Ekteskap på vent i California


2429

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Ekteskap på vent i California

Den føderale dommeren Vaughn Walker opphevet forbudet mot samkjønnsekteskap i California (proposisjon 8). Men ankedomstolen satte foten ned. Kampviljen er derfor fortsatt stor i California. Foto: Rebecca Svensson.

Synne Hall Arnøy
21. aug 2010 00:00

4. august konstaterte distriktsdommer Vaughn Walker at proposisjon 8, lovsetningen som forbyr likekjønnede par å gifte seg, bryter med den amerikanske grunnloven.

Men to dager før de gifteklare skulle heve glassene satt ankedomstolen foten ned. Nå gjelder et midlertidig forbud fram til desember.

Dansing i gatene

Proposisjon 8 ble vedtatt med 52 mot 48 prosent av californiske velgeres stemmer i 2008 og gjorde følgende setning til lov:

”Kun ekteskap mellom en mann og en kvinne er gyldige og anerkjente i California.”

Før dette hadde lesbiske og homofile par blitt viet i fem måneder, og over 18 000 ringer var utvekslet. To gifteklare par som ble rammet av den nye loven valgte å gå til sak mot staten.

Etter en lang og følelsesladet rettssak kom dommeravgjørelsen som førte til dansing i gatene: Proposisjon 8 strider mot den amerikanske grunnloven.

– Dette er et utrolig øyeblikk, sa Molly McKay til Gaysir da avgjørelsen falt. McKay er mediadirektør i Marriage Equality USA og har lenge vært frontfigur i kampen mot proposisjon 8.

– Hjertet mitt er fullt av kjærlighet og takknemlighet. Dette er et viktig skritt på veien mot å fjerne ekteskapsdiskriminering i USA.

Se gledesvideo fra da Molly McKay mottok dommer Walkers avgjørelse her:

Støtte fra Schwarzenegger og Obama

Religiøse grupperinger har investert svimlende summer i kampen mot ”same-sex marriage”, og det var forventet at saken ville bli anket. Likevel ble mange overrasket da ankedomstolen denne uken valgte å sette dommer Walkers avgjørelse på vent.

Nå er likekjønnede ekteskap midlertidig forbudt fram til en muntlig høring av ankesaken i desember.

McKay er skuffet, men optimistisk.

– Det er selvsagt skuffende at vi må vente. Samtidig er det bra at ankedomstolen tar saken så raskt, og at de stiller spørsmål ved hvorfor de kristenkonservative mener de har grunnlag for å anke på vegne av staten California når statens ledere mener de ikke har det.

Molly McKay er en av frontfigurene i kampen mot proposisjon 8. Hun er skuffet, men optimistisk.

McKay refererer til guvernør Schwarzenegger og justisminister (attorney general) Brown, som begge har stilt seg bak dommer Walkers avgjørelse. Hvis ankedomstolen mener det ikke foreligger grunnlag for anken, vil dommer Walkers avgjørelse bli stående, og champagneglassene kan igjen heves.

– Dette er en nyttig påminner om hvor viktig det er å ha guvernørens støtte, fortsetter McKay.

Schwarzenegger var som øverste representant for California listet som forsvarer av proposisjon 8 under rettsaken, men valgte å forholde seg nøytralt. Han gikk, overraskende for mange, raskt ut etter dommer Walkers avgjørelse og sa at ”dette vedtaket omfavner den fulle beskyttelsen i lovverket som jeg mener at alle fortjener.”

Også president Obama har uttrykt misnøye med proposisjon 8, på bakgrunn av at den er ”splittende og diskriminerende." 

Kan få ringvirkninger

Hva som vil skje i ankedomstolen er usikkert. Først skal det avgjøres om det i det hele tatt er grunnlag for å anke.

Hvis saken tas opp forventes det at den uansett utfall vil ankes på ny, og både tilhengere og motstandere mener sjansene er store for at den vil ende opp i høyesterett.

En avgjørelse derfra kan få ringvirkninger i resten av landet. Både et nasjonalt bindende forbud og en nasjonal felles ekteskapslov snakkes om som mulige utfall.

Aktivistene har tro på en seier til slutt. Foto: Rebecca Svensson.

Amerikansk høyesterett har per dags dato overvekt av konservative dommere, og homoaktivister frykter at timingen kan være uheldig.

Advokatene som har ført saken, Boies og Olson, hevder på sin side at de har en sterk sak med argumenter overbevisende nok til at de ”til og med kan endre tankesettet til en høyesterettsdommer.”

I dag vier fem amerikanske delstater likekjønnede par. Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire og Vermont, i tillegg til Washington DC. På den andre siden har 29 stater lovsetninger som forbyr lesbiske og homofile ekteskap.

Nasjonale meningsmålinger viser at motstanderne har et ørlite forsprang, men aktivistene har tro på seier på sikt. 

– Vi må bare fortsette å fortelle vår sannhet, avslutter Molly McKay, og legger til med overbevisning i stemmen:

– Vi kommer til å vinne!

"Because California has no interest in discriminating against gay men and lesbians, and because Proposition 8 prevents California from fulfilling its constitutional obligation to provide marriages on an equal basis, the court concludes that Proposition 8 is unconstitutional."
- Judge Walker -

 


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • Chris_X_Badseed

  22. aug 2010 04:59 Tro meg når jeg sier at det for dem er en jævla big deal! De mest intollerante og trangsynte kristenkonservative menneskene mener at individet er underlagt Gud og skal leve i pakt med "hans ord" (altså deres oversatte Bibel, som ifølge noen teologivenner av kjæresten min ikke er helt overensstemmende med den hebraiske originalteksten)...

  De evner ikke å skjønne det, og de vil ikke heller. Det nytter sjelden å prøve å diskutere med dem, fordi de er så gjennomsyra av defensiver og rundt grøten-teknikker at de ikke skjønner grunnprinsippet i religionen sin engang - jeg har vokst opp rundt representanter av denne definisjonen og veit hva jeg snakker om.

  Men for å si noe positivt: Gratulerer med opphevelsen av Proposition 8, et tiltak som ikke burde hatt noe i vår tid å gjøre.

 • Tedd92

  22. aug 2010 08:42 Ska være litt usakli, men hadde ikkje verden vært et bedre sted om buddhismen va den dominerende, eneste verdensreligionen?
 • slettet_3Ivphxl

  22. aug 2010 10:40 Jeg har trua på at californerne tar til vett! Det vil bli ragnbuefarget dans i gatene! :)

  Flott artikkel! Takk!

 • jensyboi

  23. aug 2010 09:01 Det er faktisk ganske rart at man ikke kan gifte seg med hvem man vil, hvor man vil. Min første tanke etter å ha vært sammen lenge nok, og begge parter visste at de elsket hverandre dypt og inderlig, ville vært, "hei, hvorfor lager vi ikke en pakt som kan eviggjøre vår kjærlighet til hverandre?" uansett om jeg visste om ordet ekteskap fra før. Derfor vil jeg si det er en grunnleggende menneskerett å kunne gifte seg med hvem man vil.
 • slettet_xkoV70R

  23. aug 2010 21:54 Fin artikkel! Flott å kunne følge med på utviklingen "over dammen".