Når frihet blir andres ufrihet


1771

innlogget

41809

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Når frihet blir andres ufrihet

Karen Pinholt. Serien "Skeive refleksjoner" er en artikkelserie hvor Gaysir inviterer skriveføre LHBT-personer til å uttrykke sin dagsaktuelle mening.

Karen Pinholt
19. feb 2010 00:00

Tirsdag i denne uken bestemte jeg meg for å anmelde Mohyeldeen Muhammad for hatefulle ytringer mot homofile. Det er ikke en beslutning jeg tar lett på.

YTRINGSFRIHETEN er en grunnpilar i det norske demokrati og er en grunnpillar i alle frie demokratier. Retten til å si hva man mener, uansett om det man mener er upopulært eller politisk ukorrekt er nødvendig. Det er en rett som homokampen har vært avhengig av for å komme dit vi er i Norge i dag. Den er nært forbundet med retten til å være den man er og si og vise det tydelig i det offentlige rom.

DET VAR YTRINGSFRIHETEN som gjorde det mulig for Kim Friele å ta til orde mot kriminalisering av homofile i Norge. Det er takket være ytringsfriheten vi har kunnet sette det ene etter det andre upopulære spørsmål på dagsordenen og kunnet bruke gode argumenter til å vinne frem med rettigheter som retten til ikke å bli betraktet som syke, retten til ikke å bli diskriminert, retten til å gifte oss, retten til å adoptere og retten for våre barn til å ha to foreldre. Det var til og med ytringsfriheten som gjorde det mulig for oss å ta til kraftig motmæle når Nina Karin Monsen ble hyllet for å hetse homofile og lesbiske.

DET ER YTRINGSFRIHETEN som har gjort det mulig for oss å ha parader gjennom byen for å synliggjøre at vi finnes. Den samme ytringsfrihet brukes nå blant annet i mange Øst-Europeiske land for å kunne avholde parader som et av de viktigste politiske våpen i kampen for likestilling. Det er ytringsfriheten som i dag gjør det mulig for oss å synliggjøre at homofile og lesbiske finnes i alle samfunnslag og i alle avstøpninger.

MEN NOEN GANGER brukes ytringsfriheten på en måte som gjør at den blir til andres ufrihet. Mohyeldeen Muhammads utsagn i Klassekampen om at alle homofile fortjener å dø, og at dette er noe alle troende muslimer må mene, er et slikt utsagn. Utsagnet er en oppfordring til og legitimering av vold mot homofile. Dermed skaper den en velbegrunnet frykt, spesielt blant homofile muslimer.

I de mange diskusjoner jeg har deltatt i rundt ytringsfrihet, både i forbindelse med Fritt Ords prisutdeling og i forbindelse med Mohammads uttalelser har jeg møtt synspunkter om at vi bør tåle mye for å verne om ytringsfriheten. At ytringsfriheten, som er til vår alles fordel, koster.

JEG ER ENIG i at ytringsfriheten har en pris. Som oftest har den en pris for den som bruker den til å si upopulære ting. Jeg er sikker på at Kim Friele har betalt en høy pris for lenge å ha vært den eneste åpne representanten for vår minoritet. Jeg vet at flere homofile muslimer som har turt å ta til orde offentlig har betalt prisen med både hets og trakassering offentlig, men ikke minst i det skjulte. Til og med Jon Reidar Øyan, leder av LLH frem til 2008, måtte til tider gå med voldsalarm fordi han var en ivrig bruker av sin rett til å ytre seg.

MINE MOTDEBATANTER antyder ofte at de er villige til å betale prisen for ytringsfriheten. Felles for dem er at de nesten alltid er godt voksne, hvite, etnisk norske menn, i gode posisjoner i det norske samfunnet. Det blir aldri dem som betaler prisen for ytringsfriheten. Det blir sannsynligvis heller ikke jeg.

MANGE HOMOFILE MUSLIMER i Norge lever allerede i frykt i dag. Noen i frykt for å bli nektet adgang til moskeen, noen i frykt for å bli tvangsgiftet, andre i frykt for å bli banket opp på asylmottaket og noen for å bli hatet av familien sin. Dessverre er deres frykt ofte svært velbegrunnet. Det er dem som betaler den største prisen for Mohyeldeen Muhammads uttalelser, hvis de blir stående som legitime ord. Det er dem loven er ment å beskytte, når slike uttalelser er gjort straffbare.

Karen Pinholt, leder Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner


ANNONSE

Kommentarer (26)

Ny kommentar ›

 • Vira Vanka

  19. feb 2010 12:23 En god artikkel som viser ytringsfriheten fra begge sider!
 • seriøs36

  19. feb 2010 12:28 nei, definitivt ingen god artikkel. Nok engang fullstendig BOM fra LLH. Nok engang gjør man homofile til stakkarslige sutreunger som ikke tåler noen slengbemerkninger fra en perifer tulling. Gjør heller noe aktivt, arranger motdemonstrasjoner, vær i media og bruk det frie ord til å verbalt slå mørkemenn innen alle religioner tilbake. Bare med sånne virkemidler vil man få respekt og beholde verdigheten!
 • slettet_jMIAdPf

  19. feb 2010 12:53 Some fucking muslims complaint, protest and fucking destroy coz of some bloody cartoons, now they wanna have the right to say that homo should die, they should travel fucking back to their fucking shit countries, and b fucking happy there.
 • stephen

  19. feb 2010 12:56 En veldig god og balansert artikkel, og jeg synes en politianmeldelse er helt på sin plass.
 • Vira Vanka

  19. feb 2010 13:02 Jeg tror det er viktig å ikke skjære alle muslimer over en kam her. Majoriteten av norske muslimer tar avstand fra uttalelsene til Mohyeldeen.
 • Neverland

  19. feb 2010 13:44 Kjære Karen: Du har misforstått totalt, om du tror at Monsen fikk prisen FOR å hetse homofile. Det som oppleves som hets av noen, trenger ikke å oppleves som hets av andre. At du skal generalisere over at det var hets, blir litt enkelt synes jeg.

  Slik jeg, og veldig mange andre forstod det, fikk hun prisen for å tørre å ha en mening, og å tørre å stå for den. Ikke for HVA hun mente. Ser du ikke forskjellen?

  Bruk heller energien på å informere, opplyse, komme fordommene i møte, osv. Det er fint og viktig å si fra om, at å oppfordre til vold er helt uakseptabelt. Men å dra NKM inn i samme sammenheng, er helt ute av kontekst, og direkte usaklig. Hun har aldri oppfordret til vold og kriminalitet.

  Ikke bland kortene, det får deg kún til å fremstå som bitter - Fokusér heller på hva man kan gjøre for å få bukt med fordommene.

 • grisegutt

  19. feb 2010 13:50 Slike uttalelser som er referert her, er faktisk straffbare etter norsk lov. Alle demokratiske samfunn setter grenser for ytringsfriheten for å sikre at et fritt samfunn kan bestå. Her i Tyskland er det en egen politimyndiighet, Verfassungsschutz, som overvåker mijøer som kan sette demokratiet i fare (f.eks. venstre- og høyreradikale, religiøse ekstremister, scientologer), men i Norge er det våkne og ansvarsbeviste borgere og deres organisasjoner som må gjøre jobben. Jeg er ikke glad for at Karen Pinholt måtte gjøre dette, men jeg tror det er nødvendig.
 • Buldre

  19. feb 2010 13:57 Jeg er enig med seriøs36 i at det etterhvert er altfor mye sutring blant oss homofile, og det tror jeg i lengden ikke styrker vår sak, snarere tvert imot. Men i DENNE saken var en reaksjon på sin plass synes jeg.
 • slettet_rJPwumB

  19. feb 2010 13:58 Helt latterlig at en Iraker som hyller Bin Laden og sier at alle vi bør dø får lov å bo her. Nevnte han ikke noe om et nytt 9/11 bare i Norge denne gangen? Han er rett og slett en terrorist som vi må få fortest mulig ut av landet!
 • slettet_dFDC9nU

  19. feb 2010 14:00 Jeg synes det er LLH-splikt å anmelde så lenge man har den muligheten. Som medlem er LLH min advokat på området, og skal bruke lover og regler som fremmer min interesse som homo. Det er jo ikke LLHs jobb å sikre ytringsfriheten ved å ikke anmelde uttalelser som kan straffes.
 • slettet_nGUdRZ0

  19. feb 2010 14:09 Takk for en meget balansert artikkel. Som medlem i LLH er jeg stolt over og glad for at vi har en leder som nettopp klarer å balansere mellom sutring og begrunnet argumentasjon. I tillegg kan hun ordlegge seg godt og argumentere saklig. Denne gang var det virkelig på sin plass å si klart og tydelig fra slik Karen Pinholt og LLH har gjort.
 • seriøs36

  19. feb 2010 15:24 Jeg er enig med Mr Neverland i denne saken og ja frk Pinholt, blander kortene i en herlig grøt. Alle har rett til å ytre seg også konservative muslimer. De må bare møtes med det frie ord i fri utfoldelse og ikke som en ynkelig anmeldelse.

  Jeg vil tro at de fleste fortsatt husker at frk Pinholt og fru Friele var ute i media og ga sin velsignelse til å fryse ut / trakassere FrP ere innen e LLH.

 • Reidar K

  19. feb 2010 16:41 Man kan argumentere mot en som Nina Karin Monsen. Man kan ikke argumentere mot en som truer med å drepe deg hvis du ikke skifter mening. En anmeldelse av MM vil ikke ha noen hensikt. Slike folk må utvises asap, de har overhodet ingenting å gjøre i Norge. MM har satt integrering av hederlige, skikkelige muslimer 20 år tilbake i tid. Og det er ganske trist. At han er en raving lunatic som aktivt terroriserer sine omgivelser er ikke noe vi kan endre. Men vi kan få ham UT av landet.
 • slettet_kYtv2kZ

  19. feb 2010 16:57 Rätten att få göra vad man vill så länge man inte skadar någon annan är grunden för yttrandefriheten. Motsatsen innebär ett tyst samhälle där människorna är medel för staten och inte tvärtom.
  Ett demokratiskt och sekulärt samhälle är det bästa skyddet för religiös mångfald. Yttrandefriheten är en förutsättning för ett sådant samhälle.
  Jag håller med Karen , när blir andras frihet vår ofrihet ! Jag anser inte i ett demokratiskt samhälle där vi alla lika mycket värda att vissa skall ha en rätt att önska vissa vore döda !
 • slettet_lPC72KU

  19. feb 2010 17:42 Det er på mange måtar eit underleg ungdomsopprør når sinte unge menn søker tilflukt frå den moderne verda i dag i middelaldersk religionsutøving, undertrykking og truslar om vald. "Sjarmen" med det er at slike truslar gir dei ei kjensle av å kunne utøve makt.