Ikke lenger


2418

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Ikke lenger

- Fjerning av fetisj- og sm-diagnosene er et sterkt signal om at vi er likeverdige samfunnsborgere. Fra venstre: Andrès Lekanger (SLM), Hanne Grasmo (Cupido), Julia Katinka Synnes (Smil), Odd Reiersøl (psykolog), Svein Skeid (Smia) og Peder Nicolaysen (SLM). Foto: Lene Wikander.

Lene Wikander
30. jan 2010 00:00

Nå fjernes transvestisme, fetisjisme og sadomasochisme fra diagnoseregisteret.

Diagnoseutvalget Revise F65 har siden 1994 kjempet for å fjerne transvestisme, fetisjisme og sadomasochisme fra det norske sykdoms- og diagnoseregisteret, noe både Sverige og Danmark allerede har gjort. Nå skjer det også i Norge.

Begynnelsen på en prosess

- Vi har gitt oss selv deadline for å få dette på plass innen 1. februar, sier Arild Johan Myrberg i Helsedirektoratet til Gaysir.

Etter planen vil da Helsedirektoratet endre klassifikasjonen slik at transvestisme, fetisjisme og sadomasochisme utgår fra den norske versjonen av fra sykdoms- og diagnoseregisteret ICD-10.

- Vi tar sikte på å holde denne fristen, og har tidligere gitt uttrykk for at vi ikke mener det har noen faglig relevans å opprettholde disse diagnosene, sier Myrberg.

- Dette er på linje med at homofili ble fjernet som diagnose i Norge i 1977, sier Svein Skeid i Diagnoseutvalget til Gaysir.

Han mener dette markerer begynnelsen på en prosess.

Diagnoseutvalget Revise F65 har siden 1994 kjempet for å fjerne transvestisme, fetisjisme og sadomasochisme fra det norske sykdoms- og diagnoseregisteret. Foto: Lene Wikander.

- Formelle endringer i lover, regler og diagnoser går gjerne hånd i hånd med holdningsendringer i befolkningen, sier Skeid.

- Psykiaterne som i sin tid definerte disse diagnosene, fungerte jo mer som agenter for det rådende, heteronormative, seksuelle hegemoniet, mener Andrès Lekanger.

- At disse diagnosene nå fjernes, innebærer en frigjøring fra dette hegemoniet og det er veldig positivt. 

Seksuell kreativitet

Cupdio-redaktør Hanne Grasmo sitter også i Diagnoseutvalget og ser dette som en stor seier for den seksuelle kreativiteten.

- Sadomasochisme er en viktig del av sexlivet mitt, og Cupido var vel det første bladet i Norge som skrev om SM som en av flere hundre ting folk tenner på og leker med.

- Dette dreier seg om den menneskelige seksualitetens kreativitet og friheten til å utfolde denne, mener hun og får støtte av psykolog Odd Reiersøl:

- Fetisjer må ansees som ressurser for din egen og andres tenning. Når man nå fjerner diagnosestempelet, betyr det at det blir lettere for folk å bruke disse ressursene til egen og felles glede.

- Det er nemlig ikke uvanlig at folk stigmatiserer seg selv fordi de vet at det de tenner på er definert inn under en diagnose, mener han.

Hanne Grasmo (t.v.) og Julie Katinka Synnes ser på dette som en stor seier for den seksuelle kreativiteten. Foto Lene Wikander.

- I tillegg har SM-miljøet sett eksempler på barnefordelingssaker der mors tilknytning til SM har blitt brukt mot henne, sier Hanne Grasmo.

- Vanlige leger og rehabiliteringspersonell ser ofte på disse tingene som sykdom i og med at de faktisk er definert som diagnoser.

- Nå gleder vi oss til å fortelle alle at vi er friskmeldt, sier hun. 

Fordommer i homomiljøet

- Hvor mye betydde det ikke for homofile å endelig kunne fortelle, å endelig kunne snakke om sin legning da den diagnosen ble fjernet i sin tid? spør Hanne Grasmo retorisk.

- Selv om vi ønsker større åpenhet rundt transvestisme, fetisjisme og sadomasochisme, er det likevel klart at det er enklere for eksempel å fortelle at man er homofil.

- Det er ikke like personlig og privat som å måtte fortelle folk om konkrete ting man tenner på og hva man faktisk gjør i senga.

- Derfor er det for eksempel ikke så mange sadomasochister og fetisjister som står frem i dag. Det vil fjerningen fra diagnoseregisteret bidra til å gjøre enklere på sikt, mener hun.

Julie Katinka Synnes er selv sadomasochist og har stått åpent frem i pressen.

- Da opplevde jeg at folk ble veldig nysgjerrige. Det er mye uvitenhet rundt SM og fetisjisme, men mitt inntrykk er at når alt kommer til alt så er folk mer nysgjerrige enn fordomsfulle når de først får sjansen til å snakke med en som er åpen.

Andrès Lekanger og Peder Nicolaysen er begge med i fetisjklubben SLM-Oslo. Lær/MC-gutt, militær, politi, vekter, anleggsarbeider, jeansgutt, skinhead, gummigutt og cowboy er godkjente kleskoder. Foto: Lene Wikander.

Som homofil mener Andrès Lekanger det likevel er mange fordommer rundt dette i homomiljøet.

- Og det er jo først og fremst fordi homomiljøet har valgt å assimilere seg inn i det heteronormative fremfor å definere seg selv på sine egne premisser, mener han. 

Internasjonal kamp

- Fjerning av fetisj- og sm-diagnosene er et sterkt signal om at vi er likeverdige samfunnsborgere, mener Svein Skeid.

Diagnoseutvalgets formål er å fjerne de stigmatiserende psykiatriske diagnosene i den internasjonale sykdomsklassifiseringen ICD, publisert av Verdens helseorganisasjon, WHO.

- Dette er et viktig internasjonalt arbeid, sier Skeid.

- Mange oppfatter sine seksuelle preferanser som en del av sin identitet på linje med for eksempel det å være homofil.

- Vi er akkurat som alle andre mennesker bortsett fra at vi altså skiller oss ut når det kommer til den seksuelle biten.

- Derfor er vi også mer sårbare for stigma siden vi er en minoritet, mener han.

- Jeg må si det derfor er veldig gledelig at psykiatriens hundre år lange jerngrep om den offentlige opinionen er i ferd med å løsne også på dette området.

- Folk kan allerede begynne å puste litt friere her i Norge, avslutter han. 

- Vi er akkurat som alle andre mennesker bortsett fra at vi altså skiller oss ut når det kommer til den seksuelle biten. Foto: Lene Wikander. 

Les også:

(18.11.08)  Sverige fjerner sadomasochisme som sykdom


ANNONSE