Stians skapsorti


1702

innlogget

40671

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Stians skapsorti

17 år gamle Stian André Trøan Strand fryktet det verste da han kom ut av skapet som homofil. Uten grunn. - Jeg har jo kun fått positiv respons!. Foto: Linn Kristin B. Nordseth.

Linn Kristin B. Nordseth
27. feb 2010 00:00

Stian var redd verden ville gå under hvis han kom ut av skapet. I stedet opplevde han at verden møtte ham med åpne armer.

Stian André Trøan Strand (17) fra Trondheim stod frem som homofil i september i fjor. Han hadde til gode å lese en positiv historie om det å komme ut av skapet.

Derfor vil han fortelle sin historie, slik at flere unge skeive kan ta del i det positive og se at åpenhet nytter.

Tungt å bære på

Stian har egentlig visst hele tiden at han er skeiv, men det var først for et år siden at han tok et oppgjør med seg selv og bestemte seg for å gjøre noe med den vissheten.

– Jeg har alltid visst det, men jeg har nok fornektet mye opp gjennom tiden. Før spurte jeg meg selv hvorfor, og grublet mye på det, forteller Stian til Gaysir.

– Jeg skjønte ikke hvorfor jeg følte det som jeg følte. Dessuten tenkte jeg at jeg ikke trengte å fortelle det til noen, men så traff jeg en gutt som fikk meg til å se annerledes på det.

Gutten som fikk ham til å se 

Åpenhet nytter, mener Stian. – Jeg har alltid visst det, men jeg har nok fornektet mye opp gjennom tiden. Foto: Linn Kristin B. Nordseth.

Da Stian traff en helt spesiell gutt i juni, begynte det å løsne litt.

– Da jeg møtte denne gutten hadde han fortalt om seg selv til noen venner, og jeg husker jeg var veldig skeptisk til å møte vennene hans. Men så opplevde jeg at de godtok ham uten å stille spørsmål, og da ble jeg både litt sjalu og litt sjokkert.

– Det at jeg så hvor uproblematisk det var for ham, fikk meg til å ta tak i det selv for alvor. Jeg begynte med å fortelle det til noen venninner. Så fant søsteren min det ut gjennom felles bekjente.

– I september fortalte jeg det til hele familien min, og de støttet meg gjennom hele fasen til jeg kom ut for resten av vennene mine i desember. 

– Ingen negative tilbakemeldinger

Stian har så langt ikke fått noen negative tilbakemeldinger etter at han stod fram.

– Vennene mine var glade for at jeg fortalte dem det. De støttet meg, og virket nesten litt skuffet over at jeg ikke hadde fortalt det før.

- Familien min tok det også helt fint. Alle godtok det. Folk kom bort til meg og sa at det var greit.

– Jeg vet ikke helt hva jeg hadde forventet, men jeg hadde ikke forventet så mange positive tilbakemeldinger. Jeg tror man bygger opp spenninger ved å gå rundt og kverne på ting. Mange føler sikkert at de aldri kan si det til noen, og når man først sier det, så innser man at det er ok.

– For mitt vedkommende var det overhodet ikke så ille som jeg hadde trodd. Jeg har jo kun fått positiv respons!

Åpenhet alfa omega

Stian synes stort sett det er greit å være ung og homofil i 2010, men han legger ikke skjul på at det ikke alltid er like enkelt.

Stian bor i Trondheim, men ønsker å flytte til Oslo for å gå på skole. Foto: Linn Kristin B. Nordseth.

– Noen ganger har jeg selvfølgelig blandede følelser. Det kan være vanskelig å forholde seg til annerledesheten, men som moren min sier: ”Du er fortsatt Stian”. Man kommer langt bare ved å godta at man er den man er.

– Dessuten tror jeg det er viktig å snakke om det og være åpen om det hvis noen spør.

–Det jeg har reagert på tidligere, er at jeg ikke har sett noen positive historier om det å komme ut. Nettopp det at den synsvinkelen uteblir, bidrar til å opprettholde frykten og å gjøre ”skap-spøkelset” større, mener Stian. 

– Jeg oppfordrer folk som er i samme situasjon som meg til å snakke om det. Bli kjent med det, gå inn i det og møt andre. Jeg trodde ikke at noen kom til å godta det, så for meg var det utrolig godt at jeg klarte å si hvem jeg er. 

Pilotdrømmen

Stian går for tiden på skole i Trondheim, men har lyst til å flytte til Oslo til høsten hvis han kommer inn på skole. Han har allerede planene klare for fremtiden.

– Drømmen min er å bli pilot, så det har jeg tenkt å satse på. Planen er å ta det gjennom militæret, men jeg er veldig klar over at det kommer til å bli hardt.
 
– Ellers forsøker jeg å forholde meg rolig og avslappet til fremtiden. Jeg tar ting som det kommer. Jeg løper ikke etter kjærligheten heller. Alt til sin tid, sier Stian og smiler.

Stians blogg kan du lese mer om hvordan det var for ham å komme ut av skapet.


Har du en historie du vil dele med Gaysirs lesere om det å komme ut av skapet? Da vil vi gjerne komme i kontakt med deg. Send en mail til redaksjonen: ketil@gaysir.no


ANNONSE

Kommentarer (48)

Ny kommentar ›

 • AdrianW

  27. feb 2010 13:56 endelig noe som er litt interessant
 • Justin Case

  27. feb 2010 16:00 med fare for å virke negativ? hvor er nyheten i dette? at det ikke er så farlig å komme ut av skapet?

  men ellers veldig koslig lesing da:)

  red:
  Stian André Trøan Strand (17) fra Trondheim stod frem som homofil i september i fjor. Han hadde til gode å lese en positiv historie om det å komme ut av skapet.

  Derfor vil han fortelle sin historie, slik at flere unge skeive kan ta del i det positive og se at åpenhet nytter.

  ok, la gå^^ flott at han vil være et forbilde!:) jobber selv i fadderordningen til Skeiv Ungdom Trøndelag og møter ofte unge skeive som lurer på hvordan det er å være åpen, hvordan de skal komme ut av skapet, hvordan venner reagerer osv. Men en ting skal sies; vi får mange flere henvendelser fra jenter enn gutter! så flott at Stian vil være et forbilde for unge trøndergutter!:D

 • Maxim

  27. feb 2010 16:24 Ikke akkurat en bombe av en sak, men bra at dette får plass også. Det blir liksom nok negativt fokus, så da er en liten solskinnshistorie kjærkommen avveksling. Selv om nyhetens verdi er minimal.
 • Gluten

  27. feb 2010 17:25 ikke store nyheten, men ok
 • slettet_eoVo3sP

  27. feb 2010 19:51 Herlig Stian <3
 • geiranton

  27. feb 2010 22:07 Det er nu pinadø bedre at de skriver om dette da, enn bare om alle de festene som Oslofiffen har i og rundt Karl Johan..

  Jeg tror ikke reporterne i Gaysir har bilgodtgjørelse for å kjøre lengre enn til Sinsenkrysset, det virker ihvertfall slik...

  Flott å lese om Stian fra Trondheim...

 • TheStud

  27. feb 2010 22:28 Du kan være et forbilde for mange, stå på ;-)
 • jensyboi

  28. feb 2010 02:39 Jeg er enig med Stian. Det er ikke så farlig å være homo i norge, det er bare å være seg selv, og så går det som regel bra. Jeg har møtt noen negative folk, men dem er det bare å si dra til helvete til, og så gjør de det. Det eneste jeg savner er at det ikke er like lett å finne seg noen som homo. Man må nesten ut og lete for å finne noen, men da blir det bare påtatt. Heteroene kan bare vente til det detter en fin jente/gutt i fanget deres. De har jo potensielle kjærester rundt seg hele tiden. Det andre er at siden våre potensielle kjærester er så få er det vanskelig å finne noen man virkelig liker. Sånn, det var det, en rotete melding.
 • coach

  28. feb 2010 03:13 Ojsann... fantastisk nyhet.
 • slettet_nqlLUOp

  28. feb 2010 04:14 Enda en Stian som er bøg
 • slettet_2raeRMa

  28. feb 2010 04:28 Fint innleg, synd alle ikke er like heldige da
 • slettet_JPqjad2

  28. feb 2010 04:36 Det er mange gode og positive "komme ut historier" så denne artiklen er bare sprøyt og et makkverk!! Skjønner godt at gayromeo har fått masse nye meldemmer de siste månendene. Gaysir har blitt skikkelig tragisk! Alt som står her har jeg lest før! For flere år siden!!!!
 • slettet_JPqjad2

  28. feb 2010 04:50 joa, men å framstille dette som noe nytt liksom??
 • slettet_zssLx9E

  28. feb 2010 04:56 Fin historie, men halvparten av menneskene her inne har en lignende historie, skal dere komme med en artikkel om hver?
 • Buldre

  28. feb 2010 05:49 Flott Stian!
  Jeg hadde samme opplevelse selv da jeg kom ut.
  Alle var bare positive!