Hjerterom


2429

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Hjerterom

"Bli fosterforeldre til en LHBTQ-ungdom!" oppfordrer denne reklameplakaten. - Skeive ungdommer er overrepresenterte blant de som trenger fosterhjem i California, forteller organisasjonen Family Builders. Foto: Better World Advertising.


Blant San Franciscos mylder av reklameoppslag er det ett som vekker Gaysirjournalistens nysgjerrighet: En smilende dame viser stolt fram et bilde av en kjekk, ung mann som får et kyss på kinnet av en annen ung mann.

Ved siden av står følgende oppfordring: ”Bli fosterforeldre til en LHBTQ-ungdom!”

– Skeive ungdommer er overrepresenterte blant de som trenger fosterhjem i California, opplyser David Baker i Family Builders, organisasjonen bak oppslaget.

– Prosjektet ”Pride & Joy” har som mål å rekruttere familier til disse ungdommene.

Åpne dører og hjerter

– Mange ungdommer opplever å bli avvist av sine omsorgspersoner basert på seksuell orientering og kjønnsuttrykk, fortsetter Baker.

– Derfor er behovet stort for familier med åpne dører og hjerter - skeive og straighte, gamle og unge, par og single. 

Prosjektet ”Pride & Joy” har som mål å rekruttere familier til skeive ungdommer.

Lynne og Mike Angel Martin-Del-Campo har vært fosterforeldre til over 500 barn siden 1987. Noen har vært del av familien i et par uker, andre i mange år. 

– Det krever naturlig nok tid og tålmodighet å bygge tillit hos barn som ofte har opplevd svik og misbruk fra voksenpersoner. Men det viktigste verktøyet du kan ha som omsorgsperson er et stort hjerte, mener Lynne.

Healende effekt

Hun snakker med et varmt smil og smittende engasjement. Da hun og Mike ble fosterforeldre var det fordi de ønsket å gi barn i vanskelige oppvekstsituasjoner et alternativ.

– Jeg skulle ha vært i fosterhjem selv, forteller hun.

– Som voksen dukket det opp et behov for å bruke mine erfaringer til å bidra positivt i andres liv. Å se fosterbarna mine blomstre har en healende effekt på meg. 

Lynne og Mike Angel Martin-Del-Campo med sosialarbeider Mary Kinder Morton. Foto: Synne Hall Arnøy. 

Leker med kjønnsroller

Mange skeive ungdommer har vært del av familien deres.

– Jeg husker en gruppe på to gutter og en jente, mimrer Lynne. - Den ene gutten var det jeg kaller ’fleksibel’, den andre var tilsynelatende veldig straight. Da jeg kom hjem fra butikken en dag var alle dresset opp i kjoler. Vi lekte med kjønnsroller resten av dagen, ler hun.
 
Er det annerledes å være foreldre til skeive ungdommer?

– Jeg vil si nei. Alle ungdommer har sine unike utfordringer. Det er alltid viktig å lytte, også til det som ikke blir sagt, og å være åpen for samtaler når ungdommene føler seg trygge nok til å snakke, sier Lynne.

Mike nikker, og legger til: – Hvert eneste ett av fosterbarna våre er en gave. Men noen ganger trenger de hjelp til å se dette selv. 

1. mai: Som del av arrangementet "Coming Out for Justice" forteller Lynne Martin-Del-Campo interesserte om sine erfaringer som fostermor. Foto: Synne Hall Arnøy. 

Ba om at demonene måtte forlate ham

Cody er 19 år og har bodd i ulike fosterhjem siden han var fem. Han forteller Gaysir om en oppvekst på rømmen fra sin egen identitet.

– En periode hadde jeg en fostermor som helte ”hellig vann” på meg hver kveld og ba til høyere makter om at demonene måtte forlate meg, og jeg ble banka av de andre ungdommene jeg bodde med. Jeg lærte fort at det var viktig å skjule hvem jeg var, sier han.

Som 16-åring ble Cody plassert hos Steven Cullen og partneren John Aguirre. Paret har tilsammen hatt ti fosterbarn, hvorav tre har identifisert seg som LHBTQ.

– Ingen av fosterfamiliene jeg hadde vært i så langt ”taklet meg”, mye fordi jeg er homo, fortsetter Cody.

– Steven og John lærte meg å være stolt av meg selv for den jeg er. De hjalp meg gjennom en skakkjørt skolesituasjon og inspirerte meg til å fortsette å leve. 

- Jeg lærte fort at det var viktig å skjule hvem jeg var, sier Cody. Her er han sammen med fedrene Steven og John. Foto: privat. 

Ønsket å adoptere alle

– Homofile fosterforeldre er akkurat som heterofile fosterforeldre, bare mye bedre! utbryter Cody lattermildt, og legger til med en mer seriøs tone:

– Det som skiller fedrene mine fra de andre familiene jeg har bodd hos er ikke først og fremst at de er homofile, men at de virkelig bryr seg. I tillegg er det selvsagt deilig å ha foreldre som ikke dømmer meg eller sier ting basert på manglende forståelse.

Cullen og Aguierre endte opp med å adoptere Cody.

– Vi har adoptert flere av fosterbarna våre og har ønsket å adoptere alle sammen, forteller Cullen.

Tre prosent i skeive familier

I følge en rapport fra 2007 lever omlag 14 100 barn med skeive fosterforeldre i USA, omtrent tre prosent av landets fosterbarn.

Ulike lover gjelder i ulike stater. California er en av statene med høyest andel skeive fosterforeldre.

– Jeg er heldig som bor i en stat der folk likebehandles, sier tidligere fosterfar Sean Henriques fra New Jersey, en annen stat der andelen skeive fosterforeldre er høy. 

Sean Henriques fra New Jersey. Foto: privat. 

På bloggen sin forteller han om opplevelser knyttet til det å være homofil fosterfar.

”I fjor ble jeg og min daværende partner invitert til vårt første fosterbarns barnehageavslutning. Hun hadde vært gjenforent med den biologiske familien sin en stund. Helt ærlig: Jeg var litt nervøs på forhånd, seremonien ble holdt i en liten bygd. Jeg håpet å kunne feire hovedpersonen på diskret vis fra bakerste rad.

Klasserommet var smekkfullt da vi ankom, og innen sekunder ble vi oppdaget av den lille prinsessa på fire.“DE TO PAPPAENE MINE ER HER!!!” ropte hun. Hun løp mot oss, ga oss store klemmer, tok begges hender og geleidet oss rundt i rommet.

Hun introduserte oss som “mine to pappaer” og slang inn et par “jeg har to pappaer fordi jeg er heldig”. Det var både overraskende og hjertevarmende. En bekreftelse på at barn ikke kjenner til fordommer før de lærer dem.”

I Norge sier retningslinjene for fosterhjem at “homofile, lesbiske og enslige kan velges dersom barnevernstjenesten finner at dette vil være til det aktuelle barnets beste.”

Steven Cullen kommer gjerne med tips og råd til skeive som vurderer å bli fosterforeldre. Gaysir har Cullens kontaktinformasjon.

Organisasjonen Colage har samlet et stort register av bøker og ressurser for skeive foreldre og barn med skeive foreldre.


Del gjerne egne erfaringer i kommentarfeltet.


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • kjetil1979

  12. mai 2010 11:43 Sweet! Men er kanskje lettere i Norge siden folk her er mer liberale og tolerante. Det som jeg synes er viktig er jo at konservative religiøse ikke blir fosterforeldre eller adopsjonsforeldre. Dette pga de plager barnet vil få pga sin legning.
 • Nevrotica

  12. mai 2010 12:23 Jeg blir så glad og inspirert når jeg leser slikt. Kunne ha tenkt meg en slik ordning i Norge.
 • slettet_gBittX5

  12. mai 2010 16:49 "I Norge sier retningslinjene for fosterhjem at "homofile, lesbiske og enslige kan velges dersom barnevernstjenesten finner at dette vil være til det aktuelle barnets beste." "

  Sier de virkelig dette? Det insinuerer jo vitterlig at homofile og lesbiske bør gås etter i sømmene i større grad enn heterofile. Hvis det hadde stått "somaliere og pakistanere" så hadde det blitt ramaskrik. Men det er alltid ok fra statlig hold å holde ekstra øye med den homofile befolkningen.

  Og så er det noe interessant over hvordan skeive foreldre (to pappaer eller to mammaer) alltid skal understrekes, selv fra dem selv, at de er to av samme kjønn. Lærer man barna sine opp til å referere til dem som det? Hva er tanken bak? Synliggjøring?

 • slettet_3Ivphxl

  13. mai 2010 14:25 Så utrolig bra artikkel! Med et tema som helt klart burde få mer oppmerksomhet!
 • slettet_xkoV70R

  13. mai 2010 18:18 Kjempebra artikkel!! Viktige forbilder!
 • Amadeus

  14. mai 2010 13:43 Det er mange barn i Norge som trenger fosterforeldre...
  Og mange homofile par som onsker aa foreldreansvar...
 • _Minke_

  14. mai 2010 14:51 Veldig bra artikkel! Men, vil si meg litt uenig i det at det er lettere i Norge. USA er så utrolig my større enn oss, men vi har nokk av konservative holdninger også her. Barnevernet i Norge er godt, bedre enn mange andre steder, dog ikke godt nok og fremdeles alt for preget av at TingTarTid. Og jeg sier: Hør, hør, til Defying Gravity. Ja, det er godt i norge, men ennå har vi utrolig my å jobbe med. Viktig at vi er klar over det, og fortsetter å strebe mot likestilling, ikke bare med tanke på homofile og lesbiske, men alle former for familier eller folk som vil hjelpe, perfeksjon av det vi har som er godt.