- Du er medisinen verden trenger


2429

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Du er medisinen verden trenger

Stuar Milk. Foto: Dan Nicoletta

Synne Hall Arnøy
13. feb 2010 00:00

Han har blitt beskrevet som homobevegelsens svar på Martin Luther King jr, og mange trekker linjer fra hans inspirerende taler om håp til dagens amerikanske president. Gaysir har sett nærmere på fenomenet Harvey Milk og snakket med hans homofile nevø Stuart, som følger i onkelens fotspor hva gjelder skeiv glød.

Historien om Harvey Milk fikk fornyet oppmerksomhet da den ble Hollywood-filmatisert (Milk1) i 2008. Filmen beskriver en mann som ga alt, til slutt også sitt eget liv, for å gjøre skeive menneskers hverdag bedre.

Californias første åpne homofile folkevalgte uttalte før han ble skutt i 1978 at ”hvis en kule går gjennom hodet mitt, la den gå gjennom hver eneste skapdør.” Nå reiser Harveys nevø verden rundt for å sprenge skapdører.

- Vi må åpne øynene

Det er ikke vanskelig å forestille seg at Stuart er en Milk. Det er heller ikke vanskelig å bli smittet av engasjementet hans.

- LHBTQ-bevegelsen i USA, og sikkert også i Norge, er i skapet når det kommer til globale utfordringer, hevder han.

- Ytterst få ser det internasjonale aspektet som like viktig som det nasjonale. Forferdelige ting, som det som nå skjer i Uganda, får drukne i ekteskapskampen på hjemmebane. Vi må åpne øynene. Når størsteparten av LHBTQ-populasjonen lever i land som forholder seg fientlig til LHBTQ-personer, da er vi alle i fare.

Stuart Milk har opprettet en stiftelse i onkelens navn hvor målet er dialog om globalt likeverd.

- Når presidenten for FNs generalforsamling hevder at homoseksualitet er uakseptabelt2, understrekes behovet for en mer globalt tenkende bevegelse, fortsetter Milk.

Mange utmerkelser

Høsten 2009 ble et bemerkelsesverdig halvår for Milk-familien. På nasjonalt plan ble Harvey Milk tildelt ”The Presidential Medal of Freedom” for sitt budskap om håp – hope unashamed, hope unafraid. Stuart mottok prisen av president Barack Obama på onkelens vegne.

Stuart Milk og Barack Obama

I California nådde Harvey Milk ”Hall of Fame”, og dagen 22. mai ble offisiell Harvey Milk Day. Flere andre stater, og også enkelte europeiske land, vurderer nå å innføre dagen.

- Vi må fokusere på utdanning hvis vi skal komme noen vei, sier Stuart Milk bestemt.

- Jeg håper Harvey Milk Day blir en dag der ungdom kan se på sin egen familiehistorie og se hvor de en gang ble diskriminert. Så kan de finne argumentene som ble brukt dengang og trekke linjer til i dag. Hvis noen ikke finner diskriminering, kan de jo få spørsmål om de har kvinner i sin familie, legger han til.

Feire ulikhet

Da Stuart Milk representerte onkelen under Hall of Fame-arrangementet i desember i fjor, møtte han demonstranter utenfor.

- Det er ikke første gangen jeg møter slike holdninger, forteller han.

- På 33-årsmarkeringen for mordet troppet det opp familier med barn som holdt skilt: ”Dan White er vår helt. Han drepte en homofil mann. Han er i himmelen.” Det er en viktig påminner om at den type atferd fortsatt er normen i verden, sukker Milk.

Stuart var bare 17 år da onkelen ble skutt, men husker godt en samtale de hadde.

- Jeg fortalte Harvey at jeg følte meg så annerledes. Han ga meg en bok der han hadde skrevet at jeg er medisinen verden trenger og at verden blir sterkere hvis vi feirer menneskers ulikhet.

På Harveys skuldre

Stuart Milk nøler med å trekke fram en spesifikk kandidat som ”dagens Harvey Milk”.

- Det finnes ikke mange som Harvey, som vel vitende gir sitt liv for andres frihet.

Milk nevner likevel flere som han mener at ”står på Harveys skuldre”. Blant andre byrådsrepresentant Bevan Dufty og vår egen Anette Trettebergstuen.

Bevan Dufty

Bevan Dufty er Harvey Milks avtaker i City Hall. Han fører for øyebikket en kampanje for å bli San Franciscos første åpne homofile ordfører. Dufty forteller Gaysir at han tenker på, og lar seg inspirere av, Harvey Milk hver eneste dag.

Trettebergstuen blir trukket fram i forbindelse med sitt engasjement for LHBTQ-personers rettigheter i Tyrkia3.

- Tyrkia er en utrolig viktig bro mellom land som innehar en god del rettigheter for LHBTQ-personer og land som mangler disse, hevder Milk.

- Anette ser dette og gjør en uvurdelig innsats for skeive personer i Tyrkia, skryter han.

Anette Trettebergstuen, Stuart og Harvey Milk.

Trettebergstuen synes det er en ære å få jobbe med Milk. Sammen legger de planer for hva som må og kan utrettes på den internasjonale arena.

- Store endringer er ønskelige, men ofte er det de små hverdagsaksjonene som bringer disse, mener Milk.

- Det finnes tre opptak og ett brev der onkel Harvey gir uttrykk for at han vet at han kommer til å bli drept i kampen. Han ga sitt liv så vi andre kan nyte mer frihet, sier han, og avslutter oppfordrende:

- Hva er du villig til å gi?


1 - http://www.imdb.com/title/tt1013753

2 - http://idahomophobia.org/wp/?p=1623&lang=en

3 - /artikkel.cfm?CID=13317

Filmen om Harvey Milk kan kjøpes i Gaysir butikk!


ANNONSE

Kommentarer (7)

Ny kommentar ›

 • mugglesque

  13. feb 2010 10:07 Bra artikkel!
  Det er innmari frustrerende at det enda skal være 'lov' å diskriminere og trakassere LHBTQ mennesker.

  Rasisme blir slått hardt ned på, som det jo bør, - men dette er liksom 'greit'. Det er noe vi må jobbe for å få en slutt på!

 • geiranton

  13. feb 2010 21:15 Fantastisk historie...

  Harvey Milk er jo virkelig stor...ja en av de aller største personene i historien..

  Eventyret om Jesus forteller jo om at han gav sitt liv for oss, men det er jo bare eventyr og dikt og forbannet løgn og kan ikke bevises selfølgelig...

  Mens Harvey Milk beviselig gav sitt liv og oss, homofile, slike at vi kan ha en bedre hverdag og fremtid...

  Tusen takk skal du ha post mortem...

 • Dhalgren

  13. feb 2010 21:30 Harvey Milk var en viktig pioner.

  Allikevel synes jeg disse formuleringene om at han "ga sitt liv" er litt over the top. Vi trenger ikke å sammenligne mannen med Jesus. Særlig ikke når Ms Trettebergstuen i neste øyeblikk utropes til hans arvtaker.

  La oss holde beina på jorda.

 • Amadeus

  14. feb 2010 21:27 Jeg får så lyst til å reise til SF av artiklene dine!
 • strålfisk

  14. feb 2010 23:30 Bra artikkel.

  Men; LHBTQ? Skal vi ikke snart legge til resten av alfabetet også?

 • slettet_3Ivphxl

  15. feb 2010 17:24 Flott artikkel om flotte menn!

  Det vil alltid være kamper å kjempe, og når hver enkelt er "medisinen verden trenger" er det ingen grunn til å ikke bidra. Noen gjør det i media og setter navn og ansikt på tema, mens andre er hverdagshelter. Alle er vi like viktige!

 • Jolly

  17. feb 2010 21:10 Flott artikkel!!