No more H8


2418

innlogget

40215

medlemmer

Norges største og beste møteplass for homofile, bifile og transpersoner!

Bli medlem gratis!

© GAYSIR AS
Om oss  • Personvern  • Annonsering
Tips oss: [email protected]

No more H8


For noen er den Guds svar på titusentalls av bønner, mens den av andre kun omtales som ”H8” (les: hate).

Vi snakker om proposisjon 8, som 4. november i fjor reverserte høyesteretts avgjørelse om at ekteskap er en konstitusjonell rettighet for alle i California - også for likekjønnede par.


Mens den nye ekteskaploven fortsatt lever sine hvetebrødsdager i Norge, ble lovpraksisen reversert i California kun fem måneder (og 18 000 ekteskap) etter at den trådde i kraft.

Samtidig som folk danset i gatene for Obama i regnbuedistriktet Castro, kom den oppsiktsvekkende beskjeden:

52.1 prosent av de som hadde stemt ønsket at følgende setning skulle være en del av californisk lov: ”Bare ekteskap mellom en mann og en kvinne er gyldig og anerkjent i California”. 

Harvey Milk siteres ofte i demonstrasjoner mot proposisjon 8, her under en rettighetsmarsj i San Francisco. Foto: Rebecca Svensson. 

Smertefull lærepenge

Molly McKay, mediedirektør i Marriage Equality USA (MEUSA), mener resultatet kan sees i sammenheng med en naiv homobevegelse.

- Vi trodde rett og slett at folk ville gjennomskue løgnaktige argumenter om at skolebarn vil bli oppfordret til homofili og at trossamfunn vil bli tvunget til å utføre vielser for lesbiske og homofile par, sier hun.

- Vi har lært mye av våre egne feil, men proposisjon 8 var en smertefull lærepenge.

Ekteskapskampen engasjerte bredt. Konservative kirkesamfunn på den ene siden og menneskerettighetsorganisasjoner på den andre samlet inn over 80 millioner dollar, en sum overgått kun av presidentkampanjer tidligere.

- I tillegg til, i veldedighetens navn, å bruke en vanvittig mengde dollar på å motarbeide likeverd, organiserte de konservativt religiøse en massiv dør-til-dør-aksjon der de snakket direkte med velgere, fortsetter McKay.

- Forkjempere for likeverd må bruke mot og styrke og komme ut med våre personlige historier slik at vi berører folks følelser. Noen ganger er det dessverre ikke nok med fornuft, sukker hun. 

Molly McKay er mediedirektør i Marriage Equality USA

18 000 ekteskap stående

I flere måneder var det usikkert hva som ville skje med de mange tusen parene som giftet seg mens det var mulig.

I mai i år ble det vedtatt at ekteskapene blir stående. McKay er selv blant de som nå regnes til ekte ektefolk å være, men påpeker at seieren hadde bismak. Den kom samtidig med avgjørelsen om at proposisjon 8 ble opprettholdt.

- Det er skremmende at konstitusjonens garanti om lik beskyttelse under loven kan bli fratatt en upopulær gruppe basert på stemmer fra majoriteten.

- Det er selvsagt fint at retten ikke annullerte ekteskapene våre, men flere av vennene våre kan ikke gifte seg, og vi er de eneste gifte parene som ikke kan inngå et nytt ekteskap etter en skilsmisse.

McKay understreker at de gifte parene spiller en viktig rolle.

- Vi er nå ambassadører i California. Vi har en plikt til å snakke ut om ekteskapene våre for på sikt å oppnå flertall for likeverd.

Bikkja, men ikke kona

Ekteskapet som institusjon har en ekstremt viktig plass i det amerikanske samfunnet, både historisk, politisk og religiøst.

Hver enkelt stat har sitt eget ekteskapslovverk, og føderalt sett er hele 1138 rettigheter knyttet opp til det å være gift.

Iowa er ikke kjent for sin progressivitet, men er en av de fire amerikanske statene som for øyeblikket vier lesbiske og homofile par. Her hedres staten under en demonstrasjon mot proposisjon 8 i San Francisco, California. Foto: Rebecca Svensson.

Etter at The Defense of Marriage Act (DOMA) ble innført i 1996 gjelder ingen av de nasjonale rettighetene for lesbiske og homofile par, uavhengig av om staten de lever i har en felles ekteskapslov.

- Homofile amerikanere er strandet på øyer av likeverd. Vi kan bli gift i Iowa, men ekskludert fra sykesengen til en livsledsager i Florida. DOMA gjør dette mulig.

- Når bedrifter flytter fra en stat til en annen må homofile ektefolk vurdere om de vil beholde jobben eller flytte til en stat som ikke lenger vil anerkjenne dem som par, sier McKay oppgitt.

Hun påpeker at DOMA også gjør det vanskelig for tonasjonale par.

- Mange amerikanere må leve utenlands mot sin vilje fordi de ikke kan ta med partneren sin tilbake til USA. Min venn Martha McDevitt-Pugh er gift i Nederland og sa det slik: ”Jeg kan ta med bikkja tilbake til USA, men ikke kona”.

- Martha har en syk mor i USA og føler det håpløst å måtte velge mellom å leve med sin livsledsager og å være tilstede for moren sin.

Molly McKay (t.v.) sammen med partneren Davina Kotulsi. Foto: Privat.

McKay håper det ikke er lenge til USA på føderalt nivå vil følge de hittil sju landene som har kjønnsnøytrale ekteskaplover.

- Vi tenker på oss selv som ”the land of the free and the home of the brave”, og likevel lever vi i steinalderen når det kommer til lesbiske og homofiles rettigheter. Det er forkastelig og flaut. 

- Jeg håper at likeverd havner på lista over verdier importert fra blant annet våre norske allierte – faktisk foretrekker jeg det over lutefisk, tilføyer hun med et smil.  

Knepent tap

Den 4. november i år, nøyaktig ett år etter at proposisjon 8 ble stemt gjennom, ble en liknende proposisjon stemt gjennom i Maine.

Det var forventet jevne tall, og voteringen ga så og si de samme resultatene som i California.

Et bittert tap å svelge for mange som hadde håpet at Maine skulle bli den første amerikanske stat med en felles ekteskapslov stemt gjennom av folket.

McKay velger å fokusere framover.

- Det er selvsagt hjerteskjærende å tape nok en utrolig viktig avstemning på målstreken, men vi må reise oss opp og vise at kjærligheten er universell og at hat er stygt.

Alle gode ting er tre?

I 1977 var lesbiske og homofile ekteskap støttet av kun 28 prosent av Californias velgere. Mye har skjedd på kort tid, og LHBT-bevegelsen satser nå stort på at 2012 blir året der prosenten bikker 50.

- Vi har en utrolig viktig jobb å gjøre. Hver eneste dag uten likeverd er en dag som berører vesentlige aspekter ved folks liv, avslutter McKay.

Det har to ganger blitt åpnet opp for vielser av lesbiske og homofile par i California. Molly McKay vil gjøre sitt for at den tredje gangen skal bli varig.

Marriage Equality USA feiret den norske ekteskapsloven med utdeling av fiskeboller. Da svenskene fikk sin lov feiret de utenfor IKEA og H&M. 

Les også: 

(07.11.09) Obama - regnbuens gullgryte?


ANNONSE

Kommentarer (5)

Ny kommentar ›

 • slettet_3Ivphxl

  10. des 2009 13:00 Flott artikkel!! Dette er jo ikke en sak som er hovedtema i norsk media, da er det supert at noen tar det opp slik at flere får med seg hva som faktisk foregår utenfor norskegrensa.

  og jeg siterer: An army of lovers can't lose, så det er vel bare å løpe opp på de regnbuefarga barrikadene og fortsette kampen :)

 • slettet_JRhZUSk

  10. des 2009 15:32 "Hver eneste dag uten likeverd er en dag som berører vesentlige aspekter ved folks liv, avslutter McKay."
 • Cutie

  10. des 2009 16:19 Kjære Synne! Flott artikkel! Skremmende at utviklingen går feil vei der borte, men jeg er egentlig ikke overrasket.

  Håper du har det bra!
  Klemmer

 • slettet_FT5oUkg

  10. des 2009 19:35 Synes det er så fascinerende at man kan gi noen en rettighet for så å ta den vekk igjen. Det sier jo noe om et politisk system. Takk for viktig artikkel og inspirerende bilder. Jeg tror det går rette veien etter hvert :)
 • Amadeus

  13. des 2009 12:19 Bikkja, men ikke kona!
  Godt aa hore at aktivister staar paa for aa endre disse lovene, og godt aa faa godt skrevne artikler til Norge som forteller oss om tingenes tilstand andre steder i verden!