Hvorfor "lyver" transer?


2434

innlogget

40217

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Hvorfor "lyver" transer?

Per Irgens er fetteren til Reidun i "Jentene på Toten", og sammen med sin kone Unn er de begge svært provosert over Hagens uttalelser. Foto: Lene Wikander.

Lene Wikander
19. mai 2010 00:00

Carl I. Hagen mener transpersoner i skapet driver bevisst løgn ovenfor sine nærmeste. 

I en kronikk i Aftenposten onsdag, anklager Carl I. Hagen transpersoner som ikke kommer ut av skapet for å bedrive bevisst løgn ovenfor sine nærmeste.

«En transperson som unnlater å informere om sin legning, og heller velger å leve under falskt flagg, lyve, skjule og forlede andre til å tro at de er vanlige heterofile menn, må ta ansvar for eventuelle senere konsekvenser fullt og helt», skriver Hagen.

Bakgrunnen for Carl I. Hagens kronikk er den prisbelønte NRK2-serien om transpersoner; «Jentene på Toten», der hans tidligere svigersønn deltok.

Carl I. Hagen mener i en kronikk i dagens utgave av Aftenposten at transpersoner i skapet driver bevisst løgn ovenfor sine nærmeste. Foto: frp.no

«Jeg synes det mest sentrale spørsmålet her er: Hvem er de virkelige ofre i denne situasjonen? Er det transpersonen eller de uskyldige barna? Hvor er barnas rettsvern?», spør Hagen som mener transpersoner i NRK-serien bevisst fremstilles «som noen stakkarslige personer vi alle skal synes synd på». 

Ingenting de heller vil enn å fortelle

Per Irgens er fetteren til Reidun i "Jentene på Toten”, og sammen med sin kone Unn er de begge svært provosert over Hagens uttalelser.

- Reidun, eller Truls Haugen som vi best kjenner ham som, sto ikke frem for noen før han fylte seksti, forteller Per Irgens.

- For oss og andre i familien var dette dramatisk, men ikke traumatisk. Truls var vel den siste vi ville trodd var transe, han var alltid veldig maskulin og en skikkelig kraftkar.

- Men en dag skrev han altså tretti brev der han fortalte om sin legning til familien og postla dem.

- Det er jo ikke slik at transpersoner som lever skjult, bedriver bevisst løgn, sier Per og Unn Irgens. Foto: Lene Wikander.

- Da jeg mottok brevet, ringte jeg ham straks og det første han sa var at da han hadde stått der ved postkassen etter å ha postet brevene, lurte han på hva straffen var for å bryte seg inn i en offentlig postkasse. Han var livredd.

- Det er jo ikke slik at transpersoner som lever skjult, bedriver bevisst løgn. Det er ingenting de heller vil enn å fortelle, men det kan og klarer de altså ikke. Da kan man ikke kalle dem løgnere, mener Irgens. 

Ikke bevisst løgn

Truls Haugen er leder i "Foreningen for transpersoner i Norge" og enig med sin fetter.

- Man kan spørre seg: Hvorfor "lyver" transer? Og da understreker jeg at løgnen må settes i gåsetegn for det er jo ikke bevisst løgn slik Hagen insinuerer det er snakk om, sier han til Gaysir.

- Det blir litt det samme som å spørre hvorfor Jeppe drikker. Som mennesker flest, ønsker også vi å være ærlige, men når det gjelder et tema som er så utsatt for stigmatisering, blir det altså veldig vanskelig for mange.

Reidun Campbell (Truls Haugen) er leder i Foreningen for transpersoner i Norge. Foto: Foto: Christine Heim.

- Jeg er også en av dem som ikke fortalte om dette til mine barn og det angrer jeg jo fryktelig på i dag, men jeg kan altså ikke gå tilbake å endre historien, sier Haugen.

- Når og hvordan man velger å stå åpent frem for barn og familie er veldig individuelt og avhengig av mange faktorer.

- Men uten større åpenhet og aksept i samfunnet vil det fortsatt være svært vanskelig for mange å stå frem, mener Haugen. 

Hagen undergraver sin egen målsetting

Per Irgens mener Hagen ironisk nok undergraver sin egen målsetting.

- Carl I. Hagen sier han forlanger åpenhet og ærlighet samtidig som han forfekter holdninger som bidrar til det stikk motsatte.

- Jeg forstår at Carl I. Hagen har opplevd dette som et slag i ansiktet på vegne av sin datter, og at han har svært personlige beveggrunner for å komme med et slikt utspill.

- Det er ikke lett når en i nær familie står frem med en annen legning enn normen. Det var ikke lett for oss da Truls sto frem heller og det er det fortsatt ikke.

- Det er vanskelig, det tar tid og det er helt naturlig, sier Per Irgens. Foto: Lene Wikander.

- Vi vil jo på den ene siden gjerne ha gode, gamle Truls som vi har kjent i seksti år tilbake. På den andre siden lærer vi oss sakte, men sikkert å bli kjent med og glad i Reidun.

- Det er vanskelig, det tar tid og det er helt naturlig.

- Men når Carl I. Hagen bruker sine egne, personlige erfaringer med enkeltmennesker til å nedverdige en hel gruppe mennesker, gjør han stor skade og bidrar altså til å motarbeide den åpenheten han selv etterlyser, mener Irgens. 

Overforenkler problemstillingen

Leder i LLH, Karen Pineholt er enig med Irgens og mener Hagens ønske om større åpenhet undergraves av hans egen retorikk.

- Motivet hans om større åpenhet er nobelt nok, men den stigmatiseringen av transpersoner som han bidrar til med denne kronikken, fremmer nok dessverre ikke det, mener hun.

Karen Pinholt mener Hagens ønske om større åpenhet undergraves av hans egen retorikk. Foto: Kaja Schau Knatten.

- Det finnes vel knapt en seksuell minoritet som blir så stigmatisert som den som bryter med tradisjonelle kjønnskonvensjoner og det bidrar Hagen sterkt til her.

- Vi har alle et ansvar for å være ærlige. Men det hviler også et stort samfunnsansvar på oss alle om å tilrettelegge for at åpenhet ikke blir møtt med sosiale sanksjoner, mener Pineholt.

Truls Haugen mener Carl I. Hagen overforenkler problemstillingen.

- Onsdagens kronikk av Carl I. Hagen presenterer en grov overforenkling slik han også har presentert problemstillinger rundt andre samfunnsminoriteter, mener han.

- I et historisk perspektiv ble trans-aspektet først satt på den politiske dagsorden i Norge i juni for to år siden da vi kom med i regjeringens LHBT-plan.

- Nå er tiden her. La oss være åpne og la oss komme ut! På tross av og ikke på grunn av Carl I Hagen, avslutter han.


Delta i debatt om saken på Gaysir Forum.


ANNONSE

Kommentarer (57)

Ny kommentar ›

 • slettet_PXgD4qe

  19. mai 2010 17:16 Jeg tror ikke familien Hagen er den enkleste familien å stå frem i uansett, så kanskje Hagen burde gå i seg selv litt også.

  Litt overraskende dog, at Hagen ønsker å bruke mediene i sin familieterapi.

 • slettet_HtsQUmt

  19. mai 2010 17:22 Han må uansett være glad for at han har kommet ut av klørne på Hagens skrekkabinett.
 • slettet_tdaJQ7m

  19. mai 2010 17:22 Jøss, hvem har vel lyst til å komme ut når man har sånne slue
  og nedlatende folk som Carl. Har ikke fått inntrykk av at barn som
  har en transefar lider spesielt mye. Forresten er det vanlig at shemales liker jenter også, så sånn sett er det ikke så falske liv.
  Carl har igjen frekkhetens nådegave.
  Må egentlig bare le av hvor sleip han er.
 • evgis

  19. mai 2010 17:24 Det forklarer jo egentlig bare det forkvaklede menneskesynet som Hagen og kanskje Høybråten, Krekar og andre mørkemenn har.

  Hurra for mangfoldet!

 • slettet_6T8BalT

  19. mai 2010 17:24 Kan ikke denne artikkelen komme på trykk i Aftenposten som motsvar til Hagens?
 • strindberg

  19. mai 2010 17:26 På Her&Nå på nrk i dag presiserte Hagen at han ikke kritiserte transpersoner generelt, men at det var direkte ment til hans eks-svigersønn.

  Hagen har jo i alle år invitert se&hør hjem til seg og på ferie, så det er vel ikke annet å vente enn at han tar familiefeidene også i media.

 • VoulezVous

  19. mai 2010 17:28 Tjaaaa.... hva skal man si... jeg har ikke sett serien "Jentene på Toten" annet enn glimtvis. Ad egen annerledeshet og komme ut-prosess som homse, skjønner jeg selvsagt dette med stigma.... men jeg synes i grunnen Hagens kronikk ikke var så ille. Ut fra hensyn til sin datter og barnebarn, må han få mene det han mener i det offentlige rom, og er ex-svigersønnen i sin fremferd slik som Hagen beskriver, bør jo denne også gå litt i seg selv. En ting er å håndtere sitt eget liv om du bare har deg selv å ta hensyn til. Har du satt barn til verden, er det vel noen flere hensyn som burde spille inn.

  Rent bortsett fra det, er jeg selvsagt en som aldri kommer til å lytte til Hagen som rettledende for noe i livet.

 • slettet_bS1GJ3c

  19. mai 2010 17:33 Tror folk tar seg litt for nær av det Hagen sier, det er tross alt sant.
  Kunne vel vært bedre formultert, så er skuffet.
 • slettet_A95ji94

  19. mai 2010 17:44 Jeg skjønner litt (kanskje ganske mye) at denne Carl føler at det som har skjedd i familien byr på store utfordringer. Men jeg undres over at han velger å "diskutere" interne familieforhold i media. Riktignok kan temaet ha almenn samfunnsinteresse. Likevel føles det sært at han velger den stien. JaJa...noen ordførersøknad er det i alle fall ikke.
 • Mr Viva

  19. mai 2010 17:55 Åhh, Hagen er så god han, liker han så godt! Kom til meg du Carl! Kan gi deg en ordentlig varm og god klem!!!
 • grisegutt

  19. mai 2010 17:59 Hagen viser enda en gang at han ikke eier moralsk og menneskelig gangsyn, ikke an gang alminnelig borgerlig anstendighet har han greid å tilegne seg.
 • regntøy67

  19. mai 2010 18:13 jeg har sett tv serien og,jeg synes di er tøffe som står frem på tv, og det hagen holder på med er meget synd for di andre i hans familie, familie problener får mann orden opp hjeme, har har jo vært gift før han traff eli og, han får ingen poeng av meg mer,jeg er meget skuffet over deg hagen, jeg er meget glad for jeg ikke er din sønn,hadde mann vært gay i din familie ,kam hende det og hadde vært problen, du får gå ut i avisen og trekke alt til bake ,vist du er en mann, håper du tenker deg om flere ganger meste gang før du gjør slikke ting,fy fy hagen, meste gang blir det bjørke ris på deg
 • Mirromurr

  19. mai 2010 18:17 Tenke seg at dette kom fra en Frp-mann. Jeg er overrasket :-(((

  Hagen burde skamme seg, dypt og inderlig. Selvfølgelig må det ha vært tøft for alle i omkretsen da en tidligere svigersønn kommer ut som Transperson, men det Hagen her egentlig sier at av hensyn til ektefelle og barn og sikkert svigerforeldre, burde han ha forblitt mann og holdt kjeft. Enkelte kamper må man ta for helsens skyld, andre for velværen og noen for selve livet. CIH tar sine kamper for å få støtte til sitt ego. Dette handler ikke om han, det handler om en mann som endelig fikk være den han alltid har vært. Tidspunktet for denne prosessen ville uansett aldri passet. Så derfor må man bare begynne.

 • slettet_SUSKLSj

  19. mai 2010 18:33 Carl I. Hagen er en tufs.
  Det er én ting å bevisst gå inn i et forhold for å forråde familien sin senere i livet, men det finnes da grenser..
  Dette er akkurat det samme som om en person hadde vært i et heterofilt forhold og så hadde kommet ut som homofil, bare på et annet felt.
  Verden har fortsatt langt å gå når det kommer til aksept, og aksept er nødvendig for at man skal kunne være ærlige i slike situasjoner - både mot andre og seg selv.

  Når det er så mange usanne myter og stigmatisering som det er i henhold til transseksualisme er det vanskelig å fortelle folk. Det er vanskelig å stole på seg selv. Jeg har brukt de siste 12 årene på å undres over hvilket kjønn jeg egentlig er, mest ubevisst. Heldigvis for meg er verden litt mer oppdatert innen emnet nå enn tidligere, så ble raskt sikker. Men det er vanskelig å fortelle noen at man er noe, når man ikke er sikker på om man er det selv engang.

  Og det er slik det er for de fleste som er transseksuelle, har jeg fått inntrykk av.

  Tenk litt på det, dere som er enige med Carl om at Lise har bedratt familien sin med vilje. :)

 • slettet_mvKzStY

  19. mai 2010 18:44 Det der med at Hagen liksom skulle beskytte barn/barnebarn er også bare tullete dumme argumenter. La gå at en tidligere svigersønn (nå trans) til en rikskjendis kanskje ikke burde stått fram i et NRK program. Men tanken hennes var nok ikke at dette skulle bli blåst opp slik som dette.
  Men at Hagen's argumenter liksom skal gjøre "skaden" mindre overfor barn/barnebarn er så dumt at man kan lure på om han egentlig tror det selv.
  Det beste han kunne gjort var å holde kjeft. Enkelt og greit. Nå vet minst 50% mer av befolkningen noe de ikke visste i fra før. Og det gjelder også barnebarna's naboer og kjente i nærmiljøet de bor i.

  Flott hjelp Hagen!!!!!!!!! Kunne ikke gjort bedre (skade) selv!!