- Homokampen kan ikke vinnes


2488

innlogget

41430

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

- Homokampen kan ikke vinnes

Vigdis Bunkholdt (76) var lenge aktiv i Det norske forbundet av 1948, forløperen til LLH. I denne reportasjen har vi også snakket med Axel Axgil (95) som var med å stifte "Forbundet av 1948" i Danmark. Foto: Lene Wikander.

Lene Wikander
17. jun 2010 00:00

- Tror man homokampen kan vinnes en gang for alle, vitner det om manglende innsikt i hvor komplisert det offentlige rommet er, mener Vigdis Bunkholdt (76) og Axel Axgil (95).

Opphevingen av forbudet mot sex mellom menn i 1972, fjerning av homofili som en psykiatrisk diagnose i 1977, innføringen av partnerskapsloven i 1993 og felles ekteskapslov 1. januar 2009.

Når den organiserte, norske homokampen i år fyller 60 år, er det mange seiere å feire, men to av de som har vært med fra starten, advarer oss mot å hvile på våre laurbær.

Verdens første partnerskap

Vigdis Bunkholdt (76) er psykolog og ble medlem av Det norske forbundet av 1948 (DNF-48) i 1955. Axel Axgil (95) var med å starte det danske "Forbundet af 1948" som dannet bakgrunnen for stiftelsen av det tilsvarende forbundet i Norge.

Da Danmark ble det første landet i verden til å anerkjenne partnerskap mellom samkjønnede i 1989, var Axel og hans nå avdøde mann Eigil de første i historien som inngikk homofilt partnerskap.

Det skjedde i København rådhus den 1. oktober 1989 med en samlet verdenspresse til stede.

Axel (t.v.) og Eigil Axgil var det første paret som inngik partnerskap i Danmark. Foto: Privat.

- Det er svært viktig at homo-organisasjoner både i Danmark, Norge og andre land der rettigheter for homofile er opparbeidet, fortsetter å følge lovgivingen nøye, sier Axel Axgil til Gaysir.

- Vi må stadig være på vakt overfor de vekslende regjeringene slik at vilkårene for homofile ikke forringes når det kommer eventuelle nye og negativt innstilte regjeringer til makten, mener han.

Vigdis Bunkholdt er enig, og mener at homokampen ikke kan vinnes en gang for alle.

- Homokampen kan ikke vinnes en gang for alle. Tror man det, vitner det om manglende innsikt i hvor komplisert det offentlige rommet er, sier hun til Gaysir. 

- Ganske grumsete der ute

- Det offentlige rom er både sammensatt og motsetningsfullt, mener Bunkholdt.

- Det er ganske grumsete der ute fremdeles.

- Selv om psykiatrien har gitt opp diagnostiseringen og lovverket er forbedret, er det likevel ganske mange signaler som tilsier at vi homofile ikke må tro vi har rett til å være helt som alle andre eller at flertallet syns det er greit at vi er som vi er.

Vigdis Bunkholdt har lite til overs for enkelte homofile som i dag gir uttrykk for at det er helt greit å være homo i Norge, og stiller seg kritisk til homoparaden fordi de blant annet mener den virker mer stigmatiserende enn inkluderende.

- Slike holdninger er både historieløse og naive, mener Bunkholdt.

- Tenker man slik er mitt råd å bli litt mer bevisst på hva som foregår i det offentlige rom.

Homokampen kan ikke vinnes en gang for alle, mener Vigdis Bunkholdt. Foto: Lene Wikander.

- Les litt forskjellige aviser, hør på litt forskjellige debatter, lytt etter hva folk sier så vil man nok fatte at det kanskje ikke er fullt så enkelt som man vil ha det til.

- Det er ikke slik at utviklingen er en rett linje som kun er for oppadgående, den er mer som en kamelrygg - det går opp og ned hele tiden.

Holdninger til minoriteter endrer seg

- Som homofile er vi del av et samfunn som stadig forandrer seg både politisk, religiøst og økonomisk, understreker Bunkholdt.

- Med økonomiske nedgangstider slik verden opplever i dag, påvirkes både politikken og opinionen.

- Da kommer det frem en bevissthet om at alle må hegne om sitt og slik snevres rommet for avvik inn igjen.

- Når man blir seg selv nærmest, blir alt annet enn det aller vanligste fort farlig igjen, mener hun.

- Vi må alltid være obs på hvordan holdningene til minoriteter kan endre seg.

- Og da særlig slike minoriteter som oss, som truer kjente og kjære kjerneverdier som det heterofile ekteskapet og den heterofile familien.

- Med politiske forandringer, forandrer også holdningene til minoriteter seg. Dette har man sett mange eksempler på opp gjennom historien.

- Det å forstå noe av samfunn, politikk og økonomi, er helt vesentlig for å ha et realistisk forhold til homokampen fremover, mener Bunkholdt. 

- Når man blir seg selv nærmest, blir alt annet enn det aller vanligste fort farlig igjen, mener Vigids. Foto: Lene WIkander.

Menneskerettighetene går foran alt

- Homofiles rettigheter handler om grunnleggende menneskerettigheter, mener Bunkholdt og får støtte av Axel Axgil.

- Det er selvfølgelig en stor tilfredsstillelse for meg at så mange land i dag har fulgt Danmarks eksempel fra 1989 og innført felles partnerskapslov i en eller annen form, sier han.

- Likevel må vi stadig følge utviklingen i verden for øvrig.

- Både som homo-organisasjoner og homofile enkeltmennesker, har vi et særlig ansvar når det gjelder å gjøre en innsats på det internasjonale området i årene fremover, mener han.

- Dette i ansvar for og i solidaritet med homofile i den øvrige verden.

- Hvilke midler vi skal bruke må vi drøfte internasjonalt.

- Men vi må aldri glemme at menneskerettighetene går foran alt, avslutter han.


Vigdis Bunkholdt er blant foredragsholderne i LLHs Historieseminar som arrangeres på Litteraturhuset torsdag 24. juni i forbindelse med Skeive dager.

Få også med deg jubileumsparty på Rockefeller førstkommende lørdag! Dørene åpner kl. 23. DJ Vera spiller i storsalen og Winnie Blaise aka DJ LinePine i siderommet.


Les også:

(21.05.10) Homokampen 60 år - hva nå?


ANNONSE

Kommentarer (19)

Ny kommentar ›

 • slettet_w4n6xpu

  17. jun 2010 08:48 Kloke ord
 • slettet_y7TUpWC

  17. jun 2010 10:39 Jeg er helt enig i at menneskerettighetene skal gå foran alt. Dette er en selvfølge. Men jeg blir veldig overrasket over overskriften her.
  "HOMOKAMPEN KAN IKKE VINNES".

  Vi skal huske på en ting. Det er ingen tvil om at homoparader og homofestivaler virker mer stigmatiserende enn inkluderende med tanke på hvor langt vi har kommet i Norge i dag. Det som er en gjenganger, er uttalelser som: "Vi vil ha like rettigheter", eller "Vi er alle samme individer". Da er det forunderlig og slå på TV, og finne programmer som Homsepatruljen. Dette er på ingen måte inkluderende. Folk få unektelig øynene mer opp for homofili, men samtidig får vi stempelet "DETTE ER DET VI KAN". Altså, parader og sminking.

  Hvis vi ser litt tilbake i tid, har i grunn det å være homofil gått nokså upåaktet hen. Rundt 300 f.kr. var det vanlig for menn og ha sex seg i mellom, så også kvinner. Forholdet mellom mann og kvinne, ble da sett på som en nødvendighet for reproduksjon, mens forhold utenom dette var vel så vanlig. Det er kun etter Bibelens eksistens at dette har blitt helt utelatt i historiefortellingene.

  Fortsetter ....

 • slettet_y7TUpWC

  17. jun 2010 10:40 Det samme gjelder i grunn også Vikingtiden. Mange menn var da i forhold med hverandre. Og det var mer status jo rikere partneren din var. Uavhengig av kjønn.

  Etter kristningen av Norge endret imidlertid mye seg. Det ble da satt en standard for hvordan ting skulle være. Alt som unngikk denne standarden, var galt.

  I dag har vi kommet veldig langt. Det er det ingen tvil om. Personlig har jeg reist rundt i land som Japan, Sør-Korea, Kina, Dubai og Oman i Midt-Østen. Og det er ikke annet å si. Her i Norge har vi kommet LANGT.

  Og jeg mener det, at når en har kommet såpass langt, da er det på tide å "flate ut". Da er det på tide å passe inn. Da er det på tide å tilrettelegge seg selv litt etter omgivelsene, og ikke forvente at omgivelsene skal tilrettelegge seg etter oss. Som vi nå takknemlig har fått gjøre de siste årene.

  Mange trenger å vite en ting:
  Du er ikke først og fremst homo, men menneske.
  Husk det!

  - Marius

 • Amadeus

  17. jun 2010 11:01 Flott artikkel og kloke ord!
  Ingen kamper kan vinnes og jeg tror også at i nedgangstidene ( som også vil komme til Norge etter hvert) så kan homofobi og rasisme vokse, så vi må bare være parat til å brette opp ermene og bli skitne under neglene!
 • coach

  17. jun 2010 11:53 "Vigdis Bunkholdt har lite til overs for enkelte homofile som i dag gir uttrykk for at det er helt greit å være homo i Norge, og stiller seg kritisk til homoparaden fordi de blant annet mener den virker mer stigmatiserende enn inkluderende.

  - Slike holdninger er både historieløse og naive, mener Bunkholdt."

  Så jeg skal late som om jeg har det helt forferdelig og ikke kunne nyte mitt liv som homo?

 • Sabrosito

  17. jun 2010 12:09 Kunne ikke vært mer enig i det. Livet er en evig kamp om makten. Gruppene som styrer og har flertallet bestemmer for minoriteter hva de synes er best, men det gjøres vanligvis ikke fra en logisk og vitenskapelig standspunkt. Beslutninger tas basert på fordommer og personlige subjektiviteter. Heldigvis har vi lært (de fleste) at de ikke går an å tråkke på minoriteter uten konsekvenser. Til slutt, mot urefferdighet er det opprør, og så er flertallet nødt til å innse det. Derfor er det viktig å forsette med kampen, fordi det skal alltid være noen som vil ledes oss til middelalderen. To eksempler: Amsterdam og Los Angeles som var ledende i kampen for homorettigheter, plusetlig ble overmannet av ekstremister kristne og islamske fundamentalister som ville gjerne ta deres vunnet rettigheter fra dem. Som å gå hånd i hånd på gata eller kunne uttrykker seg fritt.
 • Trygve

  17. jun 2010 12:23 coach: mange av oss har og har hatt det slik, men Vigdis representerer en tid hvor det ikke var noen selvfølgelighet. Hun mener at minoriteters rettigheter ikke kan taes for gitt. Det er vesentlig forskjell på å påstå at alle homofile har det kjipt, og å mene at å beholde og vinne minoritetsrettigheter er en vedvarende kamp.
 • Mini Me

  17. jun 2010 12:25 Jeg er enig i at det er viktig å følge med, det politiske klimaet kan snu. Og jeg synes man skal kjempe for homofiles rettigheter i andre land.
 • ARBRE

  17. jun 2010 13:30 Det er greit å være oppmerksom på historien, men vi må uansett glede oss over hvordan situasjonen er i dag og over at det er såpass mange homofile som ikke blir diskriminert i dag. Personlig tror jeg at vi får et generasjonsskifte i homomiljøet der stadig flere av oss lever som homofile uten å ha blitt diskriminert. Det er jo en ganske stor endring fra hvordan det var når Vigdis var ung.
 • AN0

  17. jun 2010 14:00 Veldig bra sagt, Vigdis Bunkholdt!
 • hermetikk

  17. jun 2010 14:03 Dette var en smart dame som kan sin og verdens historie. Folk tror kanskje ikke det finnes andre enn Hitler som leter etter syndebukker for å samle et folk, naivt. Bare se på FrP og innvandrere nå, sier nå jeg. Det er interessant at vi ikke vil innse at lesber og homser fortsatt er en minoritet og at vi fortsatt er og kan være en utsatt gruppe. Å si at homokampen ikke kan vinnes permanent er ikke det samme som å si at man ikke kan nyte hvor langt man er kommet. Livet er ikke ferdig før du er død, ingen sier du ikke kan ha det bra på veien :)
 • slettet_FtuGYWk

  17. jun 2010 22:37 fårdiom en kamp ikke kan vinnes vil det ikke si att en bør slutte å kjempe!
 • østermann

  17. jun 2010 23:33 COACH, vi behøver ikke late som om vi har det forferdelig som homo i Norge selv om vi har i bakhodet at ikke alle er i den samme heldige situasjonen og kan si det samme..
  Og til LURING.. Man kan ikke sette likhetstegn mellom vedtatte rettigheter og folks holdninger. Dessverre.

  Jeg tror disse to "seniorene" sitter inne med erfaringer som vi godt kan ta med oss ..

 • slettet_prVBcHe

  18. jun 2010 01:16 jeg kommer aldri til å stå på barikadene for at noen fom for "minoritet" skal ha særregler! jeg ser ikke på meg selv som en del av en minoritet men som en del av et samfunn hvor ALLE skal ha like rettigheter. jeg blir sterkt provosert av de som setter meg i en bås som en del av en minoritet! jeg mener det er viktigere at alle mennesker skal ha like rettigheter uavhengig av legning, religion eller hudfarge. jeg tror også det er mer skadelig å gi såkalte minoriteter særbehandling.
  men missforstå meg riktig jeg berømmer de som har stått på for å gjøre det til "lovlig" å være homofil men man skal ikke gi særregler for det om.
 • kåbbåj

  18. jun 2010 01:32 sot engel.
  Maken til svada og uklar attalelse..
  Du nekter å settes i bås.. Hvorfor er du på gaysir da..? Er dette et forum for alle..?
  Og hvilker "særregler" er der du snakker om..?
  Det er ikke noen som krever "særregler" for skeive. Det som kreves er respekt for oss som blir glad i noen av vårt eget kjønn og retten til å vise det og leve det ut uten å bli stigmatisert.

  ..og hva hjelper det om du selv blir provosert av å bli satt i bås da store deler av folk i verden allikevel setter deg der..?
  Er man homo så er man homo - og en del av minoritet. Lik det eller ikke, men se faktum i øynene; og vi har alt å vinne på å stå sammen om å kjempe mot uretten det er å bli sett ned på pga legning.