Destinasjon: San Francisco


1650

innlogget

40237

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Destinasjon: San Francisco

San Francisco - the City of Love: Her fra årets årets Pride hvor kroppsmaling var en populær aktivitet. Foto: Synne Hall Arnøy.

Synne Hall Arnøy
29. des 2009 00:00

Til tross for at lesbiske og homofile par mangler fundamentale rettigheter i California, deriblant retten til å gifte seg med en ønsket livspartner, rommer staten en spesiell by for skeive hjerter verden over: San Francisco - the City of Love.

Turistattraksjoner, som fengselet Alcatraz, de karakteristiske trikkene og den rødlige Golden Gate Bridge, trekker mange førstegangsbesøkende til San Francisco.

Bystemningen er det som får reisende til å vende tilbake, gang etter gang.

Kjennetegn: Smilende mennesker, frodige grøntarealer, et unikt mangfold, og velvedlikeholdt victoriansk bebyggelse i alle regnbuens farger. 

Smilende mennesker og frodige grøntarealer er noen av SFs kjennetegn. Her fra Dolores Park før Dyke March, 2009. Foto: Jenni Clancy 

Bydeler

San Francisco er delt opp i bydeler som alle skiller seg klart fra hverandre. I distriktet The Mission har over halvparten av de fastboende spansk som morsmål, og du skal lete lenge etter bedre burritos.

Chinatown er blant USAs største i sitt slag. Haight-Ashbury er kjent for hippibevegelsens oppstart og har definitivt sin andel av gatemusikanter og pipesjapper.

Obligatorisk på lista for tilreisende LHBTQ-personer (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og queer) er visitten innom distriktet ofte omtalt som ”the Gay Mecca”.

Med oppunder 50 prosent lesbiske og homofile innbyggere, troner The Castro elegant på den globale homotoppen.

The Castro omtales av mange som "the Gay Mecca" grunnet de tusenvis av tilreisende homoturister. Foto: Synne Hall Arnøy.

Distriktet møter deg med et regnbueflagg heist høyt opp mot San Franciscos bakketopper, og bydelen oser av gateliv og homohistorie. 

Homohovedstad

Det hele begynte i forbindelse med andre verdenskrig, da tusenvis av homofile menn ble kastet ut av militæret og avsatt i San Francisco. Mange valgte å bosette seg heller enn å returnere til familiene sine i skam.

På 70-tallet befestet Castro seg som homohovedstad i forbindelse med Harvey Milks inspirerende kamp for å bli den første åpne homofile representant i bystyret (se filmen ”Milk”).

Det er liten tvil om at det er en åpenbaring for barn av regnbuen å ta undergrunnen til Castro, passere Harvey Milk Plaza og gå trappene opp til kryssningen av Market street og Castro street.

Harvey's ligger i krysset mellom Castro street og Market street og er et av de mange stedene som er oppkalt etter Harvey Milk. Foto: Synne Hall Arnøy.

Dette er startstedet for San Franciscos mange homodemonstrasjoner, og man har utsikt over Castros hovedgater, samt det kjente Castro Theatre

Det majestetiske teateret fra 1922 viser alternative og politiske filmer, men har også høy showfaktor. Da Mamma Mia ble vist, kunne man ikke passere teateret uten å høre allsang og engasjert applaus lang vei.
 
Castro har utallige utesteder for homofile som det er vel verdt å sjekke ut, samt butikker med homoduppedingser og en stor bokhandel med LHBTQ-profil. 

Twin Peaks ligger sentralt til i krysset mellom Castro street og 17th street. Foto: Synne Hall Arnøy.

Human Rights Campaign sitt utsalgssted i krysset Castro street og 19th street er verdt et besøk dersom du vil vite mer om hva som skjer på den lokale homofronten.

Ønsker du å bidra til politisk endring, arrangerer Equality California jevnlige aksjoner blant annet for fremming av ekteskapslikeverd, og alle som tar turen innom kontoret deres i Market street ønskes varmt velkommen.

OBS: Du vil se langt flere hunder i Castro, enn heterofile par (pipesjappene fra Haight street er erstattet med et konkurransedyktig utvalg for den dedikerte hundeeier). 

Castros utvalg av accessories til hundevenner er upåklagelig. Foto: Synne Hall Arnøy.

Castro gir dermed heterofile en gyllen mulighet til å kjenne et snev av minoritetsfølelse på kroppen.

Dessverre gjelder dette til en viss grad også skeive damer. ”The Cafe” er, i tillegg til å være stedet med bredest etnisk og seksuelt mangfold, den eneste baren i Castro som har en vesentlig andel lesbiske besøkende. 

Byens eneste "dyke bar"

Vi må ut av Castro for å finne den eneste uttalte ”dyke bar” i San Francisco (!).

Lexington ligger i The Mission, har åpent hver dag året rundt, og kjennetegnes ved biljardbord, billig øl og dunkel belysning.

Om brun bar ikke er din greie, kan det likevel være et nyttig sted å besøke. De mange lesbiske eventene byen over vil bli annonsert på Lexington, og bartenderne svarer velvillig på spørsmål.

Valencia street og Dolores Park, begge lokalisert mellom The Mission og The Castro, er også kjent for høy konsentrasjon av skeive damer. Det sørvestlige hjørnet av Dolores Park er i tillegg samlingssted for solglade homofile menn på søndagsformiddager.

Festivaler

Det er ikke vanskelig å finne restauranter, utesteder og hotellermed homovennlig profil i San Francisco.

Men om du ønsker å oppleve noen av verdens desidert mest spektakulære LHBTQ-arrangementer, er det avgjørende å velge riktig tidspunkt for besøk av byen.

San Francisco International LGBT film festival arrangeres hvert år i juni og er den eldste og største i sitt slag. 

Det reklameres for San Francisco Pride over hele byen. Her fra San Franciscos hovedgate, Market street, som for øvrig fronter en allé av regnbueflagg hele juni. Foto: Synne Hall Arnøy.

San Francisco Pride trekker LHBTQ-personer fra hele verden og er et fyrverkeri av en festival.

Den siste helgen i juni hvert år er det duket for marsj for transseksuelle fredag, verdens største ”Dyke March” lørdag, og en av verdens mest fargerike parader søndag.

De to førstnevnte begynner med taler og musikk i Dolores Park, mens paraden har oppstart ved Civic Center.

Folsom Street Fair er verdens største gatefestival for lærglade, og avholdes årlig den siste søndagen i september.

Folsom Street Fair 2009. Foto: Synne Hall Arnøy.

”Folsom” byr på veldedighetspisking, nakenhet (undertegnede kom ut av tellingen av observerte peniser etter snaue to minutter), gateboder og opptredner med mer eller mindre seksuell nevner.

Menn er i overtall blant de besøkende, men et eget område er satt av for damer.

Castro Street Fair finner sted hvert år den første søndagen i oktober. Arrangementet har et bredt utvalg av boder, underholdning og verksteder, alt med LHBTQ-fortegn.

Til slutt bør det nevnes at San Francisco også har mye å by på for den shoppingglade.

Human Rights Campaign oppfordrer til bevissthet rundt hvor det legges igjen penger, og har publisert en liste over hvordan ulike selskaper og butikker stiller seg til diskriminering av LHBTQ-personer.

Utfyllende lesing: San Francisco Bay Area's Gay, Lesbian, Bisexual and Transgender Community: www.sfgay.org.


Charity spanking under årets Folsom Street Fair. Foto: Synne Hall Arnøy. 
Sterke kontraster under årets Folsom Street Fair. Foto: Synne Hall Arnøy.
Regnbuekreativitet ved Folsom Street Fair, 2009. Foto: Synne Hall Arnøy.
San Francisco Pride, 2009. Foto: Margaret DeCuir. 

Les også andre reportasjer fra USA: 

(15.12.09)  History repeating
(10.12.09)  No more H8
(07.11.09)  Obama - regnbuens gullgryte?


ANNONSE

Kommentarer (8)

Ny kommentar ›

 • slettet_cqmCYC4

  29. des 2009 15:25 Synes åpningsbilde var vakkert jeg;)
 • slettet_VbHQZd5

  30. des 2009 00:15 jeg er i SF på nyttårsaften :) flere som er i byen eller. en fantastisk by! med et stort, svært mangfoldig, åpent og aksepterende homoliv. og det er mye flott arkitektur, selvom det kanskje ikke kom så godt fram på bildene.
 • Ølvom

  30. des 2009 00:55 Jeg elsker menn med bart.
 • slettet_0Ha1yN1

  30. des 2009 02:15 Det virker drit fett, men hva skulle de GRUSOME bildene forestille? Veldig dårlig fremstillt!
 • Jolly

  30. des 2009 14:53 Får lyst til å reise, ja! Og hva bildene angår - jeg synes de var kule!
 • slettet_3Ivphxl

  30. des 2009 16:42 kommer helt klart til å reise dit! takk for reise-inspirasjon! Og vakre fargerike bilder av vakre fargerike mennesker!! digger det!
 • Felix The Cat

  2. jan 2010 13:38 Fin artikkel, men siden jeg har vært der savner jeg flere skikkelige bilder som gir mer overblikk over en så billedlig by.
 • Maxim

  3. jan 2010 01:26 Bildene ga ikke så bra inntrykk nei. Jeg har vært de fleste stedene her faktisk :D

  Anbefaler alle en tur opp på Twin Peaks for å se byen bedre, og sykkelturen over Golden Gate og videre til Sausalito og Old Mill Park var det beste og mest spontane jeg har gjort noen gang.

  San Fran har masse god mat, og kontrastene er enorme. Ett sted kan du ha finansdistrikt og menn med kofferter som haster forbi, og så runder du et hjørne og der går uteliggere med utrangerte handlevogner fulle av crap.