Homotoppen 2010


2388

innlogget

40535

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

Homotoppen 2010

Jan Erik Kjær og frierne. Foto: TV 2/Håvard Solem.

Redaksjonen
6. jan 2010 00:00

Bonderomantikeren helt på topp.

2009 har vært et innholdsrikt homoår. Ny felles ekteskapslov trådte i kraft 1. januar. Standupkomiker, som vi alle trodde var en jentefut, overrasket oss og kom ut av skapet. En svært omdiskutert tildeling av prisen Fritt Ord - som førte til opphetede debatter og organisert motaksjon.

Det har vært flere bokutgivelser i 2009 – blant annet er mange kjente homser og lesbers komme-ut-historier fortalt i "Skapsprengere". Norsk homohistorie gjennom 60 år er nå å finne i bokform, og som dokumentar i beste sendetid på riksdekkende TV. Ved siste valg ble flere homser valgt inn på Tinget.

Men fortsatt er vi avhengig av modige homser og lesber som jobber mot homofobiske strømninger i deler av samfunnet, som blant annet gir seg uttrykk i hatvold mot homofile.

Ytringsfriheten er essensiell for et demokrati, og internett har gitt alle en stemme. Men mange bruker sin stemme anonymt til å spre hatske og nedrige karakteristikker av homofile.

Derfor trenger vi alle de som på ulike måter bruker sine evner til å jobbe for like rettigheter, og som kan påvirke samfunnets holdninger overfor homofile i positiv retning. Årets Homotopp byr på flere nye navn.

Gaysir har valgt å vurdere årets kandidater ut fra evne, vilje og mot til å fremme homofiles rettigheter eller den generelle aksepten for homofil kjærlighet.

Nytt av året er at Årets Homotopp får peke ut en veldedig organisasjon som Gaysir donerer kr 10 000. Den organisasjonen Homotoppen velger, blir offentliggjort under GayGalla lørdag 9. januar.

1. Jan Erik Kjær (41)

Bonden som utviste stort mot da han inviterte hele Norge til å bivåne sin jakt på drømmemannen. TV2s seere har fulgt Jan Erik og hans ni friere på gården i Heidalen ved Jotunheimen gjennom hele høsten. Jan Erik har invitert hele Norges befolkning inn i sitt hjem og til å overvære sin jakt etter kjærlighet. Gaysir mener den sjarmerende og jordnære bonden, ved sin deltakelse i «Jakten på kjærligheten», har bidratt til å bryte ned fordommer mot homofile. Vi håper at han til sommeren får oppleve sol og regn, får noen myggstikk, samt sliter ut noen turstøvler sammen med en kjæreste og kyrne på setra på Kvernbru. Jan Erik Kjær er ny på Homotoppen.

2. Sturla Berg-Johansen (42)

Stand-up-komiker, skuespiller og "Pikenes Jens" som skapte furore da han i februar kom ut av skapet under premieren på sitt eget show "Damenes Aften". Sturla ble ønsket velkommen på laget av en rekke homokjendiser. Sturlas åpenhet er positivt for homofile og lesbiske som trenger rollemodeller. "Komme-ut"-stuntet til Sturla var en stor mediabegivenhet i 2009, derfor spiller det liten rolle at han har holdt en lav homo-profil i etterkant. Sturla Berg-Johansen er ny på Homotoppen.

Sturla Berg Johansen. Foto: Plakat for "Damenes aften"

3. André Oktay Dahl (34)

Stortingsrepresentant for Akershus Høyre med over 8 års ansiennitet. Høyre har flere åpne homofile stortingsrepresentanter, men André er den som sterkest markerer seg som forkjemper for homofile og lesbiskes rettigheter. Han engasjerte seg sterkt i motstanden mot årets tildeling av Fritt Ord til Nina Karin Monsen. I tillegg har André satt spørsmålstegn ved § 155, den såkalte hivparagrafen. André mottok ærespris under Skeive Dager i år, en pris han delte med Anette Trettebergstuen. André Oktay Dahl var på 4. plass på Homotoppen 2009.

4. Håkon Haugli (40)

Lederen av Arbeiderpartiets homonettverk og bystyrerepresentanten i Oslo som har sikker plass på Stortinget denne 4-årsperioden. Håkon har opp gjennom 2000-tallet etablert seg som en erfaren Arbeiderpartipolitiker. Han har markert seg sterkt som en forkjemper for homofile og lesbiskes rettigheter, og er ikke redd for å stille opp for "homobevelgelsen". Alle saker knyttet til homofiles rettigheter engasjerer Håkon. Han har bidratt til at Ap fortsatt har homofiles rettigheter som del av sitt partiprogram. Håkon var også tydelig i sin motstand mot tildelingen av Fritt ord til Nina Karin Monsen. Han har også satt spørsmålstegn ved returnering av homofile asylsøkere til Irak. Håkon Haugli var på 5. plass på Homotoppen i 2009.

5. Arnfinn Nordbø (26)

Den sjarmerende sangeren og bedehuskjendisen som over natten opplevde full utstøtelse av sitt kristne felleskap da han stod fram som homofil i 2008. I 2009 har Arnfinn gitt ut boken "Betre død enn homofil", der han beskriver hvordan det var å bli utstøtt av familie og bedehusmiljø fordi han er homofil. Arnfinn har siden vært en viktig bidragsyter i spørsmål som dreier seg om homofili og kristendom. Arnfinn Nordbø toppet Homotoppen i 2009.

Arnfinn Nordbø. Foto: Einar Lie Slangsvold

6. Erling Lae (62)

Eks byrådsleder for Oslo, men "still going strong" som 2. nestleder i Høyre. Erling har også i 2009 på alle måter vært tydelig på hvem han er. På borgermestermøte i Vilnius i juni tok han med sin ektefelle, Jens Torstein Olsen, som en stille markering. En hendelse som ikke gikk upåaktet hen i Litausk presse, og som kan ha betydning for unge litauske homofile og lesbiske. Erling Lae var på 3. plass på Homotoppen i 2009.

7. Frank Mauritz Rossavik (44)

Samfunnsredaktøren i Morgenbladet skapte debatt i "homobevegelsen" da han mente den var i en selvforskyldt krise. Han mente bevegelsen overvurderte seg selv da den innledet kamp mot styret i Fritt Ord, og at fru Monsen hadde rett i at offerrollen hindret den offentlige debatten. Franks irettesettelse av homobevegelsen var tung å svelge for mange. Selv om Kim Friele kalte Frank for en silkehomo, velger vi å tro at irettesettelsen var godt ment fra Franks side, som har vært medlem av LLH siden 80-tallet. Frank havnet også på Dagbladets liste over Norges mektigste homoer sist sommer. Frank Rossavik er ny på Homotoppen.

Frank Mauritz Rossavik. Foto: privat

8. Jan Thomas Mørch Husby (43)

Stylisten har ikke blitt mindre synlig det året som har gått. De fleste lar seg på en eller annen måte påvirke av denne unorske mannen. Jan Thomas er uredd og byr 100 % på seg selv. Den parodiske superhelten Fanthomas har også sørget for at Jan Thomas har fått stor oppmerksomhet. Jan Thomas har også gitt ut låten "Get up and dance" til inntekt for kreftsaken. I høst var han også deltaker i «Skal vi danse» på TV2 - hvor han ble trøstet av sin ektemann, Christoffer Mørch Husby, da han ble slått ut av konkurransen. Jan Thomas Mørch Husby var på 7. plass på Homotoppen i 2009.

9. Håvard Vederhus (20)

Håvard var leder av Elevorganisasjonen skoleåret 2008/2009. I tillegg sitter han i ungdomsrådet i Oslo bispedømme. Denne rollen har gitt han anledning til å jobbe med homofilispørsmål i den norske kirke. Under årets kirkevalg mobiliserte Håvard sterkt for å få en lekplass i Oslo Bisbedømmeråd. Han ble til slutt 5. vara. Dette gir kan ikke plass i Kirkemøtet. Hans mål er at Kirkemøtet skal utvikle en ny ekteskapsliturgi, enten felles for homofile og heterofile eller en egen for homofile. Håvard Vederhus er ny på Homotoppen.

Håvard Vederhus. Foto: Maia Håland

10. Bjarte Hjelmeland (39)

Skuespiller, regissør, sanger og teatersjef for Den Nasjonale Scene i Bergen. Nå er han aktuell med tv-serien "Med Bjarte på rette staden" på TV2. Bjarte er åpen om både legning, kjæreste og privatliv. Han er et forbilde for mange homofile og lesbiske. Bjarte Hjelmeland var på 9. plass på Homotoppen i 2009.


Les også Lesbetoppen 2010


ANNONSE

Kommentarer (16)

Ny kommentar ›

 • Keep in Touch

  6. jan 2010 12:23 Veldig fin liste, bortsett fra at jeg ikke helt begriper hva Sturla Berg-Johansen gjør på en slik liste. Stuntet hans var vel ikke så mye å rope hurra for, men sikkert en lur måte å øke seertallet på. Litt mer enn dette må man vel kunne kreve for å havne på en ti på topp-liste som denne.

  Tipper at minst 90% av Norges befolkning ikke har peiling på at han er homo engang.

  Lista inneholder et par personer som gjør og har gjort en innsats for at det skal være lettere å være homo i krisne sammenhenger. Det er veldig bra!

  Jeg legger samtidig merke til at ingen fra toppidrettsmiljøet og ingen muslimske homser (eller homser som kjemper for muslimske homsers situasjon) er med på lista.

  Det er imidlertid ikke lista det er noe i veien med.

  Utfordringen er vel heller at både i toppidrettsmiljøene og i de muslimske miljøene er det så beintøft å profilere seg som åpen homse, eller kjempe for homofiles rettigheter at altfor få gjør det.

 • slettet_i7N9G80

  6. jan 2010 14:36 Hvor er damene?
  Karen Pinholt, LLH-leder og var ofte å se som talsperson ifm den nye ekteskapsloven.
  Gro Hammerseng, håndballspiller som er åpne lesbisk uten å gjøre noe stort nummer ut av det.

  Eller er det sånn at Gaysirs mannlige redaksjon bare liker menn (nei, det mener jeg selvfølgelig ikke!)?

 • _andre

  6. jan 2010 14:43 regner vel med at damene kommer på lesbetoppen....
 • Ketil

  6. jan 2010 14:44 Lesbetoppen 2010 publiseres torsdag 7. januar.
 • slettet_SnI9Q3T

  6. jan 2010 15:12 Redaksjonen burde vel strengt tatt kalt dette "Homsetoppen" - siden ordet homo omfatter både homser og lesber, og lesbetoppen kommer separat.
 • Rimmegutten

  6. jan 2010 15:12 Snakk om å ikke lese hele artikkelen før man skriker..hehe

  Syns Bjarte Hjelmeland muligens burde kommet høyere opp.

 • Thomasx3

  6. jan 2010 15:36 Sturla er så søt :D
 • seriøs36

  6. jan 2010 17:40 Hvem er det som bestemmer hvilke personer som er evrdige til å komme på denne listen ?.

  Personlig skulle jeg sett Frank Rossavik høyere opp på listen. Han frontet en kamp og frontet viktige synspunkter som mange av oss i den grå - men viktige massen kjenner oss igjen i. Det krever ryggrad å ta opp kampen mot troll.

 • Aasmund

  6. jan 2010 18:51 Her er mange gode kandidater, men J A Kjær har med sin enkle og reale være måte, brakt homofili inn i "alle" norske hjem på en måte at folk flest har fått et mere positivt syn på oss.
 • slettet_b9xOjCc

  6. jan 2010 20:26 Fjøsarbeid var bare en ny flott opplevelse ;-) Ønsker bare masse lykke til Jan Erik, var kjempefint også å bli kjent med alle flotte friere, håper alle finner kjærlighet de fortjener :-)
 • ArveA

  6. jan 2010 23:26 Hvor er Bent Høie? Ubegripelig at han ikke er høyt paa denne lista.
 • slettet_Nse9nfp

  6. jan 2010 23:31 i mine øyne er det bare plass nummer 3 og 7 som er noen verdige topphomser.
 • slettet_H70kFAM

  7. jan 2010 00:41 Tullete tullete kåring - men Arfinn Nordbø fortjener absolutt stor respekt !!
 • slettet_F910gXP

  7. jan 2010 01:10 Ærlig talt - her burde Arnfinn Nordbø ha toppet lista!!!! Han har da gjort mest for homofile - ikke minst kristne homofile - i året som gikk.

  Hva har folk som stiller i et slikt tredjerangs program som "Jakten på kjærligheten" nærmest fordi de har lyst å bli kjendiser, på en sånn liste å gjøre????

 • Wilde

  7. jan 2010 19:45 Rossavik burde vært mye høyere opp siden han viser at ikke alle homofile er en gjeng sutrepaver som kler på seg offerrollen før de tar på seg undertøyet. Dét er noe som gir selvrespekt.

  Men jeg registrerer at å være motstander av det "Frie Ord" når man ikke liker ordene gir særlig uttelling for denne Misse-konkurransen.