Jentene på Toten


2429

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Jentene på Toten

Dokumentarserien «Jentene på Toten» har premiere på NRK2 i mars. I Malmø møter vi Claes, og hans alter-ego Sara Lund. Foto: Christine Heim.

Ketil Randen
19. feb 2010 00:00

Stensveen ressurssenter på Kapp ved Toten er et fristed for transpersoner. Dette har det blitt tv-serie av.

"Jentene på Toten" er tittelen på en ny dokumentar i åtte deler som starter på NRK2 tirsdag 2. mars.

I serien møter vi mennesker med forskjellig bakgrunn og historie, med det til felles at alle har tatt steget ut i verden som transperson.

Serien var i utgangspunktet tiltenkt TVNorge, men kanalen fant tematikken for "kontroversiell for kanalen" og argumenterte med at den ikke passet inn i TVNorges profil.

Et fristed

Sentralt i serien er Stensveen ressurssenter på Kapp. Gjennom årene har stedet utviklet seg til å bli et fristed for transpersoner over hele Norden. 

Marion og Harald driver Stensveen ressurssenter. Gjennom 13 år har ekteparet bygget opp en unik uformell spisskompetanse om mennesker med ”transproblematikk”. Foto: Christine Heim.

Senteret drives av ekteparet Harald og Marion som jobber ut fra overbevisningen at ethvert menneske har rett til å definere seg selv.

Marion bistår blant annet med tilpassing av brystproteser, hårfjerning og sminkekurs. 

Blant personene seerne blir kjent med i løpet av de åtte episodene er Reidun som kom ut som transperson sent i livet, Claes og hans alterego Sara Lund, og Marianne i Bergen som har fått fantastisk støtte fra sine to sønner på 17 og 19 år. 

Reidun kom sent i livet ut som transperson, men ble fort komfortabel i sin nye situasjon. Foto: Christine Heim 

Mer åpenhet

Forfatter og transaktivist Tarald Stein synes serien er et flott tiltak og er glad for at NRK vil vise den.

- Man kunne kanskje ønske at mangfoldet av alder og kjønn blant transpersoner ble synliggjort i en slik serie, men som den første i sitt slag er det uansett et flott initiativ, sier Stein til Gaysir.

- Serien viser også at Stensveen er et nødvendig og kjærkomment fristed for transpersoner og vår familie. Mange sliter med å finne ut av seg selv, samtidig som man ikke tør å fortelle noe til sine nærmeste. Da er behovet for et slikt fristed stort, mener han.

- Også i møte med fordommer på skole, jobb eller nærmiljø ellers, vil Stensveen kunne være en ressurs og utfylle andre tilbud som LLH og Foreningen for Transpersoner (FTP). 

Tarald Stein (33) har holdt mange fordrag om trans-spørsmål. Han har også skrevet diktsamlingen Framandkar, om det å være en mann med kvinnelig kropp. Foto: Anne Lene Blystad.

Stein forteller at LLH nylig har inngått et samarbeid med blant annet Stensveen for å utnytte ressursene best mulig i kampen for bedre levekår for transpersoner. 

- Jeg håper at serien kan bidra til mer åpenhet for transpersoner. Bare slik kan vi få de samme rettigheter som andre, avslutter Tarald Stein. 

Claes/Sara er rikskjendis i Sverige, og driver et av Nordens største utesteder, Slagthuset. Claes sitt mannlige uttykk er det mest fremtredende av de to i hverdagen, men det er Sara som står på barrikadene for å fremme forståelsen for transpersoner. Foto: Christine Heim. 

«Jentene på Toten» har premiere på NRK2 mandag 2. mars kl. 20.45.

Serien er produsert av Limelight Film og TV AS, som også står bak underholdningssuksessene Charterfeber, Sykehuset, Politiet og Unge mødre.


ANNONSE

Kommentarer (14)

Ny kommentar ›

 • slettet_UIZIijm

  19. feb 2010 09:03 Jeg kjenner Marion, og hun er et nydelig menneske.
 • Neverland

  19. feb 2010 09:40 Ha ha - Fantastisk! Stå på gutter og jenter :D
 • slettet_56wxf1w

  19. feb 2010 10:20 Flott og viktig.

  Veldig glad for at Foreningen for transpersoner er blant medlemsorganisasjonene i Menneskerettsalliansen. For trans-sak er også viktig i et menneskerettighetsperspektiv.

  Se http://www.fpenorge.no/

 • rob1

  19. feb 2010 10:56 Strålende tiltak folkens! Det blir spennede å se hvordan serien blir :-)
 • slettet_SWdprPf

  19. feb 2010 11:04 Sympatisk person, med unntak av manglende forståelse for problematikken rundt barn av transpersoner. ..men det skyldes nok at han selv ikke har noen barn.
 • Awa

  19. feb 2010 12:11 jeg gleder meg til dette,jeg er selv operert i 85,er i dag i en vanskelig tid,har fått konflikter på min jobb,på grunn av den peronen jeg er i dag,som sagt gleder meg til dette,bra at vannlig mann i gata før se dette.klem awa
 • Maxim

  19. feb 2010 13:41 Claes ligner veldig på hun blonde i Frustrerte Fruer! Hun som spilte i Transamerica :D

  Kult!

 • Impersonator

  19. feb 2010 15:00 Eventuelt Anne Grete Preus?
 • slettet_HnaERtS

  19. feb 2010 17:54 Tenk at jeg som totning ikke kjenner til dette. Men fabelaktig er det uansett - at en liten plass kan gi rom og støtte for annerledeshet!
 • Sacha_

  19. feb 2010 20:14 Herlig artikkel, gleder meg til â se dokumentaren. Og jeg digger Marion og Harald :b
 • østermann

  20. feb 2010 01:13 En fjær i hatten til jentene på Toten som ikke passer inn i TVNorges profil. Kanalen sender jo bare realitymøl og dårlige amerikanske filmer så jeg kan godt forstå at et program med noe mer substans passer dårlig inn der i gården..

  Veldig bra at NRK overtar og takk til de tøffe jentene på Toten som tør stå rak som den de er !

 • slettet_muD7Sp0

  20. feb 2010 02:14 Sara Lund er rå. Gled dere. Fikk med meg et foredrag i forrige uke på Lillehammer med Lund og det var ikke bare lærerikt men bøttevis av humor. Anbefales!
 • slettet_pJf3a9Y

  20. feb 2010 09:44 Det morsomste må jo være at TVNorge ikke følte programmet harmonerte med sin profil etter å ha sendt sine berømte "sjokk-dok!" i en årrekke. :)

  Heia Toten!

  - stolt totning.

 • Carla 555

  7. mar 2010 18:32 Synes det var en fin fin dokumentar på NRK2, Marion og Harald er den perfekt par til å hjelpe transpersoner.

  Hadde selvfølgelig vært kjekt å også få perspektivet fra transpersoner som bor rundt om i distrikts Norge istedenfor hovedsakelig østlandet.

  Det var en bra Juletreff og kirkebesøk på Toten / Gjøvik som blir vist i en av de siste episodene.