- Homofili må bli en del av skolehverdagen


2405

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

- Homofili må bli en del av skolehverdagen

Mimi Bjerkesrand tiltrådte som leder av Utdanningsforbundet 1. januar i år. Hun tok over etter Helga Hjetland. Foto: Kaja Schau Knatten.

Kaja Schau Knatten
5. jan 2010 00:00

Mimi Bjerkestrand har nettopp begynt sin gjerning som leder av Utdanningsforbundet. Hun vil jobbe for å få homofili til å bli en mer naturlig del av skolehverdagen.

- Man bør snakke om homofili allerede i barnehagen, slår Mimi Bjerkestrand fast.

Den nye lederen av Utdanningsforbundet, snakker engasjert og med ettertrykk. Mimi Bjerkestrand (44) er opptatt av skolepolitikk, rettigheter, og homoproblematikken i skolen, noe som ligger hennes hjerte ekstra nært

- Det gjelder å få det til å bli en naturlig del av livet, og omtale det i dagligtalen. Ikke noe man kun leser om i en lærebok.

Viktig jobb

Mimi Bjerkestrand er utdannet førskolelærer, allmennlærer og spesialpedagog. Hun har arbeidet med utdanningspolitikk siden 1996, siden 2004 har hun vært leder av barnehageseksjonen i Utdanningsforbundet.

I begynnelsen av november ble hun valgt til å ta over lederjobben i Utdanningsforbundet etter tidligere leder Helga Hjetland. Jobben begynte ved årsskiftet.

- Det blir innholdsrikt, lærerikt og veldig spennende. Utdanningsforbundet er en stor, slagkraftig og mektig organisasjon, med nesten 150.000 medlemmer og et sterkt organisasjonsapparat, forteller Bjerkestrand.

Mimi Bjerkestrand er utdannet førskolelærer, allmennlærer og spesialpedagog. Foto: Kaja Schau Knatten.

Som politisk valgt leder er det Bjerkestrands oppgave å forvalte det landsmøtet har vedtatt, sammen med ledelsen og sentralstyret. Hun har ansvar både innad i organisasjonen, og utad, gjennom medlemskap i en rekke råd og utvalg.

- Man må kunne forhandle, kjenne til politikk og arbeidsliv, og ikke minst kunne lytte, forklarer Bjerkestrand, på klingende bergensdialekt. For opprinnelig kommer lederen fra Os utenfor Bergen, og ukependler til arbeidsplassen i Oslo. 

Nøkkelområder

Som ledere flest har Bjerkestrand noen områder hun er ekstra opptatt av å jobbe for. Fokus ligger på kvalitet for ungene, og gode lønns- og arbeidsvilkår for de ansatte.

- Likelønn blir en særlig viktig sak i vårens tariffoppgjør. Alle er enige om at denne urettferdigheten ikke kan fortsette, nå handler det om å bli enige om løsningene.

- Det å jobbe med mennesker må bli verdsatt. Barnehage og skole må være trygge og gode, det er viktig i byggingen av et samfunn.

Hun er også sterkt opptatt av rekruttering.

- For tiden mangler vi 4400 førskolelærere for å nå et minimumsnivå, altså at 30 % av de ansatte har utdanning. Få rekrutteres, og mange pensjoneres, det gir et bemanningsproblem, forteller hun.

Hun synes ofte det gis mye oppmerksomhet til det skolene ikke får til, og ønsker å løfte fram det man kan få til.

- Klart man må ha høyt fokus på fag. Men man bør også vektlegge kreativitet, fantasi og samarbeidsevne. 

- Det å jobbe med mennesker må bli verdsatt, mener Bjerkestrand. Foto: Kaja Schau Knatten. 

Vil synliggjøre homofili

Utdanningsforbundet er også med på å vurdere lærebøker, blant annet om hvordan de behandler temaet homofili.

Mimi Bjerkestrand er opptatt av å omtale homofili også utenfor seksualundervisningen.

- Det er jo rundt oss i samfunnet, og må ikke usynliggjøres i barnehagen og skolen. Homo er fortsatt et vanlig skjellsord. Nye læreplaner er med på å tydeliggjøre viktigheten av å være åpen rundt temaet. Flere positive, naturlige omtaler av homofile samboerskap gir flere forbilder for de unge, sier den tiltredende lederen.

Lærerens rolle er viktig, nært og tett på elevene som den er. Førskolelærere og lærere må minnes på ikke å hele tiden bruke en heterofil referanseramme, mener Bjerkestrand:

- Alle disse små hintene forteller deg om det er ok eller ikke. Ikke et kapittel i en lærebok.

- Alle barn og elever skal forvente å bli møtt med respekt og forståelse. Det ligger i formålsparagrafen for barnehagen og skolen, opplyser Bjerkestrand.

Flere forbilder

Da Bjerkestrand begynte å krype ut av skapet på lærerskolen, var det bare Kim Friele og Wenche Lowzow som var hennes synlige forbilder. Hun tror større åpenhet i samfunnet gjør at det er lettere å stå fram som lesbisk eller homofil nå.

- Flere positive, naturlige omtaler av homofile samboerskap gir flere forbilder for de unge. Foto: Kaja Schau Knatten.

- Men følelsen av å bryte ut av den forventede normen er fortsatt like tøff. Vi vet at svært mange unge homofile strever, og majoriteten vil alltid være heterofil. Imidlertid er det lite akseptert i samfunnet å være fordomsfull, sier Bjerkestrand, som tror og håper lærere lettere kommer til den aksepterende konklusjonen overfor elever som står fram, nå enn før.

Hun ønsker også å jobbe for at det skal være lettere for lærere å være åpne om sin legning på arbeidsplassen. 

Helt naturlig

Mimi Bjerkestrand har vært gift med sin Kari i 15 år, og levd åpent som lesbisk litt lenger.

I barnehagen der hun jobbet hadde de et tre der de hang opp bilder av seg og familien sin. Bjerkestrand hang opp et bilde av seg og kona.

- Det er en naturlig del av samfunnet, ikke noe som må tas opp i en samtalesirkel. Barn har ikke problemer med at to jenter lever sammen. Det er samfunnets reaksjoner som skaper problemene.


ANNONSE

Kommentarer (25)

Ny kommentar ›

 • slettet_eoVo3sP

  5. jan 2010 13:35 Kjempebra!
  Dette burde ha kommet for lenge lenge siden, men utrolig bra at noen tar tak i det så kommende homofile skolebarn får det lettere enn mange av oss har hatt det! :-)
 • mugglesque

  5. jan 2010 14:03 flott! Gay kids boka inn i pensum<3
 • slettet_FiOEsE1

  5. jan 2010 14:21 ENDELIG EN SOM TAR OPP DETTE OG ENGASJERER SEG!!!!!!!
 • Mina-

  5. jan 2010 14:22 Er så hjertens enig!! :-)

  Hilsen mor til 3

 • slettet_ZkvfATG

  5. jan 2010 14:31 Håper virkelig at dette tas i bruk! Norge trenger det! Vi er som alle andre, hvorfor skjule den lille forskjellen som gjør oss "spesielle"? Likestilling! De gjorde det med kvinner, ikke sant? Takk til Mimi. :-)
 • kjetil1979

  5. jan 2010 15:55 Gratulerer så mye med jobben ;-) Bra at en av de aller viktigste synlige talspersonene fremover har så gode grunnverdier og holdninger. Hurra!
 • slettet_V6q0cX2

  5. jan 2010 17:08 Hurra! Endelig!
  Da jeg begynte å jobbe i barnehage, var det en liten gutt som plutselig skulle være kjæreste med meg istedetfor den kvinnelige avdelingslederen. Små barn ser ikke store forskjeller mellom kjønn og tenker ikke over om det er to menn eller to kvinner, kontra en mann og en kvinne som er kjærester. Det er først når de blir fortalt at det SKAL være mann og kvinne at dette blir rart for dem. Det er vanskelig å nå ut til hver familie, der den første påvirkningen skjer, men om det ihvertfall blir en naturlig ting å snakke om i barnehagen og på skolen er man langt på vei. Så gjenstår det bare å følge det strengt opp, for det er nok mange lærere og barnehage-ansatte der ute som vil kvie seg for å snakke om dette.

  Seph: Som "86er" sier vil ikke dette kreve noe ekstra tid av lærerne og jeg ser det ikke som noen byrde de tar på seg. Det er viktig at de blir bevisste i måten å uttale seg på, og det krever ikke mye arbeid. Det er ikke snakk om å sette av tid til å snakke om homofili, men heller nevne forhold mellom mann og mann/kvinne og kvinne som en like naturlig del av setningen som det heterofile når det blir snakk om forhold og familieliv. Selvfølgelig er det et ansvar som også ligger hos familien, men man har ingen mulighet til å følge opp at dette blir gjort. Hvis noen lærer fordommer hjemme, tas disse med på skolen, særlig hvis dette stemmer overens med det man er vant til å høre der; at kjærlighet er noe en mann og en kvinne deler. (fortsetter)

 • slettet_V6q0cX2

  5. jan 2010 17:08 (fortsettelse fra forrige)
  Mange barn tilbringer det meste av sin sosiale tid i barnehagen eller på skolen og deres syn på omverdenen formes i stor grad der. Derfor er det viktig å være bevisst hva som blir snakket om og på hvilken måte. Det siste et barn ønsker er å skille seg ut og bli sett på som annerledes. Så lenge homofili ikke er noe man hører om i hverdagen, er det lett å tro at noe er galt med deg når du får følelser for en av samme kjønn. Selv levde jeg mine tidlige barneår i frykt for at jeg en dag skulle bli nødt til å foreta et kjønnsskifte. Dét hadde jeg hørt om, men ikke homofili.
  Håper virkelig Bjerkestrand blir tatt seriøst og jeg tror det er mange lærere som applauderer dette. Det er nok ingen enkel oppgave å være blant de få som velger å være bevisst hvordan de uttaler seg, og på den måten kjenne seg litt utenfor i kollegiet. Da blir det mye enklere når det fra Utdanningsforbundets hold innføres krav om dette.
 • VampeN

  5. jan 2010 18:18 Kjempe flott! Stå på videre Mimi! Påtide at noen tar tak i der problemet med homofobi starter.. !
 • slettet_kFWraOE

  5. jan 2010 18:26 flotte greier :)

  Jeg må bare fortelle at Skeiv Ungdom Hammerfest gjennomførte et dagseminar i Hammerfest i september. Målgruppen var yrkesgrupper som jobber med barn og unge. Målet var å gi yrkesgruppene en større begrepsforståelse innenfor det å være skeiv, og gjøre det slik at de føler seg mer rustet til å møte unge, eventuelle skeive og kunne snakke om seksualitet og identitet.. Alt i alt gikk dagseminaret kjempebra og er blant annet blitt godkjent som videreutdanning for leger av den norske legeforening. Det kom desverre veldig få lærere..

 • Sappfo

  5. jan 2010 19:16 Endelig rett kvinne på rett plass:). Supert! Stå på!
 • slettet_IrPSzEU

  5. jan 2010 19:38 bra artikkel. Dette var en fryd å lese : )
 • slettet_a1O1JpA

  5. jan 2010 21:27 Dette er kjempe bra! Stå på! :)
 • duppedings

  5. jan 2010 22:23 Flott at homofili blir naturliggjort og flott at vi har fått en leder som ønsker dette :) På ungdomsskolen jeg jobber er det for tiden tre åpne homofile, meg selv inkludert, blant lærerne. Det er også noen åpne eller halvåpne elever. Det går fremover :)

  Gratulerer Mimi Bjerkestrand med den nye jobben! :)

 • Queerix

  5. jan 2010 22:28 endelig noen som kan ta opp dette temaet her og sette det på dagsorden! håper det skjer noe fryktelig fort, for det kan hjelpe hverdagen til mange elever i fremtiden og lærere som er forvirret på hvordan de skal handle. HURRA:D