- Alle bør lære om Harvey


2397

innlogget

40217

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Alle bør lære om Harvey

Harvey Milk har fått plass i Hall of Fame,og den 22. mai ble "Harvey Milk Day" feiret i California. Gaysir var tilstede. Foto: Synne Hall Arnøy.


For første gang i amerikansk historie har en åpen homofil person fått en offentlig feiringsdag oppkalt etter seg. California hedret Harvey Milk på det som kunne ha vært ikonets 80-årsdag 22. mai.

Harvey Milks historie har inspirert mennesker verden over, særlig etter at den ble Hollywood-filmatisert.

Milk ble i 1977 den første åpne homofile folkevalgte fra en stor amerikansk by. Han fremmet inkludering og menneskerettigheter fram til han ble skutt og drept i 1978.

Schwarzenegger snudde

2009 ble et stort Milk-år. Harvey klatret opp på Californias “Hall of Fame” og ble tildelt “The Presidential Medal of Freedom” – den høyeste borgerutmerkelsen man kan motta i USA.

I tillegg snudde guvernør Arnold Schwarzenegger om og undertegnet papiret som gjorde 22. mai til “Harvey Milk Day” i California.

Milk anerkjennes dermed som borgerrettighetsleder, og skoler oppfordres til å undervise om hans liv og historiske bidrag. 

San Francisco-senator Mark Leno er mannen bak forslaget om å innføre Harvey Milk Day i California. - Vi kan takke Leno for at dagen endelig er et faktum, sier Stuart Milk til Gaysir. Foto: Synne Hall Arnøy. 

Irettesatte presidenten

Stuart Milk, Harveys nevø, mottok the Presidential Medal of Freedom på vegne av onkelen. Barack Obama kommenterte under utdelingen at “dette hadde vel ikke Harvey trodd, at en åpen homofil person skulle motta denne prisen.”

Stuart så seg nødt til å irettesette presidenten. – Harvey ikke bare håpet at LHBT-personer skulle bli respektert, anerkjent og feiret. Han levde og åndet for det, trodde på det, og ga livet sitt for det.

Stuart Milk og Barack Obama.

Stuart var bare 17 år da Harvey ble skutt. Han kom ikke ut av skapet før onkelen døde, men minnes en samtale de hadde.

– Da jeg fortalte mamma at jeg følte meg annerledes svarte hun bare at “det gjør alle”. Da jeg sa det samme til onkel Harvey svarte han at “ja, fordi du er annerledes. Og det er annerledeshet som bringer verden framover. Vær den annerledesheten, for det er medisinen verden trenger.” 

Alle bør lære om Harvey

Feiringen av den aller første Harvey Milk Day begynte i Sacramento allerede 12. mai. En rekke profilerte personer var samlet for å hedre ikonet, deriblant Daniela Sea, for mange kjent som Max i ”the L word”. Sea beskriver Harvey Milk som ”en sann helt”. 

Daniela Sea, kjent som Max i "the L Word" mener alle bør lære om Harvey Milk. Foto: Synne Hall Arnøy.

Hvorfor bør Gaysirs lesere lære om Harvey Milk?

– Alle bør lære om Harvey, mener Sea. 

– Han er et unikt eksempel på hva mennesker kan være og utrette. Han kjempet ikke bare skeive personers kamp, men ønsket å inkludere alle mennesker som av ulike årsaker blir diskriminert. Han bør anerkjennes og feires verden over.

- ”Don’t Ask Don’t Tell” blir historie

Speaker of the House of Representatives, Nancy Pelosi, var hovedtaler på et arrangement i regi av Equality California den 21. mai.

Til stående applaus proklamerte hun at ”don’t ask, don’t tell”, loven som gjør at homofile som tjenestegjør i militæret kan avskjediges uten annen grunn, synger på sitt siste vers.

- Det er utrolig flott at landets mest innflytelsesrike dame snakker uredd og direkte om skeives rettigheter, sier en tydelig rørt Stuart Milk til Gaysir.

Speaker of the House of Representatives, Nancy Pelosi. Foto: Synne Hall Arnøy.

Den offisielle minnedagen ble feiret med alt fra gatedans til dør-til-dør-aksjoner for å gjenvinne en felles ekteskapslov.

Den politiske eliten bevitnet et brusende Castro i San Francisco med Milk-shakes og Milk-coctails, og folk kunne sikre seg Harveys buksemodell til redusert pris.

Utenfor folkevennens kamerabutikk ble ”Castros borgermester” sitt ansikt inngravert i kopper, og det spektakulære Castro Theatre arrangerte gratisvisning av filmen Milk. Dagen ble også markert i andre stater, og i andre land. 

The Sisters of Perpetual Indulgence feiret Harvey Milk Day. Foto: Synne Hall Arnøy. 

Barna er klare

Da Gaysir møtte Stuart Milk  tidligere i år håpet han at Harvey Milk Day ville bli en dag der barn og ungdom lærte om skeiv historie.

Barneskolen Harvey Milk Civil Rights Academy har utarbeidet undervisningsopplegg der blant annet bildeboka “The Story of Harvey Milk”  brukes.

– Mange hevder at barn ikke er klare for å høre denne historien, sier David Gardner, som har illustrert boka.

– Jeg mener det er fullstendig motsatt. Er det noen som er klare så er det barna.

Illustratør David Gardner viser fram boken The Harvey Milk Story. Foto: Synne Hall Arnøy.

Under utdelingen av the Presidential Medal of Freedom møtte Stuart Milk en av de andre prismottakerne, Desmond Tutu. Den sør-afrikanske presten er kjent for sitt arbeid mot apartheid, og han har i senere tid omtalt homofobi som ”akkurat like urettferdig”. 

Tutu spurte Milk hva han gjør for å videreføre onkelens livsprosjekt. – Jeg svarte at jeg har reist verden rundt i ti år for å fremme LHBT-rettigheter, forteller Milk til Gaysir. – Tutu så meg dypt i øynene og sa “du må gjøre mer!”

Stuart tok oppfordringen på alvor og bare måneder senere var Harvey B. Milk Foundation en realitet.

Stiftelsens visjon er et samfunn der mangfold feires og hvor alle individer har full tilgang på alle sosiale rettigheter. 

Folk kan glede seg

Anette Trettebergstuen ble som en av tre europeiske parlamentarikere valgt inn i Harvey B. Milk Foundations styre tidligere i år. 

Anette Trettebergstuen, Stuart og Harvey Milk.

– Harvey Milk har betydd enormt mye for rettighetskampen ikke bare i USA, men verden over. Å feire ham er riktig i et historisk perspektiv, men først og fremst er det vår plikt å fortsette kampen Harvey startet, sier Trettebergstuen.

Hun ønsker å hedre Harvey også i Norge. – Jeg har noe på gang i forbindelse med skeive dager neste år, sier hun hemmelighetsfullt. – Folk kan glede seg.

Det finnes allerede muligheter for nordboere som ønsker å videreføre Milks arbeid.

– Harvey ville vært stolt av alle som jobber for skeive personers rettigheter internasjonalt, alle som kommer ut av skapet til tross for konfliktene dette kan medføre, og alle som står på for å avsette diskriminering, avslutter Stuart Milk.

Her kan du støtte den pågående kampanjen for å få Harvey Milk som frimerke. Du kan også kjøpe kunstverk til inntekt for Harvey Milk Foundation eller kopier av bysten som er satt opp til minne om Harvey Milk i San Francisco City Hall.  

Bartenderne på utestedet "Harvey's" hadde spesialdesignet tattoveringer for anledningen. Foto: Synne Hall Arnøy. 
Bevan Dufty rocker utenfor Harvey Milks kamerabutikk. Foto: Synne Hall Arnøy. 
Harveys buksemodell til redusert pris. Foto: Synne Hall Arnøy. 

ANNONSE

Kommentarer (11)

Ny kommentar ›

 • Reidar K

  26. mai 2010 15:17 Jeg hadde en kjempekrangel med NRK for å få dem til å vise dokumentaren om Harvey Milk i 1990, den vant pris som beste dokumentar i 1989 om jeg ikke tar feil.

  NRK (Ada Houg) ønsket IKKE vise den, og har til dags dato aldri gjort det. Kanskje på tide å høre om NRK kan gjøre noe med dette nå 20 år etter? Dokumentaren er absolutt se-verdig, og jeg vil tro NRK er kvitt de gamle spøkelsene fra 1990.

 • slettet_xkoV70R

  26. mai 2010 16:25 Så flott med egen Harvey Milk dag - og at han har kunnet bety så mye for rettighetskampen, tross tragedien!! Flott atikkel!!!
 • norwido

  26. mai 2010 16:57 Knallgod artikkel om høvdingen Harvey! Så spennende at Anette Trettebergstuen er valgt inn som en av tre europeiske parlamentarikere i fondet! Det er flott å lese litt internasjonalt dybdestoff. Thumbs up!
 • slettet_DqGhPD4

  26. mai 2010 17:52 Daniela er dritfin.
 • slettet_IVAKzr0

  26. mai 2010 18:25 Jeg kunne godt importert den bartenderen til sengen min any day
 • slettet_JRhZUSk

  27. mai 2010 00:17 Fin artikkel og ja til Harvey Milk feiring i Norge!
  -og jepp, Daniela Sea er strøken :)
 • slettet_3Ivphxl

  27. mai 2010 19:56 sterk artikkel, sterk mann, sterk historie! Takk til gaysir for lærdommen og påminnelsen om en som har banet vei for mangt og mange!
 • slettet_8vqh6zu

  29. mai 2010 04:41 Veldig god idé, 1950modell. Jeg kommer til å sende en forespørsel til NRK og håper så mange som mulig gjør det samme.
 • Jonah

  29. mai 2010 15:20 "For første gang i amerikansk historie har en åpen homofil person fått en offentlig feiringsdag oppkalt etter seg."
  www.gaysir.no

  "There is a Simon Nkoli Street in Amsterdam and a Simon Nkoli Day in San Francisco."
  http://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Nkoli

 • slettet_3Ivphxl

  30. mai 2010 01:57 "The creation of the first official day of recognition for any openly gay person in the history of this country has really touched people."
  Kilder (blant mange):
  http://www.foxnews.com/us/2010/05/22/california-states-observe-harvey-milk-day-honor-gay-rights-icon/ og
  http://www.huffingtonpost.com/2010/05/21/california-to-observe-fir_n_585478.html

  Tipper Simon Nkoli Day ikke er en offisiell dag. Her er nok Harvey den første.
 • Jonah

  31. mai 2010 00:00 bernais tipper at Simon Nkoli Day ikke er en offisiell dag! Selvsagt er den offisiell. Men Harvey Milk Day er altså på delstatsnivå.