"Jeg har ikke pappa! Jeg har donor!"


2425

innlogget

40217

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

"Jeg har ikke pappa! Jeg har donor!"

Illustrasjonsfoto: Turid Saursaunet.

Synne Hall Arnøy
22. mar 2010 00:00

Homo er det mest brukte skjellsordet i norske skoler. Gaysir var tilstede da rettighetsforkjempere fra ulike nasjoner møttes under FNs kvinnekommisjons sesjon i New York for å diskutere homofobi i utdanning.

Homofili har lenge vært et tabubelagt tema i FN grunnet det enorme gapet mellom ulike nasjonale holdninger.

Dette ble tydeliggjort da nåværende president i generalforsamlingen, Ali Treki, i en pressekonferanse i fjor omtalte homoseksualitet på følgende måte: ”I am not in favour of it.”

Ikke før i 2008 kom FNs deklarasjon om seksuell orientering og kjønnsidentitet, kun støttet av 67 av de 192 medlemsstatene.

Under FNs kvinnekommisjons sesjon i New York tidligere denne måneden hadde tre av de mange paneldebattene skeiv tematikk.

Mange hadde møtt opp for å høre International Lesbian and Gay Associations (ILGA) seminar om homofobi i utdanning, med hovedtalere fra Canada og Uganda.

Inn i læreplanen

Canada etablerte tidlig et inkluderende lovverk for sine skeive borgere. Blant annet var landet nummer fire i rekken av stater som utfører ekteskap mellom to personer av samme kjønn.

Helen Kennedy, leder i Egale Canada, mener utdanning er vel så viktig i land som har lovverket ”på plass”.

Helen Kennedy er leder for Egale Canada. Foto: Synne Hall Arnøy.

– Homofobi og transfobi eksisterer dessverre overalt, hevder hun.

– Heldigvis er vi ikke født med et homofobisk gen, det skapes over tid. Derfor er det utrolig viktig at utdanning om seksualitet begynner så tidlig som mulig.  

Kennedys seks år gamle sønn ble møtt med følgende spørsmål fra en voksen i et bursdagsselskap: ”Hvor er pappaen din?”

Da seksåringen svarte at han ikke hadde noen far, fikk han til replikk at (godt kjent for alle Monsen-debattanter) ”alle har en far”.

Seksåringen så på den voksne med et oppgitt blikk, satt hendene på hoftene og sa med en belærende tone: ”Jeg har ingen pappa, jeg har en donor!”

– Han vet at familien hans er annerledes, fortsetter Kennedy.

– Men når seksåringer må utdanne voksne er det noe som mangler på læreplanen! 

”That’s SO gay!”

I følge en canadisk undersøkelse fra 2009, utført blant 1700 ungdommer i high school, føler tre fjeredeler av LHBTQ-elever seg utrygge på skolen.

Setninger som ”that’s so gay!” høres flere ganger om dagen. Overraskende for mange viser undersøkelsen at unge jenter oftere er utsatt for mobbing på bakgrunn av seksuell orientering enn unge gutter, og at mobbingen hovedsakelig kommer fra andre jenter.

– I Canada har vi møtt utfordringene rundt mobbing med å styrke våre gay-straigh alliances (GSA), forteller Kennedy. GSA er studentorganisasjoner som har som mål å skape et trygt og inkluderende skolemiljø.

– Fordi det finnes utallige lærere med gode intensjoner, men som ikke har det riktige verktøyet, har vi utarbeidet en nettside med drøssevis av gode ressurser. Her finnes konkrete forslag til øktplaner, bøker, filmer etc. Alle som kjenner en lærer bør sende vedkomne link til denne siden, oppfordrer hun.

Dødsstraff

Val Kalende lot seg avbilde sammen med kjæresten i ugandiske aviser.

Kontrasten til det canadiske perspektivet var naturlig nok enorm da Val Kalende fra Freedom and Roam Uganda presenterte landets skeive utfordringer.

Den etter hvert mye omtalte loven som vil straffe enkelte homoseksuelle handlinger med døden ble tema.

Loven vil til og med gi fengselsstraff for cross-dressing, eller dersom du vet om at ”homoseksuelle handlinger” foregår uten å rapportere dette.

Kalende oppfordrer folk til å spre den pågående underskriftskampanjen mot loven.

– Utrolig mye handler om å formidle kunnskap i Uganda også. Homofili beskrives som importert og ”motstridende med nasjonale verdier” når sannheten er at det florerer av bevis blant annet på at tidlige konger hadde sex med andre menn, sier hun.

Kalende har valgt å fortelle sin historie offentlig, og har til og med latt seg avbilde med kjæresten sin i ugandiske aviser. Vel vitende om faren hun setter seg selv i velger hun å fokusere på hvordan hennes åpenhet kan bidra i livene til unge ugandere.

Vold og trakassering

– Da jeg var 14 år hadde jeg aldri hørt ordet homofili, forteller hun.

– Veldig mange homofile undommer i Uganda tar selvmord. Det er utrolig viktig og sterkt å få fortelle sin historie. Den muligheten har ikke ugandiske ungdommer.

Kalende beskriver mye vold og trakassering rettet mot LHBTQ-personer.

– Når lesbiske jenter voldtas har de ingen beskyttelse i lovverket, sier hun.

– Da jeg var 14 år hadde jeg aldri hørt ordet homofili, forteller Val Kalende. Foto: Synne Hall Arnøy.

Til tross for at det er utenkelig for Freedom and Roam Uganda å få offentlig tillatelse til å utføre skolebesøk, har de gjort enkelte avtaler direkte med rektorer.

Kalende snakker med stor ro, og også med håp. 

– Vi må heve stemmene våre, sier hun med et bestemt ansiktsuttrykk.

– Jo oftere vi snakker dess mer kan vi endre folks holdninger.

Til tross for vidt forskjellige hverdagslige utfordringer er Kennedy og Kalende enige om strategien framover: Utdanning er nøkkelen til tryggere liv for LHBTQ-personer.

– Her kan alle gjøre sin bit, verden over, avslutter Kennedy oppfordrende.

Les mer om den canadiske undersøkelsen
her.


ANNONSE

Kommentarer (34)

Ny kommentar ›

  • Amadeus

    22. mar 2010 08:33 Super artikkel, godt fundamentert om homofobi ulike steder i verden.
    Veldig bra at dette står på agendaen til FN!
    Reiser til Uganda om noen uker for å møte den lokale LHBT-organisasjonen der, som jobber iherdig med å få stoppet lovforslaget.
  • Fringe

    22. mar 2010 08:56 @scabo: m.a.o. La voksne mennesker ta den diskusjonen med 6 år gamle barn?

    Du står jo fritt frem til å fronte ditt ståsted, men det finnes alltid tid og sted for å gjøre slike ting, men la barna være i fred...

  • slettet_FT5oUkg

    22. mar 2010 09:26 Til Scabo: Det stod vel ingen steder at det å motsette seg barneproduksjon gjennom ulike reproduksjonsteknikker er tilsvarende kriminalitet mot homofile i Uganda. Artikkelen forsøker vel snarere så sammenlikne situasjonen i ulike land. Så får det være opp til oss lesere å være enig eller uenige med de som blir intevrjuet.

    Det er derimot en tendens at visse konservative krefter gjemmer et homofobisk menneskesyn bak fanen "for barnets skyld". Jeg synes seksåringen sa det ganske treffende. Det er klart det kan være provoserende med barn som snakker rett fra levra. Men hvem er vi til å fortelle barnet at han har en far hvis han selv ikke føler at han har det. Flott at du blir provosert og starter debatt! Det er viktig. Donordebatten er en etisk problemstilling vi skal ta på alvor.

    Jeg har setter forøvrig stor pris på å bli oppdatert på homopolitikken rundt om i verden. Det er lett å glemme hvordan sistuasjonen faktisk er i land utenom vesten. Keep up the good work Gaysir!

  • 0vid

    22. mar 2010 10:40 Så søtt med en 6-åring som "belærer" voksne om nye familieformer da! Det er ikke sikkert stemningen er like søt når 16-åringen spør sin mor om med hvilken rett hun ga han en donor og ikke en far.

    At homo er et skjellsord i den norske skolen er velkjent og skal liksom skyldes uvitenhet og fordommer? Alle ser ut til å lukke øynene for at for mange gutter er homfobi en forutsetning for at de utvikler en heteroseksuell identitet.

  • slettet_PXgD4qe

    22. mar 2010 11:03 16 åringen må gjerne være sint på moren sin fordi han fikk en donor istedenfor en far, men uten den donoren hadde han aldri eksistert så han burde vel være glad til tross alt:)

    Ellers var det mye interessant her, og positivt at vi har mennesker som jobber for at folk skal få det bedre også andre steder i verden hvor diskusjonen rundt homofili er på et helt annet plan enn her.

  • Dhalgren

    22. mar 2010 11:43 Seksåringen vet altså ikke at han ble unnfanget av en enkelt eggcelle fra en bestemt person og en enkelt sædcelle fra en bestemt person. Han vet ikke at han har en bestemt person til mor og en bestemt person til far.

    Barnet er naturlig nok lojal mot sin mor og forsvarer lojalt de historiene mor har fortalt ham. Og moren pynter seg med guttens lojalitet, med hans mekaniske repetisjon av de løgnene han er blitt fortalt.

    Spørsmålet er jo hvordan noen kan forsvare at moren lyver for gutten.

  • slettet_upHFBbk

    22. mar 2010 12:26 Enig med scabo jeg.

    Og selvfølgelig har alle en biologisk pappa..hvordan kan noen bestride det. Men det er vel en rettslig pappa man sikter til her. Men jeg personlig synes det blir kunstig å si at man ikke har en far. Og jeg er ikke uten videre tilhenger av enkelte reproduksjonsteknikker.

  • slettet_3Ivphxl

    22. mar 2010 12:44 Takk til gaysir for en engasjerende og flott politisk artikkel! Det er fint at det trykkes artikler med tyngde.
  • Mini Me

    22. mar 2010 14:17 Hvem i all verden følger opp med "alle har en far" til en seksåring som sier han ikke har det? Nå var jo situasjonen ganske grei her, men mannen kunne jo ikke vite det. Tenk om gutten nettopp hadde mistet faren sin e.l. var det det noe å presse på i ett bursdagsselskap? Da har man takt og tone, du.. Men høflighet overfor barn er kanskje ikke så viktig??

    Ellers synes jeg det var en bra artikkel, jeg så ikke på det som om situasjonen i Uganda på noen som helst måte ble likestilt med situasjonen i Norge. Det er vel ingen som tviler på at homokampen har kommet MYE lenger i Norge enn der.

  • 0vid

    22. mar 2010 14:25 For noe sludder som framføres her - artikkelen blir ikke bra bare fordi homohatet er intenst. Av en eller annen grunn ser jeg en sammenheng i den virkningen HIV og AIDS har hatt for seksuell frigjøring i Afrika og den nymoralismen som popper opp blant norske homoseksuelle hver gang nye smittetall gjøres kjent. Skriv en artikkel om det fenomenet, Synne!
  • slettet_H0Ls2Na

    22. mar 2010 14:53 Alle har en far ja, men tenk på alle hetrofile jentene som hadde seg et ligg på byen å ble gravid da... De har overhode ikke peiling hvem faren er... Mye verre d, å de er MANGE flere en de som faktisk har brukt donorer!!!!
  • slettet_upHFBbk

    22. mar 2010 15:29 Enig med "Mini me" i at det er skammelig å snakke til en seksåring på den måten, det synes jeg virkelig.

    Men jeg synes også at en seksåring bør ha rett til å vite sannheten, at han har en far, men at han er ukjent. Altså han har en pappa som alle andre, men at han ikke vil ta del i guttens liv.

    "Jeg har ikke en far, jeg har en donor"! Litt trist.

  • slettet_2sEVvIt

    22. mar 2010 17:20 Overraskende mange forutinntatte holdninger ute og går, også på steder man skulle tro det var mindre av det... Hva vet vi om hva gutten har fått vite eller ikke vite i dette tilfellet? Og hvor mye skal vi ærlig talt analysere inn i utsagnet han kom med? Det er også påfallende hvor mange krav som stilles til alternative familieformer når det er homofili involvert, i forhold til familieformer som bygger på heterofil praksis, som Celine er inne på. Når så vi eksempelvis sist en debatt angående retten disse barna har til å vite hvem faren er?
  • slettet_FT5oUkg

    22. mar 2010 17:58 Der sa du det Soya! Definisjonen Far kan være så forskjellig. Vi får jo håpe og regne med at mødrene i dette tilfellet lar barnet få lov til å definere dette selv når det blir stort nok til å skjønne omfanget. I mellomtiden er det jo de voksnes jobb å forklare verden på en forståelig måte. Det handler jo ikke om løgn, men om definisjoner barnet kan kjenne seg igjen i. Det er jo en realitet at denne donoren, som noen ønsker å definere som far, ikke finnes i barnets liv, så hvorfor definere fram en forelder barnet aldri kan regne med. Det må jo virke mer løgnaktig for barnet?

    At gutter må få lov til å være homofobe for å utvikle en kjønnsidentitet er det største sludder jeg noen gang har hørt! Hvor mange psykologer og identitetsforskere støtter et sånt syn? Ja, da må vel jeg få lov til å være rasist jeg da, for å utvikle min identitet som hvit nordmann...

    Artikkelen er jo selvsagt ikke bra fordi det finnes homohat her i verden, men fordi den belyser dette i et forum hvor det tydeligvis trengs å ta en debatt. Og fordi den gjør det på en god måte.

  • Wilde

    22. mar 2010 18:20 En mor som dør i barsel eller en far som dør før barnet er født kan heller ikke være i livet til barnet og ikke en person som barnet kan regne med. Det er ingen som da ville sagt at barnet ikke hadde noen far eller mor. Definisjonen far er ikke hvordan sædcellen ble avgitt, om det var ved et samleie eller runke i en kopp. Definisjonen far er den personen som avga den ene halvdelen som behøves for at et egg skal dele seg. Om løgnen er et resultat av begrepsrelativisering (nei, du har ingen far - de egenskapene jeg ville ha ble funnet i en katalog og mikset sammen med egget mitt) eller en bevisst løgn (nei, faren din stakk av før du ble født) betyr ingenting for dette mennesket.