Eneste lesbebar i byen


2419

innlogget

40222

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Eneste lesbebar i byen

The Lexington Club i San Francisco har holdt åpent i 13 år. Bartendere deler velvillig informasjon om skeive arrangementer rundt om i byen. Foto: Synne Hall Arnøy.

Synne Hall Arnøy
18. jan 2010 00:00

REISE: The Lexington Club i San Francisco er en forholdsvis liten, mørk barbule med biljardbord, flipperspill og noen bordseksjoner. Med andre ord det de fleste forbinder med en helt ordinær lesbebar.

Men ”the Lex” har noe som er ganske unikt for lesbesteder verden over: Det samme navnet og det samme lokalet – for trettende år på rad.

Lila Thirkield er tydelig stolt av baren hun har eid og utviklet siden hun var 25, og ikke uten grunn. Spør du en hvilken som helst skeiv jente i San Francisco om utesteder for jenter, vil du få det samme svaret: ”Har du vært på Lex?”

- Jeg tror oppskriften på vår suksess er ganske enkel, forteller Thirkield til Gaysir.

- Vi er rett og slett mer opptatte av å styrke det skeive miljøet enn av å tjene penger. På sikt har dette riktignok vist seg å være lønnsomt, også økonomisk, smiler hun.

Lila Thirkield er stolt eier av det eneste lesbestedet i San Francisco. Foto: Synne Hall Arnøy.

Thirkield flyttet til San Francisco i 1994 og synes det var merkelig at byen ikke hadde et eneste utested for lesbiske.

Det fantes eventer på ulike heteroklubber, men de ble sjeldent arrangert av skeive damer, og alt var musikalsk inspirert av trance.

Thirkield savnet en mer rockinspirert lesbebar, og bestemte seg for å ta saken i egne hender. I 1997 åpnet hun The Lexington Club, og til tross for at flere andre i etterkant har forsøkt å bite seg fast i det lesbiske utelivsmarkedet, troner baren i dag ensom på lista over ”dyke bars” i regnbuebyen. 

- Mer enn en bar 

The Lexington Club ligger i 19th Street i området "The Mission". Stedet er base for det meste av skeive arrangementer for jenter i San Francisco. Foto: Synne Hall Arnøy. 

- Lexington har blitt til mer enn en bar, hevder Thirkield.

- Fordi lokalet er lite kan vi holde prisene lave, og vi tar aldri cover. Det gjør at alle har råd til å være her. I tillegg er vi åpne for forslag til arrangementer, vi stiller ut lokal, skeiv kunst, og når vi pusser opp bruker vi frivillige som i stor grad får sette sitt eget preg på stedet, fortsetter hun.

- På denne måten er det etterhvert mange som føler en sterk tilknytning til Lex. Innimellom føler jeg at stedet drives av hele miljøet.

Lexington har åpent 365 dager i året, også dager der de forventer å gå med tap. Thirkield ser dette som barens viktigste miljøstyrkende bidrag.

- Vi vet alle at det er mange skeive som ikke feirer helligdager med familiene sine. Da er det viktig å ha et alternativt sted å være. 

Lokale, skeive kunstnere blir prioritert når veggene på Lexington skal fylles. Foto: Synne Hall Arnøy. 

Åpent for alle

Som eneste lesbested i San Francisco er det ikke sjeldent at baren får kjente fjes på besøk. Thirkield forteller at flere av jentene fra L Word er innom når de er i byen.

- Leisha Hailey (Alice) var her ofte før L word også, og det er kult at hun fortsetter å gi cred til the real thing nå. En gang tok hun med seg Shane-dama, og da ble det litt oppstyr. Mr. Quentin Tarantino tar også turen innom ved jevne mellomrom.

Så menn er velkomne på Lexington?

- Selvsagt. Hvis du har opplevd å bli nektet adgang til steder i ditt eget liv på bakgrunn av hvem du er, er du lite interessert i å gjøre det samme mot andre, sier Thirkield bestemt.

- Og kanskje jenta som tar med seg to karer har brukt sykt mye tid på å gå på heterosteder og endelig har fått med seg vennene sine hit. Hvis de blir behandla dårlig kan det gjøre stor skade.

 

Menn har også adgang på Lexington. Her fra en kveld ute på byen. Foto: Lexingtonclub.com

I San Francisco finnes et av verdens største transmiljøer. Når den årlige SF Pride arrangeres er fredagen satt av til en egen Trans March.

- Mange transpersoner og transkjønnete kommer hit. Lexington er like mye et skeivt sted som et lesbisk sted, ivrer Thirkield.

- Det er utrolig viktig å akseptere folk, kanskje særlig noen som har vært en del av ditt eget miljø.

- På samme måte som lesbiske og homofile personer ønsker at deres heterofile miljø skal akseptere dem når de kommer ut, kan en person som skifter biologisk kjønn trenge støtte fra det homofile miljøet vedkomne ofte har vært en del av.

- Når folk endrer seg trenger de støtte fra nettverket sitt. Er ikke det greia, at vi skal støtte hverandre? spør Thirkield retorisk. 

 

Lexington arrangerer også temakvelder. Her fra Uniform-night. Foto: Lexingtonclub.com 

Økonomiske utfordringer

Hun påpeker at det følger noen spesifikke utfordringer med det å drive utested primært for skeive jenter.

- I og med at menn generelt tjener bedre enn kvinner, vil en husholdning bestående av to damer ofte ha mindre penger enn gjennomsnittet.

- I tillegg er sjansene foreløpig større for at det er barn i lesbiske familier enn i homofile, og et barn krever som kjent både penger og tid. Hvis man legger til at menn ofte drikker mer enn damer, og i tillegg drikker fortere, betyr det at et skeivt sted for menn relativt sett vil selge mer enn en lesbebar.

Thirkield mener dette er nødvendig å være klar over hvis man vil starte et utested for damer.

- Samtidig er det viktig å vite at det kan fungere, avslutter hun med et lurt smil.

Det er liten tvil om at The Lexington Club er et eksisterende bevis på nettopp dette.


Flere saker fra San Francisco: 

(29.12.09)  Destinasjon: San Francisco
(15.12.09)  History repeating
(10.12.09)  No more H8
(07.11.09)  Obama - regnbuens gullgryte?


ANNONSE

Kommentarer (3)

Ny kommentar ›

 • Xubist

  18. jan 2010 16:26 Kul sak dette! Vil definitivt gå en tur på the Lex om jeg drar til San Fran! :-)
 • Agnes

  18. jan 2010 20:02 Er ikke til å komme unna, beste stedet for skeive jenter er Newtown, Sydney! Er vel den eneste storbyen som kan skilte med en "bydel" for skeive jenter. (selvsagt andre ting enn skeive utesteder her. heldigvis).
  San Fransisco har Castro, Los Angeles har West Hollywood, men her er det stort sett steder gutter.
  Kjenner ikke til andre byer som har Sydneys Newtown. anyone?
 • slettet_3Ivphxl

  18. jan 2010 20:06 Jøss, tenk at en så tydeligvis mangfoldig by kun har ett utested for lesbiske. Fint at de får oppmerksomhet! Om stedet er "fresht" eller "trendy" er vel strengt tatt ikke poenget. Det er viktig å kreditere de som klarer det andre sliter med. Nettopp å holde liv i et konsept med begrensa publikum i flere år! De er jo nødt til å gjøre noe riktig!
  Takk for tipset, vil nok oppsøke stedet når jeg en gang flakser rundt i SF! :)