sammen med både en hun, en han og en hin. Ville det ikke da være politisk korrekt å kalle meg polyfil? :)