Lesbetoppen 2010


1757

innlogget

40670

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: redaksjonen@gaysir.no

Lesbetoppen 2010

Anette Trettebergstuen. Foto: Lene Wikander

Redaksjonen
7. jan 2010 00:00

Lesbetopp som stadig er like engasjert

I likhet med Homotoppen byr Lesbetoppen på gamle og nye navn. Felles for kvinnene er at de har brukt sine muligheter til å redusere diskriminering av homofile.

Gaysir har valgt å vurdere kandidatene ut fra evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofil kjærlighet. I vår tolkning holder det ikke å bare være i posisjon - kandidatene må vise et bevisst engasjement og ønske om å gjøre samfunnet til et bedre sted for homofile.

Noen av kandidatene benytter sine evner i offentligheten og bidrar på den måten til å skape rollemodeller for unge homofile. Andre endrer holdninger ved å jobbe mot beslutningstakere og nøkkelpersoner i kulissene.

Den som havner på topp i år mener vi bidrar både som rollemodell og som aktiv deltaker i prosesser som fører til at verden blir et bedre sted for homofile.

Nytt av året er at Årets Homotopp får peke ut en veldedig organisasjon som Gaysir donerer kr 10 000. Den organisasjonen Homotoppen velger, blir offentliggjort under GayGalla lørdag 9. januar.

1. Anette Trettebergstuen (28)

Stortingspolitiker med over 4 års ansiennitet. Anette er andre nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen og varamedlem i Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling. Men hun er også den eneste åpne lesba på Stortinget. Fram til valget var Anette medlem av Utenrikskomiteen – en rolle hun brukte for å sette fokus på homofile- og lesbiskes rettigheter i blant annet Tyrkia. Hun uttykte også skuffelse da Alexander Rybak ikke ville uttale seg om brudd på LHBT-personers rettigheter i Russland. Anette er svært engasjert i hivspørsmål - alt fra stigmatisering til medisinering. Hun har også engasjert seg sterkt i kampen om å få fjernet § 155 i straffeloven – den såkalte «hivparagrafen». Anette har også bidratt til at Ap fortsatt har fokus på homofiles rettigheter i sitt partiprogram. Hun har uttrykt at hun framover blant annet vil arbeide for mer forskning og kunnskap rundt LHBT-spørsmål. I tillegg står hatkriminalitet og levekår generelt høyt på hennes prioriteringsliste. Hun mottok, sammen med Andre Oktay Dahl, æresprisen under Skeive Dager 2009. Anette Trettebergstuen topper Lesbetoppen andre året på rad.

2. Lisa Dillan (40)

Sanger, komponist og perfermanceartist som i 2009 tok et sterkt ansvar som initiativtaker i kampen mot tildelingen av Fritt Ord til Nina Karin Monsen. Lisa var primus motor for motaksjonen som gjennomførte markeringen på Christian Frederiks plass. Ett av hennes prosjekter er å stå på hodet i kamp for homofile- og lesbiske rundt i verden. Hun har blant annet stått på hodet på den Den røde plass i Moskva til støtte for de 40 homofile aktivistene som ble arrestert under Eurovision songcontest 2009. Lisa Dillan er ny på Lesbetoppen.

Lisa DIllan. Foto: Jim Høyen

3. Anne Holt (51)

Journalist, advokat og politiker, men i dag er mest kjent som forfatter og samfunndebattant. Selv om Anne Holt er tilbakeholden og ikke ønsker for stor kobling til «Homobevelgelsen», er hun svært tydelig når hun først tar ordet. Hun gikk kraftig ut mot Nina Karin Monsen og kalte hennes ytringer forsøpling av det offentlige rom. Anne kom også med bok i 2009 – «Pengemannen». Boken tar for seg hatgrupperinger mot homofile og systematisert drap av homofile. Hun er opptatt av det som blir sagt og skrevet om homofile, og mener det det er strømninger i samfunnet som klart viser homofobe tendenser. Anne Holt har i 2009 satt søkelyset på utfordringer homofile møter, og som hun mener det må arbeides mot. Anne Holt er tilbake på Lesbetoppen. Hun var på 8. plass i 2008.

Anne Holt. Foto: Piratforlaget

4. Else Kåss Furuseth (29)

Standupkomiker, reporter og programleder for både radio og tv. Hun er kjent for sine stunt som programleder av «Torsdag kveld fra Nydalen», hvor hun ofte er å se naken. Else tok en «Sturla» og kom ut av skapet fra scenen under «Blymandags sommershow» i 2009. Elses åpenhet i et program som spesielt favner unge seere kan ikke underslås. Else Kåss Furuseth er ny på Lesbetoppen.

Else Kåss Furuseth. Foto: TV2

5. Christine Koht (42)

Lærer, skribent, humorist, foredragsholder, scene- og TV-kjendis som inviterer alle inn i sitt privatliv og sitt forhold til kjæresten Pernille Ryg. Hun er seg selv og tørr vise verden akkurat det. Christine er fortsatt en av de vi mener på best måte alminneliggjør homofil kjærlighet. Hun er en forkjemper for homofiles rettigheter og inkludering. På nyåret vil vi se Christines blide åsyn på NRK i hennes nye serie «Koht på jobben». Christine Koht var på 6. plass på Lesbetoppen i 2009.

6. Karen Pinholt (34)

Leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Karen har fortsatt sitt fokus på holdningsskapende arbeid og styrking av homokompetansen i skolen. Kanskje dette arbeidet vil få fornyet fokus med Mimi Bjerkestrand som leder av Utdanningsforbundet? Karen var også tydelig i sin motstand mot tildelingen av Fritt ord til Nina Karin Monsen. Hun har også markert i kampen om å få fjernet § 155 i straffeloven – den såkalte «hivparagrafen». Karen har også tatt til ordet for at norske myndigheter må stoppe alle returer av homofile asylsøkere til Irak. Karen Pinholt var på 10. plass i 2009.

7. Mimi Bjerkestrand (45)

Førskolelæreren som nylig ble valgt til ny leder av Utdanningsforbundet. Hun kommer også til å bli leder for Nordiske Lærerorganisasjoners Samråd (NLS). Mimi har foreløpig ikke markert seg i spørsmål relatert til styrking av homokompetanse og holdningsskapende arbeid i skolen, men har uttalt at hennes legning vil få betydning for styrkingen av Utdanningsforbundets LHBT-arbeid. Hun har fått plass på listen fordi hun utgjør en stor ressurs innen en sektor som er viktig for bygging av holdninger blant unge. Mimi Bjerkestrand er ny på Lesbetoppen.

Mimi Bjerkestrand. Foto: Utdanningsforbundet.

8. Hanne Børke-Fykse (35)

Sosionom og leder av LLHs «Rosa Kompetanse»-prosjekt. Hanne har gjennom sin ledelse av Rosa Kompetanse bidratt til at tusenvis av helsearbeidere har fått et kunnskapsløft på området seksuell identitet, samt helseutfordringer som homofile og lesbiske møter. Ett av målene i prosjektet er å få helsepersonell til å legge forholdene til rette slik at homofile og lesbiske tør åpne seg. I tillegg har Hanne skolert terapauter på landets familievernkontorer i hvordan det er å være ung homofil og lesbisk. Hanne Børke-Fykse er ny på Lesbetoppen.

Hanne Børke-Fykse.

9. Linda Eide (40)

Journalist, humorist, kåsør og NRK-kjendis. Linda har i høst nok en gang i «praimtaim» tatt oss med på sine Norske attraksjoner. Fremdeles er Linda kledd grilldress, dog ikke den samme. Hun er tydelig stolt av nynorsken sin, og sier om seg selv at hun tilhører den nynorskskrivende lesbiske minoriteten. Hun er åpen om sitt forhold til svenske Elena Schough. Linda Eide er tilbake på Lesbetoppen. Hun var på 10. plass i 2008.

10. Karen-Christine (Kim) Friele (74)

Trenger ingen nærmere presentasjon. Kim har også i 2009 markert seg som en forkjemper for homofile- og lesbiskes rettigheter. Hun var sterkt engasjert mot at Nina Karin Monsens ble tildelt prisen Fritt ord. Dette førte til at Kim i protest leverte tilbake sin Fritt ord-pris som hun mottok i 1978. Kim Friele var på 9. plass i 2009.

Kim Friele. Foto: Jim Høyen

Se også Homotoppen 2010


ANNONSE

Kommentarer (23)

Ny kommentar ›

 • slettet_Nse9nfp

  7. jan 2010 10:32 Som igjen tyder på at Kim Friele ikke er så veldig tilhenger av fritt ord prisen. Mon tro om ikke dette er for å "hedre" dama fordi det er norges første gay galla? hun fortjener ingen plass.

  1, 4 og 9...

 • briz

  7. jan 2010 10:42 Activat: du er historieløs!!!
 • TNS

  7. jan 2010 11:12 Gratulerer til sjefen!
  Og til dere andre :)
 • Lumo

  7. jan 2010 11:37 Jeg savner Heidi Marie Vestrheim på lista!
 • slettet_mpwUdmZ

  7. jan 2010 12:48 Kim Friele fortjener å hedres til den dagen Dovre faller! Basta.
  Og GS trenger en korrekturleser...

  I tillegg rocker nr. 4, 5 og 9 hardt! Lesbetoppen er mye kulere enn Homotoppen:-(

 • slettet_DReXkVJ

  7. jan 2010 14:48 man trenger vel ikke være historieløs selv om man mener at Kim Friele ikke trenger å få prisen som årets homotopp..... Det kan jo hende at noen yngre homofile har andre forbilder enn Kim Friele og det bør man respektere....Hun fortjener en plass, som hun i stor grad allerede har, så da går det kanskje an å gi prisen til noen andre?
 • Irie Darling

  7. jan 2010 15:02 grattis anette! vel fortjent! :-)
 • Amadeus

  7. jan 2010 16:04 Gralla Anette!
 • VoulezVous

  7. jan 2010 18:04 Anne Holts arrogante humørløse holdning overfor det hun selv har døpt "homolobbyen" er kun zzzzzzzzzz og fortjener ingen pris! At hun er åpen om sin kone og deres barn imponerer ikke. Til det er innsatsen nedlagt for homofiles rettigheter gjennom årene, for totalt fraværende fra hennes side.
 • kåbbåj

  7. jan 2010 19:30 HELT enig med deg VolezVous..
  Anne Holt har hatt mye større behov for å fremheve seg selv enn for å støtte "saken". Det er forsåvidt lovlig det altså, men hun har til tider kommet med krasse og nedlatende uttalelser om homobevegelsen og dens kamp for synliggjøring og støtte til de som er langt mindre ressurssterke enn hun selv er. Hennes behov for å "nøytralisere" og "normalisere" sin egen status som lesbe er ganske bemerkelsesverdig!
 • slettet_IjqS6wp

  7. jan 2010 21:26 Til activate, ja du er virkelig historieløs, Kim Frihle stod på barikadene og sloss for homofiles rettigheter i en tid der vi homofile menn var å anse som kriminelle, Kim Frihle sloss for oss, lesbisk kjærlighet var ikke kriminalisert. Du bør se serien på Nrk om vår historie.
  Se og lær!!!!!
 • seriøs36

  7. jan 2010 21:26 Hvem er karen Pinholt og hva har hun gjort mer enn å si på riksdekkende radio at det er greit å diskriminere de som ikke helt har de samme meningene ?. Hun og gamle Friele burde ut av denne listen!. De står for intoleranse og intern trangsynthet!
 • slettet_IjqS6wp

  7. jan 2010 21:29 Det slår meg, når jeg leser noe av dette, at homofile & lesbiske er ekstremt sneversynte og fulle av fordommer, ikke rart vi ikke aksepteres av andre.
 • slettet_boLoh3A

  7. jan 2010 23:57 Kim Friele misforstår tydeligvis hva Fritt ord-prisen egentlig går ut på. Jeg mistet respekten for henne da hun levert tilbake prisen sin i protest!
 • slettet_Sz2IWfp

  8. jan 2010 00:44 Til " kom du da"..
  Har du lest mye kommentarer til artikler og nyheter på nettet..? I så fall burde det slå deg at dette med usakelige og "sneversynte" komenrtarer ikke er spes for homser, men MINST like utbredt i "andre leiren"..
  Rart vi så lett aksepterer heteroene.... :-)

  og til TOTEMS.. Jeg tror Kim vet utmerket godt hva det frie ord betyr.. og det har hun heldigvis benyttet rett så ofte - og lenge.
  Men har hun stigmatisert og sykeliggjort andre grupper..? Ville du syns det var like forkastelig at hun leverte prisen tilbake hvis grunnen var at en eller annen ekstrem rasist mottok prisen etter å ha uttalte seg i uriktige og sårende vendinger - gang på gang - rett fra levera om f.eks mørkhudete innvandrere som gruppe..?? Mener du vi skal tåle hva som helst - og at prisen bør gå til den som er mest uredd i sine sine uttalelser..?